-
Pierogi z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te …
60 min średni 2 885 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 584 kcal
Inne przepisy na pierogi
-
Pierożki dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
80 + 10 min średni 4 334 kcal -
Pierożki wonton z kurczakiem
Genialny dodatek do zupy wonton z pierożkami, czyli pyszny, oryginalny przepis na chińskie pierożki won ton. Zobacz, jak zrobić pierożki …
45 min średni 4 -
Pierogi meksykańskie
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych …
20 + 20 min łatwy 6 474 kcal -
Pieczone pierogi z łososiem
Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy …
60 + 20 min średni 4 851 kcal -
Pierogi włoskie
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można …
45 + 20 min średni 10 311 kcal -
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal
-
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Pierogi z suszonymi śliwkami nie są zbyt popularne wśród pierogów …
20 + 10 min średni 20 1018 kcal -
Pierogi z zielonej soczewicy
Pierogi z zielonej soczewicy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie pierogi są bardzo …
30 + 30 min łatwy 10 -
Samosy
Samosy to indyjskie pierożki, które tradycyjnie wykonywane są z farszem wegetariańskim lub mięsnym. Według tradycyjnego przepisu są wykonane z cienkiego …
40 + 35 min łatwy 8 693 kcal -
Gyoza
Gyoza to doskonała propozycja na pyszne pierożki pochodzące z Japonii. Pierożki gyoza są bardzo proste do przygotowania, dlatego nie musisz …
30 + 20 min łatwy 7 494 kcal -
Empanadas
Empanadas są to pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pierogi empanadas można przygotować w wersji smażonej lub mniej kalorycznej pieczonej. Empanadas …
30 + 20 min łatwy 4 705 kcal
-
Pierogi kebabowe
Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Pierożki kebabowe to również świetny pomysł na …
40 + 20 min łatwy 9 395 kcal -
Panzerotti
Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą …
20 + 15 min średni 10 300 kcal -
Pierogi pieczone
Pierogi pieczone w piekarniku są smaczną alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów z mięsem. Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku podawane …
100 + 20 min łatwy 6 269 kcal -
Kibiny
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i …
60 + 20 min łatwy 6 846 kcal -
Pierogi drożdżowe
Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte …
60 + 40 min łatwy 6 461 kcal -
Pierogi z kurkami
Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z …
30 + 10 min średni 30 62 kcal
-
Pierogi z dynią
Pierogi z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nadzienie z dyni do pierogów jest bardzo delikatne, dlatego …
60 + 25 min średni 5 232 kcal -
Pierogi z białą kiełbasą
Pierogi z białą kiełbasą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań w nowoczesnej odsłonie. Króluje w nich biała kiełbasa …
30 + 15 min łatwy 6 617 kcal -
Pierogi z piekarnika
Pierogi z piekarnika to danie, które będzie królem wszystkich imprez. To dlatego, że pierogi są niezwykle smaczne, chrupiące, a przy …
45 + 45 min łatwy 4 580 kcal -
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem będą dobrym rozwiązaniem, aby w naszej diecie znalazły się nasiona roślin strączkowych. Przepis na pierogi z bobem …
90 min średni 4 614 kcal -
Pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszanką są świetną opcją dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń smakowych. Te pierogi smakują naprawdę pysznie, a przy okazji …
35 + 20 min łatwy 4 1119 kcal
-
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle, że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu …
5 + 30 min łatwy 6 445 kcal -
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
