-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 144 kcal -
Chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane …
20 + 50 min łatwy 8 229 kcal
Pozostałe przepisy na dania jednogarnkowe
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Bogracz
Bogracz to bardzo dobre danie, które składa się z mięsa i dużej ilości warzyw i przypraw. Nazwa tej potrawy pochodzi …
50 + 60 min łatwy 8 279 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Chłopski garnek
Chłopski garnek to pyszne danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu miłośnikom prostych i pożywnych posiłków. Jest połączeniem gulaszu, z bigosem …
30 + 20 min łatwy 4 304 kcal
-
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3 475 kcal -
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Pulpeciki z indyka
Pulpeciki z indyka to doskonała propozycja na dietetyczne danie obiadowe. Indycze pulpety są dobrą alternatywą dla wieprzowych pulpetów są także …
15 + 30 min łatwy 10 413 kcal
-
Boeuf strogonow
Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który …
20 + 40 min łatwy 4 138 kcal -
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy to dobry pomysł na domową, a co ważne szybką i rozgrzewającą w wykonaniu zupę, która idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 4 240 kcal -
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
20 + 30 min łatwy 3 149 kcal -
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal
-
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten …
20 + 15 min łatwy 6 229 kcal -
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 616 kcal -
Paella z kurczakiem
Paella z kurczakiem to pomysł na pyszny i naprawdę zdrowy posiłek. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak …
20 + 25 min łatwy 4 381 kcal -
Schabowe w sosie
Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra …
5 + 30 min łatwy 8 277 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal
-
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Filet z indyka w sosie własnym
Filet z indyka w sosie własnym to świetny to pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie dobry na …
35 min łatwy 4 207 kcal -
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal
-
Gofry bez proszku do pieczenia
Gofry bez proszku do pieczenia to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy deser, który można przygotować w łatwy sposób. To …
15 + 15 min łatwy 4 112 kcal -
Coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest …
20 + 60 min średni 4 652 kcal -
Tex mex
Tex mex jest daniem kuchni meksykańskiej. A w zasadzie jest to kulinarne skrzyżowanie Meksyku z Teksasem. Kuchnia meksykańska uważana jest …
20 + 60 min łatwy 4 462 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 163 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3 323 kcal -
Potrawka chińska z kurczakiem
Szybka potrawka chińska z kurczakiem to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży …
20 + 15 min łatwy 4 288 kcal -
Zupa krem z brokułów z ziemniakami
Zupa krem, którą możemy przygotować, praktycznie z każdego warzywa charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
20 + 40 min łatwy 6 95 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 84 kcal -
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal -
Kotlet po góralsku
Kotlet po góralsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na niedzielny obiad. Ten pyszny i soczysty kotlet z serem …
30 + 30 min łatwy 4 457 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę …
40 min łatwy 2 386 kcal -
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal -
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne …
15 + 90 min łatwy 6 393 kcal -
Strogonow z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z …
10 + 15 min łatwy 4 93 kcal -
Karkówka po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poznaj mój sprawdzony przepis i dowiedz się jak …
20 + 60 min łatwy 5 486 kcal -
Bitki z cielęciny
Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z …
15 + 75 min łatwy 2 369 kcal -
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
30 min łatwy 2 622 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. …
30 min łatwy 4 415 kcal
Dania jednogarnkowe - przepisy, które każdemu przypadną do gustu
Nie masz czasu i chcesz przygotować łatwe danie na szybko? Pomyśl o daniu jednogarnkowym, które jest nie tylko smaczne, lecz także proste i łatwe do zrobienia. Praktycznie nie może się nie udać. Wystarczy udusić mięso z warzywami i ziemniakami lub kaszą. Danie to daje ogromne pole do popisu, gdyż można je dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa i własne kompozycje przypraw. Dowiedz się, jaka była historia dań eintopf i poznaj dania jednogarnkowe świata.
