-
Kurczak z mascarpone
Kurczak z mascarpone to propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny, pieczony kurczak z serkiem mascarpone doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 4 377 kcal -
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
Pozostałe przepisy bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal -
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również …
20 + 40 min łatwy 9 423 kcal -
Pizza bezglutenowa
Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy …
35 + 15 min łatwy 4 351 kcal -
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal
-
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa …
20 + 120 min łatwy 4 260 kcal -
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal -
Papryka faszerowana pieczarkami
Papryka faszerowana pieczarkami to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej …
20 + 15 min łatwy 2 350 kcal
-
Zupa krem z brokułów z ziemniakami
Zupa krem, którą możemy przygotować, praktycznie z każdego warzywa charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
20 + 40 min łatwy 6 95 kcal -
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w …
10 + 25 min łatwy 4 315 kcal -
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Schab po chińsku
Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
30 + 30 min łatwy 6 327 kcal -
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 513 kcal
-
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z …
25 + 60 min łatwy 6 356 kcal
-
Sernik oreo bez pieczenia
Sernik oreo bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników deserów o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji. Ciasto oreo jest pyszny …
30 min łatwy 10 256 kcal -
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Ryba zapiekana w piekarniku
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
20 + 15 min łatwy 2 -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Szaszłyki z pieczarek
Szaszłyki z pieczarek to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także kreatywnym i przyjemnym sposobem podania. Moja dzisiejsza …
20 + 20 min łatwy 4 -
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal
-
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to danie, który zdecydowanie warto znać. To świetny pomysł na dodatek do …
10 + 90 min łatwy 10 240 kcal -
Kofta jagnięca
Kofta jagnięca to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne kofty przygotowane samemu na patyczkach od szaszłyków to doskonała …
40 min łatwy 4 -
Pierś z gęsi pieczona w rękawie
Pierś z gęsi pieczona w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z gęsi warto podać z …
30 + 60 min łatwy 2 940 kcal -
Schab ze śliwkami w rękawie
Schab ze śliwkami w rękawie możesz podać na zimno lub na ciepło. Schab pieczony podany na ciepło stanowi doskonały pomysł …
40 + 60 min łatwy 20 -
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0 -
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem …
20 + 15 min łatwy 1 -
Wege ramen
Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to …
60 min średni 2 -
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak …
15 + 80 min łatwy 10 194 kcal -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal -
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal -
Tort bezglutenowy
Poznaj przepis na pyszny tort bezglutenowy Pavlova, który znany jest także, pod nazwą "tort Pawłowej", to właśnie od rosyjskiej primabaleriny …
20 + 90 min średni 6 410 kcal -
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 141 kcal -
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 196 kcal -
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal -
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba …
20 + 30 min łatwy 10 160 kcal -
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 180 min łatwy 10 103 kcal -
Żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, …
60 + 60 min łatwy 6 472 kcal -
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Shoarma z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza …
20 + 20 min łatwy 4 191 kcal -
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal
Dieta bezglutenowa - co jeść, czego unikać, korzyści, wady
Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stanowi jeden z popularniejszych sposobów odżywiania. Przypisuje się jej właściwości odchudzające, przeciwbólowe, poprawiające funkcjonowanie praktycznie całego organizmu. Tymczasem wielu lekarzy i dietetyków wskazuje, że jest to sposób odżywiania polecany jedynie w konkretnych jednostkach chorobowych, a wprowadzanie jej bez powodu może nam przynieść więcej szkody niż pożytku. Czym więc jest ta dieta bezglutenowa i jakie są zalety oraz wady jej stosowania?
Co to jest dieta bezglutenowa?
Podstawowe zasady diety bez glutenu
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania eliminujący gluten – białko pochodzenia roślinnego. Stosowana jest w leczeniu celiakii, choroby autoimmunologicznej charakteryzującej się trwałą nietolerancją glutenu.
Dieta stała się popularna za sprawą Williama Davis’a, który w swojej książce „Dieta bez pszenicy” przekonuje, że odstawienie glutenu stanowi świetny sposób na dobre zdrowie i atrakcyjną sylwetkę.
Zdania odnośnie diety bez glutenu są podzielone, a wyników badań, które wskazywałyby na jej zalety u zdrowych osób, wciąż jest niewiele.
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Choć owies nie zawiera w swoim składzie glutenu, to z powodu jego wysokiego zanieczyszczenia ziarnami innych zbóż, ten rodzaj rośliny uprawnej zaliczamy również do tej grupy. Najwięcej glutenu znajduje się w pszenicy i to na nią powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
Gdzie występuje gluten?
Choć gluten występuje teoretycznie głównie w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, to w praktyce może pojawiać się również w innych produktach.
Jeśli w zakładzie produkcyjnym wytwarza się na tej samej taśmie produkcyjnej artykuły z wymienionych zbóż oraz produkty teoretycznie bezglutenowe, to bardzo często następuje ich zanieczyszczenie glutenem.