30 + 10 min łatwy 25 94 kcal -
Pierogi z twarogiem
Pierogi z twarogiem to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny na słodko. Pierogi z twarogiem można podać także …
30 + 20 min łatwy 5 952 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem
Domowe pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pierogi po przygotowaniu możesz ugotować i …
30 + 10 min łatwy 28 104 kcal -
Pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono
Pierogi z kaszą jaglaną z cebulą i serem białym to dobry pomysł na coś innego. Doskonały, prosty przepis wegetariański, który …
40 + 50 min średni 4 586 kcal -
Cepeliny litewskie
Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to …
60 + 40 min łatwy 10 246 kcal
-
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pierogi to smaczne tradycyjne polskie danie. …
30 + 10 min średni 5 853 kcal -
Pierogi ruskie ze śmietaną
Pierogi ruskie ze śmietaną bardzo często lądują na naszych stołach (np. w czasie świąt lub rodzinnego spotkania), ponieważ ta potrawa …
85 + 30 min średni 5 675 kcal -
Pierogi ruskie z boczkiem
Pierogi ruskie z boczkiem to nieco zmodyfikowane tradycyjne danie, które bardzo często króluje u nas na stołach. Pierogi podawane są …
100 + 25 min średni 5 741 kcal -
Pierogi ze szpinakiem
Nasz przepis na pierogi ze szpinakiem zachwyci wiele osób. Szpinak nie jest za bardzo lubiany przez dzieci, jak i przez …
90 min trudny 5 667 kcal -
Czeburaki
Czeburaki to pyszne danie, które warto przygotować nie tylko od święta. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Te …
70 min łatwy 12 541 kcal -
Pierożki pieczone z pieczarkami
Pierożki pieczone z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek - sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak i …
45 + 20 min średni 4 -
Pierożki smażone
Domowe pierożki smażone na patelni to naprawdę prosty przepis na obiad. Taki pomysł na pyszne pierogi na pewno Cię zachwyci. …
40 + 20 min łatwy 4 990 kcal -
Pierogi z ricottą
Pierogi z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mącznych dań. Połączenie serka ricotta ze szpinakiem i aromatycznym czosnkiem sprawdza …
45 + 20 min łatwy 4 702 kcal -
Dzyndzałki
Dzyndzałki to nic innego jak domowe pierożki, które zna każdy z nas. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami tradycyjne warmińskie danie, …
30 + 10 min łatwy 4 389 kcal -
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na pyszne, wigilijne danie. Pieczone pierogi możesz podać z dodatkiem barszczu …
60 + 20 min łatwy 10 452 kcal -
Farsz do uszek z mięsem
Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na pyszne nadzienie do pierogów i nie tylko. Uszka to danie wigilijne, …
30 + 15 min łatwy 20 76 kcal -
Farsz na uszka
Farsz na uszka to doskonałe dopełnienie uszek, czyli potrawy przygotowywanej na święta. Najlepsze uszka to danie wigilijne, które doskonale smakuje …
20 + 30 min łatwy 1 621 kcal -
Pierogi z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze …
60 + 10 min łatwy 3 970 kcal -
Pierogi leniwe z serem
Pierogi leniwe z serem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wielu z nas kojarzą się z domową, rodzinną kuchnią …
40 min łatwy 2 -
Panserotti
Włoskie pierogi panserotti z dosłownego tłumaczenia znaczą „brzuch”. Wynikać to może z tego, że te półksiężyce wyglądają jak dobrze napełniony …
200 + 15 min łatwy 20 350 kcal -
Jiaozi
Jiaozi to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze, pierożki znane są również pod nazwą gyoza. Pyszne domowe pierożki to doskonały …
40 + 25 min średni 5 499 kcal -
Pirozhki
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a …
45 + 15 min średni 5 332 kcal -
Pielmieni gruzińskie
