-
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
Pozostałe przepisy z diety niskotłuszczowej
-
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Dietetyczny schabowy z piekarnika
Pomysł na dietetyczny schabowy z piekarnika to idealna propozycja żeby zaskoczyć rodzinę przy niedzielnym obiedzie zdrową wersją kotletów schabowych. Przepis …
20 + 30 min łatwy 4 373 kcal -
Pierś z kurczaka na parze
Pierś z kurczaka na parze to doskonała propozycja na niskokaloryczne, soczyste mięso kurczaka. Przepis na pierś z kurczaka na parze …
5 + 30 min łatwy 2 203 kcal -
Kaszotto z cukinią
Kaszotto z cukinią to dobre i pełnowartościowe danie. Ten pyszny pomysł na obiad z kurczakiem na pewno przypadnie Ci do …
15 + 30 min łatwy 2 483 kcal -
Leczo z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 307 kcal -
Brokuły na parze
Brokuły na parze idealnie sprawdzą się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Ich wykonanie jest błyskawiczne a Ty praktycznie …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
-
Galaretka z piersią z kurczaka
Galaretka z piersią kurczaka to jedna z tradycyjnych potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej. Podawana jest najczęściej na imprezach rodzinnych i …
40 min łatwy 10 118 kcal -
Gotowana pierś z kurczaka
Gotowana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na łatwo strawne, dietetyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zdrowa pierś z kurczaka …
5 + 20 min łatwy 3 162 kcal -
Dorsz na parze
Dorsz na parze podawany z gotowanymi lub pieczonymi warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej …
5 + 15 min łatwy 1 89 kcal -
Kasza manna z bananem
Kasza manna z bananem to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci oraz dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się również …
15 + 15 min łatwy 1 394 kcal -
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 412 kcal
-
Makaron z jabłkami
Makaron z jabłkami na słodko, z cynamonem i śmietaną to danie, które na pewno większość z nas zna z dzieciństwa. …
30 min łatwy 1 471 kcal -
Pulpety na parze
Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można …
15 + 20 min łatwy 4 249 kcal -
Ziemniaki z gzikiem
Ziemniaki z gzikiem to regionalne danie, charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, gdzie ich tradycyjna nazwa to pyry z gzikiem. To bardzo …
20 + 30 min łatwy 1 507 kcal -
Omlet bez jajek
Omlet bez jajek to doskonała propozycja na pyszny omlet śniadaniowy. Jest to modyfikacja tradycyjnego omletu jajecznego dla osób, które z …
5 + 10 min łatwy 1 400 kcal -
Pulpety gotowane
Pulpety gotowane są idealną propozycją na lekkostrawny posiłek. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, …
25 + 25 min łatwy 4 230 kcal -
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański z białej kapusty to doskonała propozycja na bez mięsny bigos ze śliwkami suszonymi. Bigos to tradycyjne danie kuchni …
30 + 70 min łatwy 6 135 kcal
-
Zupa kwaśniewskiego
Zupa kwaśniewskiego to danie, którą znają na pewno wszyscy miłośnicy diet i zdrowego odchudzania. Dieta kapuściana, której bazą jest właśnie …
30 + 30 min łatwy 10 151 kcal -
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal -
Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a …
15 + 40 min łatwy 1 332 kcal -
Filet z indyka
Filet z indyka to świetny, bardzo prosty pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go przygotować i wykorzystać na …
15 + 40 min łatwy 1 391 kcal -
Spring rolls
Poznaj przepis na spring rolls z papieru ryżowego. Spring rolls idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie podawane z sosem. …
30 min łatwy 2 168 kcal
-
Zaguby
Zaguby to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, popularne przede wszystkim na terenie Podlasia. To po prostu ciasto pierogowe z …
60 min średni 0 -
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Filet z indyka w sosie własnym
Filet z indyka w sosie własnym to świetny to pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie dobry na …
35 min łatwy 4 207 kcal -
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 165 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Skrzydełka w coli
Smaczne skrzydełka w coli to doskonała propozycja na pyszne danie na imprezę lub obiad dla całej rodziny. Skrzydełka smakują wyśmienicie …
10 + 30 min łatwy 5 342 kcal -
Ogórki w musztardzie sarepskiej
Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, …
20 + 10 min łatwy 1 -
Ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki. Ten prosty przepis …
40 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Dynia to bardzo wartościowe, zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Świeża, sezonowa dynia dostępna jest głównie w sezonie jesiennym, dlatego warto przygotowywać z …
30 min łatwy 200 7 kcal -
Dżem z derenia
