-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka nadziewana jabłkami to świetny pomysł na wykwintny posiłek, który pozwoli na oczarowanie wszystkich gości. Choć wykonanie tego dania wydaje …
45 + 120 min średni 8 603 kcal -
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są …
45 + 120 min łatwy 6 734 kcal
Pozostałe przepisy kuchni polskiej
-
Bigos staropolski
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt …
30 + 60 min łatwy 5 244 kcal -
Kartacze
Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się …
45 + 35 min średni 8 361 kcal -
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 684 kcal -
Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem to tradycyjne, polskie, domowe danie. Jest bardzo proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle …
20 + 10 min łatwy 10 164 kcal
-
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal -
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. …
20 + 90 min łatwy 8 533 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal -
Sękacz
Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, które niezwykle pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok. Bardzo często przygotowywane było na wesela ze …
25 + 35 min łatwy 10 300 kcal
-
Gołąbki
Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Gołąbki z tego przepisu wychodzą …
35 + 60 min średni 5 363 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal -
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Sernik krakowski
Sernik krakowski to tradycyjny przepis polskiej kuchni, znany i przygotowywany od pokoleń. Znajdziemy go w każdej starej książce kucharskiej, przygotowywała …
30 + 60 min średni 10 484 kcal
-
Ruchanki
Ruchanki to kaszubskie racuszki, które robi się z prostego ciasta drożdżowego. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo sycąca. …
20 + 20 min łatwy 4 757 kcal -
Cebularz
Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na …
50 + 20 min średni 12 259 kcal -
Rejbak
Rejbak to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryje się proste danie, jakim jest babka ziemniaczana. Pyszny rejbak kurpiowski …
30 + 80 min łatwy 10 416 kcal -
Kacapoły
Kacapoły to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod tajemniczą nazwą kryją się kartacze z nadzieniem serowym. Kacapoły mają szary kolor i …
30 + 50 min łatwy 6 529 kcal -
Hreczki
Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić …
30 + 20 min łatwy 6 519 kcal
-
Skubaniec z wiśniami
Skubaniec z wiśniami to doskonała propozycja na deser. Placek z wiśniami koniecznie podaj z dodatkiem kawy i herbaty. Pyszne ciasto …
30 + 40 min łatwy 10 455 kcal -
Sernik oreo bez pieczenia
Sernik oreo bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników deserów o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji. Ciasto oreo jest pyszny …
30 min łatwy 10 256 kcal -
Zaguby
Zaguby to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, popularne przede wszystkim na terenie Podlasia. To po prostu ciasto pierogowe z …
60 min średni 0 -
Kung pao
Kung Pao znane również jako Kung Pao Chicken, to klasyczne danie kuchni chińskiej, a dokładniej syczuańskiej, które wyróżnia się intensywnym …
30 + 30 min łatwy 3 349 kcal -
Placuszki dla niemowlaka
Jeśli nie masz pomysłu na posiłek dla dzieci lub nie wiesz, jak powinno się rozszerzać dietę niemowlaka, koniecznie poznaj mój …
20 + 5 min łatwy 8 73 kcal -
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort urodzinowy. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy …
60 + 30 min łatwy 20 379 kcal
-
Chatka z piernika
Chatka z piernika to doskonała pozycja na ozdobę na święta Bożego Narodzenia. W dalszej części dowiesz się jak krok po …
60 + 15 min łatwy 10 533 kcal -
Ciasto Mars
Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz, jak zrobić ciasto …
60 min łatwy 10 818 kcal -
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to coś, co pokocha każdy miłośnik podrobów. Sos jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Doskonale …
30 + 45 min średni 4 336 kcal -
Schabowe pod pierzynką
Schabowe pod pierzynką to pomysł na kotlety inne niż wszystkie. Są smaczne, ciekawe i proste w przygotowaniu. Gdy raz je …
20 + 45 min średni 4 -
