-
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje …
20 min łatwy 1 1346 kcal -
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
30 min łatwy 2 622 kcal -
Keto kokosanki
Najlepsze ciastka z wiórkami kokosowymi na diecie keto? Keto kokosanki to super, pomysł na deser o wysokiej zawartości tłuszczu i …
10 + 20 min łatwy 10 201 kcal
Pozostałe przepisy dla osób na diecie niskowęglowodanowej
-
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal -
Dorsz ze szpinakiem
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 295 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas …
20 + 15 min łatwy 2 569 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal
-
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal -
Pasta z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta …
10 min łatwy 6 126 kcal -
Stek z łososia
Smażony stek z łososia to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad. Stek z łososia to nic innego jak łosoś …
5 + 15 min łatwy 2 527 kcal -
Keto placki twarogowe
Keto placki twarogowe, to smaczne placki z minimalną zawartością węglowodanów. Takie placki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub II śniadanie. …
10 + 15 min łatwy 1 434 kcal -
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 4 321 kcal
-
Krewetki w sosie śmietanowym
Przepis na krewetki w sosie śmietanowym to tak pyszne danie, że nie potrzebuje więcej dodatków. Jednak tak przygotowane krewetki świetnie …
10 + 20 min łatwy 2 558 kcal -
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś świetnie sprawdzi się podany na imprezę …
15 + 30 min łatwy 5 666 kcal -
Żeberka duszone
Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom …
25 + 60 min łatwy 4 674 kcal -
Karkówka pieczona w plastrach
Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
25 + 80 min łatwy 6 321 kcal -
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. …
30 + 120 min średni 4 719 kcal -
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem …
35 + 10 min średni 6 199 kcal
-
Schab duszony z warzywami
Schab duszony z warzywami to pyszna i lekkostrawna potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ma niezwykle …
20 + 30 min łatwy 5 -
Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to danie pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystuje się spore ilości tego typu serów. Jest to …
25 min łatwy 2 437 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to idealna lekka kolacja lub szybki lunch. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Przepis …
20 + 8 min łatwy 1 493 kcal -
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. …
20 + 20 min łatwy 4 333 kcal -
Sałatka z krewetek i awokado
Sałatka z krewetek i awokado zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ właśnie w niej królują warzywa, owoce morza oraz cenne …
20 min łatwy 2 377 kcal
-
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to danie, który zdecydowanie warto znać. To świetny pomysł na dodatek do …
10 + 90 min łatwy 10 240 kcal -
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Wątróbka drobiowa w sosie
Wątróbka drobiowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają …
20 + 30 min łatwy 2 197 kcal -
Polędwica cygańska
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z …
10 + 20 min łatwy 12 83 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Roladki schabowe z serem
Roladki schabowe z serem wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad …
30 + 40 min łatwy 6 194 kcal -
Roladki schabowe z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad …
30 + 40 min średni 6 194 kcal -
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który będzie jednocześnie prosty i …
20 + 30 min łatwy 2 346 kcal -
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z …
20 + 30 min łatwy 3 379 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pierogi to smaczne tradycyjne polskie danie. …
30 + 10 min średni 5 853 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Feijoada
Feijoada to jedna z klasycznych, tradycyjnych, bardzo popularnych dań charakterystycznych dla kuchni brazylijskiej. Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z …
30 + 60 min średni 5 795 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii to idealny pomysł na zdrowy, przepyszny obiad dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie placków jest bardzo …
45 min łatwy 2 269 kcal -
Kotlety po kijowsku
Kotlety po kijowsku to przepyszny pomysł na obiad. Są łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę sycące. Przy okazji ciekawie …
20 + 15 min łatwy 5 398 kcal -
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są …
20 + 15 min łatwy 2 514 kcal -
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego …
75 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki. Ten prosty przepis …
40 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal -
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal -
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6 40 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal -
Konfitura z orzechów włoskich
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
60 + 40 min łatwy 4 963 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Grzybki w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w …
20 + 30 min łatwy 10 23 kcal
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty, zalety, wady
Dieta niskowęglowodanowa jest dietą dosyć restrykcyjną. Im mniej węglowodanów zakłada się jeść tym zbilansowanie menu jest cięższe. Węglowodany występują w większości produktów, dlatego nie jest prostym zdaniem poprawne odżywianie na diecie niskowęglowodanowej. Dieta ubogowęglowodanowa w ostatnich czasach jest dosyć popularna. W artykule poznasz główne założenia diety ubogowęglowodanowej. Przedstawione będą produkty będące źródłem węglowodanów a także wady i zalety stosowania tego sposobu żywienia.
