Zapiekanka z pieczarkami i serem

Opublikowano: 30.11.2022 r., 11:01 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Zapiekanka z pieczarkami i serem to kulinarny klasyk, który od dekad gości na stołach polskich domów, będąc prawdziwą domową wygodą i smakiem dzieciństwa. Historia tej smacznej potrawy sięga lat 70-tych XX wieku, kiedy to po raz pierwszy pojawiła się w barach mlecznych i ulicznych kioskach, zaskarbiając sobie serca miłośników tanich i prostych posiłków. Jej popularność nie maleje, a przepis stale ewoluuje, adaptując się do współczesnych gustów i preferencji smakowych. Przedstawiamy jeden z najfajniejszych wariantów tej zapiekanki, który łączy w sobie aromatyczne pieczarki, ciągnący się ser i chrupiący wierzch – danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
724 kcal
Kcal w porcji
363 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem

Przygotowanie składników do zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanka z pieczarkami i serem to jedno z tych pysznych, domowych dań, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Jest to przepis, który należy do kuchni polskiej, a jego poziom trudności jest na tyle niski, że nawet początkujący kucharze będą w stanie go przyrządzić. Poza tym, to danie dobrze zkobre zdrowie dla osób będących na diecie wegetariańskiej i laktowegetariańskiej. Zaczynamy więc od przygotowania wszystkich potrzebnych składników.

Do zrobienia tej najlepszej zapiekanki potrzebujemy 500 g makaronu kolanka (coquillettes), 50 g masła, 500 g pieczarek, 500 ml mleka 2%, 30 g mąki pszennej typu 500 i 300 g żółtego sera. Przyprawy, które dodadzą smaku to sól, pieprz, słodka papryka, czosnek i gałka muszkatołowa. Potrzebujemy także trochę sprzętu kuchennego: piekarnik, dużą patelnię, garnek, naczynie żaroodporne, tarkę i trzepaczkę do jajek. Na początku gotujemy makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, należy go odcedzić.

Przygotowanie pieczarek i sosu

Aby nasza zapiekanka z pieczarkami i serem była naprawdę pyszna, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie pieczarek oraz sosu. Na dużej patelni rozgrzewam 20 g masła. W tym czasie kroję pieczarki w ćwierćplastry, a następnie wrzucam je na patelnię. Dodaję do nich połowę łyżeczki soli, odrobinę słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki pieprzu. Do smażących się pieczarek przeciśnię nadtym czosnek. Całość smażę do momentu, aż pieczarki ładnie się zarumienią.

W międzyczasie, gdy pieczarki się smażą, ścieram ser żółty na grubych oczkach tarki. W ten sposób przygotowany ser będzie jednym z kluczowych składników naszej zapiekanki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W garnku roztapiam 30 g masła, a następnie dodaję mąkę, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gdy masło i mąka się połączą, stopniowo dodaję mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Sos zagotowuję, mieszam co jakiś czas, aż stanie się jednolity i bez grudek. Na koniec dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Sos jest gotowy, gdy jest jednolity, bez grudek i zredukowany.

Łączenie składników i pieczenie zapiekanki

Przed rozpoczęciem końcowego etapu, nagrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym łączę wszystkie składniki: ugotowany makaron, połowę startego sera, pieczarki oraz wcześniej przygotowany sos beszamelowy. Dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły. Na wierzch posypuję resztą startego sera. Ten krok sprawi, że nasza zapiekanka nabierze cudownej, serowej, złocistej i chrupiącej skorupki.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 20 minut, aż ser się roztopi i całość ładnie się zarumieni. Ważne jest, aby nie używać termoobiegu, ponieważ zależy nam na równomiernym przypieczeniu dania od góry.

Zapiekanka z pieczarkami i serem jest gotowa, gdy ser jest złocisty, a całość apetycznie zarumieniona. Danie to można serwować od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest idealne na obiad lub kolację, zwłaszcza gdy chcemy zaserwować coś smacznego i sycącego. Pomimo że przepis ten jest wysokokaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, to raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na takie ciut grzeszne jedzenie.

Mam nadzieję, że mój przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

Składniki dla 6 porcji
  • Makaron kolanka (coquillettes) (500 g)
  • Masło (50 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Ser żółty (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, trzepaczka do jajek

Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem krok po kroku

Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Odcedź.

Rozgrzej 20 g masła na patelni.

Pokrój pieczarki w ćwierćplastry i wrzuć na patelnię razem z połową łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także 1/4 łyżeczki pieprzu.

Dodaj do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko smaż do zarumienienia.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Do garnka włóż 30 g masła i roztop je.

