-
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 48 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal
Przepisy na święta - przepisy
-
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie …
15 + 40 min średni 10 334 kcal -
Chrzan z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym …
20 min łatwy 8 150 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 879 kcal -
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie …
90 + 40 min łatwy 12 253 kcal -
Sałatka jarzynowa z porem
Sałatka jarzynowa z porem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych jako dodatek na szwedzki …
20 + 30 min łatwy 10 192 kcal
-
Udziec z indyka duszony
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw …
20 + 60 min łatwy 6 212 kcal -
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. …
15 + 20 min łatwy 4 199 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię
Najszybsza i najprostsza w wykonaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów. Bardzo smaczna i ekspresowa, idealna na wigilię. Zrobisz ją w …
15 + 60 min łatwy 6 85 kcal -
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Babka marmurkowa
Tradycyjna babka marmurkowa to łatwy przepis na szybkie ciasto. Przepis na babkę marmurkową z kakao sprawdzi się kiedy najdzie nas …
30 + 45 min łatwy 10 409 kcal
-
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal -
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Takiej sałatki ze śledziem i burakiem prawdopodobnie jeszcze nie miałeś okazji jeść… Tę sałatkę koniecznie trzeba zrobić, ponieważ jest prosta, …
25 min łatwy 6 232 kcal -
Makówki
Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. …
20 + 5 min łatwy 4 1003 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal
-
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal -
Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana jest wyjątkową, warstwową sałatką. Jest bogata w różne składniki, które łączą się w smaczną całość. Sałatka ta …
40 + 10 min łatwy 16 131 kcal -
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie …
20 + 10 min łatwy 5 277 kcal -
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to …
50 + 165 min średni 12 313 kcal -
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 101 kcal
-
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze …
20 + 40 min łatwy 10 285 kcal -
Ciasto pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 16 521 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal
-
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem …
60 + 15 min średni 5 487 kcal -
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i …
15 + 30 min łatwy 6 302 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 294 kcal -
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 509 kcal -
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal -
Królik z piekarnika
Królik z piekarnika to niesamowicie pyszna potrawa, która zachwyca delikatnością i pysznym aromatem. Całość można przygotować w niezwykle szybkim czasie …
20 + 60 min łatwy 4 527 kcal -
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 196 kcal -
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Pierogi z suszonymi śliwkami nie są zbyt popularne wśród pierogów …
20 + 10 min średni 20 1018 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Udka z kaczki z jabłkami
Udka z kaczki z jabłkami to pomysł na naprawdę pyszny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na …
20 + 80 min łatwy 2 412 kcal -
Dzwonko z łososia
Dzwonko z łososia to niezwykle prosty przepis na naprawdę zdrowe, a przy tym po prostu bardzo smaczne i pożywne. Idealnie …
15 + 15 min łatwy 2 -
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami to doskonała propozycja na słodkie ciasto na Wielkanocne biesiady. Mazurek to tradycyjne polskie ciasto podawane na …
30 + 40 min łatwy 10 798 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal
Sprawdzone przepisy na święta. Oto tradycyjne świąteczne dania
Przepisy na święta zdecydowanie rządzą się swoimi własnym prawami. Jeśli przygotowujemy się do świąt, zwracamy szczególną uwagę na bogactwo smaków i wartościowych dodatków do potraw, mniejszą wagę przykładając do sfery finansowej i zdrowotnej. Nieważne czy przygotowujemy potrawy bożonarodzeniowe czy wielkanocne, bardzo często szczególnie nam zależy na tym, aby serwowane dania były jak najbardziej odświętne. Jakie przepisy na święta są najbardziej popularne?
Boże Narodzenie - jakie menu świąteczne jest najbardziej popularne?
Przepisy na święta Bożego Narodzenia są z reguły stałe i chociaż coraz częściej przygotowujemy nowe wersje potraw, to schemat na świąteczne menu jest z reguły podobny. Przygotowywane dania opierają się w dużej mierze o nasze zdolności kulinarne i preferencje smakowe, ale przepisy na świąteczne przysmaki często się powtarzają. Jakie potrawy bożonarodzeniowe spotyka się najczęściej w naszych domach?
- Ryby. Szczególne miejsce na wigilijnym stole zajmuje karp, ale coraz częściej pojawiają się również inne rodzaje ryb. Przepisy na kulinarne wykorzystanie ryb są różnorodne, najczęściej pojawiają się jednak takie dania jak: karp smażony, karp w galarecie, filety rybne w panierce, ryba po grecku oraz pasztet rybny. Cennym dodatkiem do świątecznego jadłospisu są również śledzie, które poza walorami smakowymi dostarczają nam także wielu cennych składników odżywczych. Pomysłów na śledzie jest wiele, możemy je przygotować tradycyjnie w oleju, w sosie śmietanowych, w postaci sałatki lub koreczków.
- Zupa. Tradycyjnie na święta przygotowuje się barszcz czerwony, który podaje się z uszkami lub zupę grzybową. Wybór zupy zależy w dużej mierze od regionu, z którego się wywodzimy, ale również od naszych upodobań smakowych. Barszcz czerwony najlepiej przygotować na bazie własnoręcznie przygotowanego zakwasu, o jego intensywny smak zadba dodatek soku z cytryny lub octu w czasie gotowania. Zupę grzybową przyrządzamy na bazie suszonych grzybów i podajemy ją w formie czystej do picia lub zabieloną wcześniej śmietaną.
