-
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal
Pozostałe przepisy na weki i przetwory domowe
-
Ogórki z gyrosem
Ogórki z gyrosem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Zalewa gyros jest bardzo intensywna w smaku i …
30 + 25 min łatwy 10 171 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal -
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal -
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 582 kcal
-
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal -
Mielonka w słoiku po staropolsku
Pyszna, domowa konserwa mięsna na chleb? Mielonka w słoiku po staropolsku jest bardzo prosta. Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób …
15 + 120 min łatwy 30 100 kcal -
Dżem z wiśni
Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem …
30 + 325 min łatwy 20 96 kcal -
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon …
30 + 105 min średni 7 94 kcal -
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal
-
Ogórki po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania …
20 min łatwy 10 206 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 435 kcal -
Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane …
20 min łatwy 10 306 kcal -
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę w słoiku jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, …
90 min - 5 382 kcal -
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 70 kcal -
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do …
30 + 20 min łatwy 30 122 kcal
-
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal -
Prażone jabłka
Prażone jabłka to wspaniała opcja na przepyszny deser i dodatek do ciasta. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla …
15 + 15 min łatwy 5 302 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 14 kcal -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal
-
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dynię w zalewie słodko …
40 + 40 min łatwy 6 -
Kiszona papryka
Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę? Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić! Kiszona papryka to najlepsza propozycja …
20 min łatwy 10 26 kcal -
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal -
Dynia na zimę
Dynia na zimę to doskonała opcja na to, by nieco dłużej cieszyć się dobrym smakiem tego ciekawego warzywa. Jest smaczna, …
60 + 40 min średni 4 -
Buraki na zimę w całości
Buraki na zimę w całości to doskonały sposób na przetwory, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Takie buraczki świetnie sprawdzają się do …
30 + 40 min średni 4 209 kcal -
Cukinia marynowana w curry
Cukinia marynowana w curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Cukinia marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek …
30 + 20 min łatwy 6
-
Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który …
20 min łatwy 1 -
Korniszony z chili
Korniszony z chili to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Domowe ogórki konserwowe z papryczką chili świetnie sprawdza …
45 min łatwy 20 -
Ogórki z przyprawą curry
Ogórki z przyprawą curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Ogórki konserwowe w curry świetnie sprawdzą się …
60 min łatwy 3 -
Patisony w zalewie
Patisony w zalewie to świetna opcja na naprawdę fantastyczne przetwory do słoików. Patisony w smacznej zalewie octowej są smaczne, ale …
20 + 10 min łatwy 6 -
Marynowana marchew
Marynowana marchew to wspaniała opcja do słoików na zimę. Tak przygotowana marchewka zachwyca smakiem i sprawia, że ciężko przejść obok …
20 + 25 min łatwy 4 -
Marchewka w słoikach
Marchewka w słoikach to doskonała na pyszne, domowe przetwory. W dalszej części dowiesz się jak konserwować marchew na zimę. Marchew …
20 + 25 min łatwy 10 88 kcal -
Kiszona cytryna
Kiszona cytryna to doskonały dodatek, który sprawdzi się idealnie do wszelkich sałatek, ale również dań jednogarnkowych. Jest smaczna, a przy …
30 min trudny 20 -
Konfitura z cebuli
Konfitura z cebuli jest smaczną i niezwykle ciekawą opcją na szybki i prosty dodatek do dań. Ma wspaniały smak i …
20 + 15 min średni 6 102 kcal -
Pomidory na zimę do kanapek
Nie ma nic lepszego niż wspólne przygotowanie domowych przetworów, dlatego koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję. Pomidory na zimę do kanapek …