Dieta ubogowęglowodanowa – o co właściwie chodzi?
W społeczeństwie istnieje przekonanie, że węglowodany tuczą. Z tego powodu ostatnio bardzo znanym sposobem odżywiania się jest duże ograniczenie lub wyeliminowanie niemalże całkowicie węglowodanów ze swojego jadłospisu. To, że węglowodany tuczą nie jest do końca prawdą, ale na niektóre osoby spożywanie węglowodanów może mieć negatywne dla zdrowia skutki. Dlatego właśnie wiele osób decyduje się na spore restrykcje dotyczące węglowodanów.
Dieta niskowęglowodanowa dzieli się na dieta zawierająca maksymalnie 50 g węglowodanów na dobę (dieta niskowęglowodanowa ketogeniczna). Gdy w menu jest od 50 do 130 g węglowodanów wtedy dieta jest nazywana dietą niskowęglowodanową.
Najważniejszą zasadą diety ubogowęglowodanowej jest ograniczenie cukrów i produktów bogatych w węglowodany. W zależności od ilości dziennej podaży węglowodanów należy tak komponować posiłki by spełniać plan żywieniowy. Ograniczenie węglowodanów jest zachętą dla wielu osób, ponieważ poprzez niższe spożycie węglowodanów poziom insuliny i glukozy jest bardziej stabilny niż w sytuacji, gdy węglowodanów w diecie jest za dużo.
Węglowodany są ważnym składnikiem w codziennej diecie. Odpowiadają między innymi za dostarczanie do organizmu energii. Węglowodany są bardzo ważne dla pracy mózgu i wszystkich narządów. Dają siłę i energię.
Dieta niskowęglowodanowa – czy jest dobra dla każdego?
Zdecydowanie stosowanie diety ubogowęglowodanowej lub bezwęglowodanowej nie będzie odpowiednim sposobem odżywiania dla wszystkich. Stosowanie diety bezwęglowodanowej lub niskowęglowodanowej nie jest dobrym pomysłem dla dziecka, które wciąż rośnie. Węglowodany są niezbędne dla dziecka i drastyczne ograniczanie węglowodanów może hamować prawidłowy rozwój. Istnieje jednak przypadek, w którym dieta bez węglowodanów lub ubogowęglowodanowa dla dzieci ma korzystne efekty. Takim przypadkiem jest leczenie epilepsji lekoopornej występującej u dzieci.
Swoje pozytywne efekty dieta o obniżonej zawartości węglowodanów odnosi też w leczeniu cukrzycy typu II lub/i insulinooporności. Dieta niskowęglowodanowa może też być stosowana w leczeniu otyłości albo nadwagi. Nie należy jednak takiej diety traktować jako dietę na dłuższą metę.
Dieta bezwęglowodanowa jest bogata w tłuszcze i białko, ponieważ węglowodany są ograniczone. Choroby nerek, trzustki lub wątroby są przeciwwskazaniem do stosowania nadmiernej ilości białka i tłuszczu. Nadmiar białka powodować może poważne problemy dotyczące tych narządów i może pojawić się na przykład niewydolność nerek. Nadmiar tłuszczu nie jest korzystny dla osób, które mają problem z tolerowaniem lub wchłanianiem tego makroskładnika. Jeżeli jadłospis niskowęglowodanowy jest stosowany nieodpowiednio lub za długo grozi to uszkodzeniami wątroby, nerek i trzustki.
Ubogowęglowodanowy jadłospis nie jest odpowiedni dla osób cierpiących na zaparcia. Stosowanie takiego modelu żywienia może jeszcze bardziej spotęgować zaparcia.
Kobiety karmiące oraz kobiety w ciąży nie powinny stosować diety o zbyt niskiej podaży węglowodanów. Żywienie kobiet w tych okresach życia nie mogą być oparte o żywienie bez węglowodanów. Osoby bardzo ciężko i intensywnie trenujące nie powinny stosować diety bez węglowodanów. Efekt może być różny – niekoniecznie korzystny.