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to doskonała opcja, jeśli kochasz naprawdę szybkie i proste desery. W kilka chwil …
30 + 45 min średni 10 455 kcal -
Deser kinder country
Deser kinder country to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego słodkiego batonika. Jest prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Idealny …
30 + 15 min średni 2 456 kcal -
Babeczki kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – …
60 + 30 min średni 80 79 kcal -
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
30 + 45 min łatwy 8 288 kcal -
Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj mój przepis na kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym. Kurczak …
30 + 20 min łatwy 4 377 kcal -
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dynię w zalewie słodko …
40 + 40 min łatwy 6 -
Wafle przekładane masą krówkową
Wafle przekładane masą krówkową to doskonała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Pyszne, domowe wafle z masą krówkową świetnie …
30 min łatwy 10 257 kcal -
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kurczak w sosie …
20 + 25 min łatwy 3 391 kcal -
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Nuggetsy dla dziecka
Nuggetsy dla dziecka to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Robi się je naprawdę bardzo prosto, są zdrowsze niż te …
20 + 20 min średni 3 599 kcal -
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem to niezwykle smaczna opcja, która sprawdzi się na obiad, również na zdrowej diecie. Całość …
20 + 20 min łatwy 3 486 kcal -
Dzwonko z łososia
Dzwonko z łososia to niezwykle prosty przepis na naprawdę zdrowe, a przy tym po prostu bardzo smaczne i pożywne. Idealnie …
15 + 15 min łatwy 2 -
Karkówka duszona w sosie
Karkówka duszona w sosie to danie, które ma wielu miłośników. Nic dziwnego - miękkie i soczyste mięso, otulone smacznym i …
20 + 30 min średni 6 287 kcal -
Devolay ze szpinakiem
Przepis na devolaye ze szpinakiem to super pomysł na obiad. Devolay ze szpinakiem i serem podany np. z ziemniaczanymi talarkami …
20 + 20 min łatwy 4 -
Wafle przekładane masą z mleka w proszku
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe wafle warto podać jako dodatek do …
20 min łatwy 10 -
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowe ciasto z serkiem mascarpone warto podać jako dodatek …
40 min łatwy 15 428 kcal -
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad. Najpierw cebulę i czosnek …
40 + 60 min średni 4 773 kcal -
Karczek w sosie własnym
Karczek w sosie własnym to niezwykle smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Jest smaczna, a przy …
20 + 30 min średni 4 384 kcal -
Krewetki w tempurze
Ryby i owoce morza to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy …
20 + 10 min łatwy 3 185 kcal -
Ryba zapiekana w piekarniku
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
20 + 15 min łatwy 2 -
Królik pieczony z warzywami
Królik pieczony z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i soczysty królik pieczony doskonale smakuje z …
40 + 60 min łatwy 10 315 kcal -
Kurczak z makaronem w sosie
Kurczak z makaronem w sosie serowo-śmietanowym to łatwy pomysł na obiad. Jeśli potrzebny Ci ekspresowy posiłek, to nie mogłeś lepiej …
20 + 40 min łatwy 4 612 kcal -
Sernik z mango na zimno
Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne …
120 min łatwy 12 -
Śmietanowiec z bitą śmietaną
Śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto śmietanowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
45 min łatwy 20 432 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sos do zapiekanki przygotowywany jest na bazie passaty …
45 + 25 min łatwy 4 524 kcal
Kuchnia polska - przepisy, tradycyjne dania, cechy charakterystyczne
Mimo ciekawych pomysłów na dania kuchni światowych i fast food, kuchnia polska dalej święci triumfy w polskich domach. Kto wyobraża sobie życie bez pierogów, kopytek czy polskich naleśników? Golonki i schaboszczaki nieco odeszły w niepamięć, lecz nadal uwielbiamy mniej tłuste gołąbki, czy kotlety mielone. Polska kuchnia jest prosta i mało wymyślna, lecz odpowiednia dla naszej szerokości geograficznej i klimatu. Rozgrzewa i dodaje energii.