30 min łatwy 5 24 kcal -
Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę
Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę świetnie pasuje jako dodatek do różnych dań, a także może być samodzielnym, orzeźwiającym …
30 + 30 min łatwy 5 104 kcal -
Przecier z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów na zimę to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli nie masz pomysłu …
30 + 30 min łatwy 5 56 kcal -
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Zalewa do ogórków z czosnkiem przygotowywana jest …
40 min łatwy 10 60 kcal -
Ogórki z papryką chili
Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Przetwory z ogórków to doskonały pomysł na …
30 + 15 min łatwy 20 64 kcal -
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Ogórki w zalewie octowej świetnie …
30 + 15 min łatwy 10 182 kcal -
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Ogórki z kurkumą warto podać …
30 + 10 min łatwy 10 -
Sałatka z ogórków do słoików
Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Smaczna, domowa sałatka świetnie sprawdzi się jako …
30 + 15 min łatwy 10 83 kcal -
Kiszony arbuz
Kiszony arbuz to przysmak, który będzie smakował wszystkim fanom fermentowanych potraw. Jest smaczny, prosty w przygotowaniu i stanowi niebanalny dodatek. …
20 min trudny 4 171 kcal -
Marchewka pasteryzowana na zimę
Marchewka pasteryzowana na zimę to doskonały dodatek do wielu dań. Tak przygotowana marchewka nie psuje się i stanowi doskonałą opcję …
25 + 15 min trudny 4 442 kcal -
Maliny w słoiku
Maliny w słoiku to niezwykle ciekawy dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom domowych konfitur. Możesz je użyć …
15 + 20 min łatwy 4 -
Buraki z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako …
60 + 60 min łatwy 10 403 kcal -
Ogórki kiszone w słoikach
Ogórki kiszone w słoikach to doskonała opcja na smaczne przetwory, które są proste, doskonale smakują, a w dodatku są doskonałym …
15 min łatwy 6 34 kcal -
Dżem z dyni Thermomix
Dżem z dyni Thermomix to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek …
30 + 20 min łatwy 10 123 kcal -
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Dynia to bardzo wartościowe, zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Świeża, sezonowa dynia dostępna jest głównie w sezonie jesiennym, dlatego warto przygotowywać z …
30 min łatwy 200 7 kcal -
Dżem z derenia
Dereń jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, które znane i doceniane są od wielu pokoleń. To popularny owoc wykorzystywany …
40 min łatwy 100 25 kcal -
Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Przepis na pomidory w słoikach na zimę …
40 min łatwy 7 116 kcal -
Pomidory koktajlowe na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Całe pomidorki koktajlowe w zalewie są dość kwaśne i …
40 min łatwy 10 220 kcal -
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas …
30 + 20 min łatwy 3 272 kcal -
Pomidory na zupę do słoików
Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory warto wykorzystać do przygotowania pysznej zupy pomidorowej …
30 + 40 min łatwy 8 90 kcal -
Sałatka z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
60 min łatwy 10 229 kcal
Domowe przetwory i weki - zobacz najlepsze przepisy na przetwory
Domowe przetwory, jak konfitury domowe, dżemy, powidła, przeciery, czy sałatki przeżywają swój renesans. Odgrzebujemy stare przepisy na weki naszych babć, aby zachować witaminy i smak sezonowych owoców i warzyw na zimę, szczególnie że pojawiają się nowe sposoby i metody, jak słoiki typu twist-off czy cukier żelujący, które ułatwiają zadanie. Poznaj ciekawe i nowe sposoby tworzenia przetworów na zimę.
Jakie przetwory i zaprawy na zimę można zrobić
Skąd się wzięły zimowe przetwory
Kiedyś sezonowe warzywa i owoce dostępne były tylko w określonym czasie. Dlatego też wymyślono przeróżne sposoby na przechowanie ich na zimę. Domowe przetwory były również niezbędne z tego powodu, że nie było lodówek i sklepów, zaś ludzie musieli robić zapasy na zimę, aby przetrwać. Warzywa najczęściej kopcowano oraz kiszono, grzyby suszono, mięso suszono lub peklowano. Do przechowywania przetworów kiszonych lub mięsa czy ryb służyły beczki. Owoce można było suszyć, zaś przetwory na miodzie były drogie i zarezerwowane dla bogatych.
