Sałatki na szybko

sałatki na szybko

Sałatka to lekkostrawne i bardzo proste do przyrządzenia danie, które może zastąpić jeden z głównych posiłków dnia. Większość sałatek na szybko składa się główne z sałaty, która ma wiele cennych właściwości odżywczych, a także minerałów. Dzięki jedzeniu sałatek można zadbać o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i nienaganną sylwetkę. Poza tym szybkie sałatki są zawsze doskonałym rozwiązaniem na każdą imprezę lub lekki posiłek dla niezapowiedzianych gości. Posiłek w formie sałatki jest pełnowartościowy, zatem powinno się częściej włączać je do swojego menu.

Sałatki na szybko - przepisy

Sałatka na szybko – pomysły na proste i błyskawiczne sałatki

Sałatka na szybko to idealny posiłek na każdą okazję. Jako że można je szybko przygotować, sałatki dobre są zarówno na urodziny czy imieniny, jak i na imprezę dla gości dowolnego rodzaju. Nie dość, że sałatki są naprawdę pyszne, to przepisy na te pyszności nie powinny stanowić większego problemu nawet dla osób, które nie czują się „królami kuchni”. Dlaczego dietetycy radzą, aby spożywać więcej sałatek? Która z nich jest najbardziej pyszna, prosta i nowoczesna? Sprawdź najciekawsze informacje dotyczące sałatek robionych na szybko i wybierz swoją ulubioną!

Sałatka na szybko – przepisy na dobre sałatki na imprezę i dla gości

Sałata w sałatce, czyli po co tak właściwie warto ją jeść?

Polacy jedzą zdecydowanie zbyt małe ilości sałaty. Szkoda, ponieważ zawiera ona mnóstwo cennych dla organizmu witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść sałatę i dodawać ją do różnego rodzaju sałatek? Otóż przede wszystkim jest niskokaloryczna, a więc doskonała dla osób będących na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz pozbyć się nadwagi, jedzenie sałaty może być w tym procesie niezbędne. Dodawaj ją często do sałatek – wystarczy kilka liści, aby zapewnić sobie uczucie sytości. Rzecz jasna nie wolno wówczas podawać jej z majonezem albo śmietaną, a skropioną oliwą lub najlepiej saute.

Sałatę warto spożywać regularnie, ponieważ bogata jest w błonnik. Właśnie dzięki niemu wyregulować można trawienie i usprawnić działanie układu pokarmowego. Jedzenie sałaty pozwoli na oczyszczenie jelit ze złogów, a także umożliwi pozbycie się problemów z częstymi biegunkami, wzdęciami i zaparciami. Poza tym jedzenie sałaty doskonale wpływa również na kondycję paznokci, włosów i skóry. Sałata ma właściwości alkalizujące, a więc odkwasza i reguluje prawidłowy poziom pH organizmu. Jedzenie sałaty to także duże wsparcie dla układu immunologicznego, zatem warto pamiętać o dodawaniu jej do domowych sałatek.

Sałata jest cennym źródłem manganu, dzięki któremu lepiej zadbać można o ustabilizowanie funkcjonowania układu nerwowego. Sałata pozwoli również dostarczyć do organizmu potężną dawkę potasu i magnezu, a jej jedzenie powinno „wejść w krew” wszystkim tym, którzy mają problem z zasypianiem albo dużo się stresują – sałata działa bowiem uspokajająco i jest naprawdę świetnym antydepresantem. Sałatka na szybko zwłaszcza ta, która zawiera zieloną sałatę, zadziała też moczopędnie i pozwoli wyrzucić z organizmu wszystkie toksyny.

Pyszna, nowoczesna i prosta sałatka – z czym ją podawać?

Niektórzy uważają, że jedzenie sałatek jest nudne i mało smaczne. Jest jednak zupełnie odwrotnie! Sałatki mogą być bardzo pyszne oraz rozmaite i tak naprawdę każdy jest w stanie przygotować sobie sałatkę pod własne upodobania lub dietę. Warto włączyć je do codziennego menu, zastępując sałatką jeden z głównych posiłków. Większość z nich zawiera bowiem mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych. Poza tym sałatki są też niskokaloryczne, a także zwyczajnie… pyszne. Można przyrządzać je na każdą okazję, np. na urodziny, imieniny, imprezę sylwestrową czy zwykłą domówkę. W sieci znaleźć można niezliczoną ilość przepisów na sałatki, dlatego też każdy z pewnością znajdzie idealną i lekką sałatkę dla siebie.

