-
Pieczeń z łopatki
Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszne mięso dla całej rodziny. Łopatka jest mięsem z tuszy wieprzowej, średnio kalorycznym, …
15 + 150 min łatwy 10 449 kcal -
Krewetki z patelni
Krewetki z patelni to sposób na prosty posiłek który smakuje naprawdę wspaniale. To coś, co przypadnie do gustu wszystkim fanom …
20 + 10 min łatwy 2 318 kcal -
Dorsz na parze
Dorsz na parze podawany z gotowanymi lub pieczonymi warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej …
5 + 15 min łatwy 1 89 kcal
Pozostałe przepisy na diecie paleo
-
Pierś z kurczaka na parze
Pierś z kurczaka na parze to doskonała propozycja na niskokaloryczne, soczyste mięso kurczaka. Przepis na pierś z kurczaka na parze …
5 + 30 min łatwy 2 203 kcal -
Brokuły na parze
Brokuły na parze idealnie sprawdzą się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Ich wykonanie jest błyskawiczne a Ty praktycznie …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal -
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szybka, prosta i pożywna propozycja, którą możesz wykorzystać na śniadanie, na obiad i na kolację. Nie ma nic lepszego niż …
15 + 10 min łatwy 1 303 kcal -
Sałatka z jajkiem i kukurydzą
Sałatka z jajkiem i kukurydzą to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia. Po takiej propozycji pozostaniesz lekki …
20 + 10 min łatwy 2 143 kcal -
Ryba na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste …
20 + 10 min łatwy 2 215 kcal -
Brokuły z jajkiem
Brokuły z jajkiem to idealny pomysł na przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do niego. Przepis na brokuły z …
20 + 25 min łatwy 4 158 kcal
-
Sałatka wiosenna z jajkiem
Sałatka wiosenna z jajkiem to idealny pomysł nie tylko w wiosenne słoneczne dni. Sprawdzi się także jako idealny lunch lub …
15 + 15 min łatwy 1 132 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Schab na parze
Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący …
5 + 30 min łatwy 1 310 kcal -
Sałatka z jajkiem i szynką
Sałatka z jajkiem i szynką nadaje się nie tylko jako przystawka w czasie imprezy, ale też jako posiłek w ciągu …
20 + 10 min łatwy 240 5 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal
-
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona zazwyczaj podawana jest na święta, ale tak naprawdę można ją przygotować o każdej porze roku i bez żadnych …
20 + 75 min łatwy 6 411 kcal -
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to wspaniały dodatek do dań, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również idealnie pasuje na wiele różnych okazji. …
20 + 30 min łatwy 4 170 kcal -
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu …
20 + 60 min łatwy 10 181 kcal -
Indyk na parze
Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. …
20 + 30 min łatwy 2 114 kcal
-
Łosoś pieczony
Łosoś pieczony może być dodatkiem zarówno do obiadu, jak i sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty …
5 + 20 min średni 1 402 kcal -
Gęś pieczona
Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym …
20 + 300 min średni 10 1700 kcal -
Pstrąg na parze
Pstrąg na parze to wspaniały pomysł na niezwykle lekkostrawne danie, które smakuje obłędnie. To dzięki wspaniałemu połączeniu ziół i cytryny, …
20 + 25 min łatwy 2 452 kcal -
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal -
Pieczona łopatka
Pieczona łopatka to jeden ze wspaniałych pomysłów na ciekawe danie na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Będzie …
45 + 120 min łatwy 8 383 kcal
-
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal -
Ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki. Ten prosty przepis …
40 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, …
40 + 15 min łatwy 30 566 kcal -
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 18 kcal
-
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym …
20 + 30 min łatwy 4 410 kcal -
Klops wieprzowy
Klops wieprzowy to mięsne danie, które sprawdzi się jako pomysł na obiad lub zimny dodatek do pieczywa na śniadanie. Domowy …
20 + 60 min łatwy 8 381 kcal -
Jajka na twardo
Jajka na twardo to wspaniała opcja na pyszną przekąskę lub część posiłku. Choć ich przygotowanie jest łatwe, wiele osób obawia …
5 + 15 min łatwy 2 143 kcal -
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Masło orzechowe Thermomix
