-
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są …
20 + 15 min łatwy 5 308 kcal -
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal
Tradycyjny obiad - przepisy
-
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Rosół staropolski
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest …
45 + 90 min łatwy 8 74 kcal -
Zupa pomidorowa na rosole
Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie …
20 + 40 min łatwy 4 207 kcal -
Żurek
Żurek to przepyszna, tradycyjna zupa, która zachwyca wszystkich swoim wspaniałym aromatem i smakiem. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. …
20 + 90 min łatwy 4 1443 kcal -
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal
-
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Kopytka
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza …
45 + 20 min łatwy 4 394 kcal -
Pyzy z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 15 min łatwy 15 184 kcal -
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka nadziewana jabłkami to świetny pomysł na wykwintny posiłek, który pozwoli na oczarowanie wszystkich gości. Choć wykonanie tego dania wydaje …
45 + 120 min średni 8 603 kcal
-
Chrupiąca golonka pieczona
Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i …
20 + 90 min łatwy 2 1208 kcal -
Barszcz czerwony
Domowy barszcz czerwony z buraków to tradycyjny przepis kuchni polskiej na pyszne danie wigilijne. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako smaczny …
10 + 30 min łatwy 5 131 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Bitki w sosie grzybowym
Bitki w sosie grzybowym to pomysł na ciekawy i smaczny obiad. Sos z dodatkiem grzybów jest niezwykle aromatyczny, przez co …
15 + 30 min łatwy 4 423 kcal -
Bryzol z pieczarkami
Smażony kotlet mielony i duszone pieczarki – bryzol z pieczarkami to zawsze dobry pomysł na pyszne danie. Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 8 195 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal
-
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal -
Soczyste udka z piekarnika
Soczyste udka z piekarnika to pomysł na wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na …
20 + 60 min łatwy 4 739 kcal -
Ryba w chrupiącym cieście
Ryba w chrupiącym cieście to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka i niezwykle prosta w …
20 + 25 min łatwy 4 479 kcal -
Barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, …
5 + 25 min łatwy 12 859 kcal -
Klopsiki z indyka
Klopsiki z indyka to fantastyczny pomysł na zdrowy, dietetyczny, a jednocześnie przepyszny i bardzo uniwersalny obiad dla całej rodzinny. Mięso …
40 min łatwy 2 312 kcal
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie …
15 + 60 min łatwy 4 219 kcal -
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal -
Bitki z karkówki
Tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki z karkówki. Bitki to klasyka kuchni polskiej, …
20 + 50 min łatwy 6 158 kcal -
Golonka pieczona w piwie
Golonka pieczona w piwie to świetny pomysł na obiad dla smakoszy świńskich nóżek. Taka golonka przygotowana w piekarniku idealny sprawdzi …
20 + 200 min łatwy 2 549 kcal -
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść …
15 + 100 min łatwy 6 273 kcal
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci …
10 + 40 min łatwy 4 448 kcal -
Pulpety w sosie grzybowym
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 40 min łatwy 4 316 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
30 min łatwy 2 389 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze …
15 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kopytka z sosem pieczarkowym to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, …
40 + 20 min łatwy 4 410 kcal -
Bitki z łopatki wieprzowej
Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
20 + 60 min łatwy 5 296 kcal -
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi …
20 + 240 min łatwy 4 689 kcal -
Pulpety z ryżem
Pulpety z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
20 + 20 min łatwy 3 554 kcal -
Barszcz czerwony na rosole
Barszcz czerwony na rosole to tradycyjna zupa pochodząca głównie z kuchni wschodnioeuropejskiej, bardzo popularna w Polsce, ale też w Rosji, …
20 + 120 min łatwy 4 -
Makaron z twarogiem na słono
Makaron z twarogiem na słono to bardzo dobrym pomysł na pyszny obiad. Makaron z serem białym jest szybki do zrobienia …
15 + 20 min łatwy 4 915 kcal -
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad z rodziną i ze znajomymi. Klopsy z mięsa …
30 + 25 min łatwy 4 330 kcal -
Kurczak w sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym to przepis na pyszny posiłek na bazie drobiu i świeżych grzybów leśnych. Całość jest naprawdę smaczna, …
15 + 20 min łatwy 4 356 kcal -
Krupnik tradycyjny
Czy może być coś lepszego na rozgrzewający obiad niż krupnik tradycyjny? Ten pyszny posiłek to prawdziwy smak dzieciństwa i źródło …
20 + 60 min łatwy 6 -
Indyk w sosie pieczarkowym
Indyk w sosie pieczarkowym to smaczny i szybki pomysł na obiad. Mięso przygotowane w aromatycznym sosie idealnie smakuje podane z …
20 + 20 min łatwy 4 -
Wątróbka gotowana
Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
10 + 40 min łatwy 4 252 kcal -
Gulasz z wieprzowiny
Gulasz z wieprzowiny to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. …
25 + 50 min łatwy 4 492 kcal -
Tagliatelle z grzybami
Tagliatelle z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest szybki w przygotowaniu …
30 + 20 min łatwy 2 949 kcal -
Schab w sosie cebulowym
Duszony schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówką …
20 + 20 min łatwy 4 290 kcal -
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę pysznych dań. Całość robi się bardzo prosto, a efekt …
45 + 15 min łatwy 6 713 kcal -
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Pyszna polędwiczka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 160 kcal -
Klopsy w sosie śmietanowym
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, klopsy w sosie śmietanowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso …
20 + 40 min łatwy 10 55 kcal -
Sandacz w sosie porowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 20 min łatwy 3 225 kcal -
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Pyszny pomysł na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym – idealne na obiad. Dobre, rozpływające się w ustach i …
10 + 10 min łatwy 4 297 kcal -
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz …
15 + 20 min łatwy 2 446 kcal
Tradycyjny obiad - przepisy na typowe polskie dania obiadowe
Kulinarny świat daje naprawdę wiele możliwości, dzięki którym możemy przyrządzać pyszne potrawy. Jeżeli jednak chcemy wrócić do korzeni, na pewno będziemy chcieli się dowiedzieć, jakie przepisy na tradycyjny obiad będą najlepsze. W końcu polskie dania są wyjątkowe, ale jednocześnie wcale nie wymagają od nas zbyt dużego doświadczenia w kuchni
Co przygotować na tradycyjny obiad? Przepis na domowe gołąbki
Na pewno dla wielu z nas gołąbki są nie tylko pyszne, ale jednocześnie kojarzą się z babciną kuchnią. Dlatego warto odtworzyć te wyjątkowe jedzenie, przekonując się, iż wcale nie jest takie skomplikowane w przygotowaniu. Do ugotowania tradycyjnych gołąbków będziemy potrzebować następujące składniki:
- 1 główka białej kapusty, najlepiej specjalną do gołąbków
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- Pół łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
Rzeczywiście bardzo często przepisy na tradycyjny obiad wydają się być skomplikowane. Oczywiście typowe gołąbki nie będą szybkie w gotowaniu, ale jednocześnie nie będą one zbyt trudne. Warto przyrządzać je krok po kroku, a na pewno będziemy mogli samodzielnie przygotować tradycyjny obiad, który zaskoczy naszych bliskich. Zaczynamy od zagotowania osolonej wody w dość dużym garnku. W momencie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, główkę kapusty dzielimy na pojedyncze liście. Następnie wrzucamy je partiami do wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut.
Ważne jest, aby później wszystkie liście odsączyć na ręczniku kuchennym, a także pozbyć się grubszych nerwów poprzez ich odcięcie. Następnie gotujemy ryż, skracając czas o ok. 2 minuty, tak aby nie był zbyt rozgotowany. Cebulę kroimy na bardzo drobno, po czym podsmażamy ją na oleju, aż się zeszkli. Potem dokładamy ją do zmielonego mięsa wieprzowego, mieszamy z ryżem, solą, pieprzem, a także ziołami. Takim farszem nadziewamy największe liście, po czym zaginamy boki i zwijamy gołąbki w rulon. Układamy je w dużym rondlu, na dnie, którego wcześniej wyłożymy mniejsze liście kapusty. Tak przygotowaną porcję wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok. 2h w 170 stopniach Celsjusza.
Ostatnim krokiem, aby ugotować te polskie dania, jest przyrządzenie sosu. Do garnka na palniku, wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i posiekaną natkę pietruszki. Całość zagotowujemy, a następnie wylewamy na upieczone już gołąbki. Wiedzą już, jak zrobić to typowe, ale jednocześnie bardzo dobre danie, będziemy mogli nim z powodzeniem poczęstować zaproszonych gości.
Przepisy na tradycyjny obiad - bigos po staropolsku
Na bigos najczęściej się decydujemy, gdy zastanawiamy się, co przygotować na wigilię. Jednak nie zapomnijmy, że jest to również danie, którym możemy poczęstować swoich bliskich. W takim razie przekonajmy się, jak zrobić taki tradycyjny obiad, który będzie składał się z bigosu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty pozbawionej soku
- 1 litr bulionu
- 0,5 kg białej kapusty
- 3 średniej wielkości cebule
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1,5 kg mięsa, najlepiej kiełbasy wymieszanej z wędzonym boczkiem
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- Łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Smalec
Wiedząc już co przygotować na domowe danie według polskiej kuchni, przepisy na tradycyjny obiad na pewno wyjdą nam pyszne. Taki bigos zaczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu szatkujemy białą kapustę, którą następnie zasypujemy odrobiną soli. Ważne jest to, aby ją bardzo mocno ugnieść i następnie zalać wrzącą wodą. Taką kapustę odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy i przekładamy do osobnego naczynia.