Z czym podawać sałatę? Oczywiście na pierwszym miejscu powinna być sałata. Jej odmiana zależy od własnych preferencji, a także od danego przepisu. Może być to między innymi roszponka, sałata lodowa, rzymska lub masłowa. Mimo że każda z nich trochę inaczej smakuje i ma zupełnie inny kształt, ich właściwości odżywcze są bardzo podobne. Sałatka na szybko doskonale smakuje z białkiem (np. chudym mięsem, jajkiem na twardo, białym serem lub owocami morza), pełnoziarnistymi węglowodanami (makaron, ryż, kasza) i tłuszczami roślinnymi (zwłaszcza z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika). Oczywiście należy pamiętać o tym, że decydując się na jeden rodzaj białka, nie można sięgać po kolejny! Również dobierając poszczególne składniki sałatki, trzeba pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ich ilością. Sałatkę można doprawić sosem – jednak powinien zostać on zrobiony na bazie jogurtu naturalnego albo oliwką z oliwek. Unikaj wysokokalorycznego majonezu i tłustej śmietany!

Przepisy na szybkie sałatki – najciekawsze pomysły na każdą okazję

Sałatka na szybko – zrobisz ją w 15 minut!

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem? A może szukasz pomysłu na pyszną i lekkostrawną kolację? Oto kilka propozycji na szybkie i pożywne sałatki. Są zdrowe i łatwo je przyrządzić, dlatego warto będzie wcielić je do swojego jadłospisu. Możesz podawać te lekkie dania od czasu do czasu zamiast jednego z głównych posiłków.

  • Sałatka z mozzarellą i jajkiem – jest szybka i pyszna, a także bardzo lekka. Można podawać ją na każdą imprezę. Sałatkę robi się z jajek na twardo i pokrojonej w małe kawałki mozzarelli. Warto dodać do niej sałatę, paprykę i kukurydzę. Całość należy doprawić bazylią, pieprzem oraz solą. Poleca się też dodać do sałatki kilka suszonych pomidorów w oleju lub oliwie. Sałaka na szybko z mozzarellą i jajkiem genialnie smakuje z grzankami albo tostami.
  • Sałatka z kaszą gryczaną – można serwować ją nawet w ramach lekkiego obiadu. Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać przekrojone na połówki pomidorki suszone, a całość posypać startym serem pecorino albo feta. Sałatka z kaszą gryczaną wyśmienicie smakuje również z cebulą pokrojoną w piórka.
  • Sałatka z kuskusem i kurczakiem – doskonała propozycja dla wielbicieli mięsa drobiowego. Sałatka na szybko może stać się elementem jadłospisu osób, które jedzą mięso i chcą zdrowo się odżywiać. Jeśli chcesz podać potrawę wyłącznie okazjonalnie, zaserwować możesz ją dla gości z sałatą i majonezem light, który świetnie podkreśli smak kurczaka.
  • Sałatka z tofu – jeśli nie jesteś miłośnikiem mięsa lub po prostu preferujesz dietę wegetariańską albo wegańską, spróbuj zrobić prostą sałatkę z tofu naturalnym. Warto dodać do niego mix sałat, pomidorki koktajlowe, zieloną paprykę, marchewkę, awokado i orzechy laskowe. Sos do sałatki zrobisz z kolei ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmieszanym z musztardą sarepską, sosem sojowym i oliwą z oliwek.
  • Sałatka z kalafiora gotowanego – przyrządzisz ją z kalafiora, marchewki, groszku konserwowego i papryki czerwonej. Jeżeli nie chcesz, aby sałatka była zbyt mdła przez gotowane warzywa, zmieszaj je z lekkim majonezem, a najlepiej z dowolnie przyprawionym gęstym jogurtem naturalnym.

Pamiętaj, że…

Sałatka na szybko jak najbardziej zastąpić może jeden z głównych posiłków dnia. Należy jednak zawsze dodawać do sałatek zbilansowane składniki, bogate w witaminy i właściwości odżywcze. Unikać w nich też należy dużej ilości smażonych dodatków, a także wysokokalorycznych sosów. To, że jesz sałatkę, nie uprawnia do jedzenia jej w zawrotnej ilości! Jak z każdym innym posiłkiem, z porcją sałatki również nie wolno przesadzać.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto