-
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i …
10 + 15 min łatwy 5 639 kcal -
Tradycyjne tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
240 + 5 min łatwy 24 142 kcal -
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Pesto doskonale komponuje się z …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni włoskiej
-
Bruschetta z mozzarellą
Bruschetta z mozzarellą to prosty przepis na pyszne i szybkie bagietki, które podać można jako przystawkę lub przekąskę na drugie …
10 + 15 min łatwy 6 676 kcal -
Lazania z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
60 + 45 min łatwy 6 728 kcal -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1518 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal -
Bób po sycylijsku
Bób po sycylijsku to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub niskokaloryczną przekąskę. Bób je warzywem dostępnym w sklepach …
15 + 10 min łatwy 2 788 kcal
-
Zeppole
Zeppole to bardzo dobry pomysł na tradycyjne włoskie pączki. Przygotowywane są one na bazie ciasta parzonego i smażone lub pieczone …
20 + 40 min łatwy 10 618 kcal -
Calzone z kurczakiem
Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele …
30 + 20 min łatwy 2 568 kcal -
Panzerotti
Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą …
20 + 15 min średni 10 300 kcal -
Fettuccine alfredo
Fettuccine alfredo jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przepis na fettuccine alfredo wymyślił Alfredo di Lelio, właściciel włoskiej restauracji w 1907 …
10 + 30 min łatwy 4 1386 kcal -
Caponata
Caponata z bakłażanem jest to warzywny gulasz podawany jako sycylijskie danie. Warzywne caponata jest dniem bezmięsnym, dlatego idealnie sprawdzi się …
20 + 30 min łatwy 4 185 kcal
-
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Ravioli
Ravioli idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i jako wczesna kolacja dla gości. Dla dzieci ravioli można przygotować w …
75 + 15 min średni 4 762 kcal -
Tiramisu włoskie
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 10 334 kcal -
Focaccia
Focaccia to pyszne włoskie danie, które robi się na bazie ciasta drożdżowego z dużą ilością oliwy. Jest to smaczny i …
30 + 25 min średni 6 262 kcal -
Włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 84 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal
-
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek, który choć bardzo efektowny, wcale nie jest skomplikowany. Na pewno będzie idealny …
15 + 15 min łatwy 3 827 kcal -
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie …
20 + 30 min łatwy 4 377 kcal -
Pierogi włoskie
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można …
45 + 20 min średni 10 311 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal
-
Parmigiana z bakłażana
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
60 + 30 min łatwy 2 110 kcal -
Lasagne z bakłażanem
Lasagne z bakłażanem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Lasagne możesz wykonać również z cukinią. Smaczna lasagne z …
60 + 40 min łatwy 5 561 kcal -
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad. Najpierw cebulę i czosnek …
40 + 60 min średni 4 773 kcal -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal -
Risotto z krewetkami i cukinią
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonały pomysł na obiad. Pyszne, domowe risotto z krewetkami możesz podać również jako romantyczną …
20 + 20 min łatwy 2
-
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania możesz wykorzystać świeże liście szpinaku lub szpinak …
45 min łatwy 4 -
Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami to włoski deser i świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy …
30 min łatwy 6 201 kcal -
Carbonara ze szparagami
Spaghetti carbonara ze szparagami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna, domowa carbonara ze szparagami stanowi …
30 min łatwy 2 676 kcal -
Garganelli
Garganelli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, którzy przypomina nieco makaron pene, jednak dodatkowo …
35 min łatwy 2 1155 kcal -
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze …
20 + 60 min średni 4 579 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Tiramisu na biszkopcie
Tiramisu na biszkopcie to najlepsze włoskie ciasto do kawy. Słowo "tiramisu" pochodzi z języka włoskiego, co oznacza "popraw mi humor". …
320 min średni 3 368 kcal -
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który …
10 + 5 min łatwy 1 280 kcal -
Carpaccio z łososia
Carpaccio z łososia to niezwykle ciekawa i aromatyczna przystawka, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Jej przygotowanie …
15 min łatwy 4 150 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym stanowi wspaniały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma …
10 + 15 min łatwy 2 1535 kcal -
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 437 kcal -
Sałatka z tortellini i jajkiem
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 4 358 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0 -
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Pączek wiedeński
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny …
40 + 10 min średni 15 505 kcal -
Wegańska carbonara
Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego …
20 + 30 min łatwy 4 802 kcal -
Tagliatelle z borowikami
Tagliatelle z borowikami jest daniem pysznym i bardzo aromatycznym, to ze względu na naprawdę spory udział grzybów. Ta potrawa na …
15 + 20 min łatwy 4 554 kcal -
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal -
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Lasagne wegetariańska
Lasagne wegetariańska to świetna propozycja na warzywną zapiekankę. Lasagne z warzywami nie odbiega smakiem od mięsnej wersji. Przepis na lasagne …
30 + 40 min łatwy 10 315 kcal -
Tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko …
20 + 50 min łatwy 10 628 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal
Kuchnia włoska - opis, potrawy, przepisy, specjały
Jakkolwiek kuchnia azjatycka, a nawet kuchnia grecka, mogą wydawać się egzotyczne, to kuchnia włoska zadomowiła się na dobre na naszych stołach. Dzieje się tak z powodu prostych i łatwych do zrobienia lub popularnych dań, które można urozmaicać i dostosować do swojego gustu. Kto nie zamawia pizzy i kto nie robi sobie spaghetti? Każdy zna specjały kuchni włoskiej, jak tiramisu, kawa cappuccino czy espresso, czy włoskie makarony spaghetti, cannelloni czy lasagna. Dania te stały się tak popularne, że królują na naszych stołach i w menu restauracji.
