-
Tom kha
Tom kha to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa kuchni tajskiej to aromatyczne danie. Przyprawy do …
10 + 20 min łatwy 5 782 kcal -
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub …
30 min łatwy 2 502 kcal -
Ryż z kimchi
Smażony ryż z kimchi i jajkiem to bardzo popularne danie na stołach w Korei. Jeśli macie resztki ryżu z wczorajszego …
10 + 10 min łatwy 2 830 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni azjatyckiej
-
Ogórki kimchi
Ten sprawdzony przepis na ogórki kimchi to świetny pomysł na domowe pyszne warzywa do słoików. Takie przetwory będą idealne na …
30 min łatwy 4 58 kcal -
Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie, gdyż zachwycają swoim aromatem i ciekawym smakiem. …
20 + 30 min łatwy 4 641 kcal -
Jajangmyeon
Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie …
15 + 20 min łatwy 4 595 kcal -
Zupa pho
Zupa pho z wołowiną jest to popularne danie kuchni wietnamskiej. Jest to zupa na bazie rosołu podawana z makaronem i …
20 + 60 min łatwy 6 660 kcal -
Sajgonki
Sajgonki, inaczej spring rolls, to roladki z papieru ryżowego lub cienkich i małych naleśników z farszem z warzywami i mięsem. …
40 + 30 min łatwy 4 505 kcal -
Pho bo
Pyszne pho bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 180 min łatwy 5 707 kcal
-
Ramen
Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się …
20 + 25 min średni 2 461 kcal -
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz …
15 + 30 min łatwy 6 486 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal -
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal
-
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal -
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal -
Pierożki dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
80 + 10 min średni 4 334 kcal -
Makaron po azjatycku
Makaron po azjatycku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy makaron z warzywami i kurczakiem sprawdzi …
5 + 10 min łatwy 4 623 kcal -
Zupa kimchi z kurczakiem
Koreańska zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek. Ten …
10 + 30 min łatwy 5 287 kcal
-
Pierogi z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze …
60 + 10 min łatwy 3 970 kcal -
Ryż smażony z wołowiną
Pyszny, prosty przepis na sycący ryż smażony z wołowiną. Super pomysł na obiad, który jest pełnowartościowy. Zobacz, jak zrobić ryż …
30 min łatwy 2 795 kcal -
Japchae
Tym razem przedstawiam Wam kolejny kuchenny eksperyment, jakim jest koreańskie danie — japchae z makaronem z batatów. Przepis na japchae …
30 + 30 min łatwy 4 708 kcal -
Zupa bambusowa
Zupa bambusowa to niezwykle smaczna azjatycka potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom egzotycznych potraw. Jest prosta i …
20 + 45 min łatwy 8 90 kcal -
Kurczak chrupiący po tajsku
Kurczak chrupiący po tajsku to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, …
15 + 20 min łatwy 4 556 kcal
-
Smażone lody
Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze …
30 + 5 min trudny 4 2905 kcal -
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem …
20 + 15 min łatwy 1 -
Wege ramen
Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to …
60 min średni 2 -
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, …
45 min trudny 4 353 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal -
Kotleciki z łososia
Kotleciki z łososia to świetny pomysł na pyszny obiad zwłaszcza dla miłośników ryb. Ich pyszny, świeży i bardzo aromatyczny smak …
20 + 15 min łatwy 4 346 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ciekawe połączenie. Ten, kto nie lubi ananasa na pizzy, może się zniechęcić, ale całkowicie …
35 min łatwy 4 570 kcal -
Zalewa do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje …
10 min łatwy 1 255 kcal -
Sos do sajgonek
Poznaj pomysł na najlepszy sos do sajgonek zwany nuoc cham, który należy do kuchni wietnamskiej. Sajgonki należą do jednych z …
10 min łatwy 2 86 kcal -
Marynowany imbir
Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Imbir marynowany …
30 min łatwy 6 25 kcal -
Stir fry z kurczakiem
Stir fry z kurczakiem to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni azjatyckiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z użyciem specjalnego woka, …
30 min łatwy 2 488 kcal -
Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Pyszne sajgonki świetnie sprawdzą się również jako przystawka lub …
30 + 15 min łatwy 20 -
Temaki
Temaki to popularny rodzaj sushi. Nazwa wywodzi się od dwóch japońskich słów, które oznaczają rękę i rolkę. Cechą charakterystyczną jest …
30 min średni 3 -
Makaron smażony z warzywami
Makaron smażony z warzywami to niezwykle ciekawa opcja, która świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Całość jest prosta i …
20 + 15 min łatwy 4 -
Shoyu ramen
Shoyu ramen to odmiana ramenu gotowana głównie na rosole drobiowym. Bulion z dodatkiem aromatycznego kurczaka na pewno skradnie serca miłośników …
20 + 50 min średni 6 -
Zupa seczuańska
Zupa seczuańska to doskonała opcja na smaczny i odżywczy posiłek. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna. Idealna, …
15 + 20 min średni 6 -
Congee
Congee to smaczna potrawa pochodząca z Chin. Ze względu na możliwość licznych zmian jest potrawą niezwykle uniwersalną. Z tym przepisem …
30 + 240 min łatwy 4 76 kcal -
Bibimbap
Bibimbap to danie koreańskie. Ryż z warzywami, mięsem oraz jajkiem sadzonym stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony …
30 + 60 min łatwy 4 861 kcal -
Futomaki w tempurze
Futomaki w tempurze jest doskonałym sposobem na przygotowanie naprawdę ciekawego dania. Idealnie sprawdzi się dla miłośników rybnych potraw, zwłaszcza tych …
20 + 5 min średni 2 3253 kcal -
Shio ramen
Shio ramen to pomysł na smaczny, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich i bardzo popularnej japońskiej …
60 + 240 min średni 4 1091 kcal -
Massaman curry
Massaman curry to doskonały pomysł na indyjskie danie obiadowe przygotowane z pasty massaman w połączeniu z mleczkiem kokosowym oraz mięsem …
20 + 30 min łatwy 3 647 kcal -
Pukis cake
Pukis cake to tradycyjna indonezyjska przekąska przygotowywana na bazie mąki pszennej i wypiekana w specjalnej foremce z zaokrąglonym dnem w …
30 min łatwy 4 371 kcal -
Ryż smażony z curry
Najlepszy, prosty przepis na pyszny ryż smażony z curry. To świetny dodatek do obiadu. Ma bardzo maślany smak, a jego …
5 + 15 min łatwy 4 270 kcal -
Ryż smażony z kurczakiem
Ryż smażony z kurczakiem to popularne danie kuchni chińskiej. Jest to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Przyprawa curry nadaje daniu charakterystyczny …
30 + 40 min łatwy 4 450 kcal -
Satay z kurczaka
Satay z kurczaka to przepyszne szaszłyki z kurczaka, które podaje się z wyjątkowym sosem. Całość sprawdzi się na grilla, ale …
15 + 25 min łatwy 4 211 kcal -
Kurczak hanoi
Kurczak Hanoi to pyszny pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego. Świetnie smakuje podany z ryżem i warzywami ugotowanymi na parze. Przepis …
20 + 10 min łatwy 2 277 kcal -
Makaron azjatycki
Makaron azjatycki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron można wykorzystać na szybki …
15 + 10 min łatwy 4 347 kcal -
Sajgonki z kurczakiem
Sajgonki z kurczakiem to jedno z tych dań, które kojarzy się z azjatycką restauracją. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle …
20 + 20 min łatwy 4 586 kcal
Kuchnia azjatycka - charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady
Kuchnia azjatycka zachwyca bogactwem orientalnych smaków i wykorzystaniem składników i przypraw nie znanych u nas. Kuchnia chińska, japońska czy wietnamska obejmuje przede wszystkim dania z ryżem lub makaronem, owocami morza, mięsem i warzywami. Niektóre przepisy są proste i łatwe, inne zaś skomplikowane. Największą trudność dla amatorów kuchni azjatyckiej stanowi zdobycie niektórych, trudno dostępnych składników.
Czym jest kuchnia azjatycka
O ile kuchnia włoska, czy też kuchnia francuska, jest dobrze znana, to jedzenie kuchni orientalnej jest mniej znane i dostępne. Brak dostępu do składników, utrudnia nam samemu wypróbować przepisy kuchni azjatyckiej.
Azja to kontynent ogromny, zamieszkały przez wiele narodów, które mają swoje tradycyjne potrawy narodowe i regionalne przepisy. Najbardziej popularna spośród kuchni wschodu jest kuchnia japońska, indyjska i wietnamska. Ale w Azji mamy jeszcze potrawy kuchni tajskiej, koreańskiej, chińskiej. Pod pojęciem kuchni azjatyckiej rozumiemy bardziej kuchnie Dalekiego Wschodu, mimo że mamy jeszcze takie ciekawe kuchnie azjatyckie, jak kuchnia turecka, gruzińska, armeńska i kuchnie Bliskiego Wschodu i inne.