Tradycyjna kuchnia polska - charakterystyczne dania i przepisy
Tradycje kulinarne w Polsce
Wszystkie kuchnie świata nie powstają na salonach, lecz w wiejskiej chacie. Również i polska kuchnia wywodzi się z tradycji ludowej. Tradycyjna kuchnia polska wydaje się generalnie prosta. Jednak klasyczne przepisy na dania kuchni polskiej nie są wcale łatwe do zrobienia. Typowe potrawy i zwyczaje kulinarne mają głównie związek z klimatem i geografią. W Polsce klimat jest zimny i wilgotny, dlatego też ludzie potrzebują się solidnie najeść, aby mieć energię. Stąd w kuchni polskiej królują potrawy mięsne i mączne, dające dużo energii. Natomiast mało jada się warzyw, a jeśli już to gotowane, na ciepło, w postaci zupy lub jako dodatek do mięsa. Spośród warzyw w kuchni polskiej królują ziemniaki i kapusta. Polskie dania są mocno przyprawione, lecz nie pikantne. Tradycyjną przyprawą jest majeranek i czosnek.
Klimat ukształtował też typowy obiad, który jest najbardziej obfitym posiłkiem w połowie dnia, aby pozyskać energię do pracy w drugiej połowie dnia. Klimat niejako wymusza to, że tradycyjne polskie przepisy kulinarne prezentują dania ciężkie, tłuste i tuczące.
Korzystny klimat i żyzne ziemie sprzyjają rolnictwu i hodowli zwierząt, dlatego też w Polsce nigdy w historii nie było głodu. Uprawy są mało urozmaicone, gdyż klimat nie pozwala na uprawę wielu roślin wymagających ciepła i słońca. Kuchnia polska wywodzi się z tradycji wiejskiej, gdzie dania, zarówno chłopów jak i szlachty, były niewyszukane i proste. Wykształciły się także dania codzienne i świąteczne.
Oczywiście kuchnia polska nie pozostała bez wpływu kultur sąsiednich. Na polskie przepisy kulinarne miały wpływ tradycje niemieckie, ukraińskie, żydowskie, a także tureckie. Ale nikt nie pamięta jakie pochodzenie ma ta czy inna potrawa, bo każdy naród zapożycza obce tradycje i modyfikuje je zgodnie z własnym charakterem. Dla przykładu, polski schaboszczak to nie jest to samo co sznycel wiedeński, choć oba mają podobne pochodzenie.
Obyczaje kulinarne w Polsce i typowe polskie obiady
Tradycyjna kuchnia polska jest dość prosta. Utarła się tradycja jadania trzech głównych posiłków dziennie, jak: śniadanie, obiad i kolacja. Najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia jest obiad, który tradycyjnie jadano w ciągu dnia. Obecnie, z konieczności, jada się obiad po pracy.
Typowe polskie obiady składają się z 3 dań: zupy, drugiego dania i deseru. Kiedyś typowe drugie danie składało się z kotleta schabowego, ziemniaków i surówki, zaś na deser był zawsze kompot owocowy. Obecnie ten obyczaj się mocno zmienił i codzienny obiad jest bardziej urozmaicony, ale też mniej obfity.
Tradycyjnie zarówno śniadanie, jak i kolacja, to posiłek mniejszy, jednak musi być pożywny i sycący. W polskim klimacie rano nie wystarczy kawa i bułeczka. Należy zjeść sycące śniadanie, aby mieć siłę na pierwszą połowę dnia. Śniadania i kolacje stanowią posiłki niewyszukane. Najczęściej jada się potrawy na zimno, przede wszystkim kanapki. Nie istnieje jakiś szczególny kanon potraw na śniadanie i kolację. Prócz kanapek popularnym daniem jest jajecznica. Jeszcze do niedawna podstawą potraw śniadaniowych było mleko, czy to w postaci szklanki mleka, czy też zup mlecznych. Jednak obyczaj jedzenia zup mlecznych obecnie całkowicie zanikł.
