Kotlet szwajcarski

Opublikowano: 22.04.2021 r., 13:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet szwajcarski, przekrojony, podany na talerzu.
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski jest świetnym pomysłem na dobry obiad, który nie dość, że jest sycący, to jeszcze ciekawie się prezentuje. Idealny dla miłośników mięsnych dań.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
448 kcal
Kcal w porcji
184 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Szynka parmeńska - 5 plastrów (75 g)
  • Ser gouda - 5 plastrów (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 5 łyzek (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlet szwajcarski krok po kroku

Schab podziel na 5 kawałków. Każdy kawałek rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.

Na środek każdego kotleta ułóż ser i szynkę, posyp solą i pieprzem. Krawędzie kotleta włóż do środka i złóż jak kopertę.

Na małym talerzyku rozkłuj jajko i dodaj do niego odrobinę vegety, a na kolejnym wysyp bułkę tartą. Mięso maczaj w jajku, a potem w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety po około 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlet szwajcarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat kotleta szwajcarskiego

Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i pyszną dojrzewającą szynką w środku. Robi wrażenie na każdym miłośniku smacznych mięsnych połączeń smakowych. Choć prezentuje się dość dekoracyjnie i wydają się być skomplikowane, to robi się je naprawdę łatwo i postępując zgodnie z przepisem, można je wyczarować w kilka chwil. Inna, mniej popularna nazwa tego kotleta to szwajcar.

Tradycyjnie kotlety te robi się z cielęciny, jednak nie każdy lubi ten rodzaj mięsa, dlatego bazując na przepisie można zrobić tą kultową potrawę ze schabu. Smakuje równie dobrze, a główny składnik jest tańszy i łatwiej dostępny. Mięso ze schabu jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej stosowanych w polskiej kuchni, dlatego zdecydowanie warto sięgnąć akurat po nie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety szwajcarskie, które smakują wybornie i można je zrobić w ekspresowym tempie to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można przygotować je w kilka chwil, więc sprawdzą się jako potrawa dla osób nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a także dla zabieganych.

Przepis na kotlet szwajcarski jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Dla osób, którym nie wychodzi składanie mięsa lub tych, które nie mają na to czasu idealnym rozwiązaniem będzie sklejenie ze sobą połówek, podobnie jak przy tworzeniu pierogów.

Kotlet szwajcarski z serem to świetny pomysł na niebanalny i przepyszny obiad. Na pewno zasmakuje dorosłym, a także dzieciom, ze względu na dodatek sera i szynki. To one dopełniają całą potrawę wspaniałym smakiem i stanowią element zaskoczenia dla tych, którzy jedzą go pierwszy raz. Ser miło rozpływa się w ustach, a szynka nadaje całości charakteru.

Kotlet szwajcar z serem i szynką jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Sprawdzi się jako codzienny obiad, a także na przyjęcie. Choć jest smażony, to nie jest zbyt ciężki. Kotlety te zyskują coraz większą popularność ze względu na wspaniały smak. Warto wypróbować jak smakuje to świetne połączenie.

Alergeny w kotlecie szwajcarskim

Lista alergenów dla kotleta szwajcarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • vegeta

Wartości odżywcze kotleta szwajcarskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kcal)
243.94
448.84
Białko (g)
19.23
35.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany (g)
8.07
14.84
Węglowodany przyswajalne (g)
7.58
13.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz (g)
14.56
26.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.55
12.04
Tłuszcze nienasycone (g)
8.01
14.74
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.51
11.98
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
2.76
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.97
182.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A (µg (mcg))
37.20
68.46
Witamina B6 (mg)
0.43
0.80
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.09
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.93
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
1.84
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.10
68.26
Tiamina (mg)
0.47
0.87
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.02
9.25
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.32
35.55
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.08
1.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód (mg)
357.30
657.42
Potas (mg)
250.99
461.83
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
105.38
193.90
Fosfor (mg)
221.38
407.33
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.14
42.58
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
1.93
Cynk (mg)
1.56
2.87
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta szwajcarskiego 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta szwajcarskiego

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Szynka parmeńska
75 g
5 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
13.12
Za 75 g
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
5 łyzek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
65.00