Ponieważ gluten wykorzystuje się jako składnik poprawiający konsystencję produktów spożywczych, często jest do nich dodawany. Możemy znaleźć go w daniach gotowych, wędlinach, sosach, zupach w proszku, jogurtach, deserach czy napojach.
Dla kogo wskazana jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa a konkretne choroby
Dieta bez glutenu wskazana jest dla osób, które cierpią na konkretne schorzenia. Stosowanie jej przez osoby zdrowe, które nie zwracają uwagi na odpowiednią kompozycję posiłków, może przynieść niekorzystne skutki, np. niedobór składników pokarmowych.
Dieta bezglutenowa a celiakia
Do podstawowych chorób, przy których należy stosować dietę bezglutenową należy celiakia, choroba autoimmunologiczna, w której pod wpływem glutenu następuje zanik kosmków jelitowych. W przypadku osób, które zapadły na celiakię, taki sposób odżywiania musi trwać przez całe życie.
Najczęstsze objawy celiakii to bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, przelewanie w brzuchu, kolki, nadmierne chudnięcie oraz przewlekłe zmęczenie. Diagnozę trzeba potwierdzić badaniami: obecnością przeciwciał i badaniem ścian jelit.
Nietolerancja glutenu – podstawowe wymagania diety
Na jedzenie bezglutenowe powinniśmy również postawić, jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu lub mamy stwierdzoną alergię na pszenicę.
Symptomy mogą być podobne, jak w przypadku celiakii, ale nie dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych oraz odchyleń w wysokości przeciwciał. Rozwija się natomiast stan zapalny, który nie jest korzystny dla naszego organizmu.
Czasami przy występowaniu nietolerancji glutenu wystarczy dieta niskoglutenowa, bez konieczności eliminowania go w zupełności. Dzięki obserwacji swojego organizmu nauczymy się, jakie porcje produktów z glutenem będą dla nas odpowiednie.
Dieta bezglutenowa – zalety i wady jej stosowania
Jadłospis bez glutenu - jakie mogą być zagrożenia?
Przejście na dietę bez glutenu nie powinno być efektem mody, ale konkretnych schorzeń. Samodzielne wykluczanie produktów glutenowych może skutkować wystąpieniem wielu niedoborów, m.in. witamin z grupy B, magnezu, żelaza, białka.
Czasami nadmierne skupienie na eliminacji konkretnych składników pokarmowych może powodować rozwój ortoreksji, czyli choroby z grupy zaburzeń odżywiania polegającej na nadmiernym skupianiu się na zdrowej diecie.
Jeśli mamy wskazania to stosowania diety bezglutenowej, to powinniśmy przyłożyć dużą uwagę do jej prawidłowego zbilansowania lub skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.
Pozytywne efekty przejścia na dietę bezglutenową
Nie można jednak nie wziąć pod uwagę faktu, że osoby przechodzące na dietę bezglutenową często czują się lepiej, mają więcej energii i zrzucają nadmierne kilogramy.
Skąd te efekty?
Eliminując z diety pszenicę, usuwamy przy okazji produkty wysokoprzetworzone, wyprodukowane z białej mąki, o wysokim indeksie glikemicznym. Przy okazji, starając się zabezpieczyć zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, włączamy do jadłospisu więcej warzyw, owoców, produktów nieprzetworzonych, zdrowszych wersji dań. To powoduje, że poprawia się nasz stan zdrowia, samopoczucie, a sylwetka robi się wyraźnie szczuplejsza. W takim kontekście więc, choć nie do końca zależnie od glutenu, dieta bezglutenowa może przynosić korzystne efekty.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Co jeść przy nietolerancji glutenu lub celiakii?
Wskazane produkty spożywcze to między innymi warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja, nabiał, oleje, ryże, a także kasze wyprodukowane ze zbóż niezawierających glutenu, np. gryczana czy jaglana.
Pamiętajmy również, że nasze ulubione przepisy możemy łatwo zmodyfikować pod wersję bezglutenową, zamieniając jedynie niektóre składniki potraw, np. letnią owsiankę z owocami na tę z płatkami owsianymi bezglutenowymi i pozostałymi dodatkami oznaczonymi symbolem przekreślonego kłosa.
Zarówno celiakia, jak i nietolerancja glutenu pociąga za sobą konieczność uważnego czytania etykiet. Producenci mają obecnie obowiązek podawania na opakowaniu produktu informacji czy zawiera on gluten. Wygodnym sposobem jest również wyszukanie symbolu przekreślonego kłosa, który jest zarezerwowany dla produktów bezglutenowych.
Soczewica, ciecierzyca i fasola, czyli ważne produkty w diecie bez glutenu
Do grupy produktów szczególnie istotnych w diecie bezglutenowej zaliczamy warzywa strączkowe. Zawierają one dużo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, a także białka, którego może nam brakować przy odstawieniu produktów zbożowych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, usprawniają one również procesy trawienia i wpływają bardzo korzystnie na stan naszych jelit.