- Pierogi i uszka. W wigilię podaje się najczęściej uszka z grzybami lub pierogi z pieczarkami albo kapustą i grzybami. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone, takie jakie lubimy najbardziej. Coraz częściej na naszych stołach możemy również spotkać pierogi z innymi farszami: klasyczne ruskie, ze szpinakiem, z farszem z soczewicy lub na słodko z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. W pierwszy i drugi dzień świąt często serwujemy również pierogi z mięsem.
- Rozmaite potrawy z kapustą i grzybami. Mogą to być pierogi, klasyczna kapusta z grzybami i grochem, paszteciki serwowane do barszczu czerwonego, krokiety, kulebiaki, łazanki z kapustą i pieczarkami, bigos w wersji bezmięsnej i mięsnej na kolejne dni świąt, a także tradycyjne gołąbki. Dania kapustne często podaje się z grochem, który dodatkowo zwiększa zawartość białka w posiłku, należy również pamiętać o przyprawach, które ułatwią trawienie, ponieważ potrawy z kapustą mogą być ciężkostrawne.
- Desery. Do najbardziej popularnych ciast i deserów należą zdecydowanie piernik, makowiec, kluski z makiem oraz kutia. Do picia podczas kolacji wigilijnej często przygotowuje się również kompot z suszonych owoców. To dobre rozwiązanie, bo oprócz walorów smakowych, skutecznie poprawia również trawienie.
Najlepsze przepisy na święta Bożego Narodzenia - Symbolika potraw bożonarodzeniowych
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, a następnie dni świąt Bożego Narodzenia również obfitują w dużą ilość przysmaków. Zasiadając do stołu, warto zastanowić się, skąd wzięły się konkretne dania i jakie symbole można im przypisać.
Jednymi z najważniejszych potraw na stole wigilijnym są ryby, które symbolizują płodność oraz odradzanie się. Tradycyjne podania mówią, że ten kto zje choć kawałek ryby podczas wigilii, zapewni sobie powodzenie na cały następny rok. Dania z kapustą mają nam zagwarantować zdrowie, siłę, energię i dostatek, a orzechy i mak w potrawach świątecznych symbolizują bogactwo, płodność oraz spokojny sen.
Na początku wieczerzy wigilijnej dzielimy się zazwyczaj opłatkiem, który jest symbolem chleba. Ma to za zadanie zapewnić nas, że nie zabraknie nam chleba przez cały następny rok. Z tego samego powodu warto chociaż spróbować wszystkich dwunastu potraw, gdyż według tradycji ma to sprawić, że w nadchodzącym roku będziemy mieć wystarczającą ilość jedzenia.
Najlepsze potrawy na Wielkanoc
Jakie przysmaki najczęściej przygotowujemy na święta wielkanocne? Choć dania obiadowe oraz ciasta mogą być podobne do tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, to tradycyjne potrawy świąteczne znacznie się jednak różnią.
Podstawą wielkanocnego menu są zdecydowanie jajka, które możemy podawać w rozmaitych odsłonach. Są one najważniejszym elementem tradycyjnego wielkanocnego koszyczka, możemy je również podać w wersji jajek w majonezie, pasty jajecznej, sałatek z jajkami, jajek faszerowanych. Jajka, ugotowane na twardo, z których robimy pisanki, są w koszyczku wielkanocnym symbolem płodności oraz zwycięstwa życia.
Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest wielkanocny żurek, przygotowywany na domowym zakwasie, z dodatkiem wędzonki, mięsa, ziemniaków, jajek, chrzanu i białej kiełbasy. Sama biała kiełbasa jest również stałym elementem wielkanocnego biesiadowania, podawana zarówno w żurku, jak i w innych postaciach, przykładowo jako kiełbasa smażona, pieczona z cebulą i czosnkiem, gotowana, a także jako nadzienie do ciasta francuskiego.
Przygotowując potrawy wielkanocne szykujemy również wiele potraw mięsnych. Najczęściej są to pieczone szynki wieprzowe, pieczony schab (na przykład ze śliwką), kiełbasy oraz kabanosy. Ważną potrawą wielkanocną jest również pasztet, który często przyrządzamy jedynie z okazji świąt. Tradycyjny pasztet wielkanocny przygotowujemy z różnych rodzajów mięsa, przykładowo z wieprzowiny, wołowiny, wątróbki, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Poza popularnymi ciastami, które przygotowujemy na inne święta, typu sernik czy makowiec, w wielkanocnym menu powinny się również znaleźć inne wypieki. Najważniejszym z nich jest tradycyjna, drożdżowa babka wielkanocna. Smak babki zależy od naszych preferencji smakowych, może to być typowa babka piaskowa, marmurkowa (z dodatkiem kakao), cytrynowa lub w innym wybranym smaku. Oblana lukrem i posypana bakaliami będzie pysznym uzupełnieniem wytrawnych potraw świątecznych. Nieodłącznym elementem świątecznych deserów są również mazurki, najczęściej przygotowywane na kruchym cieście z dodatkiem lukru, czekolady, orzechów i bakalii.