Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Opublikowano: 12.03.2021 r., 15:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tuńczykiem i ryżem znajduje się w dwóch białych miskach. W sałatce jest jeszcze groszek, pomidor i żółta papryka. Pomidory koktajlowe i natka pietruszki ułożone są za miską.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to smaczny przepis. Tuńczyk powinien być w sosie własnym. Przekonaj się, czy ta sałatka będzie też dobra z jajkiem i kukurydzą z puszki!
Przygotowanie 40 min
467 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
  • Groszek zielony (70 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pomidory koktajlowe (9 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Najlepiej wybierz taki, który nie będzie się kleił. Poczekaj, aż wystygnie.

Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. Następnie wymieszaj z ryżem i rozdzielamy na trzy porcje.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na każdą porcję przypadają trzy pomidorki. Dodaj je i delikatnie wymieszaj.

Jajka ugotuj na twardo. Na każdą porcję przypada jedno jajko. Obierz je ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Następnie ułóż je na wierzchu każdej porcji sałatki.

Na koniec przygotuj sos winegret. Do miseczki nalej sok z cytryny, a następnie dodaj soli i pieprzu. Wymieszaj i dolej oliwy z oliwek. Każdą porcję sałatki polej gotowym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to często spotykane połączenie. To, co można jeszcze do tego dodać, jednak nie już tak oczywiste. Wbrew pozorom tuńczyk z puszki może się łączyć z przeróżnymi produktami. Pasuje m.in. na pizzę i do tortilli, ale przede wszystkim nadaje ciekawe smaki sałatce.

Każdy przepis rządzi się swoimi prawami. Tutaj znajdziesz kukurydzę, jajko, groszek, ale też pomidory koktajlowe. Nie oznacza to jednak, że nie możesz modyfikować tego przepisu. Jeżeli nie chcesz sosu winegret na bazie soku z cytryny, zdecyduj się na inny, np. jogurtowy. Nie każdy też lubi połączenie ryby ze śmietaną. Dobrze smakuje z oliwą lub pomidorami, ale to połączenie tuńczyka i ryżu z majonezem jest najczęściej spotykane. Jeżeli lubi czerwoną cebulę, możesz ją dorzucić do sałatki. Ciekawym dodatkiem jest także prażona cebulka.

Zwróć szczególną uwagę na wybór ryżu. Jeżeli wybierzesz taki, który po ugotowaniu staje się bardzo klejący, to możesz nie być zadowolony z efektu końcowego, choć dobry smak sałatki powinien pozostać. Jednak najlepiej zdecyduj się na taki ryż, który pozostanie sypki.

Dobieraj i odejmuj składniki tak, aby powstał twój idealny przepis, ale może okaże się, że nie musisz niczego zmieniać. Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem, pomidorkami, groszkiem i ryżem to bardzo dobre połączenie smakowe, które powinno zadowolić twoje kubki smakowe. Jest to też idealne danie do pracy. Możesz przełożyć część sałatki do mniejszego pojemnika i wygodnie zabrać ze sobą. W drugim pojemniku lub słoiczku zabierz ze sobą gotowy sos i przekąska w pracy gotowa!

Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się także na kolacji z rodziną lub przyjaciółmi. Akurat w tym przepisie składniki są wymieszane, ale możesz układać je warstwowo w przezroczystej salaterce, aby nadać jej ciekawego wyglądu. Dodatkowo możesz też dodać czarne oliwki i żółtą paprykę. Jeżeli brakuje ci jeszcze czegoś chrupiącego, możesz zdecydować się na dorzucenie malutkich grzaneczek. Gotowe możesz kupić w sklepie, ale możesz je też sam przygotować za pomocą tostera, na patelni lub w piekarniku.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i ryżem

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
198.86
467.33
Białko (g)
11.33
26.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
16.43
38.61
Węglowodany przyswajalne (g)
15.58
36.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
9.73
22.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
6.01
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
16.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.70
13.39
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
3.47
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
106.40
250.03
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
47.30
111.14
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.26
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.24
14.67
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.04
2.44
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.18
2.77
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.58
100.06
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Niacyna (mg)
2.09
4.91
Foliany (µg (mcg))
27.84
65.43
Beta karoten (µg (mcg))
55.22
129.76
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
165.82
389.67
Potas (mg)
155.59
365.65
Wapń (mg)
22.52
52.91
Fosfor (mg)
139.28
327.31
Magnez (mg)
20.90
49.11
Żelazo (mg)
0.97
2.29
Cynk (mg)
0.84
1.98
Miedź (mg)
0.08
0.20
Mangan (mg)
0.20
0.46
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i ryżem brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem i ryżem

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Groszek zielony
70 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pomidory koktajlowe
9 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 9 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
52.50