Zbyt niska podaż węglowodanów nie sprzyja osobom cierpiącym między innymi na hipoglikemię reaktywną lub inne problemy z odpowiednią pracą gospodarki glukozy i insuliny. Przy poważnej hipoglikemii itp. może się zdarzyć, że poziom glukozy spadnie tak drastycznie, że mogłoby to mieć dramatyczne dla zdrowia, a nawet życia, skutki.
Zasady diety, produkty zalecane i niezalecane w diecie niskowęglowodanowej
Głównym założeniem diety niskowęglowodanowej jest po prostu dostarczanie określonej, zmniejszonej ilości węglowodanów. Zwiększa się podaż tłuszczu i białka. Bardzo mocno stawia się na ograniczenie produktów bogatych w węglowodany i produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. Ważne jest to, by wybierać produkty nieprzetworzone.
Lista produktów, które są zalecane w diecie niskowęglowodanowej jest krótka. Do produktów o najniższej zawartości węglowodanów należą produkty pochodzenia zwierzęcego. Mięso, jaja, ryby, owoce morza, podroby, ser biały i śmietana to są produkty, które mają najniższą zawartość węglowodanów. Oleje roślinne nie zawierają węglowodanów. Awokado jest zalecane w diecie ubogowęglowodanowej. W diecie niskowęglowodanowej dobrymi warzywami są warzywa z niskim indeksem glikemicznym lub o niskiej zawartości węglowodanów. Najlepsze warzywa to kalafior, wszelkiego rodzaju sałaty, brokuł, pomidor, szpinak, ogórek i tym podobne. Poleca się makaron konjac.
Zaleca się produkty o średniej zawartości węglowodanów albo o średnim indeksie glikemicznym w wyjątkowych sytuacjach – nie są zalecane w dużych ilościach. Należą do nich takie produkty jak orzechy, jogurty naturalne lub maliny. Jako zamiennik mąk zbożowych można stosować mąki na przykład z orzechów.
Produkty, których należy się całkowicie wystrzegać ze względu na bardzo wysoką zawartość węglowodanów albo wysoki indeks glikemiczny to: warzywa skrobiowe i nasiona roślin strączkowych, owoce z dużą zawartością węglowodanów i wysokim indeksem glikemicznym (na przykład banan lub winogrono), różnego rodzaju kasze, ryż i makaron, pieczywo, słodzone napoje, soki, słodycze, fast foody i wysoko przetworzona żywność.
Jak widać produkty polecane do jedzenia na diecie o niskiej zawartości węglowodanów są bardzo ograniczone.
Wady i zalety diety niskowęglowodanowej
Jak każdy model żywienia, dieta niskowęglowodanowa ma swoje wady lub zalety. Należy pamiętać, że przy nagłym odstawieniu węglowodanów mogą wystąpić bardzo silne lub dokuczliwe bóle głowy. Powinno to minąć, jednakże niekiedy jest to duży problem.
Spożywając odpowiednio niską ilość węglowodanów można przyczynić się do powstawania ciał ketonowych. Ciała ketonowe są używane jako główne źródło dostarczające organizmowi potrzebnej do życia energii. Zatem zaletą jest to, że sytość na diecie niskowęglowodanowej jest z reguły większa niż na diecie o zwiększonej podaży węglowodanów. Na korzyść stosowania diety niskowęglowodanowej jest to, że można wyregulować poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Ciśnienie tętnicze krwi również może się znacznie poprawić.
Czy jednak jest tak pięknie? Bardzo duże restrykcje na diecie niskowęglowodanowej są bardzo rygorystyczne. Jest bardzo krótka lista dozwolonych i zalecanych produktów, a produktów zakazanych jest bardzo dużo. Nie jest to dobry sposób odżywiania na dłuższą metę, gdyż bez odpowiedniego wyjścia z diety eliminacyjnej jest ogromna szansa na wystąpienie efektu jo-jo.
Dieta niskowęglowodanowa w założeniu powinna trwać stosunkowo krótko, bo jedynie maksymalnie trzy tygodnie. Jeżeli jednak ktoś osiągnie bardzo dobry efekt w postaci redukcji masy ciała będzie chciał dłużej i więcej. Może to być niebezpieczne, o czym wspomniano poniżej. Bez odpowiedniej wiedzy i poprawnego działania można naprawdę ponieść przykre skutki.