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla …
50 min średni 5 -
Pielmieni ukraińskie
Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie …
30 + 20 min średni 5 685 kcal -
Gruzińskie pierogi
Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 126 kcal -
Ravioli z ricottą
Ravioli z ricottą to włoski odpowiednik polskich pierogów. W tym wypadku podane są z pysznym i kremowym serkiem, który doskonale …
45 + 20 min łatwy 4 569 kcal -
Ravioli z dynią
Ravioli z dynią to świetna opcja dla miłośników prostych, ale ciekawych dań. Połączenie słodkiej dyni z ostrym chili i słodką …
45 + 20 min łatwy 4 -
Wareniki
Wareniki to pierożki, które wyglądem przypominają te tradycyjnie lepione w Polsce. Różnią się jedynie bezmięsnym farszem. Można je podawać zarówno …
90 + 60 min łatwy 4 670 kcal -
Pierogi z serem i budyniem
Pyszne pierogi z serem i budyniem na słodko to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
60 + 15 min łatwy 25 118 kcal -
Pierogi japońskie
Pyszne pierogi japońskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 25 min łatwy 24 125 kcal -
Pierogi z bryndzą
Pyszne pierogi z bryndzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 28 86 kcal -
Pierogi bezglutenowe
Pyszne pierogi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 8 100 kcal -
Pieróg Calzone
Pieróg Calzone to idealne połączenie pieroga i pizzy w jednym. To pyszne danie kuchni włoskiej koniecznie musicie spróbować. Pizza jest …
90 + 20 min łatwy 4 858 kcal -
Pierogi z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na …
60 + 10 min łatwy 10 513 kcal
Przepisy na pierogi - wyjątkowe pomysły na pierogi domowe, obok których nie przejdziesz obojętnie
Pierogi stanowią tradycyjne, polskie danie obiadowe, nie tylko pyszne, lecz także sycące. Pierogi uchodzą za trudne do wykonania w domu, gdyż idealne ciasto musi się dobrze zlepiać, aby w czasie gotowania farsz nie wypłynął. Pierogi dają jednak duże możliwości eksperymentowania, gdyż najlepszy pomysł na farsz do pierogów można wymyślić samemu z ulubionych składników. Przedstawiamy historię pierogów oraz ciekawe pierogi świata, gdyż pierogi je się nie tylko w Polsce.
Skąd się wziął pomysł na pierogi
Jak się robi pierogi
W wielu kuchniach świata znane są kluski z nadzieniem, jak knedle, pyzy, kartaczy, czy właśnie pierogi. W odróżnieniu od knedli czy nadziewanych pyz, gdzie nadzienie wciska się w kulkę ciasta i oblepia, pierogi wymagają cienkiego ciasta, którym owija się farsz zlepiając brzego. Z rozwałkowanego ciasta wycina się najczęściej okrągłe kawałki, które, po dodaniu farszu, zakleja się.
Tajemnica dobrych pierogów polega na zrobieniu takiego ciasta, które będzie elastycznie i dobrze sklejające się, dzięki temu pierogi nie rozlecą się w czasie gotowania i farsz nie wypłynie. Podstawowe składniki ciasta na pierogi to: mąka i woda. Co ciekawe do wyrobienia ciasta na pierogi, woda musi być ciepła, a nawet prawie gorąca. Natomiast farsz może być bardzo różny. Tu fantazja jest nieograniczona i każdy może wymyślić własny pomysł na farsz do pierogów.
Tak wykonane pierogi są następnie gotowane, smażone lub pieczone. Według różnych tradycji kulinarnych, pierogi mogą przybierać kształt półkola, trójkąta czy stożka. Ich wielkość zaczyna się od małych uszek, aż do dużych pierogów, które kroi się na plasterki.
Skąd pochodzi przepis na pierogi
Pierogi uchodzą za tradycyjne, polskie danie. Niekoniecznie jednak przepis na pierogi powstał w Polsce. Nie wiemy, skąd wziął się przepis na pierogi, czyli farsz zawinięty w cienkie ciasto i ugotowany. Zapewne pomysł na pierogi pojawił się wtedy, gdy ludzie nauczyli się robić cienkie ciasto makaronowe i ktoś wpadł na pomysł, że można w ciasto zawijać różne rodzaje farszu.