Co ciekawe tradycyjnym napojem w północnych krajach o chłodnym klimacie jest herbata. Herbatę podaje się do wszystkich posiłków oraz na spotkaniach towarzyskich. Chociaż sporą popularność zdobywa kawa i są zwolennicy tego lub tego napoju. Główne napoje alkoholowe, jak wódka czy piwo, podaje się raczej tylko w czasie imprez towarzyskich lub od święta.
Najbardziej klasyczne, tradycyjne polskie przepisy
Tradycyjna kuchnia polska oferuje przede wszystkim przepisy na dania z mięsa, mąki, kartofli i kapusty. Polska kuchnia słynie również z kiszonek, szczególnie kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Kiszona kapusta stanowi farsz do pierogów oraz podstawę słynnej, polskiej potrawy jaką jest bigos.
Polski bigos to danie bardzo łatwe do zrobienia. Jednak w ostatnich czasach wypierany jest przez zagraniczne nowinki i staje się raczej specjałem na święta. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Przepisy na bigos mogą się różnić w zależności od regionu i domu, bo każda rodzina ma swoje tradycje. Niemniej jednak typowy bigos zawiera kapustę kiszoną, kapustę świeżą oraz różne rodzaje mięsa i słoniny. Dla smaku dodaje się niekiedy śliwki suszone lub przecier pomidorowy. Bigos gotuje się praktycznie sam. Kłopot w tym, że bigos należy gotować długo. Gotujemy go codziennie po kilka godzin, przez 3 dni.
Tradycyjna polska potrawa, czyli pierogi, jadana jest na obiad. Nie wiadomo, czy pierogi to potrawa wymyślona w Polsce, czy też przywędrowała do nas ze wschodu, gdyż pierogi to klasyczna potrawa północnej i zachodniej Azji. Jada się je, na przykład, w północnych Chinach, w Rosji, w Gruzji i na Ukrainie. Polskie pierogi robi się na słodko lub na słono. Pierogi na słono, z nadzieniem z mięsa, kapusty z grzybami, jada się polane tłuszczem. Natomiast pierogi na słodko, z serem lub owocami, podawane są ze śmietaną i cukrem. Pomysły na farsz do pierogów stają się coraz bardziej urozmaicone. Odkryto ponownie stare przepisy na pierogi ruskie, czyli regionalne pierogi galicyjskie z ziemniakami i serem. Popularne stają się pierogi z soczewicą, szpinakiem, kaszą gryczaną, z dodatkiem sera feta, z grzybami itp. Pierogi nie są łatwe do zrobienia i wymagają trochę doświadczenia. Ponadto są pracochłonne. Dlatego też zanika zwyczaj robienia pierogów w domu, lecz kupuje się je w licznych pierogarniach.
Gołąbki, czyli mięso mielone z ryżem lub kaszą zawinięte w liść kapusty, stanowią tradycyjne danie Środkowej i Wschodniej Europy. W Polsce są one częstym daniem obiadowym, szczególnie że są łatwe do zrobienia, choć nieco pracochłonne, gdyż opłaca się robić większą ilość. Gołąbki gotuje się z dodatkiem przecieru pomidorowego, który stanowi sos i podaje z ziemniakami.
Ciekawym daniem jest żurek, żur czy też barszcz biały. Jest to tradycyjne danie ludowe Słowian Północnych, w tym Polaków i Białorusinów. Żurek jest kwaśną zupą gotowaną na mięsnym wywarze z zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Tradycyjnie żurek gotuje się z kartoflami, zaś jako dodatek służy jajko na twardo lub biała kiełbasa. Żurek stanowi tradycyjne danie postne podawane w Wigilię Bożego Narodzenia.