Masło orzechowe Thermomix to szybkie rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego zamiennika masła. Idealnie pasuje do kanapek przygotowanych na słodko, …
5 min łatwy 30 118 kcal -
Pieczeń z jajkiem
Pyszna pieczeń z jajkiem to doskonała propozycja na dodatek na kanapki. Domowa pieczeń przygotowana jest z lepszej jakości mięsa niż …
10 + 50 min łatwy 10 468 kcal -
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową …
20 + 90 min łatwy 10 387 kcal -
Pieczeń z indyka
Pyszna pieczeń z indyka z piekarnika to wspaniała propozycja na obiad z dodatkiem owoców. Udziec z indyka jest soczystym mięsem, …
15 + 120 min średni 10 261 kcal -
Pieczeń z sarny
Pieczeń z sarny to doskonała propozycja na pyszne i wykwintne danie. Mięso sarny jest mięsem soczystym i z bardzo małą …
10 + 50 min średni 4 346 kcal -
Pieczeń z jelenia
Pieczeń z jelenia to wspaniałe danie na wystawną kolację lub uroczysty obiad rodzinny. Pyszne mięso z jelenia z dodatkiem sosu …
15 + 180 min średni 6 152 kcal -
Dynia w occie
Dynia w occie to idealny dodatek do wielu dań, z którego mogą skorzystać również osoby na diecie redukcyjnej. Dynia w …
20 + 30 min łatwy 10 123 kcal -
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
10 + 40 min łatwy 1 338 kcal -
Kotlety z dorsza
Kotlety mielone z dorsza to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków …
20 + 30 min łatwy 4 255 kcal -
Zupa z dorsza
Pikantna zupa z dorsza z koperkiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się w okresie postu oraz …
20 + 30 min łatwy 5 311 kcal -
Burgery z grilla
Burgery z grilla są pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także …
15 + 20 min łatwy 5 197 kcal -
Marynata do piersi z kurczaka na grilla
Marynata do piersi z kurczaka na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja …
20 min łatwy 1 445 kcal -
Dorsz z grilla
Organizujesz grilla lub idziesz jako gość do kogoś i chcesz coś przygotować? Dorsz atlantycki z grilla świetnie sprawdzi się jako …
25 min łatwy 2 -
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go …
10 min łatwy 2 96 kcal -
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem to nie tylko świąteczna potrawa. Sprawdzi się również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Możesz ją również zapakować …
10 min łatwy 2 459 kcal -
Krem marchewkowy
Krem marchewkowy to danie, które idealnie pasuje na czas jesienno-zimowy. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i pełna wartości odżywczych zupa marchewkowa urzeknie …
10 + 30 min łatwy 5 91 kcal -
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów może służyć jako napój lud dodatek do zup. Jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy i sycący. …
30 + 5 min łatwy 10 89 kcal -
Sok z truskawek
Domowy sok z truskawek jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil by podać ten pyszny sok jako …
20 min łatwy 2 80 kcal -
Nalewka z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. …
30 min łatwy 5 254 kcal -
Kofty wieprzowe
Kofty wieprzowe to pyszne szaszłyki wykonane z mięsa mielonego. Podane z sosem czosnkowym lub tzatzikami i pieczonymi ziemniakami będą prawdziwym …
20 + 30 min łatwy 4 373 kcal -
Pasta z bakłażana pieczonego
Pasta z bakłażana pieczonego to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek. Jest pyszna, sycąca i zdrowa, a jednocześnie …
15 + 20 min łatwy 10 -
Rozczyn z drożdży
Ten sprawdzony przepis na rozczyn z drożdży możesz wykorzystać w prawie każdym przepisie, który wymaga drożdży. Koniecznie sprawdź jak zrobić …
3 min łatwy 1 -
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również …
20 min łatwy 12 175 kcal -
Sos do kaczki
Pyszny sos do kaczki ma jedno, najważniejsze zadanie- ma wzbogacić mięso o dodatkowy aromat. Idealnie sprawdzi się na danie świąteczne. …
10 + 15 min łatwy 1 249 kcal -
Bulion warzywny Thermomix
Bulion warzywny Thermomix to super rozwiązanie dla osób, które lubią gotować zupy. Taki koncentrat na pewno ułatwi Wam przygotowywanie obiadu. …
20 + 41 min łatwy 1 534 kcal
Dieta paleo - podstawowe zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Dieta paleo to sposób odżywiania, który nawiązuje do diety osób z epoki paleolitycznej (stąd wzięła się nazwa diety), czyli z epoki kamienia łupanego. Żywienie opiera się o produkty naturalne, które były spożywane przez naszych przodków. Podstawą diety jest mięso, ryby, warzywa i owoce. Jakie są opinie na temat diety paleo i czy jest ona dobra dla wszystkich?