Dereń jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, które znane i doceniane są od wielu pokoleń. To popularny owoc wykorzystywany …
40 min łatwy 100 25 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal -
Konfitura malinowa
Czy może być coś lepszego niż domowa konfitura malinowa? Pyszna, różowa konfitura to świetny pomysł na dodatek do słodkich wypieków, …
10 + 40 min łatwy 7 215 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 435 kcal -
Ogórki na ostro
Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten …
30 + 15 min łatwy 7 124 kcal -
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 51 kcal -
Dżem z pigwowca
Pigwowiec japońskie, czyli Chaenomele japonica, to roślina, która pełni zarówno funkcje dekoracyjne, jak i również odżywcze i lecznicze. Jej zielonożółte …
40 min łatwy 50 96 kcal -
Dynia marynowana
Dynia marynowana w zalewie octowej do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Jej przygotowanie pozwala przedłużenie sezonu …
40 min łatwy 10 58 kcal -
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na …
40 min łatwy 10 99 kcal -
Ogórki w zalewie octowej
Ogórki w zalewie octowej to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące ogórki ze słoika mogą posłużyć jako …
30 min łatwy 30 26 kcal -
Dżem z dzikiej róży
Domowy dżem z dzikiej róży płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory na zimę. Można wykorzystywać go na …
20 + 30 min łatwy 20 36 kcal -
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz …
30 + 80 min łatwy 30 24 kcal -
Konfitura z jarzębiny
Konfitura z jarzębiny może być dobrym dodatkiem do mięs i deserów. Spróbuj i zobacz ile cukru dodać i jak zrobić …
45 + 95 min łatwy 50 53 kcal -
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal -
Dżem z malin
Pyszny, domowy dżem z malin to świetny pomysł na pysze przetwory do słoików, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest …
50 min łatwy 40 32 kcal -
Dżem z czerwonej porzeczki
Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie …
20 + 120 min łatwy 30 45 kcal -
Konfitura z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. …
40 min łatwy 25 57 kcal -
Konfitura z truskawek
Domowa konfitura z truskawek to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory, idealne na zimę. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu …
60 min łatwy 20 43 kcal -
Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i …
20 + 30 min łatwy 20 46 kcal -
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i …
30 + 240 min łatwy 30 156 kcal -
Gruszki w syropie
Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w …
20 + 15 min łatwy 30 132 kcal -
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako …
15 + 20 min łatwy 8 277 kcal -
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 29 kcal -
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 14 kcal
Dieta niskotłuszczowa – zasady, działanie, przykładowe menu
Stosowanie diety ubogiej w tłuszcze powinno być tylko w określonych przypadkach. Stosowanie diety u osoby zdrowej w długim okresie czasu może być niebezpieczne dla zdrowia. Dieta mało tłuszczowa powinna być stosowana między innymi w przypadku występowania problemów zdrowotnych dotyczących dróg żółciowych, wątroby lub trzustki. Z artykułu dowiesz się jakie są zasady i działanie diety niskotłuszczowej i czy zawsze warto ją stosować. Sprawdzisz też jak wygląda przykładowe menu i potrawy w diecie ubogotłuszczowej.
Dla kogo jest dieta niskotłuszczowa?
Opinie wielu osób brzmią, że dieta beztłuszczowa lub ubogotłuszczowa pozwala szybko schudnąć. Opinie te są słuszne – dieta jest z reguły niskokaloryczna więc chudnie się szybko. Jednakże dieta beztłuszczowa pod żadnym pozorem nie powinna być wdrożona jeśli nie jest to konieczne. Dieta beztłuszczowa jest dietą, która zakłada dzienne spożycie tłuszczu do 10%. Kuchnia ubogotłuszczowa dopuszcza wyższe spożycie tłuszczu niż dieta beztłuszczowa. Te modele żywienia powinny być traktowane jako proces leczenia pewnych dolegliwości. Dieta uboga w tłuszcze powinna być stosowana jedynie w określonych przypadkach.
Dieta niskotłuszczowa – w jakich przypadkach się ją stosuje?
Kuchnia niskotłuszczowa powinna być wdrożona w przypadku wystąpienia takich chorób jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub ogólnie problemy z jelitami, zaburzone wchłanianie i trawienie tłuszczu, choroby układu krążenia, przewlekłe lub ostre zapalenie trzustki lub wątroby oraz problemy z przewlekłym zapaleniem dróg żółciowych lub kamicą żółciową.
Często poza ograniczeniem podaży tłuszczu w tej diecie stosuje się ograniczenie błonnika. Dieta mało tłuszczowa razem z ograniczeniem błonnika to bardzo częsty zabieg profilaktyki chorób trzustki lub dróg żółciowych. Dieta polegająca na leczeniu trzustki lub dróg żółciowych charakteryzuje się dozwolonym ograniczeniem błonnika do 20 g i do 50 g tłuszczu na dobę.
