Golonko gotowane
- Golonka wieprzowa (1300 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (150 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na golonko gotowane krok po kroku
Umyj golonki, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
Wylej powstały bulion. Wlej świeżą wodę do mięsa.
Dodaj 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i łyżkę majeranku. Dopraw łyżką soli.
Gotuj około godzinę.
W tym czasie warzywa obierz i pokrój w półplasterki.
Dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 2 godziny.
W razie potrzeby gotuj chwilę dłużej, by mięso było miękkie.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonka gotowanego
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Golonka wieprzowa to określenie dla mięsa z kością otrzymywanego z fragmentu nogi przedniej lub tylnej tuszy wieprzowej. Przygotowana na różne sposoby golonka zaliczana jest do tradycyjnych, polskich potraw. W restauracjach podawana jest często z dodatkiem chrzanu, musztardy, kapusty lub żurawiny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonko gotowane na obiad to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Najpierw umyj golonki, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej powstały bulion, gdy powstaną szumowiny. Wlej świeżą wodę do mięsa. Dodaj 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i łyżkę majeranku. Dopraw łyżką soli. Gotuj około godzinę. W tym czasie warzywa obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 2 godziny.
Jeśli wiesz już jak zrobić to pyszne, tradycyjne golonko to pewnie zastanawiasz się teraz, do czego najbardziej będzie pasowało. To najlepsze golonko jest dość tłuste, dlatego świetnie pasuje do kasz czy ziemniaków.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Jeśli nadal zastanawiasz się jak gotować golonkę, by była naprawdę smaczna, to pamiętaj przede wszystkim o tym, by zlać wodę z szumowinami, które powstają podczas pierwszej godziny gotowania.
Alergeny w golonku gotowanym
Lista alergenów dla golonka gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonko gotowane
Wartości odżywcze golonka gotowanego
Gotowanie to jedna ze zdrowszych metod obróbki cieplnej produktów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.