Kraje azjatyckie mają jednak sporo wspólnego. Przede wszystkim kuchnia azjatycka jest bardzo tradycyjna, oparta na starych przepisach i obyczajach. Wykorzystuje świeże, lokalne produkty. Charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej, szczególnie Dalekiego Wschodu jest krótka obróbka termiczna. Bardzo popularna, szczególnie na południu Azji, jest głęboka patelnia wok, pozwalająca na szybkie smażenie w tłuszczu i w wysokiej temperaturze. Smaży się bardzo szybko, poprzez ciągłe, szybkie mieszanie składników, które się szybko wyjmuje z patelni. Dzięki temu smażone warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych i są chrupkie i smaczne.
Popularne smaki i tradycyjne przyprawy kuchni azjatyckiej
Od wieków przedmiotem handlu z krajami Azji były egzotyczne przyprawy, które są tam uprawiane, na przykład pieprz czy imbir. Warto też wiedzieć, że kuchni azjatycka używa zupełnie innych przypraw, niż na przykład kuchnia włoska czy kuchnia francuska. Tradycyjne przepisy kuchni azjatyckiej stosują takie przyprawy, jak:
- sos sojowy czy sos rybny,
- trawa cytrynowa,
- kolendra,
- różne gatunki ostrej papryczki,
- imbir,
- mleko kokosowe,
- ocet ryżowy,
- curry.
Dania azjatyckie przyprawiane są takimi, nie znanymi u nas przyprawami, jak galangal, czy też kafir. Nie stosuje się za to oliwy z oliwek czy też ziół europejskich. Do smażenia używa się wyłącznie olejów do wysokich temperatur, jak na przykład olej ryżowy.
W kuchni azjatyckiej potrawy podaje się w małych miseczkach, tak że na stole stawia się jednocześnie wiele małych dań. Łączy się też różne smaki. Różne smaki, na przykład ostry i słodki, mogą znaleźć się na jednym talerzu.
Z czego robi się azjatyckie dania
Podstawą węglowodanów w kuchni azjatyckiej jest ryż, ale także makaron. Co ciekawe, makaron został wymyślony w Chinach. W Azji makaron robi się z najróżniejszych rodzajów mąki. Tradycyjne, azjatyckie zupy podaje się z makaronem ryżowym, sojowym, z mąki kukurydzianej, z cieciorki, a nawet z mąki z batatów. Najbardziej popularna potrawa to oczywiście ryż, który występuje w wielu różnych odmianach, przeznaczonych do różnych potraw.
W kuchni azjatyckiej nie znajdziemy serów, ani wyrobów mlecznych. Dzieje się tak dlatego, że większość mieszkańców Azji, szczególnie na Dalekim Wschodzie, nie przyswaja mleka. Rodzajem zamiennika jest tofu, czyli białko sojowe, przypominające nieco ser.
Najpopularniejsze tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej
Popularne dania kuchni Dalekiego Wschodu - kuchnia japońska, chińska i koreańska
Kuchnia chińska charakteryzuje się dużą ilością warzyw, ryżu ale też potraw mącznych i mięsnych. Jest też bardzo zróżnicowana, gdyż jest to wielki kraj, a jego regiony różnią się klimatem. Dania mięsne jada się raczej na północy, zaś na południu królują owoce morza. Na północy jada się dużo potraw mącznych, jak makarony i pierożki, zaś na południu najchętniej jada się smażony ryż z warzywami. Charakterystyczną cechą kuchni chińskiej jest szybkie gotowanie przy użyciu woka. W Chinach, w kuchni stosuje się teorię 5 przemian, z którą łączy się 5 smaków. Każda potrawa powinna zawierać 5 smaków i odpowiednią ilość siły życiowej. Najbardziej znanym daniem jest słynna kaczka po pekińsku, kurczak w 5 smakach, czy też pierożki z różnym nadzieniem.