Wprowadzając dietę bezglutenową do naszego sposobu odżywiania, rośliny strączkowe wprowadzajmy stopniowo, tak aby przyzwyczaić do nich organizm. Zwiększając ilość błonnika, pamiętajmy również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, by nie dopuścić do powstawania wzdęć i zaparć.
Czy na diecie bezglutenowej można jeść ziemniaki?
Podczas planowania tego typu diety, często pada pytanie czy można jeść ziemniaki. Nie wiadomo, skąd bierze się ta wątpliwość, ponieważ ziemniaki (oczywiście nieprzetworzone) to produkt naturalnie bezglutenowy. Dodatkowo bogaty w potas, witaminę C i węglowodany złożone. Nie warto z nich rezygnować.
Dieta bez glutenu – czego nie można jeść?
W pierwszej kolejności powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu wszelkie produkty powstałe z pszenicy, żyta czy jęczmienia. W przypadku owsa należy wybierać artykuły oznaczone jako bezglutenowe, mamy wtedy pewność, że na taśmie produkcyjnej nie znalazły się żadne produkty z glutenem.
Uważajmy również na gluten ukryty w produktach przetworzonych, wędlinach, konserwach mięsnych i rybnych, czekoladzie i słodyczach, keczupach, majonezach czy sosach sałatkowych.
Robiąc zakupy, unikajmy produktów na wagę. Suszone i kandyzowane owoce, ryże, kasze i makarony na sypko mogą zawierać śladowe ilości glutenu.
Jeżeli naszym sposobem odżywiania jest dieta niskoglutenowa, dopuszczalna jest pewna ilość produktów z glutenem, ale zawsze powinniśmy obserwować swój organizm, by nie dopuszczać do niekorzystnych objawów.
Należy również zwrócić uwagę na to, że gotowe jedzenie bezglutenowe charakteryzuje się często niezbyt dobrym składem, z dodatkiem wielu niepotrzebnych substancji, dlatego tak istotne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych.
Dieta bezglutenowa a skutecznie odchudzanie
Częstym argumentem podnoszonym przez zwolenników diety bezglutenowej jest jej pozytywny wpływ na odchudzanie. Jak jest faktycznie?
Podstawowa zasada odchudzania to taka, że nie tyjemy od jakiegoś konkretnego składnika czy produktu, ale od nadwyżki kalorycznej w diecie. Gluten nie powoduje tycia, ale, tak jak wspomnieliśmy wyżej, bogate w niego produkty przetworzone już jak najbardziej tak. Nie musimy rezygnować z glutenu, żeby zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, regularne posiłki, więcej warzyw, owoców oraz płynów, by waga sukcesywnie leciała w dół.
Dieta bezglutenowa – przykładowy jadłospis
Jak zaplanować jadłospis w diecie bez glutenu?
Jak wybrać odpowiednie przepisy do diety? Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis, który pokazuje, że dieta bez glutenu nie musi być monotonna i niesmaczna. Odpowiednia kompozycja posiłków i małe zmiany mogą sprawić, że będziemy mieć dużą przyjemność z jej stosowania.
Śniadanie - Gryczanka z borówkami i płatkami migdałów
Składniki: 50g płatków gryczanych, 250ml jogurtu naturalnego, 100g borówek, 10g płatków migdałów.
Przygotowanie: Płatki zalewamy wieczorem gorącą wodą. Rano mieszamy z jogurtem i borówkami, posypujemy płatkami migdałów.
2 śniadanie - Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki: 2 jajka, 150g brokuła, 150g czerwonej papryki, 60g czerwonej cebuli, sos czosnkowy (jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz).
Przygotowanie: Brokuły gotujemy al. dente, jajka gotujemy na twardo. Paprykę, cebulę i jajka kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystko mieszamy i polewamy sosem czosnkowym.
Obiad - Soczewica z kurczakiem i pomidorami
Składniki: 150g czerwonej soczewicy, 150g piersi z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oleju rzepakowego, ulubione przyprawy, 50g komosy ryżowej.
Przygotowanie: Soczewicę i komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażamy razem kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pomidora i przyprawy, dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i komosę ryżową. Posypujemy natką pietruszki.
Kolacja - Pieczone ziemniaki z gzikiem
Składniki: 2 średnie ziemniaki, 100g półtłustego twarogu, 50g jogurtu naturalnego, 30g szczypiorku, sól, pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Ziemniaki pieczemy w folii lub gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Twaróg mieszamy z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przekrawamy, skrapiamy olejem i podajemy z twarożkiem.
Rozważania nad pytaniem, czy dieta bezglutenowa jest zdrowa czy nie możemy zakończyć standardową odpowiedzią „to zależy”. Dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu stanowi konieczny sposób odżywiania, natomiast dla osób zdrowych - niekoniecznie. Jednak niezależnie od naszego osobistego wyboru pamiętajmy o zadbaniu o właściwe zbilansowanie jadłospisu, zarówno w wersji bezglutenowej, jak i tej z jego dodatkiem. Zapewni nam to zdrowie na długie lata.
Autor: Ewa Zawidzka