Kto wymyślił dania jednogarnkowe
Skąd się wziął pomysł na danie jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się w jednym garnku, gdzie gotowane są wszystkie składniki na raz. Popularnie danie to nosi z niemiecka nazwę “eintopf”. Stanowi ono rodzaj zupy lub mięsa w sosie własnym. Składniki muszą być tak dobrane, aby nie rozgotowały się i razem komponowały smaczne danie. Potrawy jednogarnkowe często zastępują obiad, dlatego też są najczęściej mięsne, aby były odpowiednio sycące. Eintopf zawiera białka i węglowodany, aby był sycący.
Historia tego dania jest tak stara jak ludzkość. Prawdopodobnie, obok zupy, było to pierwsze danie jakie kiedykolwiek wymyślono. Potrawy tego rodzaju przyrządzano w warunkach wiejskich, często na powietrzu, w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Pomysł na danie jednogarnkowe powstał już wśród wędrownych ludów pierwotnych, kiedy zaczęto wytwarzać pierwsze garnki metalowe przydatne do gotowania mięsa. Obiady jednogarnkowe charakteryzują się tym, że są łatwe i szybkie. Koczownicy gotowali jedno danie w kociołku i wymyślili przepisy, tak aby danie było nie tylko pożywne, ale także smaczne. Często był to jedyny posiłek w ciągu dnia, dlatego też musiał być sycący. Dodawano więc kaszę, mięso czy ryby.
Jak przygotowywano dania jednogarnkowe w dawnych czasach i jak się je robi obecnie
Przygotowywanie potraw jednogarnkowych na obiad było szczególnie praktyczne na wsi. Nie tylko dlatego, że są one łatwe i szybkie do zrobienia, lecz głównie dlatego że można je ugotować w trudnych warunkach i łatwo przenosić. Obiady jednogarnkowe gotowali sobie pasterze przebywający wiele dni na pastwiskach, czy też myśliwi w lesie. Dania takie zanoszono ludziom pracującym w polu. Kiedyś ludzie mieli znacznie więcej pracy, dlatego też obiady jednogarnkowe gotowano wtedy, gdy nie było czasu, na przykład gdy robiono pranie lub podczas żniw.
Co ciekawe przepisy na dania jednogarnkowe są często mocno pikantne, jak węgierski gulasz czy gruziński czaszuszuli. Tradycja sięga dawnych czasów koczowniczych, kiedy to posiłek gotowano z tego co było, zaś mięso nie zawsze było świeże. Ostre przyprawy zabijały smak nieświeżego mięsa. Aby złagodzić ostry smak eintopf zagryza się chlebem, który daje dodatkowe kalorie.
Nazwa “eintopf” upowszechniła się, gdyż w III Rzeszy, w czasie narodowego socjalizmu, propagowano ograniczenie obfitych, niedzielnych obiadów i zastąpienie ich tanim eintopfem. Starano się wprowadzić obyczaj, aby w jedną niedzielę w miesiącu zjeść tani obiad jednogarnkowy, zaś zaoszczędzone pieniądze wpłacić na państwowy fundusz dla biednych.
Niegdyś do żeliwnego kociołka wrzucano wszystkie składniki i gotowano razem. Składniki trzeba tak dobrać, aby się nie rozgotowały. Trudno jest zrobić danie jednogarnkowe z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej czy makaronu, które rozgotują się przy długim gotowaniu. Dlatego przepisy wykorzystują głównie pęczak, który gotuje się razem z pozostałymi składnikami. Obecnie potrawy typu gulaszu, często jada się jako dodatek do ziemniaków, makaronu lub ryżu, które gotuje się osobno. Dziś dania jednogarnkowe przygotowuje się zarówno w garnku jak i na patelni lub w woku.