Rewolucja w dziedzinie przetworów nastąpiła w XIX wieku, kiedy to wynalazcy w USA i Niemczech pracowali nad metodami szczelnego zamykania słoików. Twórcą rewolucji stał się Johann Carl Weck, który odkupił patent na produkcję słoi i w 1900 założył fabrykę szkła oraz udoskonalił produkcję słoików z wieczkiem oraz gumką pozwalającą na hermetyczne zamknięcie. Dlatego popularne słoje do przetworów nazywamy wekami. W latach 80-tych XX wieku upowszechniły się słoiki z nakrętką typu twist-off, które wyparły weki.
Dlaczego warto robić domowe przetwory
Odkąd w domach pojawiły się lodówki, zaś większość owoców i warzyw jest dostępna cały rok, robienie przetworów odeszło w zapomnienie. Większość osób po prostu kupuje gotowe przetwory w sklepach. Jednak domowe przetwory przeżywają swój renesans i coraz więcej osób się nimi interesuje, mimo że przepisy na przetwory zimowe do słoików wymagają sporo czasu i pracy.
Pracochłonne przygotowywanie przetworów dla wielu osób może być rodzajem relaksującej medytacji, kiedy to zapominamy o kłopotach i pogrążamy się w pracy. Jednak największa korzyść z wyrobów własnych, to oszczędność kosztów oraz zdrowie. Sezonowe owoce i warzywa dojrzewające na słońcu są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Ponadto własne zaprawy na zimę i samodzielnie zrobione przetwory owocowe i warzywne pozbawione są konserwantów i sztucznych dodatków. W sezonie owoce i warzywa są najtańsze. Przepisy na weki są tak pomyślane, aby owoce i warzywa nie straciły wartości i stały się bombą witaminową w czasie zimy.
Najlepsze przepisy na przetwory zimowe do słoików
Popularne przepisy kulinarne na przetwory domowe
Zaprawy na zimę do słoików robimy z owoców, warzyw i grzybów. Główne metody konserwacji na zimę to:
- kiszenie - warzywa i niektóre owoce, głównie ogórki i kapusta,
- konserwacja w occie - grzyby, warzywa i niektóre owoce, jak śliwki i gruszki,
- konserwacja w cukrze - większość owoców oraz dynia i cebula na słodko,
- konserwacja solą - przeciery, sałatki, zupy, dania warzywne.
Przetwory zaczynamy już w czerwcu, kiedy to zaczyna się sezon na truskawki i pojawiają się świeże ogórki gruntowe. Wykorzystujemy przepisy na weki przez całe lato korzystając z sezonowych warzyw i owoców, jak wiśnie, maliny, jagody itp. Jesień jest okresem przetworów ze śliwek i grzybów. Ostatnim miesiącem, kiedy możemy robić przetwory jest październik, kiedy to stosujemy przepisy na przetwory z dyni i pigwy.
Najpopularniejsze są przetwory owocowe na słodko, do których możemy użyć prawie wszystkich owoców. Przepisy na weki zostały przystosowane do różnych rodzajów owoców, w zależności od ich twardości i zawartości wody. Warzywa, grzyby oraz niektóre owoce konserwujemy w zalewie octowej. Popularnym, choć nieco zapomnianym sposobem konserwowania na zimę, jest kiszenie. Oprócz popularnych ogórków koszonych i kapusty kiszonej, można kisić prawie wszystkie warzywa oraz niektóre owoce.
Aby przetwory w słoikach przetrwały parę miesięcy należy je zapasteryzować przy pomocy wysokiej temperatury. Robimy to tradycyjną metodą poprzez gotowanie słoików w garnku z wodą. Łatwiejszą metodą jest pasteryzowanie w piekarniku lub w zmywarce do naczyń.