Czym się charakteryzuje tradycyjna kuchnia włoska
Jak kształtowała się tradycyjna kuchnia włoska, jej typowe potrawy i przepisy
Kuchnia włoska, podobnie jak kuchnia grecka, znajduje się w sferze kuchni śródziemnomorskiej, której charakterystyczną cechą są potrawy ze świeżych warzyw, ziół, owoców morza i ryb oraz serów. We Włoszech ukształtowało się proste jedzenie wykonane ze świeżych składników dostępnych w najbliższej okolicy. Specjalność kuchni włoskiej stanowią potrawy mączne oraz rybne, jak spaghetti i pizza.
W kuchni włoskiej królują potrawy mączne i pomidory. Włochy słyną z produkcji oliwy z oliwek, które stosowana jest do każdego posiłku. Same oliwki stanowią tradycyjne przystawki do każdego posiłku. Również do każdego dania podaje się pieczywo, które służy także do czyszczenia talerza z oliwy z oliwek i sosów.
Kuchnia włoska różni się w zależności od regionu, szczególnie że Włochy są zróżnicowane pod względem klimatu. Na północy jada się więcej potraw mięsnych, ryżu, serów, co ma związek z chłodniejszym klimatem i koniecznością bardziej energetycznych dań. Zaś na południu większą popularnością cieszą się dania z makaronu z oliwą i warzyw, typowych dla lekkiej kuchni śródziemnomorskiej. Każdy region Włoch wykształcił swoją specjalność.
Tradycyjna kuchnia włoska ma swoje źródło w zwyczajach kulinarnych starożytnego Rzymu i kształtowała się przez wieki. Jednak na tradycje kuchni włoskiej mniej wpływu wywarły słynne uczty rzymskich nobilów, a bardziej biedna kuchnia ludowe, zwykłych chłopów, którzy posilali się prostymi daniami z okolicznych produktów. Stąd kuchnia włoska bywa nazywana kuchnią biedaków. Potrawy są tanie, zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia. Z tego też powodu dania kuchni włoskiej przyjęły się na całym świecie. Wiele potraw jak pizza, spaghetti, lasagna czy rizotto stały się tak popularne, że różne narody wymyśliły własne wersje. Ponadto wiele z tych dań weszło do kanonu fastfood.
Kulinarne zwyczaje Włochów - jakie typowe potrawy jada się w ciągu dnia
We Włoszech zwyczaje kulinarne ukształtowały się przez ucztowanie, które zbliża ludzi. Włosi kochają życie i celebrują jedzenie wraz z rodziną i przyjaciółmi, a posiłek spaja ludzi.
Obyczaje kulinarne są typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, gdzie rano i w ciągu dnia jada się małe, lekkie dania. Natomiast prawdziwe uczty i celebrowanie posiłków oraz życie towarzyskie rozpoczyna się wieczorem, kiedy jest chłodno i przyjemnie.
Śniadanie, czyli colazione, składa się tylko z filiżanki kawy i słodkiego rogalika. Co ciekawe, słynne cappuccino pije się we Włoszech tylko rano. Obiad włoski stanowi lekki, nieduży posiłek w czasie przerwy lunchowej w pracy. Obiad il primo, czyli pierwsze danie, najczęściej składa się z risotto, pizzy czy makaronu popijanych mocną kawą espresso.
Wieczorem zaczyna się życie towarzyskie i celebrowanie posiłków. Około godziny 20 rozpoczyna się prawdziwa włoska kolacja, czyli cena. Kolacja jest posiłkiem najbardziej obfitym, a nawet prawdziwą ucztą, podczas której podaje się dania główne z rybami, warzywami i ziemniakami oraz liczne przystawki. Posiłek może składać się nawet z 6 dań. Włosi często jadają kolację również na mieście, idąc do pizzerii.
Najpopularniejsze potrawy kuchni włoskiej, które stały się słynne na cały świat
Słynna włoska specjalność - pizza
Pizza stała się tak popularna na świecie, że stworzono liczne zagraniczne wersje różniące się do włoskiego pierwowzoru. Pizzę swoją ma również kuchnia azjatycka, na przykład kuchnia japońska, gdzie po wojne placek z tym co jest akurat w domu stał się sposobem radzenia sobie z kryzysem gospodarczym.
Przepisy na pizzę stały się szczególnie popularne w USA, gdzie powstała pizza nowojorska bardziej przypominającą włoską oraz pizza z Chicago, na grubym cieście z serem i mięsem, polana sosem pomidorowym. Ta włoska specjalność stała się też popularnym fastfood, który zamawia się do domu, na imprezę, lub gdy nie mamy chęci na gotowanie.