Najbardziej popularna na świecie japońska potrawa to sushi, zrobiona z ryżu i surowej ryby. Ponadto w Japonii jada się dużo zup z mięsem, grzybami, owocami morza czy rybami. Kawałki wyławia się z zupy pałeczkami i zjada, a na koniec wypija się wywar. W Japonii popularne są również dania w cieście, czyli ryby, grzyby, warzywa czy owoce morza w cieście, smażone na głębokim tłuszczu. Podaje się do nich różne sosy do maczania. Do picia służy głównie zielona herbata, zaś popularnym alkoholem jest sake, produkowany z ryżu. Najbardziej popularny napój nazywa się amazaki. Jest to napój o słodkawym smaku robiony z ryżu i grzybów pleśniowych.
W kuchni koreańskiej królują ostre smaki. Specjalnością jest kimchi, czyli kapusta kiszona na ostro. Na bazie kimchi robi się wiele innych dań, jak zupy i pierożki. Kimchi tradycyjnie robi się z kapusty pekińskiej, koreańskiej rzodkwi i gruszki, zaś podstawą sosu jest koreańska papryka ostra gochugaru.
Podstawą kuchni koreańskiej, podobnie jak w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, jest ryż i makaron. Jada się dużo różnych zup, które stanowią główne danie obiadowe. W Korei istnieje bardzo dużo napojów bezalkoholowych, jak herbaty, soki zbożowe i owocowe, napoje z ryżu czy ziół. Najbardziej popularna jest herbata, lecz pod tym mianem kryją się napoje gorące lub zimne z bardzo różnych ziół. Najbardziej tradycyjne słodycze robi się w Korei z ryżu oraz słodkiej pasty z fasoli.
Najpopularniejsze jedzenie z południa Azji - dania indyjskie, tajskie i wietnamskie
W Polsce najbardziej znana jest kuchnia wietnamska, a przede wszystkiem popularne sajgonki, czyli rodzaj krokietów z mięsem, rybą i warzywami, zawinięte w papier ryżowy. Najbardziej tradycyjne danie to zupa pho, czyli rodzaj bulionu z makaronem ryżowym, kurczakiem lub wołowiną. W Wietnamie pije się mocną kawę i różne rodzaje herbat.
Kuchnia Tajlandii charakteryzuje się łączeniem sprzecznych elementów i dziwnymi dla nas składnikami dań. Podstawą kuchni tajskiej jest ryż z różnymi sosami, owoce morza i mięso. Najbardziej popularnym daniem w Tajlandii jest curry, czyli rodzaj mięsnego gulaszu. Często jada się pad thai, czyli ryż smażony z jajkiem i z różnymi dodatkami i przyprawami. Tajlandia słynie z uprawy kokosów, dlatego pije się tam głównie wodę kokosową lub herbatę z mleczkiem kokosowym oraz soki owocowe.
Nieco inny charakter ma kuchnia indyjska, gdzie jada się dużo warzyw, chleba oraz przetworów mlecznych. Mieszkańcy Indii nie mają problemów z trawieniem mleka i jego przetworów, dlatego też mleko jest jednym z podstawowych napojów. Mleko dodaje się również do herbaty, jak masala chai z mlekiem, cukrem i przyprawami. Z powodów religijnych większośc mieszkańców Indii nie jada niektórych lub wszystkich rodzajów mięsa, dlatego dieta jest głównie wegetariańska. Mniejszość jada takie rodzaje mięsa jak baranina czy drób. Główne i najbardziej znane danie Indii to oczywiście curry, które jest nie tyle daniem co aromatycznym sosem z dużą ilością przypraw. Sos curry dodaje się do wielu różnych dań.
Z uwagi na krótki proces przygotowania potraw oraz wykorzystanie świeżych i kiszonych składników kuchnia azjatycka uchodzi za bardzo zdrową. Krótki czas przygotowania potraw sprawia, że składniki nie tracą witamin i wartości odżywczych. Natomiast zwyczaj podawania na stół wielu różnorodnych dań o różnych smakach sprawia, że je się mniej.
Szczególnie wartościowe są w kuchni azjatyckiej owoce morza, ryby oraz olej kokosowy są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych. W kuchniach azjatyckich jada się dużo strączkowych, na przykład soję i cieciorkę, które zawierają cenne antyoksydanty. Wodorosty obecne w kuchni wschodniej zwalczają zły cholesterol. Natomiast grzyby, jak shiitake, reishi i mun nazywane są eliksirem życia, z powodu ich prozdrowotnych właściwości. Dlatego też warto w swojej kuchni domowej zastosować przepisy kuchni azjatyckiej. Dużą trudność stanowi brak wielu azjatyckich składników, które są w Polsce niedostępne. Jednak można je często zastąpić naszymi produktami.