Eliminacyjna dieta, a taką dietą jest dieta niskowęglowodanowa, ma to do siebie, że bardzo często osoby stosujące ten sposób odżywiania cierpią na niedobory. Między innymi witaminy z grupy B, potas, magnez albo wapń to są najczęstsze składniki mineralne i witaminy, których może wystąpić niedobór. Tak jak wspomniano wcześniej - niska podaż błonnika prowadzi bardzo często do zaparć. Nadmiar białka i tłuszczu nie zawsze też jest dobrym rozwiązaniem.
Niska podaż węglowodanów charakteryzuje się jednocześnie zazwyczaj z niedoborem błonnika. Gdy w diecie jest zbyt mało błonnika mogą występować zaparcia. Na niedostateczną podaż błonnika jest parę sposobów. Błonnik można dostarczać z takimi produktami jak siemię lniane czy babka jajowata.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów a wysokiej zawartości tłuszczu i białka ma zwiększone ryzyko występowania próchnicy.
Nieodpowiednie poziomy takich minerałów jak fosfor oraz sód ma wpływ na pogorszenie pracy układu nerwowego.
Jadłospis tygodniowy – przykładowe posiłki
Nie wiesz co jeść na diecie niskowęglowodanowej? Brakuje pomysłu na kolację, obiad lub śniadanie niskowęglowodanowe? Przedstawiam propozycję na tygodniowy jadłospis na posiłki o niskiej zawartości węglowodanów. Dania powinny być odpowiednio przygotowywane. Najważniejszą zasadą jest to, by dobowy i tygodniowy poziom dostarczanych węglowodanów w posiłkach nie przekraczał pewnej wartości (w zależności od tego jaką wartość przyjmiesz za swój próg maksymalny). Są niewielkie różnice między dietą ketogeniczną a dietą niskowęglowodanową, ale ogólnie sposób dobierania produktów w daniach jest bardzo podobny. Dania są z reguły bardzo proste i szybkie do zrobienia. Pomysły na śniadanie niskowęglowodanowe są różne. Śniadania niskowęglowodanowe mogą być naprawdę smaczne.
Dieta niskowęglowodanowa ketogeniczna (maksymalnie 50 g węglowodanów)
- Śniadanie: jajecznica na boczku, ogórki kiszone
- II śniadanie: deser z bitą śmietanką, ketogenicznymi ciasteczkami (na bazie mąk orzechowych/niskowęglowodanowych) oraz malinami, orzechy nerkowca
- Obiad: smażona karkówka z surówką z kapusty kiszonej z olejem lnianym
- Podwieczorek: rolada szpinakowa z serkiem kanapkowym, łososiem wędzonym i pestkami dyni
- Kolacja: omlet pizza z samych jajek, ketchup, pieczarki, cebula, wędlina drobiowa, ser żółty, wszystko smażone na maśle klarowanym, dodatkowo sałatka ze świeżych warzyw
Dieta niskowęglowodanowa (maksymalnie 130 g węglowodanów)
- Śniadanie: guacamole na pełnoziarnistej grzance, orzechy, pomidor
- II śniadanie: koktajl twarogowy z mleczkiem kokosowym, otrębami, jabłkiem i cynamonem
- Obiad: pieczone udo z kurczaka, ryż brązowy, warzywa gotowane na parze
- Podwieczorek: kanapka z pełnoziarnistym pieczywem, hummusem, sałatą, mozzarellą, sałatka z ogórka i cebuli z olejem lnianym
- Kolacja: faszerowana papryka z kaszą pęczak, mięsem mielonym i sosem pomidorowym z pieczarkami i serem żółtym
Dieta niskowęglowodanowa lub dieta bezwęglowodanowa jest ciężka w prowadzeniu. Warto zasięgnąć pomocy osoby wykwalifikowanej, która zna się na żywieniu ludzi i specjalizuje się w diecie ubogowęglowodanowej lub bezwęglowodanowej. Duże restrykcje sprawiają, że człowiek szybko się zniechęca, a nie chodzi o to, by schudnąć i zaraz z powrotem wrócić do poprzednich nawyków żywieniowych. Oczywiście odpowiednie dobranie modelu żywieniowego to kwestia indywidualna. Fakt, że znajomej osobie dieta niskowęglowodanowa pomogła zredukować nadmierną masę ciała albo poprawić wyniki badań krwi nie oznacza, że tak samo będzie w Twoim przypadku. Każda osoba jest inna i każda osoba potrzebuje indywidualnego podejścia – warto to wiedzieć.