Dodaj mąkę, wszystko smaż i mieszaj.

Gdy masło i mąka się połączą, dodaj stopniowo mleko (cały czas mieszając trzepaczką).

Zagotuj, mieszaj co jakiś czas (ma nie być grudek).

Pod koniec dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli.

Wymieszaj - sos jest gotowy, jak jest jednolity, bez grudek i zredukowany.

Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, połowę startego sera, pieczarki, zalej wszystko sosem i jeszcze raz posyp serem.

Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia i roztopienia sera (około 20 minut) bez termoobiegu.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z pieczarkami i serem

Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak zrobić zapiekankę z pieczarkami i serem. Jest to pyszne połączenie makaronu, pieczarek, żółtego sera oraz sosu beszamelowego. To dobra propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Taki pomysł na obiadowe danie sprawdzi się dla każdego – dla dzieci i starszych. Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem zrobisz błyskawicznie. Będzie to pyszna inspiracja na obiad z kilku składników.

Zapiekanka z pieczarkami i serem to danie z makaronem, pieczarkami, sosem beszamelowym oraz żółtym serem pieczone w piekarniku. Taka zapiekanka makaronowa to są podstawowe składniki, takie jak makaron, pieczarki, sos beszamelowy (masło, mąka, mleko), ser żółty. Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem musi mieć też przyprawy: czosnek, sól, pieprz i słodka papryka. W przepisie tym nie znajduje się mięsny dodatek.

Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami i serem? Ugotuj makaron, podsmaż pieczarki z czosnkiem na maśle. Zrób też sos beszamelowy. Do przepisu na zapiekankę z pieczarkami i serem najlepsza będzie wcześniejsza obróbka termiczna składników (czyli właśnie ugotowanie makaronu i usmażenie pieczarek). To zdecydowanie skróci czas pieczenia. Gdy wszystko jest gotowe, do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki: makaron, pieczarki, ser żółty (starty na tarce), sos beszamelowy i reszta sera żółtego. Wszystko trzeba piec w piekarniku przez około 20 minut. Zapiekanka z pieczarkami i serem powinna mieć roztopiony ser, który ma ładny, złocisty kolor.

Jak zrobisz zapiekankę z pieczarkami i serem, przed krojeniem dobrze byłoby ją całkowicie wystudzić – jeżeli zależy Ci na zachowaniu ładnego kawałka, który się nie rozpada. Tak pokrojoną zapiekankę makaronową można odgrzać. Niestety zapiekanka podawana bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika rozpadnie się. Najlepiej jest odczekać około 5 minut, zanim zaczniesz ją podawać.

Zapiekanka makaronowa z żółtym serem i pieczarkami smakuje świetnie z ketchupem.

Potrawa ma średni indeks glikemiczny. Jeżeli chciałbyś obniżyć indeks glikemiczny, zwiększyć ilość błonnika, składników mineralnych oraz witamin, makaron pszenny możesz zamienić na makaron z pełnego ziarna. Taka zmiana spowoduje też większą sytość po posiłku. Jeżeli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności, dobra będzie wymiana sera żółtego na jego lżejszy odpowiednik (ser żółty typu „light” lub ser mozzarella „light”). Można też dać mniejszą ilość masła do smażenia pieczarek.

Alergeny w zapiekance z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron kolanka (coquillettes)
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Nie zawiera mięsa, więc jest dobry dla diety wegetariańskiej. W przepisie jest duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (nadmiar niekorzystny zwłaszcza dla osób z problemami układu sercowo-naczyniowego).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(363g)
Energia (kcal)
199.49
724.15
Białko (g)
9.39
34.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(363g)
Węglowodany (g)
23.56
85.51
Węglowodany przyswajalne (g)
22.44
81.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
4.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(363g)
Tłuszcz (g)
7.55
27.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
18.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
8.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
7.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.04
94.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(363g)
Witamina A (µg (mcg))
66.60
241.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.61
2.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.09
239.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Ryboflawina (mg)
0.22
0.80
Niacyna (mg)
1.56
5.65
Foliany (µg (mcg))
15.59
56.57
Beta karoten (µg (mcg))
6.60
23.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(363g)
Sód (mg)
144.33
523.92
Potas (mg)
208.14
755.56
Wapń (mg)
152.27
552.73
Fosfor (mg)
190.28
690.70
Magnez (mg)
24.93
90.51
Żelazo (mg)
0.61
2.20
Cynk (mg)
1.27
4.61
Miedź (mg)
0.17
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z pieczarkami i serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z pieczarkami i serem

Koszt składników
33.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kolanka (coquillettes)
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Koszt składników
33.90