Pierwsze wzmianki o tego rodzaju potrawach pochodzą z Chin, gdzie właśnie wynaleziono makaron. Legenda głosi, że do mąki przewożonej na statku dostała się woda. Aby nie wyrzucać cennego pożywienia, ugotowaną zamoczoną mąkę i karmiono nią niewolników. Trudno powiedzieć, czy jest to prawda, gdyż wypiek placków z mąki i wody znany był od zarania dziejów. Jednak to Chińczycy wymyślili sposób produkcji makaronu, czyli cienkiego ciasta z mąki i wody, które można wysuszyć i długo przechowywać. Ktoś wpadł na pomysł, że ciastem makaronowym można owijać farsz i i tak powstały pierożki.
Pierogi przywędrowały do Polski z Rusi Kijowskiej, gdzie z kolei trafiły z Chin. Potrawa ta upowszechniła się głównie w Azji Środkowej, przez którą biegł niegdyś jedwabny szlak. Poprzez Tatarów, Ukrainę i Białorus, pierogi dotarły do Polski, gdzie zadomowiły się na dobre.
Legenda głosi, że pierogi zostały spopularyzowane w Polsce przez zakonnika z Kijowa, Jacka Odrowąża. Będąc na Podkarpaciu ugotował on sobie pierogi, które stały się popularne w tych regionach, a później w całej Polsce. Jednak według źródeł pisanych, pierogi znane były w Polsce już w XIII wieku. Pierogi występują również w kuchniach świata, lecz w Polsce zadomowiły się wyjątkowo dobrze. Prawdopodobnie w zimnym klimacie, tanie i różnorodne pierogi, stanowiły sycące, pyszne danie nawet dla najniższych warstw społecznych. Na przykład w Galicji robiono pierogi z najtańszym możliwym farszem, jakim były ziemniaki i ser, czyli jedzenie dostępne dla najbiedniejszych. Poprzez dodanie tłuszczu i przypraw oraz skwarek jako okrasy, stały się one popularnym i smacznym daniem polskich chłopów.
Pierogi nie są zbyt łatwe do zrobienia, jest to jednak potrawa smaczna i tania, która pozwala stworzyć ucztę prawie z niczego. Wystarczy mąka, woda i różne rodzaje farszu, który można zrobić z mięsa, sera, warzyw, kaszy czy ziemniaków. Dlatego też przepis na pierogi na trwałe wpisał się do klasycznych dań kuchni polskiej.
Kiedy jemy tradycyjne polskie pierogi
W Polsce pierogi stanowią tradycyjne danie obiadowe. Jemy je na drugie danie, na słodko lub na słono, z surówką lub same, okraszone oliwą z oliwek, olejem, topionym masłem czy smalcem ze skwarkami. Pierogi stanowią również atrakcyjne danie świąteczne, szczególnie na przyjęciach, gdzie goście siedzą przy zastawionym stole. Serwuje się wówczas wykwintne i droższe pierogi z grzybami lub z mięsem, lub też ciekawe pierożki kuchni świata.
Tradycyjną potrawą świąteczną są pierogi wigilijne. Na wigilię Bożego Narodzania, która jest świetem postnym, przygotowujemy pierogi z nadzieniem bezmięsnym. Najpopularniejsze i tradycyjnie wigilijne są pierogi z kapustą i grzybami, lecz można również wykonać pierogi z samych grzybów. Osoby, które nie lubią kapusty i grzybów chętnie zjedzą pierogi z soczewicą czy ruskie, które także są bezmięsne, a zatem postne.
Kolejną potrawę wigilijną zawierającą pierogi, jest tradycyjny barszcz z uszkami. Uszka to także pierogi, tyle że mniejsze. Uszka do barszczu zawierają farsz z grzybów.
Obecnie pierogi najczęściej się kupuje. Niegdyś panie domu w przeddzień wigilii robiły ogromne ilości pierogów, aby wszyscy goście na wigilii się najedli do syta, szczególnie że najsmaczniejsze są pierogi domowe.