W tym czasie kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na dnie garnka na odrobinie smalcu. Po zeszkleniu cebuli, do garnka dodajemy białą kapustę. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, a następnie dolewamy do całości bulion. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, na końcu dodając do nich łyżkę mąki. Dodajemy mięsa do naszej kapusty kiszonej, wraz z całym tłuszczem, jaki pozostał po smażeniu.
Gdy chcemy, aby nasze typowe jedzenie było naprawdę dobre, to do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, pamiętając o tym, aby na samym końcu wyjąć ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-1,5 h. Również pod koniec gotowania dodajemy wytrawne wino, jeszcze raz nasze domowe jedzenie dokładnie mieszamy i następnie odkładamy w ciepłe miejsce. Bigos jest najlepszy na następny dzień. Teraz już wiemy, że polskie dania, chociaż nie są szybkie w przygotowaniu, to jednak możemy je z powodzeniem serwować swoim gościom.
Jak zrobić typowe polskie dania? Pomysły na tradycyjną grochówkę
Tradycyjny obiad, który chcemy podać nie tylko domownikom, ale również gościom, bardzo często obejmuje pyszne zupy. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak ugotować grochówkę, określaną również zupą grochową. Aby zobaczyć, jak prezentują się sprawdzone przepisy na tradycyjny obiad, powinniśmy również wiedzieć, co przygotować ze składników. Zatem będziemy potrzebować:
- 250 łuskanego grochu
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 2 litry wody
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 nieduże marchewki
- Pół selera
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Aby dowiedzieć się, jak zrobić pyszne i dość szybkie danie, które jest typowe dla polskiej kuchni, z pewnością zupa grochowa odnajdzie się wśród najważniejszych propozycji. Takie pomysły na tradycyjne jedzenie wcale nie musimy wykorzystywać na duże okazje. Przepisy na tradycyjny obiad pokazują, iż powinniśmy zacząć od zamoczenia grochu na całą noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy w całości boczek wraz z kiełbasą. Gotujemy tak długo, aż pojawią się szumy, które oczywiście należy zebrać. Następnie powinniśmy wyjąć mięso i przestudzić, a do wywaru dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę wraz z selerem. Aby nasze danie wyszło pyszne, kolejnym krokiem jest pokrojenie kiełbasy i boczku oraz podsmażenie mięsa wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Całość dodajemy ponownie do zupy.
Na koniec do wywaru dodajemy, aby ugotować na miękko groch, wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Całość przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i w taki sposób możemy przygotować domowe jedzenie, które jest typowe dla polskiej kuchni.
Co przygotować na szybkie i smaczne posiłki? Pomysły na zupę pomidorową
Zastanawiając się nad tym, co przygotować do jedzenia, na pewno szybkie polskie dania mogą okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Bardzo dobre pomysły na domową pomidorową sprawią, iż każdemu ta zupa będzie smakować. Aby dowiedzieć się, jak zrobić taki tradycyjny obiad, będziemy potrzebować:
- 2 litry bulionu
- 5 dużych pomidorów, najlepiej malinowych
- 2 ząbki czosnku
- Pół natki świeżej pietruszki
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Makaron lub ryż
Chcąc ugotować szybkie, domowe jedzenie, zupa pomidorowa sprawdzi się pod tym względem doskonale. Szczególnie jeżeli już mamy rosół lub bulion. Jak zrobić zupę pomidorową? Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy do tych składników, obrane ze skórki pomidory. Dobrze jest je pokroić na mniejsze części, a nawet zblendować, dzięki czemu nasza zupa będzie miała delikatniejszą konsystencję.
Bardzo dobre pomysły na domowe obiady nie muszą być skomplikowane. Nasze warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę pomidorową należy ugotować ze śmietaną, uważając, aby się nie zwarzyła. Nasze bardzo dobre danie podajemy z posiekaną natką pietruszki, a także do wyboru z makaronem lub ryżem. Mając już tak wiele pomysłów, co przygotować na obiad, widzimy, iż z polskiej kuchni mamy naprawdę bardzo dobre dania do wypróbowania. Oczywiście każdy z nas może samodzielnie eksperymentować z proporcjami lub różnymi dodatkami, w tym przyprawami, dzięki czemu niejednokrotnie wydobędziemy zupełnie inny smak.
Przepisy na tradycyjny obiad. Zobacz, jakie pomysły na tradycyjny obiad są najlepsze, a także co przygotować na domowe, szybkie jedzenie, które będzie bardzo smaczne.