Tradycyjna włoska pizza może być okrągła lub prostokątna. Jada się ją na ciepło lub na zimno. Wywodzi się ona z tradycyjnego pieczywa włoskiego focaccia, stanowiącego prosty, okrągły placek z mąki pszennej. Niektórzy twierdzą, że pizza wywodzi się z typowego na obszarze śródziemnomorskim i na Bliskim Wschodzie chlebka pita.
Zrobienie pizzy wymaga specjalnego pieca, który wypieka w wysokiej temperaturze. Przed wypiekiem robi się ciasto z mąki pszennej, wody i drożdży, które wyrasta, a następnie jest ręcznie rozciągane i formowane w duży placek. Można również zastosować przepisy na spód do pizzy do zrobienia w domu, który może nie będzie identyczny jak prawdziwa pizza, lecz równie smaczny. Tradycyjny wierzch pizzy stanowi ser mozzarella i pomidory. Klasyczna pizza margarita ma na wierzchu mozzarellę, pomidory i bazylię. Zaś pizza Carbonara posiada na wierzchu także bekon i jajka oraz parmezan. Przepisy na wierzch pizzy rozwinęły się tak bardzo, że można znaleźć pizze z najróżniejszymi dodatkami, mięsne i wegetariańskie.
Spaghetti, makarony i risotto to proste, włoskie jedzenie, stało się popularne na całym świecie
Włochy słyną z dań z makaronem. Spaghetti, jako szybkie i łatwe do przygotowania danie, stało się ogromnie popularne na całym świecie, zaś przepisy na sosy do makaronu rosną jak grzyby po deszczu. Włosi wymyślili ogromną ilość rodzajów makaronu.
W Polsce nazwą spaghetti, określa się każdy makaron lub danie z makaronu z sosem. Zaś we włoszech jest to długi makaron, który podaje się z sosem pomidorowym posypany parmezanem. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese ze specjalnym sosem bolońskim, który stanowi specjalność Bolonii. Po II wojnie upowszechniło się spaghetti carbonara z boczkiem, jajkami, parmezanem i serem owczym.
Makaron cannelloni przypomina grube rurki i podaje się go nadziewany mięsem mielonym. Natomiast lasagna to duże płaty makaronu przekładane nadzieniem z mięsa i sosu pomidorowego. Również pierożki stanowią specjały Włoch. Są to małe pierożki z nadzieniem mięsnym, zawinięte w fantazyjny sposób i podawane w bulionie.
Z kolei na północy Włoch najpopularniejsze są zdania z ryżu, czyli risotto. Jest to potrawa jednogarnkowa z ryżu, sera, masła i cebuli. Tradycyjne risotto robi się na patelni poprzez duszenie na patelni specjalnego ryżu do risotto, najpierw w winie a następnie w bulionie. Gdy ryż zmięknie, dodaje się masło i starty ser długodojrzewający. Włochy oferują także różne rodzaje risotto z mięsem czy grzybami.
Ciekawą potrawą z północy Włoch jest polenta, tradycyjne przygotowywana z mąki kasztanowej. Obecnie robi się ją z mąki kukurydzianej. Jest to placek, który po ugotowaniu można pokroić na dowolne kształty i zapiekać lub podsmażać.
Specjały kuchni włoskiej na śniadanie, obiad i kolację
Charakterystyczne włoskie przystawki i sałatki
Do każdego posiłku, jako przystawki służy pieczywo i oliwki. Ale nie tylko. Jako przystawki podawane są takie słynne, włoskie specjały jak:
- bruschetta,
- sałatka caprese,
- carpaccio,
- prosciutto.
Włoskie przystawki stały się popularnymi, małymi daniami na imprezę. Najłatwiejsza do zrobienia jest bruschetta, czyli grzanka z pomidorami i bazylią.
Włoskie sałatki stanowią idealną przystawkę na zimno. We Włoszech wyhodowano wiele rodzajów sałaty. Do sałatek nie używa się ziół ani przypraw, lecz tylko oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Dodatki te stawia się na stole, aby każdy mógł sobie doprawić sałatkę według swego gustu. Sałatki na zimno robi się z rukoli, szpinaku, różnych rodzajów sałaty. Zaś sałatki na ciepło tworzy się na przykład z cukinii, bakłażanów czy szparagów.
Popularne włoskie napoje oraz desery i słodkości
We Włoszech króluje kawa, którą pije się do każdego posiłku. Rano jest to najczęściej cappuccino, zaś w ciągu dnia mocne espresso. Do potraw serwuje się włoskie wino.
Najpopularniejsze włoskie desery to oczywiście tiramisu, czyli biszkoptowe ciasto nasączone kawą i przekładane kremem z serka mascarpone oraz posypane czekoladą. Włoskim specjałem jest śmietankowy deser panna cotta polany owocową polewą. Włosi uwielbiają także lody, zaś najbardziej popularne są lody rzemieślnicze gelati.