Kulinarne przepisy na pierogi domowe
Klasyczne polskie pierogi z kapustą, mięsem, dudki i pierogi ruskie
Klasyczne polskie pierogi mają kształt półkrążka. Przy pomocy specjalnych krążków wykrawa się okrągłe kawałki ciasta, które składa się na pół i skleja. Pierożki polskie są gotowane i podawane na gorąco z tłuszczem lub podsmażoną cebulką. Pierogi stanowią danie samo w sobie. Do pierogów z kapustą nie dodajemy surówki, zaś do pieogów z mięsem pasuję surówka lub ogórek kiszony. Pierogi na słodko podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
Najbardziej tradycyjnym składnikiem farszu do pierogów jest ugotowana kapusta kiszona lub świeża. Aby urozmaicić smak, do kapusty dodaje się grzyby, mięso lub kartofle. Było to klasyczne i niedrogie danie polskich chłopów. Zaś na dworach podawano niegdyś pierogi z mięsem lub podrobami.
Najlepszy farsz do pierogów to oczywiście mięso lub podroby. Na dawnych wsiach nic się nie mogło zmarnować, dlatego też podroby wykorzystywano do różnych potraw. Tradycyjnie polskie pierogi domowe robi się z ugotowanych i zmielonych płucek wieprzowych. Są to tzw. pierogi z dudkami.
Tradycją polskiej kuchni był rosół na niedzielny obiad. Co jednak robić z mięsem z rosołu, które jest wygotowane i niesmaczne? Tradycyjnie robiło się z niego najlepszy farsz do pierogów. Mięso należało zmielić, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Zbyt suchy farsz można połączyć z jajkiem lub z namoczoną bułką. Najlepszy farsz wychodzi z mięsa łączonego różnych rodzajów, wieprzowego, wołowego i drobiowego.
Ogromnie popularne w Polsce są tzw. pierogi ruskie. Ich farsz składa się z przyprawionych ziemniaków i sera. Co ciekawe, pierogi te wcale nie pochodzą z Rosji, gdzie danie to jest zupełnie nie znane. Powstały one w Galicji Wschodniej czyli Rusi Czerwonej, czyli na ziemiach w dorzeczu Dniestru i Sanu, aż po Prypeć. Kiedyś były to tereny polskie, obecnie zaś są Galicja Wschodnia podzielona jest pomiędzy Polskę i Ukrainę. Niegdyś pierogi z ziemniakami i serem stanowiły smaczne pożywienie galicyjskich chłopów. Kiedyś były to pierogi pieczone, obecne są gotowane. Podaje się je z olejem lub smalcem ze skwarkami.
Obecnie pomysły na farsz do pierogów są bardziej urozmaicone. Prócz kapusty i mięsa, robimy farsz z kaszy gryczanej, soczewicy, szpinaku, szpinaku z serem. Natomiast pierogi na słodko nadziewamy serem lub owocami. Ser dostępny jest cały rok, zaś wiosną i latem świetnie smakują pierogi z owocami. Najlepsze pierogi robi się z truskawkami oraz z jagodami. Inny pomysł na farsz do pierogów z owocami wykorzystuje jeżyny, wiśnie, czereśnie, śliwki świeże lub suszone, a nawet mus jabłkowy.
Pierogi świata - dalekowschodnie i europejskie
Najstarsze pierogi świata, to prawdopodobnie chińskie jiaozi, które tradycyjnie jada się w Chinach na nowy rok. W farszu ukrywa się monetę, zaś kto ją znajdzie w swojej porcji pierożków, tego czeka szczęście przez cały kolejny rok. Inne pierożki chińskie, które upowszechniły się także w Europie, noszą nazwę wonton i najczęściej są podawane w zupie. Farsz składa się z mięsa wieprzowego, ostryg lub krewetek.