Tradycyjna polska kuchnia jest dość uboga w sałatki. Do obiadu jada się utarte warzywa najczęściej z dodatkiem jabłka, w postaci surówki. Na ciepło jada się buraczki, kapustę zasmażaną lub marchewkę z groszkiem. Jednak do kanonu tradycji weszła sałatka jarzynowa, która stanowi obowiązkowe danie na każdym przyjęciu. Sałatka jarzynowa składa się z gotowanych warzyw korzennych, z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego, okraszonych majonezem. Tradycyjnie sałatkę robiło się z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu.
Tradycyjne przepisy kuchni polskiej uchodzą za pracochłonne oraz ciężkie i tuczące. Dlatego też wiele przepisów odchodzi w zapomnienie, zaś stare, klasyczne dania znajdujemy tylko w menu restauracji regionalnych czy specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej. Niektóre zapomniane stare przepisy to:
- babka ziemniaczana, czyli placek na słono z ziemniaków i skwarek,
- kiszka ziemniaczana, czyli rodzaj kiełbasy z ziemniaków,
- kartacze, czyli rodzaj klusek z ziemniaków i mięsa,
- ołatki ziemniaczano-marchwiowe, czyli placki,
- zupa szczawiowa pochodząca z tradycji kuchni warmińskiej,
- karmuszaka, danie jednogarnkowe z Warmii i Mazur,
- kluski szare znane z kuchni poznańskiej,
- zupa zacierkowa.
Tradycyjna kuchnia polska - klasyczne polskie potrawy
Popularne dania na śniadanie i kolację
Polskie śniadania i kolacje nie są wyszukane i wyglądają bardzo podobnie. Nie ma zwyczaju jadania potraw na ciepło. Jedynym wyjątkiem jest jajecznica na śniadanie, czy placki na kolację. Jada się w zasadzie to samo. Królują w nich kanapki. Polskie kanapki znacznie różnią się od kanapek amerykańskich czy angielskich. Są mniejsze i mniej kaloryczne. Polska kanapka to po prostu kromka chleba z masłem i dodatkami, jak wędlina, ser, itp. Kanapki okrasza się majonezem, musztardą lub chrzanem, ale w małych ilościach. Dwie takie kromki złożone razem stanowią kanapkę, którą bierze się ze sobą do szkoły, do pracy, czy na drogę, jako przekąskę. Śniadanie popija się herbatą lub mlekiem, lub coraz częściej kawą.
Jeszcze w XX wieku polskie śniadania były bardziej obfite i mleczne. Królowały wtedy zupy mleczne, owsianki, ryż na mleku, czy też lane kluski z mlekiem, zaś koniecznym elementem była szklanka mleka, szczególnie dla dzieci. Dziś obyczaj zup mlecznych zanika, z powodu braku czasu.
Polskie potrawy na obiad - dania klasyczne i ciekawe, nowoczesne pomysły
Co ciekawe, w Polsce nie ma obyczaju przystawek czy apetizerów. Klasyczny obiad składa się z 3 dań, chociaż obecnie jedzenie deseru w zasadzie zanikło. Pierwsze danie na obiad to oczywiście zupa. Polska zupa gotowana jest na wywarze mięsnym. Niegdyś panował obyczaj, że na niedzielny obiad gotowano tradycyjny rosół na mięsie. Reszta rosołu stanowiła bazę do zup, które robiono w kolejnych dniach przez dodawanie różnych dodatków do rosołu. Natomiast mięso wykorzystywano do pierogów lub krokietów. Klasyczne, polskie zupy to:
- pomidorowa,
- krupnik,
- ogórkowa,
- grochówka,
- jarzynowa,
- barszcz czerwony, ukraiński lub biały,
- botwinka,
- kapuśniak.