Dieta paleo – podstawowe zasady
Zasady diety paleo
Co to jest dieta paleo? Jej nazwa pochodzi od słowa paleolityczny, czyli nawiązuje do sposobu odżywiania naszych przodków. Potrafili oni już wytwarzać narzędzia, dlatego pożywienie w dużej mierze zdobywali w wyniku polowania i łowienia ryb. Ich menu obejmowało również dzikie warzywa, owoce, nasiona i jajka, które podkradali z ptasich gniazd. Posiłki nie zawierały zbóż, przetworów mlecznych, jak również innych rodzajów mięsa niż dziczyzna i ryby.
Na tych samych zasadach opiera się współczesna dieta paleo. Ilość posiłków i kaloryczność jest podobna do tej w diecie standardowej, ale już rodzaj produktów w jadłospisie nawiązuje do czasów pierwotnych.
Odżywianie paleo – dozwolone produkty
Dozwolone produkty w diecie paleo, to głównie produkty naturalne, które dawniej były dostępne dla ludzi pierwotnych. Najważniejsze z nich zostały wymienione poniżej.
Mięso – najlepiej dziczyzna lub mięso zwierząt hodowanych na pastwiskach (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, podroby). Dopuszczalny jest również drób, najlepiej z wolnego wybiegu.
Ryby i owoce morza. W wersji świeżej, nie przetworzonej. Najlepiej postawić na tłuste ryby morskie będące dobrym źródłem kwasów omega-3 i owoce morza, zwłaszcza skorupiaki. Unikajmy ryb wędzonych, konserwowanych i przetworzonych w inny sposób.
Warzywa i owoce - świeże i jak najbardziej różnorodne. Jeśli chodzi o warzywa, to wskazane są zwłaszcza warzywa korzeniowe i liściaste, natomiast unikać należy warzyw skrobiowych (ziemniaki, bataty, maniok, warzywa dyniowate).
Dobre źródła tłuszczów: orzechy, nasiona, oleje roślinne, między innymi oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy, z orzechów włoskich.
Jajka, które są bardzo dobrym źródłem białka o wzorcowym składzie aminokwasowym.
Grzyby, zioła i przyprawy, poprawiające smak potraw i pozwalające na unikanie dodatku soli.
Zalecane jest picie odpowiedniej ilości płynów. Wśród dopuszczalnych są: woda mineralna niegazowana oraz od czasu do czasu ziołowe herbatki, herbata zielona i świeżo wyciskane soki.
Dobre rezultaty przynosi wprowadzenie do jadłospisu dużych ilości wartościowych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika, umiarkowanych ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz kontrolowanie ilości spożywanego białka i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Produkty niewskazane w menu
Dieta paleo wymaga całkowitego wykluczenia z jadłospisu konkretnych produktów. Jakie są najważniejsze?
Mleko i produkty nabiałowe: jogurt naturalny, kefir, maślanka, masło, sery białe i żółte, gotowe jogurty smakowe i desery mleczne, potrawy przygotowywane na bazie mleka.
Produkty zbożowe: pieczywo, kasze, ryże, makarony, mąki ze wszystkich zbóż: pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, kukurydzy, prosa, sorgo.
Warzywa strączkowe(soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, bób) oraz te bogate w skrobię.
Żywność przetworzona: potrawy typu fast food, przetworzone mięso (parówki, kiełbasy, pasztety, wędliny, konserwy), ryby wędzone i z puszki.
Potrawy zawierające drożdże, np. pieczywo oraz produkty, które zostały podane procesom fermentacyjnym, np. kiszonki, ocet, tofu, piwo.
Cukier i słodycze: ciasta, ciasteczka, batony, cukierki, pieczywo cukiernicze.
