Kotleciki ziemniaczane

Opublikowano: 30.07.2021 r., 14:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki ziemniaczane podane na talerzyku z sosem czosnkowym.
Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane to przepis, który świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu, a przy tym zdrowe.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
332 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne - 3,5 szt (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Bułka tarta - 1,5 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na kotleciki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez 35 minut, do pełnej miękkości. Następnie odcedź i ostudź.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość smaż aż do zarumienienia.

Do dużej miski przeciśnij ziemniaki przez praskę i dodaj cebulę. Wsyp mąkę i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solę, pieprzem, czosnkiem, ziołami i gałką muszkatołową. Dodaj bułkę tartą.

Z podanej masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotleciki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat kotlecików ziemniaczanych

Kotleciki ziemniaczane będą świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny ze względu na fantastyczny smak i świetną fakturę. Choć wykonane bez dodatku mięsa są bardzo sycące i niezwykle aromatyczne. To potrawa idealna dla wszystkich miłośników ziemniaczanych potraw. Te kotleciki dobrze sprawdzą się z kaszą, ale można je również jeść jako osobne danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotleciki ziemniaczane, które będą niezwykle smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego bardzo nieskomplikowane kotleciki, które zaskakują wyrazistym smakiem. Mają wspaniałą konsystencję i są bardzo dobrze przyprawione, dzięki czemu nie potrzebują żadnych dodatków. To pomysł dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsnymi kotletami. Te z ziemniaka są znacznie lżejsze, a równie smaczne czy pożywne.

Przepis na kotleciki ziemniaczane jest niezwykle łatwy i bardzo ekspresowy. Pozwala stworzyć danie bardzo pyszne i pełne smaku, o wspaniałej fakturze i niezwykle uniwersalne. Te kotlety będą świetną alternatywą dla mięsnych klasów. Są równie proste i sycące, a mogą je włączyć do diety nawet wegetarianie. Tak przygotowane ziemniaki są miłą odmianą dla typowych dań z ich udziałem, a przy tym nie są zbyt ciężkostrawne czy kaloryczne. To danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, ale również na kolację.

Te kotlety robi się z ziemniaków, najlepiej z późnych odmian. Warto wybrać takie gatunki, które po ugotowaniu są bardzo miękkie i dobrze się kleją. Dzięki temu całość fantastycznie się połączy i będzie się pięknie prezentowała. Takie kotlety można jeść same, czy z dodatkiem ulubionego sosu.

Ten prosty przepis na pewno spodoba się wszystkim amatorom roślinnych potraw. Takie kotlety są znacznie zdrowsze, gdyż nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla układu krwionośnego. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre wyjście dla wszystkich osób, które nie lubią smaku mięsa, lub chcą zredukować jego ilość w diecie.

Alergeny w kotlecikach ziemniaczanych

Lista alergenów dla kotlecików ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotlecików ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

To świetny i zdrowy przepis pełen błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
241.25
332.93
Białko (g)
3.86
5.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
17.46
24.10
Węglowodany przyswajalne (g)
15.97
22.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
17.59
24.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
14.80
20.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.88
16.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.92
4.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.86
50.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
15.86
21.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.21
14.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.71
2.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.86
21.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.46
39.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.63
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
57.44
79.27
Potas (mg)
248.99
343.61
Wapń (mg)
26.13
36.05
Fosfor (mg)
66.14
91.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.62
24.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
1.65
Cynk (mg)
0.43
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików ziemniaczanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików ziemniaczanych

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
3,5 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
30 g
1,5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
42.80