-
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Leczo węgierskie
Leczo węgierskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne leczo to danie kuchni węgierskiej. W Polskiej …
20 + 30 min łatwy 5 426 kcal
Pozostałe przepisy kuchni węgierskiej
-
Kiełbasa po węgiersku
Kiełbasa po węgiersku to potrwa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W …
20 + 20 min łatwy 4 248 kcal -
Paprykarz
Paprykarz rybny, znany ze sklepowych półek jako paprykarz szczeciński, idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Domowy przepis na paprykarz …
20 + 20 min łatwy 10 107 kcal -
Langosz
Langosz to tradycyjny węgierski placek, który ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego, smakuje naprawdę wybornie, a robi się go bardzo …
15 + 20 min łatwy 3 1961 kcal -
Strudel z makiem
Strudel z makiem to doskonały pomysł na domowy, tradycyjny placek, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas …
30 + 70 min średni 10 -
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz …
30 + 90 min łatwy 10 418 kcal -
Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami to dobry pomysł na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy, herbatę lub kakao. Świetnie sprawdzi …
50 + 40 min trudny 10
-
Halászlé
Halászlé to tradycyjna węgierska zupa z karpia, która smakuje po prostu idealnie! Jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Stanowi …
10 + 40 min łatwy 8 215 kcal -
Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad. Warto pamiętać o tym przepisie …
20 + 60 min łatwy 4 80 kcal -
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Schab po węgiersku
Schab po węgiersku to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad. Warto pamiętać o tym przepisie podczas …
60 + 60 min łatwy 5 279 kcal -
Ryba po węgiersku
Ryba po węgiersku to potrawa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W …
60 + 30 min łatwy 5 264 kcal
-
Tatar ze śledzia po węgiersku
Przepis na tatar ze śledzia po węgiersku jest bardzo szybki w wykonaniu. To świetny pomysł na łatwe i smaczne danie, …
20 min łatwy 5 481 kcal -
Zupa gulaszowa po węgiersku
Zupa gulaszowa po węgiersku to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
20 + 120 min łatwy 10 225 kcal -
Węgierska zupa rybna
Pyszna węgierska zupa rybna to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 90 min łatwy 8 460 kcal -
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad. Te …
100 min łatwy 4 542 kcal -
Zupa węgierska
Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją …
20 + 50 min łatwy 10 340 kcal
-
Bogracz
Bogracz to bardzo dobre danie, które składa się z mięsa i dużej ilości warzyw i przypraw. Nazwa tej potrawy pochodzi …
50 + 60 min łatwy 8 279 kcal -
Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – …
100 min łatwy 4 601 kcal -
Gulasz segedyński
Gulasz segedyński to pyszne, sycące i pożywne danie, charakterystyczne i wywodzące się z kuchni węgierskiej. Gulasz segedyński węgierski jest dość …
40 + 40 min średni 3 475 kcal -
Kurtosze
Kurtosze stają się coraz bardziej popularne w Polsce, zwłaszcza w okresie świątecznym, choć w niektórych miejscach można je dostać niemal …
50 + 20 min średni 3 950 kcal -
Sos węgierski
Ten przepis na sos węgierski idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych. Jest to rodzaj gulaszu, który dobrze smakuje również z …
60 + 45 min łatwy 5 459 kcal
-
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 426 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym …
40 + 60 min średni 6 431 kcal -
Ciasto węgierskie
Ciasto węgierskie to doskonały pomysł na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, wiśniami i z galaretką. Kostka węgierska z wiśniami świetnie …
60 + 30 min łatwy 15 -
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać różne warzywa oraz rodzaje …
30 + 100 min łatwy 10 293 kcal -
Gulasz z piersi indyka
Gulasz z piersi indyka to bardzo szybkie i smaczne danie, które można przygotować na obiad, który idealnie sprawdzi się na …
30 + 60 min średni 4 251 kcal -
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa …
30 + 40 min łatwy 6 415 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Gulasz do słoika
Gulasz do słoika to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z …
60 + 40 min łatwy 4 288 kcal -
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 40 min łatwy 4 -
Gulasz z dzika po staropolsku
Gulasz z dzika po staropolsku to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 30 min łatwy 6 298 kcal -
Gulasz z dziczyzny
Gulasz z dziczyzny to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z …
20 + 30 min łatwy 6 225 kcal -
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i …
25 + 60 min łatwy 8 188 kcal -
Kluski do bogracza
Kluski do bogracza to przepyszne ziemniaczane kopytka, które dodaje się do tego aromatycznego dania węgierskiego. Można zjadać je jak gulasz …
20 + 20 min łatwy 4 346 kcal -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal -
Leczo z patisona
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 4 76 kcal -
Leczo z makaronem
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 6 110 kcal -
Leczo z chorizo
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 4 106 kcal -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Leczo z ziemniakami
Leczo z ziemniakami to doskonała opcja na pyszny posiłek, który można przygotować w kilka chwil, jest jednogarnkowy i niezwykle smaczny. …
10 + 30 min łatwy 10 245 kcal -
Leczo wegańskie
Leczo wegańskie to pyszna alternatywa tego tradycyjnego dania, która świetnie sprawdza się dla osób eliminujących mięso z diety. Jest smaczne …
30 + 45 min łatwy 10 132 kcal -
Gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i …
30 + 30 min łatwy 3 152 kcal -
Gulasz z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej to dobry pomysł na pyszne danie. Jak ugotujesz gulasz z szynki wieprzowej, to z czym go …
15 + 60 min łatwy 4 409 kcal -
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta …
20 + 45 min łatwy 4 474 kcal -
Leczo Thermomix
Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych …
20 + 25 min łatwy 4 305 kcal -
Gulasz wołowy węgierski
Gulasz wołowy węgierski to bardzo dobry pomysł na tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Tajemnica gulaszu polega na podsmażeniu papryki ostrej na …
20 + 150 min łatwy 10 431 kcal -
Strogonow Thermomix
Strogonow Thermomix to danie na obiad, które koniecznie powinniście wykonać. Jest niesamowicie bogaty w mięso i warzywa, a tym samym …
30 + 170 min średni 6 245 kcal -
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8 163 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal
Kuchnia węgierska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, specjały
Jak to mówi przysłowie „Polak – Węgier – dwa bratanki…” i trochę prawdy w tym jest. Kuchnia węgierska jest podobna do kuchni polskiej. Do tego wiele narodowych potraw węgierskich na dobre zadomowiło się w naszej kulturze. Jakie są popularne dania prosto z Węgier? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Kuchnia węgierska – fakty i ciekawostki
Węgry – turystyka i pyszne jedzenie
Z czego słyną Węgry? Bezapelacyjnie turystyka to jedna z największych gałęzi gospodarki. Jeziora, tradycyjne termy i smaczne potrawy to atuty, które przyciągają co roku wielu turystów. Polsko-węgierskie stosunki polityczne i międzyludzkie są na bardzo dobrym poziomie, dlatego też potraw kuchni węgierskiej z powodzeniem można spotkać w polskich restauracjach.
Kuchnia węgierska jest bardziej podobna do kuchni polskiej niż przykładowo kuchnia meksykańska czy kuchnia śródziemnomorska. Podobne położenie geograficzne i wspólna historia wpływają na podobieństwa w kuchni Węgier i Polski. Tradycyjne dania i przysmaki na obiad czy kolację bogate są w mięso czy dodatki z warzyw. Kuchnia węgierska może być zarówno ostra, jak i łagodna czy nawet słodka.
Najpopularniejsze składniki kuchni węgierskiej
Zapewne Węgry kojarzą się głównie z papryką czerwoną w różnej postaci. Sproszkowana papryka słodka lub ostra to niemal narodowa przyprawa. Tradycyjne dania kuchni węgierskiej są barwne z uwagi na duży udział kolorowych papryk. Takie węgierskie potrawy jak gulasz czy leczo swój niepowtarzalny aromat czerpią głównie z warzyw. Obok papryki popularny jest także czosnek, ziemniak czy cebula.
Kuchnia węgierska bogata jest także w ryby słodkowodne. Węgry posiadają duże zbiorniki wodne oraz cały system rzek, który pozwala na hodowlę czy naturalny połów ryb. Równie często wybierane jest mięso na obiad. Przepisy kuchni węgierskiej jak widać nie zawierają trudno dostępnych składników, dzięki czemu samo przyrządzania dania nie jest zbyt skomplikowane. Oryginalne węgierskie potrawy to często tzw. dania jednogarnkowe. Gulasz z papryką czy leczo to potrawy, do których przygotowania nie potrzeba zbyt dużo kuchennych przyborów czy garnków. Takie jedzenie jest łatwe i szybkie, a zarazem bardzo sycące.
