Warzywa na grilla

Opublikowano: 03.04.2021 r., 3:32 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warzywa na grilla znajdują się na białym talerzu. Obok leżą sztućce i stoi miseczka z ziarenkami pieprzu oraz miseczka z jasnym sosem.
Warzywa na grilla
Warzywa na grilla przygotowuje się bardzo szybko. Często grillowana jest cukinia i papryka, ale smaczne są także pieczarki. Sprawdź, jak grillować warzywa na grillu!
Przygotowanie 45 min
183 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
  • Marchewka - 3 średnie marchewki (210 g)
  • Oliwa z oliwek - 7 łyżek (70 ml)
  • Pomidor - 2 sztuki (320 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
grill, miska, szczypce do grilla

Przepis na warzywa na grilla krok po kroku

W misce umieść sól, tymianek, czosnek granulowany, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj.

Wszystkie warzywa opłucz i osusz.

Cukinie pokrój w plastry lub krążki.

Z papryk pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostałą część pokrój w szerokie plasterki.

Marchewki wyszoruj, aby pozbyć się skórek. Przekrój wzdłuż.

Pomidory pozostał w całości lub przekrój na pół.

Warzywa obtocz w oliwie z przyprawami i ułóż na rozgrzanym ruszcie.

Grilluj: cukinię ok. 6-8 min, papryki ok. 8-10 min, marchewki ok. 10-12 min, pomidory ok. 5-7 min.

Jak oceniasz przepis na warzywa na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat warzyw na grilla

Warzywa z grilla są bardzo smaczne, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Możesz je przygotować nie tylko dla osób, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Powinny posmakować także dzieciom. Ich przygotowanie nie jest trudne, a jest to bardzo ciekawy pomysł na dodatek do mięsa z grilla lub samoistny posiłek.

Jak przyprawić warzywa na grilla? Warzywa nie muszą być marynowane. Wystarczy obtoczyć je w mieszance oliwy z oliwek (lub oleju) z przyprawami. Będzie tutaj pasować zarówno przyprawa do kurczaka, jak i tymianek oraz rozmaryn. Przede wszystkim należy pamiętać o soli i pieprzu. Możesz dodać zioła prowansalskie, czosnek granulowany lub świeży wyciśnięty przez praskę.

Jak grillować warzywa na grillu? Czas przygotowania poszczególnych warzyw będzie różny. Warto często je obracać. Cukinia czy pieczarki zazwyczaj potrzebują 6-8 min. Z kolei papryka 8-10 min, a marchewka nawet ponad 10 min. Pomidory mogą być gotowe już po 5 minutach. Istotny jest też sposób ich przygotowania. Mogą być zarówno grillowane na ruszcie czy blaszce, jak i nabite na patyk. Jeżeli ma woka do grillowania, to możesz pokroić wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i tam je grillować.

Jakie warzywa na grilla są najlepsze? Tak naprawdę wybór jest szeroki. Warzywa, które są często grillowane, to m.in. cukinia, papryka, marchewka, pomidor. Może to być też bakłażan i cebula, kalafiora, a nawet różne rodzaje sałat i pieczarki. Bardzo smaczne są także ziemniaki w mundurkach.

Możesz zdecydować się na szparagi. Wystarczy odciąć z nich zaschnięty koniec i moczyć je w wodzie przez co najmniej 30 min. Później trzeba natrzeć je oliwą z przyprawami i po prostu położyć na ruszcie. Szparagi trzeba często bardzo obracać. Do grillowania można wybrać też kukurydzę. Można ją przygotować na wiele sposób. Warto zacząć od moczenia w wodzie (również co najmniej 30 min), a potem możesz ją grillować zarówno w folii aluminiowej, jak i w liściach (bez włosia).

Warzywa na grilla będą dobrze smakować przede wszystkim z sosem winegret (najlepiej na bazie soku z cytryny), ale można je podać także z ketchupem i musztardą. Jeżeli lubisz czosnek, możesz przygotować sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem koperku, ponieważ warzywa z grilla będą się dobrze komponować także z nim.

Alergeny w warzywach na grilla

Lista alergenów dla warzyw na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na warzywa na grilla

Wartości odżywcze warzyw na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
69.41
183.94
Białko (g)
0.95
2.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
5.15
13.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
9.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
5.46
14.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
2.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.46
11.81
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
10.14
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.67
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
170.54
451.94
Witamina B6 (mg)
0.15
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
59.30
157.14
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.27
3.37
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Niacyna (mg)
0.70
1.87
Foliany (µg (mcg))
23.75
62.95
Beta karoten (µg (mcg))
1718.81
4554.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
14.89
39.45
Potas (mg)
234.68
621.90
Wapń (mg)
14.15
37.50
Fosfor (mg)
27.93
74.02
Magnez (mg)
12.48
33.07
Żelazo (mg)
0.37
0.98
Cynk (mg)
0.22
0.58
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny warzyw na grilla 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania warzyw na grilla

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Marchewka
210 g
3 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 210 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Pomidor
320 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.27
Za 320 g
Koszt składników
38.00