Na Dalekim Wschodzie pierożki podawane są także w Japonii i Korei. Tradycja pierogów przywędrowała z Chin również do Azji, gdzie jada się je w Uzbekistanie, Indiach, Nepalu i na Tybecie. W Azji Środkowej jada się szczególnie pierogi nadziewane baraniną lub jagnięciną. Tatarzy jadali duże pierogi nadziewane baraniną i pieczone w piecu.
Pierogi świata:
- kołduny - tradycyjne danie białoruskie, polskie i litewskie. Są to nieduże pierogi z mięsnym farszem, który zawiera takie składniki, jak posiekana surowa wołowina, łój, cebula i przyprawy.
- pielmieni to tradycyjne pierogi kuchni rosyjskiej nadziewane luźnym farszem z mięsa. W Polsce bardziej znamy ich odmianę ukraińską. Pielmieni ukraińskie zrobione są z delikatniejszego ciasta i są to małe pierożki mięsne.
- gruzińskie chinkali faszerowane zupą i mięsem,
- hiszpański pieróg empanada nieco różni się od typowych polskich pierogów. Jest to duży pieróg przypominający bardziej nadziewany rogalik. Piecze się go na blasze lub w oleju. Ciasto robi się z ciasta chlebowego lub francuskiego. Farsz zawiera głównie warzywa i ser.
- indyjskie samosy z farszem warzywnym piecze się w głębokim oleju,
- momo, pierożki z mięsem różnego rodzaju, jadane na Tybecie, w Indiach i Nepalu,
- manti to pierożki znane w Turcji i Azji Środkowej. Ich farsz składa się z mięsa różnego rodzaju i ziemniaków. Podawane są z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.
- wietnamskie, smażone bánh gối zawierają farsz z mięsa, warzyw, makaronu ryżowego i jajka. Farsz musi być przyprawiony sosem sojowym. Tradycyjne bánh gối robi się z drożdżowego ciasta z tapioki i pszenicy.
- włoskie ravioli, tortellini i inne,
- żydowskie kreplech z wątróbki wołowej jadane tradycyjnie na święto Kuczek.
Ciekawe są tradycyjne pierogi gruzińskie chinkali. Ciasto na pierogi zawija się inaczej niż tradycyjne pierogi, gdyż zwija się je z jednej strony, tak że przypominają woreczek. Dzieje się tak dlatego, że do pierogów tych wkłada się surowy farsz mięsny z wodą. W czasie gotowania z mięsa tworzy się aromatyczny bulion. Inny jest również sposób jedzenia tych pierogów. Trzeba mieć trochę wprawy, aby nie zalać się sosem. Chwytamy ręką za końcówkę, nadgryzamy i wypijamy bulion, następnie zaś zjadamy pieroga. Końcówki, która jest twarda, nie zjada się.
Prócz bogatej w pierogi kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej, pierogi zadomowiły się również w kuchni włoskiej, gdzie wymyślono wiele ich rodzajów różniących się fantazyjnym sposobem zawinięcia ciasta.
Najlepiej znane są pierożki ravioli, małe i kwadratowe, z różnym nadzieniem z mięsa, sera lub warzyw. Ich odmianę stanowią pierożki agnotti, znane w północnych Włoszech. Są to małe, kwadratowe pierożki z nadzieniem mięsnym, z pieczonej wołowiny, warzyw lub sera. Brzegi tych pierożków zagina się do środka, tak aby zatrzymywał się w nich sos. Agnotti jada się również w bulionie.
Tortellini i tortelloni jada się w mięsnym bulionie. Są to małe pierożki zwinięte w krążek. Farsz do nich robi się z mięsa wieprzowego lub cielęcego. W kuchni włoskiej jada się je również polane sosem pomidorowym i posypane tartym serem. Bardzo podobne są pierożki cappelluti, które również jada się w bulionie. Farsz ich składa się z mięsa, warzyw lub sera. Sposób zawijania cappelluti jest podobny jak tortellini. Różnica polega na tym, że tortellini zawija się w pierścień zostawiając otwór w środku, zaś cappelluti są zwinięte ciasno, tak że przypominają kapelusz.
