-
Nutella z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna …
20 min średni 10 203 kcal -
Pitzuchim
Izraelski Pitzuchim to potoczne określenie, które odnosi się do odmian orzechów lub nasion, które rozłupywane są przy pomocy zębów i …
10 min łatwy 4 146 kcal -
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 1592 kcal
Pozostałe przepisy na prażone potrawy
-
Turron
Bożonarodzeniowy turron to hiszpański nugat — słodki przysmak podawany zwłaszcza na święta. Zobacz, jak zrobić turron. Jest pyszny i ma …
15 + 45 min łatwy 10 228 kcal -
Ciasto biała dama
Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo …
120 + 50 min średni 12 539 kcal -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 191 kcal -
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem to wspaniała opcja na pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Całość jest …
25 + 20 min łatwy 4 306 kcal -
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą to pyszny pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezę. Jest niezwykle łatwa …
30 + 20 min łatwy 4 295 kcal -
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
Warzywa, jajka i domowy sos czosnkowy – sałatka brokułowa z sosem czosnkowym jest szybka, łatwa i pyszna. Dobra, gdy potrzebujesz …
20 min łatwy 2 469 kcal
-
Słonecznikowiec
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 15 476 kcal -
Ciasto ze słonecznikiem
Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 15 525 kcal -
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą to naprawdę pyszna sałatka, która sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie prezentuje …
30 + 15 min łatwy 4 264 kcal -
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 569 kcal -
Kinder bueno bez pieczenia
Kinder bueno bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się na deser podane z kawą i …
30 + 20 min łatwy 15 774 kcal
-
Ciasto francuskie z jabłkami
Pyszne ciasto francuskie z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 20 min łatwy 10 280 kcal -
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Coraz częściej łączymy nasiona i warzywa z ciastami na słodko. To świetne połączenie urozmaica naszą dietę w witaminy, składniki mineralne …
45 + 40 min łatwy 15 427 kcal -
Domowa nutella fit
Masz ochotę na coś słodkiego, ale zwracasz uwagę na zawartość cukru i liczysz kalorie? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 10 208 kcal -
Sałatka z makaronu tortellini
Pyszna sałatka z makaronu tortellini to dobry pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, które idealnie sprawdzi …
30 + 20 min łatwy 4 371 kcal -
Tortilla bez mięsa
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 + 5 min łatwy 2 415 kcal -
Sałatka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Sałatka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem to zdrowa i szybka sałatka. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska lub dodatek do …
10 min łatwy 4 351 kcal
-
Tortilla wegetariańska
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
10 min łatwy 1 360 kcal -
Domowa chałwa
Domowa chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można jeść ja samą na deser dla dzieci i dorosłych, …
40 min łatwy 10 217 kcal -
Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca jest daniem prostym, choć niezwykle ciekawym. W tej potrawie łączy się wiele różnych smaków, dlatego całość …
20 + 25 min łatwy 4 373 kcal -
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że …
5 min łatwy 4 360 kcal -
Ciasto ferrero rocher
Ciasto ferrero rocher jest świetnym pomysłem na pyszny deser, który zaskakuje orzechowo czekoladowym smakiem. Jest niesamowicie kremowy i miękki. Na …
40 min łatwy 10 719 kcal
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 350 kcal -
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Sałatka ze szpinakiem baby
Sałatka ze szpinakiem baby to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Łatwa w przygotowaniu i tania sałatka świetnie sprawdzi się jako …
20 min łatwy 1 -
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników jabłeczników. Tutaj w zupełnie nowej odsłonie, smakuje fantastycznie. To …
20 + 60 min średni 8 734 kcal -
Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały, bardzo aromatyczny smak, dzięki czemu ożywi każde, nawet najnudniejsze …
20 min średni 1 -
Keto tiramisu bezglutenowe
Keto tiramisu bezglutenowe, to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych ciast. Jego przygotowanie jest proste, a przy tym nie trzeba …
15 + 5 min łatwy 2 557 kcal
-
Surówka ze szpinaku
Łatwa surówka ze szpinaku to bardzo ciekawy pomysł na szybki dodatek do obiadu. Surówkę można podać także jako osobne danie …
15 + 3 min łatwy 5 819 kcal -
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne to pyszny przepis, by stworzyć szybką i aromatyczną przekąskę. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które …
20 min łatwy 6 666 kcal -
Tahini
Tahini to określenie dla pasty wykonanej z sezamu. Tę pastę określa się także jako masło sezamowe. W skład tahini najczęściej …
15 min łatwy 6 241 kcal -
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze …
30 + 40 min średni 10 237 kcal -
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza …
10 min łatwy 3 374 kcal -
Sałatka z grejpfrutem
Sałatka z grejpfrutem to doskonały pomysł na kolację. Pyszna sałatka z grejpfrutem i z orzechami pinii świetnie sprawdzi się również …
15 min łatwy 2 -
Pasta sezamowa tahini
Pasta sezamowa tahini to niezwykle smaczny dodatek, który na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej, gdyż to właśnie tam jest …
15 + 3 min łatwy 1 -
Pasta z bakłażana po gruzińsku
Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę …
40 + 15 min łatwy 23 46 kcal -
Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do …
10 min łatwy 2 772 kcal -
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi jest rzadko używanym ziołem, mimo że jest bardzo zdrowy jak większość przypraw. Wyglądem znacznie różni się od zwykłego …
10 min łatwy 1 1136 kcal -
Pesto z bazylii
Bazylia to zioło, które kojarzy mi się z Włochami. Jest ona też bardzo zdrowa tak jak i panująca tam najzdrowsza …
10 min łatwy 2 589 kcal -
Pesto pomidorowe
Pesto pomidorowe świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie …
15 min łatwy 5 237 kcal -
Pasta z oliwek
Pasta z oliwek jest prosta do zrobienia. Można ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a idealnie sprawdzi się jako smarowidło …
10 min łatwy 30 17 kcal -
Apfelstrudel
Apfelstrude to wyjątkowe i tradycyjny strudel z jabłkiem, które wywodzi się z kuchni austriackiej. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto, …
60 + 30 min łatwy 6 97 kcal -
Chałwa
Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do …
5 + 10 min średni 10 265 kcal
Prażenie - sposoby, zastosowanie, porady, ciekawostki
W sklepach zakupić można prażone orzechy, pestki dynii czy nasiona słonecznika. Można również takie przekąski przygotować samodzielnie w zaciszu domowym z wykorzystaniem ulubionych przypraw. Czym jest prażenie? Jak dobrze uprażyć nasiona czy ziarna? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Prażenie – krótka charakterystyka
Jak prawidłowo prażyć żywność?
Na początek warto wyjaśnić, co to znaczy „prażyć”? Jest to poddawanie żywności na działanie wysokiej temperatury. Jednak nie może ona doprowadzić do procesu topnienia produktów, a jedynie do ich mocnego ogrzania. Osiągana temperatura jest w granicach 130-230 stopni Celsjusza , co pozwala na uzyskanie wymaganych przemian chemicznych i fizycznych przykładowo nasion kawy czy orzechów.
Z pewnością trzeba umieć prażyć, aby uzyskać upragnione właściwości smakowe. Zbyt wysoka temperatura doprowadzi do przypalenia ziaren czy przypraw. Prażenie to zdecydowanie nie to samo co choćby opiekanie, duszenie czy smażenie bez użycia tłuszczu. Kady z tych sposobów przygotowywania posiłków różni się od siebie czasem trwania, zastosowaniem czy temperaturą.
Z drugiej jednak strony prażenie nie jest skomplikowane i zapewne każdy sobie poradzi. Nasiona, ziarna czy orzechy to wdzięczne produkty spożywcze, które można w łatwy sposób podprażyć. Dodatek ulubionej przyprawy sprawi, że powstanie smaczna przekąska czy dodatek do innych dań. Prażenie może odbywać się zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
Prażenie, a właściwości smakowe
Niewątpliwie celem prażenia jest wydobycie wyjątkowych właściwości smakowych z żywności. Nasiona czy orzechy poddawane odpowiednio wysokiej temperaturze pełne są niepowtarzalnego aromatu, który to wydobywany jest podczas zachodzących przemian chemicznych i fizycznych. To właśnie dlatego praży się ziarna kawy, aby wydobyć z nich smak.
Takich walorów smakowych produktów może nie zapewnić tradycyjne opiekanie, duszenie czy smażenie bez użycia tłuszczu. Niemniej jednak te sposoby przyrządzania posiłków również sprawiają, ze będą one smaczne. Prażenie to nie tylko wydobycie aromatu z żywności, ale także sposób na pozbycie się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.
Prażenie żywności – sposób na pyszną przekąskę i nie tylko
Prażenie ziaren kawy czy przyprawy
Jednym z najpopularniejszych sposobów na wydobycie niepowtarzalnego aromatu z ziaren kawy jest ich uprażenie. Czynność ta częściej nazywana jest paleniem kawy, ale odbywa się w podobnych temperaturach. Można rozróżnić różne poziomy palenia kawy w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
Prażenie ziaren kawy często odbywa się na etapie produkcji kaw wysokiej jakości. Jednak można również wykonać tą czynność w warunkach domowych. Przyda się piekarnik z funkcją termoobiegu lub zwykła patelnia. Wystarczy jedynie około 10 minut, aby wydobyć smak i zapach z ziaren kawy. Jeśli będzie konieczność przechowywania uprażonych ziaren, potrzebny będzie szczelnie zamykany pojemnik, ponieważ uzyskany aromat może być szybko utracony.
Idealnym pomysłem jest także podprażenie przypraw przed dodaniem ich do sałatki czy dania na ciepło. Przykładem może być papryka czerwona w proszku, która dzięki chwilowemu uprażeniu będzie smakować jeszcze lepiej. Choć przyprawy same w sobie są pełne aromatu i smaku, to prażenie wydobędzie z nich jeszcze więcej właściwości.
Prażone orzechy czy nasiona do schrupania
Nie każdy produkt nadaje się do opiekania, duszenia czy smażenia bez użycia tłuszczu. Różnego rodzaju orzechy najlepiej zachowują się podczas prażenia. Warto spróbować tego sposobu, aby przyrządzić sobie smaczną przekąskę na posiadówkę ze znajomymi czy spotkanie rodzinne. Prażone orzeszki na ostro czy na słono sprawdzą się w każdej sytuacji.
Podobnie pestki dyni czy nasiona słonecznika poddane prażeniu będą idealne do schrupania w towarzystwie innych zdrowych przekąsek jak surowe warzywa czy owoce. Prażone pestki dyni to także częsty sposób na smaczną dekorację zup-kremów czy hummusu lub innych past warzywnych.
Takie przekąski są bardzo zdrowe choć poddane obróbce termicznej. Nie używa się jednak do prażenia tłuszczy nasyconych czy jakichkolwiek innych, dlatego wysoka temperatura nie wypływa negatywnie na walory zdrowotne orzechów czy ziaren.
Popcorn, czyli prażone ziarna kukurydzy
Jedną z najpopularniejszych przekąsek prażonych jest z pewnością popcorn. Choć przyrządza się go w nieco odmienny sposób niż prażone przyprawy czy ziarna kawy, to jednak z pewnością każdy zna ten sposób. Popcorn to idealna przekąska w kinie, przed tv czy na meczu piłkarskim. W sklepach sprzedawane są opakowania z gotowym już popcornem, ale zawsze można także uprażyć ziarna kukurydzy samodzielnie w domu.
W jaki sposób z żółtych ziaren kukurydzy powstaje biały popcorn? To właśnie te wspomniane wcześniej przemiany fizyczne i chemiczne, które zachodzą w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut przyrządzania ziaren kukurydzy, aby cieszyć się smakiem ulubionego popcornu. Zapewne każdy w swoim życiu przygotowywał popcorn w domowym zaciszu.