Zupy, które nie zawierają ziemniaków, podaje się z ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi lub zacierkami. Kluski kładzione robi się z rzadkiego ciasta, które nabiera się łyżką i kładzie na gotującą wodę. Natomiast zacierki to bardzo małe kluseczki z ciasta makaronowego zwijane w palcach i wrzucane do gorącej zupy.
Drugie dania na obiad składają się głównie z mięsa i węglowodanów i warzyw. Klasyczny, polski obiad, czyli kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta, jest też najbardziej prosty i łatwy do zrobienia. Kontrowersje wokół wieprzowiny sprawiły, że tradycyjnego schaboszczaka zastępuje się kotletami z piersi z kurczaka. Oprócz schabowego, przepisy na mięso na obiad są bardzo urozmaicone. Na typowy, polski obiad podaje się:
- kotlety mielone,
- pieczeń,
- zrazy zawijane,
- befsztyk,
- gulasz,
- golonka.
Klasycznym dodatkiem do mięsa są tłuczone ziemniaki, ale nie tylko. Zamiast ziemniaków podaje się także kasze, na przykład kaszę gryczaną czy jęczmienną, lub różne rodzaje makaronu czy klusek. Jeszcze w XX wieku panie domu same robiły makaron w kształcie krótkich paseczków, który stanowił głównie dodatek do rosołu czy zupy pomidorowej. W domu robiono również różne rodzaje klusek z mąki i ziemniaków, jak:
- kopytka, czyli kluski w kształcie rombów robione z ziemniaków,
- kluski śląskie okrągłe z dziurką,
- pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym lub bez,
- kartacze.
Polacy, szczególnie dzieci, uwielbiają drugie dania na słodko. Polskie naleśniki jada się na słodko, z serem, z dżemem czy owocami. Lubianym daniem na słodko są pierogi z serem, placki ziemniaczane oraz tzw. pierogi leniwe, czyli rodzaj klusek robionych z sera.
Obecnie, z uwagi na problem otyłości, dania kuchni polskiej stają się mniej kaloryczne i coraz bardziej urozmaicone o warzywa. Dlatego każdy stara się znaleźć ciekawe pomysły na smaczne dania z warzyw, jak na przykład: kotlety z kalafiora, kluski z dodatkiem szpinaku czy buraków, pierogi ze szpinakiem itp.
Tradycyjne polskie przepisy na słodkości i desery
Tradycyjne polskie słodkości to przede wszystkim ciasta i ciastka. W Polsce piecze się dużo, lecz raczej niewyszukane i łatwe do zrobienia ciasta biszkoptowe, serniki, i szarlotki. Klasycznym, polskim przysmakiem jest makowiec. Jak każde ciasto drożdżowe, jest on jednak trudny do zrobienia i pracochłonny. Jeszcze w XX wieku panie domu zrobiły własnoręcznie ciasta drożdżowe oraz makowce. Obecnie ciasta te raczej kupuje się w cukierniach.
Ulubionym deserem są po prostu ciastka, jak sernik, szarlotka, babeczka śmietankowa eklerka, bajaderka, stefanka, napoleonka, karpatka czy kremówka. Te wszystkie ciastka o ciekawie brzmiących nazwach pieczone są w domu przez miłośników sztuki kulinarnej. Przeciętni zjadacze chleba kupują je w cukierni. W ostatnich czasach klasyczne, polskie ciastka, zostały zastąpione przez drożdżówki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem.
Jak na całym świecie, Polska również ma swój odpowiednik ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, jak pączki i faworki. Jeszcze w XX wieku smażono je w domach, lecz raczej tylko na święta. Polskie pączki zrobione są z ciasta drożdżowego, mają kształt spłaszczonej kuli, wewnątrz znajduje się nadzienie z dżemu, zaś na wierzchu polane są lukrem lub posypane cukrem pudrem. Natomiast faworki lub chruściki, stanowią fantazyjnie wywinięte wąskie paski ciasta typu makaronowego smażone w głębokim tłuszczu.