Narodowa tradycja węgierska to produkcja win. Kuchnia węgierska podobnie jak kuchnia śródziemnomorska nie może się obyć bez dodatku słodkiego czy wytrawnego wina. Wśród innych produktów rolnych popularne są także takie owoce i warzywa jak dynia, arbuz, jabłka czy brzoskwinie. Mogą być one z powodzeniem wykorzystane w kuchni zarówno na ciasta, jak i na obiad w połączeniu z mięsem.
Tradycyjne węgierskie potrawy
Gulasz węgierski - najpopularniejsza mięsna potrawa
Jest to danie, które najbardziej kojarzy się z tym krajem, zapewne nie tylko z uwagi na swoją nazwę. Pörklöt, czyli wspomniany gulasz przyrządzany jest zwyczajowo na bazie wołowiny i papryki. Aby dodać aromatu daniu, wykorzystuje się niewielka ilość czerwonego wina czy innych warzyw. Ta potrawa mięsna może być podawana solo lub z dodatkiem klusek.
Gulasz węgierski może występować również w bardziej płynnej postaci jako zupa gulaszowa, czyli gulyásleves. Jest to mocno rozgrzewający posiłek z mięsem wołowym i papryką. Zarówno gulasz węgierski, jak i zupa gulaszowa na stałe zagościły również w kuchni polskiej. Potrawy te są bardzo sycące, dzięki czemu dodadzą energii na cały dzień.
Węgierskie dania na ciepło
Kolejna mięsna propozycja pochodząca z Węgier to leczo lub paprykarz. Duża ilość papryki, pomidorów z dodatkiem kawałków mięsa zadowoli i nasyci każdego. Są to po części dania podobne do chilli con carne, z którego słynie kuchnia meksykańska. Generalnie wykorzystując papryki czy pomidory można przygotować wiele jednogarnkowych smacznych dań i sycących zup.
Kolejną propozycją jest langosz. Jest to tradycyjny węgierski placek drożdżowy, który niekoniecznie jest zdrowy, ale za to dość popularny. Może być podawany z różnymi dodatkami. Korzystając z bogactwa ryb słodkowodnych można przygotować zupę rybną, czylihalászlé. Jej cechą charakterystyczną jest to, ze przyrządzana jest w specjalnym kociołku. Popularne jest także spożywanie ryb solo po wcześniejszym ich przyrządzeniu. Prym wiedzie tutaj sandacz czy szczupak.
Wracając jeszcze do papryki, warto wspomnieć, że może być ona podawana na surowo, w wersji gotowanej lub pod postacią pasty. Ta ostatnia opcja idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup czy wspomnianego gulaszu. Będzie to szybki sposób na doprawienie potraw. Na pastę paprykową nadaje się zarówno papryka słodka, jak i papryka czerwona.
Węgierskie przysmaki i ciasta
Choć Węgry słyną głównie z mięsnych potraw, to można znaleźć również przepisy na oryginalne słodkie przysmaki. Jedną z propozycji są naleśniki. Jak wiadomo mogą być one przyrządzane na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dla wielu może być zaskoczeniem fakt, że marcepan głównie pochodzi z Włoch i Węgier. Jest on bardzo popularny w kuchni węgierskiej, a co ciekawe doczekał się nawet swojego muzeum.
Warto także sprawdzić przepisy na strudle, które można przygotować z makiem, orzechami lub owocami. Najpopularniejsza jest strudla z jabłkami. Trudniej będzie wykonać jednak w domu gesztenyepüré, czyli mus kasztanowy z bitą śmietaną. Może nie brzmi zbyt przekonywująco, ale smakuje wyśmienicie. Wybierając słodkości w cukierni, można trafić także na roladę winną, czyli biszkopt przełożony kremem tokajskim i udekorowany płynnym karmelem.
Każda wyżej wymieniona potrawa czy deser wart jest skosztowania. Na koniec warto spróbować alkoholi węgierskich takich jak tokaj, ziołowy likier czy palinki ze śliwek lub gruszek. Całość można zakończyć degustacją tortu à la Esterhazy, czyli kremowego deseru z czekoladą, wanilią i koniakiem.