Nowe i tradycyjne przepisy kulinarne na przetwory z owoców, warzyw i grzybów
Przepisy kulinarne na przetwory owocowe na słodko
Owoce są najpopularniejszym materiałem na przetwory. Głównie robimy przetwory na słodko, jak:
- kompoty,
- dżemy,
- konfitury,
- powidła,
- musy,
- nalewki,
- syropy,
- soki.
Czym się różnią dżemy, powidła i konfitury domowe. Powidła stanowią przetwory najłatwiejsze do wykonania, lecz najbardziej pracochłonne. Robi się je praktycznie tylko ze śliwek, które są na tyle słodkie, że nie wymagają dodatku cukru. Przygotowanie powideł wymaga długiego gotowania i mieszania, aby się nie przypaliły.
Dżemy i konfitury domowe różnią się ilością cukru i sposobem obróbki. Dżemy robi się szybciej, zaś środkiem konserwującym jest cukier, którego dodajemy więcej, niż w przypadku konfitur. Niekiedy dodaje się również środek żelujący, aby dżem przybrał konsystencję galaretki. Konfitura to duże kawałki owoców w zalewie cukrowej. Przygotowaną zalewę cukrową wlewa się do gotujących się owoców. Konfitury zagotowuje się i studzi kilkakrotnie, tak aby kawałki owoców się nie rozgotowały nadmiernie.
Co ciekawe, dżemy i konfitury robimy nie tylko z owoców. Materiałem na ciekawe przepisy na przetwory na słodko, jest także cebula i dynia.
Ciekawe pomysły na przetwory owocowe z mało znanych owoców jak jarzębina czy czeremcha, mogą wydawać się nowe, jednak nasze babcie robiły je od wieków.
Ciekawe przepisy na przetwory owocowe dla zdrowia
Z większości owoców robi się kompoty do picia lub soki do rozcieńczania wodą lub do herbaty. Obecnie, z uwagi na dostępność soków w kartonach, te przepisy na weki z owocowymi napojami, nieco odeszły w zapomnienie. Dla zdrowia i dostarczenia organizmowi witamin robi się syropy i soki. Świetnym źródłem witaminy C jest syrop z pigwy. Natomiast bombą witaminową są soki z aronii. Soki robimy przy pomocy sokowirówki, wyciskarki do soków lub przez wygotowywanie i przecieranie. Soki następnie pasteryzujemy w butelkach.
Osobny temat stanowią nalewki zdrowotne, które służą do konserwowania owoców lub soków owocowych w alkoholu. Wykonanie nalewki to czynność bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy i czasu. Łatwe do wykonania przetwory alkoholowe mają swoje wady. Nie nadają się do codziennego spożycia jak konfitury domowe i nie nadają się dla dzieci. Nalewki pijemy dla zdrowia, po łyżce dziennie, lub na noc, w celu rozgrzania organizmu.
Przepisy na weki z użyciem warzyw i grzybów
Niegdyś podstawowa, dziś nieco zapomniana, metoda konserwacji to kiszenie, do którego można wykorzystać prawie wszystkie warzywa. Obecnie ostały się głównie przepisy na przetwory z ogórków kiszonych z koprem, które możemy wykonać tylko z ogórków gruntowych dostępnych latem. Inne warzywa możemy kisić cały rok.
Podstawową i najłatwiejszą metodę konserwacji stanowi zalewa octowa. Tą metodą tradycyjnie konserwujemy grzyby leśne, zaś grzybki w occie stanowią idealny dodatek do potraw świątecznych. W zalewie octowej przygotowujemy takie warzywa jak: papryka, cukinia, ogórki, czy też sałatki wielowarzywne.
Na ciekawe przetwory idealnie nadają się pomidory, z których robimy przeciery, koncentraty, zupy. W wodzie z solą konserwujemy również małe pomidory w całości. Pomidory stanowią również dodatek do leczo na zimę.