Zasady diety niskotłuszczowej – zalecane i niepolecane produkty
Jadłospis diety mało tłuszczowej opiera się na założeniu dziennej podaży tego makroskładnika do około 20%. Dozwolona ilość tłuszczu, którą można jeść na diecie ubogotłuszczowej jest kwestią indywidualną. Każda osoba ma swój indywidualny próg tolerancji na każdy składnik, więc zalecane jest odpowiednie dobranie ilości tłuszczu.
Produkty zalecane do jedzenia w diecie niskotłuszczowej:
- chudy nabiał (produkty mleczne fermentowane – kefir, maślanka, jogurt naturalny, serek wiejski, ser twarogowy);
- chude mięso między innymi drobiowe, chude ryby;
- warzywa i owoce;
- pieczywo, makarony, kasze, ryż pełnoziarniste;
- zdrowe tłuszcze roślinne, między innymi awokado, oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona i ziarna.
Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, które trzeba mocno ograniczyć:
- tłuste mięsa, np. boczek, smalec;
- masło, tłuste śmietany, majonez, tłusty nabiał i sery;
- żywność przetworzona i fast foody, słone i słodkie przekąski.
Warto wdrożyć zasady diety niskocukrowej. Dieta niskocukrowa to głównie ograniczenie spożycia cukru. Dieta niskocukrowa jest dobrym sposobem nie tylko na redukcję masy ciała. Dieta niskocukrowa dozwolona jest też do poprawy swojego zdrowia.
Zalecane sposoby przygotowania potraw to przede wszystkim gotowanie produktów na parze, gotowanie w wodzie lub duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Zalecany się jeść 5 posiłków, by nie przeciążać układu pokarmowego. Preferowane jest zjadanie śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji. Posiłki można jednak dostosowywać do indywidualnych upodobań lub schorzeń.
Sosy do sałatek ożywiają i ulepszają danie. Sposoby na przyrządzenie sosów do sałatek są różne. Sosy do sałatek można przygotowywać na podstawie chudego nabiału lub niewielkiej ilości olejów roślinnych.
Działanie diety niskotłuszczowej – efekty korzystne i negatywne
Do zalet diety beztłuszczowej zaliczyć można redukcję masy ciała. Wynika to tego, że tłuszcze są najbardziej kaloryczne ze wszystkich makroskładników. Redukcja masy ciała na diecie beztłuszczowej wynika głównie z powstałego deficytu wynikającego z mniejszej podaży kilokalorii. Już bycie przez tydzień na diecie ubogotłuszczowej niskokalorycznej może sprawić, że masa ciała spadnie jeśli będzie wygenerowany odpowiedni deficyt energetyczny. Poza redukcją masy ciała dieta beztłuszczowa ma zastosowanie w leczeniu wcześniej wymienionych chorób. Dieta o niskiej zawartości tłuszczu może pomóc obniżyć cholesterol.
Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety i osoby zdrowe nie powinny stosować diety niskotłuszczowej jeżeli nie ma ku temu żadnych przesłanek. Główne wady tej diety to jest ciężkie do zapewnienia odpowiedniej normy kalorycznej. Przez zbyt wysoki deficyt kaloryczny może następować wiele skutków ubocznych, między innymi niedobory czy złe samopoczucie.
Tłuszcze są niezwykle ważne do prawidłowej pracy hormonów. Gdy poziom tłuszczu jest zbyt niski mogą powstawać zaburzenia hormonalne lub zahamowanie miesiączkowania. Mogą powstawać niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, D, E oraz K. Są to ogromnie istotne dla zdrowia witaminy.
Podwyższone spożycie węglowodanów może być złym rozwiązaniem dla osób cierpiących na zaburzoną pracę glukozy i insuliny. Także mogą pojawiać się zaparcia i problemy z jelitami poprzez złe działanie pracy mikrobiomu jelitowego.
Przykładowe menu w kuchni niskotłuszczowej
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis w diecie ubogotłuszczowej. Znajdziesz w jadłospisie między innymi propozycję na takie potrawy jak śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Tygodniowe menu powinno być urozmaicone. Jadłospis na tydzień powinien spełniać określone normy na poszczególną zawartość makroskładników.
- Śniadanie: pieczywo z awokado i chudą wędliną drobiową, pomidor
- II śniadanie: koktajl owocowy z chudym jogurtem naturalnym i słonecznikiem
- Obiad: ryba i warzywa gotowane na parze z odrobiną oleju roślinnego, kasza jaglana
- Podwieczorek: kisiel owocowy, sucharki z dżemem
- Kolacja: jajecznica na odrobinie masła klarowanego ze szczypiorkiem, pieczywo i ogórek
W mojej opinii stosowanie diety niskotłuszczowej powinno być stosowane tylko i wyłącznie w określonych wypadkach i pod kontrolą specjalistów. Objawy chorobowe mogą być różne i dopasowanie leczenia może być odmienne u wielu osób.