Pierogi są mniej znane i mało popularne w krajach anglosaskich. Jada się tam kluski “dumplings”, które można tłumaczyć jako pierogi. Jednak są to bardziej knedle, czyli nadziewane kluseczki, które robi się wkładając farsz w kulkę ciasta.
Jak się robi pierogi
Jak zrobić ciasto na pierogi według klasycznej kuchni polskiej
W obecnych czasach mało kto umie zrobić pierogi. Wykonanie tego dania jest na tyle pracochłonne, że nie opłaca się robić małej porcji. Dlatego też obecnie nieliczne osoby decydują się na poświęcenie całego popołudnia na lepienie pierogów. Porcję pierogów wystarczy po prostu kupić, szczególnie że danie to jest tak popularne, iż pierogarnie oferujące pierogi na wynos, pojawiają się wszędzie.
Robienie pierogów nie jest trudne. Wymaga jednak wprawy i doświadczenia, tak aby umiejętnie połączyć mąkę z wodą. Idealne ciasto na pierogi powinno być odpowiednio elastyczne i łatwo się zlepiać. W tym celu należy mąkę rozrobić prawie gorącą wodą. Niektórzy doświadczeni kucharze robią ciasto na pierogi z olejem, a nawet z jajkiem. Idealne ciasto na pierogi najlepiej zrobić z drobno mielonej mąki pszennej, typu 450. Sprawdzi się również mąka orkiszowa lub mąka do wyrobu makaronów. Trudniej jest zrobić pierogi bezglutenowe. Używamy wówczas mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub ryżowej.
Mąkę zalewamy osoloną, gorącą wodą, mieszamy ją, a następnie ugniatamy ręką, po czym przekładamy ciasto na stolnicę i dalej wyrabiamy. Gdy ciasto jest już wystarczająco elastyczne, wycinamy krążki, nakładamy farsz i zaklejamy, lekko przyciskając palcami. Ciasto na pierogi szybko wysycha, dlatego też resztę ciasta należy przykryć ściereczką.
Pewne kontrowersje budzą przepisy kulinarne na ciasto na pierogi z olejem lub z jajkiem. Niektóre przepisy kulinarne zalecają dodanie do ciasta łyżeczki oleju. Jest to kwestia wypróbowania i eksperymentów, gdyż niektórzy kucharze nie stosują ciasta z olejem. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest twardsze i trudniejsze do wyrobienia. Dlatego też robienie ciasta z jajkiem zaleca się doświadczonym kucharzom.
Najlepszy pomysł na farsz do pierogów
Składniki do farszu do pierogów mogą być bardzo różne. Według polskiej tradycji klasyczne składniki farszu to mięso lub podroby oraz kapusta i grzyby. Niedawno pojawiły się w sprzedaży pierogi z kaszy gryczanej z serem, soczewicy, szpinaku z serem feta, lub samego szpinaku. Ciekawy pomysł na pierogi stanowi farsz pikantny meksykański zawierający mielone mięso, czerwoną fasolę i kukurydzę. Dziś farsz do pierogów robi się z najróżniejszych składników. Mogą to być warzywa, jak pomidory, papryka, a nawet oliwki, które możemy połączyć z serem lub szpinakiem. Świetnym dodatkiem do farszu są pieczarki i ser biały lub ser feta.
Prócz pierogów na słodko z serem lub owocami, możemy zrobić farsz z pogniecionych orzechów. Smaczne pierogi robimy z suszonych śliwek i orzechów.
Pierogi dają ogromne możliwości fantazjowania i eksperymentów, gdyż farsz można zrobić prawie ze wszystkiego. Wystarczy odrobinę inwencji, aby wymyślić najlepszy pomysł na farsz do pierogów i stworzyć świetne danie dla siebie i rodziny oraz jako atrakcję dla gości.