Szaszłyki warzywne z grilla

Opublikowano: 08.04.2021 r., 14:34 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry warzyw, nadziane na patyczki do szaszłyków na grillu.
Szaszłyki warzywne na grilla
Szaszłyki warzywne z grilla to idealne, zdrowe urozmaicenie wspólnego rodzinnego grillowania. Posmakują nawet mięsożercom. Ulubione, grillowane warzywa z dodatkiem pieczarek.
Przygotowanie 35 min
200 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (100 g)
  • Papryka żółta - 1/2 sztuki (100 g)
  • Cukinia (100 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Pieczarki - 4 sztuki (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, szpikulce do grillowania

Przepis na szaszłyki warzywne z grilla krok po kroku

Warzywa umyj i pokrój w plastry.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.

Warzywa obtocz w oliwie i przyprawach.

Plastry warzyw i pieczarek nadziewaj naprzemiennie na drewniane patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki grilluj ok. 10-15 min, co chwila doglądając i obracając na drugą stronę, aby się nie przypaliły.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki warzywne z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków warzywnych z grilla

Szaszłyki warzywne na grilla to obowiązkowy element grillowania, nie tylko dla wegetarian, czy wegan. Sprawdzą się jako smaczna i pożywna przystawka, a także w roli zdrowego dodatku do grillowanych mięs. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu - poznaj prosty przepis na przepyszne grillowane szaszłyki z warzyw i rozpocznij z nimi sezon grillowy.

Kluczową kwestią jest to jakie warzywa do szaszłyków wybierzemy. Nie ma tu żadnych większych ograniczeń, możemy dobierać je wedle uznania i własnych preferencji smakowych, a także wykorzystać wszystkie te, które aktualnie zalegają nam w lodówce. To idealny sposób na szybkie sprzątanie w lodówce i uniknięcie marnowania żywności. Do szaszłyków najlepiej sprawdzają się papryki we wszystkich kolorach, bakłażan, cukinia, czerwona i biała cebula. Jako dodatek świetnie pasują pieczarki, naturalne lub wędzone tofu.

Następnie należy zastanowić się nad tym jak przyprawić warzywne szaszłyki, aby wydobyć ich smak. Tutaj znów ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia, a danie daje szerokie pole do popisu. Dzięki możliwości wykorzystania wielu ziół i przypraw, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Warzywa można przygotować w wersji pikantnej - z dodatkiem czosnku, pieprzu, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. Dla osób preferujących wersje łagodniejsze i delikatniejsze w smaku świetnie sprawdzą się wszystkie śródziemnomorskie zioła - prowansalskie, toskańskie, bazylia, czy oregano, zarówno świeże, jak i suszone. Oprócz przypraw, warzywa warto skropić oliwą z oliwek extra virgin, dzięki czemu nie spieką się zbyt szybko.

Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla? Pokrojone w plastry lub kostkę warzywa wystarczy skropić oliwą i oprószyć przyprawami, nadziać na specjalne długie patyczki i grillować.

Warzywny grill oprócz, szaszłyków można wzbogacić o pieczone lub grillowane ziemniaki, grillowane mięso, lub dodatkową sałatkę ze świeżych warzyw. Szaszłyki warto podawać z dipem, na przykład greckim sosem tzatziki z jogurtu i tartych ogórków, czy sosem jogurtowo ziołowym z czosnkiem.

Alergeny w szaszłykach warzywnych z grilla

Lista alergenów dla szaszłyków warzywnych z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki warzywne z grilla

Wartości odżywcze szaszłyków warzywnych z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
41.02
201.00
Białko (g)
1.36
6.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
4.89
23.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
16.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
7.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
2.30
11.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.50
2.43
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
8.85
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
7.34
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.51
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
36.33
178.00
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina C (mg)
67.96
332.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Witamina E (mg)
0.70
3.45
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Ryboflawina (mg)
0.12
0.57
Niacyna (mg)
1.20
5.86
Foliany (µg (mcg))
26.86
131.60
Beta karoten (µg (mcg))
383.27
1878.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
4.12
20.20
Potas (mg)
238.27
1167.50
Wapń (mg)
9.12
44.68
Fosfor (mg)
36.90
180.80
Magnez (mg)
12.90
63.20
Żelazo (mg)
0.40
1.95
Cynk (mg)
0.27
1.32
Miedź (mg)
0.11
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków warzywnych z grilla 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków warzywnych z grilla

Koszt składników
35.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
100 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka żółta
100 g
1/2 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Bakłażan
100 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 100 g
Pieczarki
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
35.80