Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Opublikowano: 12.03.2021 r., 15:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tuńczykiem na krakersach leży na porcelanowym białym talerzu. Z przodu znajduje się więcej suchych krakersów, a za talerzem leży natka pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Sałatka z tuńczykiem na krakersach nadaje się na Wielkanoc, ale ten przepis sprawdzi się też na co dzień. Sprawdź, czy tuńczyk na krakersach to zawsze sałatka warstwowa!
Przygotowanie 50 min
515 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
  • Szczypiorek - Odrobina na posypanie sałatki (20 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Groszek zielony (70 g)
  • Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Majonez - 4 łyżki (100 g)
  • Ogórek kiszony - 4 średnie ogórki kiszone (240 g)
  • Krakersy - 36 krakersów (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach krok po kroku

Jajka ugotuj, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski.

Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do jajek.

Kukurydzę i groszek odsącz. Wsyp do reszty składników.

Dodaj majonez, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Najlepiej, aby sałatka odstała cała noc.

Łyżeczką nakładają na krakersy gotową sałatkę i układają je na talerzu.

Szczypiorek poszatkuj i posyp nim sałatkę na krakersie.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem na krakersach

Sałatka z tuńczykiem na krakersach to idealna przekąska typu finger food. Ten przepis sprawdzi się w czasie imprezy, ponieważ sałatka jest bardzo smaczna i nie trzeba jej jeść bezpośrednio na talerzu. Jeżeli twoi goście lubią słono-kwaśno-słodkie potrawy, to tuńczyk na krakersach z dodatkiem kukurydzy i kiszonego ogórka podbije ich serca.

Ten przepis sprawdzi się także na Wielkanoc, ale w tej sytuacji może przydać się sałatka warstwowa. Zamiast mieszać ze sobą te wszystkie składniki, możesz je nieco oddzielić. Na krakersy znajdujące się na samym dole możesz dać ogórka zmieszanego z tuńczykiem, na następnej warstwie możesz ułożyć kukurydzę i groszek z majonezem, a na górę starte jajko oprószone szczypiorkiem. Ilość majonezu w poszczególnych partiach to już kwestia własnych preferencji.

Sałatka zawsze jest najlepsza na drugi dzień, ponieważ do tego czasu wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli chcesz, żeby krakersy zachowały swoją chrupkość, nie może to być sałatka warstwowa, ponieważ te zmiękną, gdy włożysz je do lodówki. Kiedy przygotowujesz tę przekąskę w wersji finger food, to sałatkę wyciągnij z lodówki tuż przed podaniem i nałóż ją na świeżo otwarte krakersy.

Tę przekąskę możesz modyfikować. Składniki z przepisu będą dobrze smakować z czerwoną cebulką, ale też można je połączyć z żółtym serem. Ser może być starty lub pokrojony w bardzo małe kosteczki. Zamiast majonezu możesz zdecydować się na śmietanę lub jogurt naturalny. Sałatka dobrze będzie smakować także z sosem winegret na bazie soku z cytryny lub octu winnego.

Sałatka z tuńczykiem na krakersach nie jest zbyt często spotykaną przekąską, więc twoi goście na pewno będą nią zainteresowani. Warto zapisać ten przepis, bo po spotkaniu z rodziną i znajomymi może okazać się, że wiele osób zapyta cię o to, jak udało ci się zrobić tak dobrą przystawkę. Składniki z tej sałatki będą pasowały także do chrupkiego pieczywa. Bez obaw możesz zabrać tę sałatkę do pracy i zjeść ją z kromką chleba zamiast krakersów. Istnieje jednak możliwość, że wtedy będzie trzeba ją jeszcze nieco posolić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem na krakersach

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Krakersy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
206.25
515.63
Białko (g)
8.02
20.05
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.64
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.61
39.03
Węglowodany przyswajalne (g)
13.58
33.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
5.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.44
31.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
7.45
Tłuszcze nienasycone (g)
9.47
23.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
7.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.45
16.13
Cholesterol (mg)
71.65
179.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
37.87
94.68
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.88
Witamina C (mg)
4.46
11.14
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.70
Witamina E (mg)
0.80
2.00
Retinol (µg (mcg))
28.49
71.23
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Niacyna (mg)
1.92
4.80
Foliany (µg (mcg))
25.10
62.75
Beta karoten (µg (mcg))
102.92
257.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
577.26
1443.15
Potas (mg)
150.59
376.48
Wapń (mg)
32.36
80.91
Fosfor (mg)
138.82
347.04
Magnez (mg)
25.43
63.57
Żelazo (mg)
1.36
3.41
Cynk (mg)
0.74
1.84
Miedź (mg)
0.11
0.27
Mangan (mg)
0.32
0.80
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem na krakersach brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem na krakersach

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Szczypiorek
20 g
Odrobina na posypanie sałatki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Groszek zielony
70 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
100 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ogórek kiszony
240 g
4 średnie ogórki kiszone
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Krakersy
180 g
36 krakersów
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 180 g
Koszt składników
42.50