Dania jednogarnkowe w kuchni polskiej
W Polsce, do dziś, w wielu regionach przygotowuje się tradycyjne dania z myśliwskiego kociołka. Niektóre przepisy przywędrowały do Polski wraz z ludami, które się tu osiedlały, na przykład w czasie najazdów tatarskich. Potrawy noszą różne nazwy w zależności od regionu. Przepisy obejmowały takie składniki, jak: ziemniaki, warzywa i słoninę. Później zostały urozmaicone o dodatek kiełbasy i boczku. Potrawę gotowano w specjalnym garnku żeliwnym na nóżkach, który ustawiano na ognisku. Na wierzchy kładziono liście kapusty, zaś pokrywę garnka przykręcano śrubami.
W Polsce dania jednogarnkowe nie są zbyt popularne. Poza daniami regionalnymi, jak chłopski garnek czy tradycyjny bigos, nie ma klasycznego przepisu na typowo polski eintopf. Najpopularniejsze potrawy jednogarnkowe na obiad, jak gulasz, leczo czy rizotto, przywędrowały do nas z innych krajów. Polski pomysł na danie jednogarnkowe stanowi strogonow i fasolka po bretońsku.
Mniej popularną potrawą jest regionalny forszmak, czyli zapiekanka ziemniaczana z mięsem lub śledziami, prawdopodobnie wywodząca się z kuchni żydowskiej. W Polsce bardziej znany jest tzw. forszmak lubelski, czyli rodzaj gulaszu. Forszmak przygotowuje się bardzo podobnie jak mięsne leczo, lecz dodaje się też kiszone ogórki.
Eintopf to typowe danie na obiad. Obiady jednogarnkowe, jako danie proste i codzienne, przeważnie nie są serwowane na święta. Wyjątkiem jest tradycyjny bigos, który często staje się daniem świątecznym.
Najlepsze dania jednogarnkowe świata
Dania jednogarnkowe występują w wielu kuchniach świata, lecz głównie tam, gdzie istniała kultura pasterska . Nie wszystkie gotuje się tak jak klasyczne danie jednogarnkowe, czyli wrzucając do garnka wszystkie składniki razem. Najlepsze i najbardziej popularne dania w typie eintopf, to:
- niemiecki eintopf z różnych składników,
- francuskie ratatouille z warzyw oraz ragout,
- hiszpańska paella,
- węgierski gulasz i leczo,
- bułgarska kawarma,
- bałkański giuwecz,
- włoskie risotto,
- tatarskie azu popularne na Ukrainie z wołowiny, cebuli i ogórków kiszonych,
- bawarski, austriacki i słoweński ričet, będący gęstą zupą z kaszy jęczmiennej, fasoli, ziemniaków i różnych warzyw,
- gruziński ostry gulasz mięsny czaszuszuli,
- polski bigos.
Eintopf to typowe mięsne danie niemieckie, szybkie do zrobienia, kiedy nie ma czasu. Nie ma określonych składników, gdyż elementem sycącym mogą być ziemniaki lub kasza.
Szybkie danie jednogarnkowe są szczególnie popularne w krajach górskich. W Gruzji jada się ostre danie mięsne o nazwie czaszuszuli, które dusi się w kociołku i podaje z chlebkiem pita. W gruzińskiej Megreli podaje się gęstą zupę charczo, która zawiera mięso wołowe, ryż, cebulę, paprykę i lokalne przyprawy. Charczo je się z lokalnym chlebem. Wegetariańską wersją jest lobio, przyrządzone z czerwonej fasoli oraz adżapsandali z bakłażana.
Z dań jednogarnkowych słyną kraje bałkańskie, gdzie istnieje wiekowa tradycja wypasu stad, kiedy to pasterze długo przebywają na pastwiskach i muszą gotować sobie proste dania na kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Na Węgrzech tradycyjnym daniem narodowym jest gulasz z obsmażanego mięsa z cebulą i na słoninie. Paprykę zaczęto dodawać później. Na Węgrzech istnieje wiele odmian tego dania, w zależności od rodzaju dodanego mięsa. Węgrzy stworzyli również dania pokrewne jak zupa gulaszowa. Tokań robi się z mięsa pokrojonego w wąskie paski, grzybów, pomidorów i papryki. Paprykarz tym różni się od gulaszu, że jest przyprawiony śmietaną.
Węgierskim daniem jest popularne leczo, które w klasycznej wersji węgierskiej składa się z papryki, pomidorów i słoniny. Co ciekawe papryka nie jest warzywem węgierskim. Pochodzi z Ameryki i została przywieziona z nowego świata przez Kolumba. Uprawa papryki wymaga ciepłego klimatu i w Polsce się nie udaje. Dlatego też uprawiana jest głównie w Europie Południowej, czyli w Bułgarii, Rumunii, na Węgrzech oraz we Włoszech i Francji.
Francuskie danie ratatouille składa się z bukietu warzyw. Nie jest to jednak szybkie danie jednogarnkowe, gdyż warzywa obsmaża się oddzielnie, a następnie łączy w jednym garnku i dusi około 40 minut. We Francji ratatouille może być oddzielną potrawą lub dodatkiem do mięsa. Klasycznym francuskim rodzajem dania jednogarnkowego jest ragout występujący w wersji ciemnej i jasnej w zależności od rodzaju sosu. Ragout stanowi mięsną potrawę z warzywami, duszoną w wywarze mięsnym lub rybnym i zagęszczoną zasmażką.
Rodzajem dania jednogarnkowego jest także włoskie risotto, które przygotowuje się na bazie ryżu. Tradycyjnie podsmażamy cebulę i ryż na patelni i zalewamy winem. Gdy wino się wchłonie, zalewamy ryż bulionem cały czas mieszając. Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy utarty ser dojrzewający.
Hiszpańskim narodowym daniem jednogarnkowym jest paella, gotowana na bazie ryżu. Jego nazwa pochodzi z łaciny, czyli być może było to danie sięgające czasów rzymskich. Paella jest głównie daniem wegetariańskim przygotowanym przez podsmażenie różnych warzyw, do których na koniec dodaje się ryż. Używa się przy tym średnioziarnistego ryżu, który się nie rozgotowuje. Co ciekawe paellę, zdejmuje się z ognia, czeka aż ostygnie i je prosto z patelni, na której była przygotowywana. Istnieje ogromna ilość wersji paelli, także z mięsem czy owocami morza. Co ciekawe ryż dotarł do Europy wraz z podbojami Aleksandra Wielkiego, kiedy to został spopularyzowany w basenie Morza Śródziemnego. Jego uprawa miała miejsce na terenach Afryki północnej, w Egipcie, Syrii i Grecji. W Europie zachodniej ryż spopularyzował się dopiero w średniowieczu, głównie na półwyspie Iberyjskim, gdzie dotarł z Algierii.
Najbardziej popularne dania jednogarnkowe
Klasyczne dania jednogarnkowe najbardziej popularne w Polsce
Najlepsze przepisy na danie jednogarnkowe to oczywiście leczo i gulasz. Danie jednogarnkowe są tak uniwersalne, że można je zrobić w sposób tradycyjny, który wymaga sporo czasu na obieranie i krojenie wielu warzyw. Dania te można jednak tak zmodyfikować, że powstają przepisy na szybkie danie, które możemy zrobić, gdy nie mamy czasu.
Leczo może stanowić danie samo w sobie, lub być dodatkiem do ryżu czy makaronu. Leczo tradycyjne, z dużą ilością papryki słodkiej i ostrej, pochodzi z Węgier, zaś upowszechniło się głównie w Europie środkowej oraz w Izraelu. W Polsce leczo robi się głównie w postaci wegetariańskiej, bez mięsa, lub z kiełbasą. Natomiast tradycyjną potrawą mięsną jest gulasz.
Leczo nie musi być jednak pracochłonne. Aby zrobić szybkie danie jednogarnkowe, wystarczy pokroić kiełbasę i podsmażyć z cebulą. Do tego dodajemy mrożone warzywa. Najlepiej wybrać gotową mieszankę do leczo. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i dusimy około 20 minut.
Chyba jedynym typowo polskim daniem jednogarnkowym jest bigos, który robimy z kapusty z mięsem. Mimo, że jest to danie bardzo łatwe do wykonania i gotuje się praktycznie samo, nieco wychodzi ono z mody. Może dlatego, że jest to danie ciężkostrawne i czasochłonne. Bigos staje się raczej specjałem na święta, szczególnie podawanym na Boże Narodzenie. Bigos przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, z dodatkiem mięsa i śliwek suszonych. Najlepszy bigos wychodzi z różnych rodzajów mięsa, chudego i tłustego. Niektórzy dodają również przecier pomidorowy. Jak zwykle co kucharz to przepis.
Daniem jednogarnkowym jest popularna w Polsce fasolka po bretońsku. Co ciekawe, jest to danie typowo polskie i nie ma nic wspólnego z Bretanią, ani z Francją. Nazwa wzięła się stąd, że kiedyś bretońskimi nazywana w ogóle dania z fasolą. Klasyczny przepis na fasolkę po bretońsku obejmuje kiełbasę lub boczek. Danie to przygotowujemy gotując fasolę jaś i zalewając ją przecierem pomidorowym. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Tradycyjnie wszystkie składniki przygotowywało się samemu, zaś sos pomidorowy robiło się ze świeżych pomidorów. Dziś można sprawę uprościć wykorzystując fasolkę z puszki i gotowy koncentrat pomidorowy. Danie to ma wiele wariantów i każdy kucharz czy gospodyni domowa opracowuje sobie własny przepis. Danie to jest nie tylko smaczne, lecz także łatwe do wykonania.
Rodzajem popularnego w Polsce dania jednogarnkowego jest strogonow. Przygotowanie polega na wrzucaniu do gotującego się bulionu obsmażonego mięsa i podsmażonych pieczarek. Klasyczną wersję robi się z polędwicy wołowej. Jako warzywa wybieramy różne rodzaje papryki, podsmażoną cebulę, jak również ogórek kiszony. Całość okraszamy przecierem pomidorowym i przyprawami. Potrawa ta o pełnej nazwie boeuf strogonow ma ogromnie dużo wersji. Danie to jest połączeniem tradycji kulinarnych francuskich i rosyjskich. Według legendy nazwa pochodzi od rosyjskiego generała Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa.
Jak stworzyć szybkie danie jednogarnkowe
Ciekawy pomysł na danie jednogarnkowe stanowi popularne ostatnio kaszotto lub pęczotto. To szybkie danie jednogarnkowe święci triumfy, gdyż jest zdrowe, pożywne i łatwe do zrobienia. Kaszotto to po prostu warzywa z pęczakiem podsmażone, zalane bulionem i duszone na głębokiej patelni.
Do łask wraca typowe danie regionalne, jak chłopski garnek. Niegdyś było to mięsne danie jednogarnkowe z boczkiem, tłustym mięsem, ziemniakami i warzywami, gotowanymi razem. Obecnie przepis ten modyfikuje się tak, aby nie było bardzo tłuste i ciężkostrawne. Przyrządza się go podobnie jak kaszotto. Najpierw podsmażamy kiełbasę z cebulą. Następnie dodajemy wybrane warzywa świeże lub mrożone, zalewamy bulionem i dusimy. Danie to jest na tyle wykwintne, że możemy go podać także na święta lub na przyjęciu.
Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że są uniwersalne i łatwe do zrobienia. Właściwie jest to kwestia fantazji i inwencji twórczej, co sobie wymyślimy. Potrawę jednogarnkową można przygotować jako tradycyjne danie mięsne z mięsem wołowym, wieprzowym czy drobiowym, lub jako danie wegetariańskie zawierające tylko warzywa. Jeśli chcemy na szybko ugotować wszystko razem, możemy dodać węglowodany w postaci ziemniaków, soczewicy, pęczaku, kaszy jęczmiennej lub kaszy bulgar. Danie jednogarnkowe może być również gotowane bez węglowodanów i podane z chlebem. Najbardziej ciekawie smakuje to danie z wypiekami egzotycznymi jak chlebki pita czy puri.