Sól i solone potrawy, a także słone przekąski: krakersy, chipsy, paluszki.
Alkohol i używki, napoje gazowane i słodzone, kawa.
Dieta paleo – efekty i wpływ na zdrowie
Opinie na temat diety
Opinie na temat diety paleo są bardzo rozbieżne. Z jednej strony jej zwolennicy argumentują, że ludzie w okresie paleolitu byli silni, szczupli i wysportowani, ponieważ były to cechy niezbędne do przeżycia. Nie doskwierały im również problemy zdrowotne, które aktualnie są powszechnie spotykane: nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny czy nowotwory. Przeciwnicy diety paleo zaznaczają, że powyższe efekty wynikały z tego, że średnia długość życia ludzi pierwotnych nie była wyższa niż 25 lat, a przy tym nie jesteśmy w stanie dokładnie ocenić stylu życia człowieka pierwotnego.
Odżywianie paleo dla sportowców
Bardzo ważnym aspektem diety paleo jest aktywność fizyczna. Twórcy diety zaznaczają, że ludzie żyjące w epoce kamienia łupanego byli bardzo aktywni fizycznie, co z jednej strony było wymogiem czasów, a z drugiej zapewniało im zdrowie i siłę niezbędną do przeżycia. Dlatego wysiłek fizyczny jest w przypadku odżywiania paleo niezbędny, a sama dieta jest popularna wśród osób aktywnych i niekiedy polecana dla sportowców.
Dieta paleo dla dzieci
Jako dieta niedoborowa, dieta paleo nie jest wskazana dla dzieci. Ze względu na ciągły rozwój potrzebują one dużej ilości składników odżywczych z każdej grupy produktów spożywczych, zarówno białek, tłuszczów, jak i węglowodanów, które stanowią dla nich źródło energii. Z powodu ich ograniczonego udziału, wynikającego z odstawienia produktów zbożowych, dieta paleo nie jest wskazana dla dzieci i młodzieży.
Żywienie w stylu paleo zalety i wady
Dieta paleo może dawać zarówno dobre rezultaty jak i przynosić szkody dla naszego organizmu. Jedne i drugie należy wziąć pod uwagę planując wdrożyć ten system odżywiania.
Zalety to między innymi:
- brak konieczności kontrolowania ilości spożywanych kalorii i wielkości posiłków, o ile nie spożywamy zakazanych produktów,
- możliwość obniżenia ładunku glikemicznego jedzonych potraw,
- według niektórych badań dieta może sprzyjać redukcji masy ciała,
- ograniczenie w jadłospisie sodu, cukrów rafinowanych, produktów przetworzonych, używek i alkoholu.
Wśród wad diety paleo możemy wymienić:
- posiłki zawierające dużo białka i tłuszczów nasyconych, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, m.in. kłopotów trawiennych, chorób nerek, zaburzeń mikroflory jelitowej,
- możliwość powstania niedoborów witamin i składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, magnezu i witaminy D,
- trudności z zapewnieniem odpowiedniej ilości kalorii, których w tradycyjnej diecie w większości dostarczają węglowodany,
- przy dłuższym stosowaniu wzrasta ryzyko wystąpienia niektórych chorób: podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, chorób wątroby, nerek, nowotworów (szczególne jelita grubego i prostaty).
Dieta paleo - przykładowy jadłospis
Śniadanie
Omlet ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i pestkami, świeże owoce.
Drugie śniadanie
Owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki wymieszane z płatkami migdałów, pierś z indyka.
Obiad
Pieczona polędwica wołowa, zielony mix sałat z oliwą z oliwek, pomidorami i awokado.
Kolacja
Sałatka z warzyw liściastych z łososiem i migdałami.
Dieta paleo jest coraz popularniejszym sposobem odżywiania, szczególnie wśród osób, które chętnie ograniczają ilość węglowodanów w diecie. Pamiętajmy jednak, że jest to dieta z wysokim ryzykiem niedoborów pokarmowych, która przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do problemów ze zdrowiem. Jeśli podejmiemy decyzję o jej zastosowaniu, poradźmy się wcześniej dietetyka lub bardzo dokładnie zbilansujmy jadłospis. Aby uniknąć niedoborów pokarmowych, konieczna może się również okazać dodatkowa suplementacja.