-
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Placki z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. …
30 min łatwy 2 874 kcal
Dania warzywne - przepisy
-
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej …
10 + 30 min łatwy 4 498 kcal -
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal -
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to …
30 + 10 min łatwy 4 295 kcal -
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal -
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to wspaniały dodatek do dań, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również idealnie pasuje na wiele różnych okazji. …
20 + 30 min łatwy 4 170 kcal
-
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy są smaczną alternatywą dla mięsa. Są one wegetariańskie, a dokładniej owowegetariańskie, i przygotowane z ciecierzycy gotowanej z …
20 + 30 min średni 8 108 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Krem z białych warzyw
Wege zupa z białych warzyw z kalafiorem to doskonała propozycja na smaczną zupę serwowaną dla całej rodziny na obiad. Świetnie …
15 + 20 min łatwy 10 176 kcal -
Puree z brokuła
Puree z brokuła to ciekawy zamiennik surówki lub ziemniaków do obiadu. Może chcesz spróbować? Naprawdę warto. Sprawdź jak zrobić puree …
2 + 30 min łatwy 2 169 kcal -
Zapiekanka warzywna
Szybka zapiekanka warzywna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które bogate jest w warzywa dostarczające do naszego organizmu sporych …
30 + 50 min łatwy 5 388 kcal
-
Puree z kalafiora
Puree z kalafiora to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nie. To ze względu na jego konsystencję, …
20 + 40 min łatwy 4 121 kcal -
Carpaccio z buraka z fetą
Buraki najczęściej w Polsce kojarzą się z barszczem czerwonym lub surówką ze startych buraków, ale tym razem zrobimy z nich …
15 + 50 min średni 2 322 kcal -
Zupa z dyni hokkaido
Domowa zupa z dyni hokkaido to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie …
25 + 20 min łatwy 4 230 kcal -
Kotlety z soczewicy czerwonej
Kotlety z soczewicy czerwonej to doskonały wybór na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Ma wspaniały smak, …
30 + 25 min łatwy 8 182 kcal -
Warzywa w tempurze
Warzywa w tempurze to świetny pomysł na szybki posiłek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom azjatyckiej kuchni. Choć wydają się …
15 + 20 min łatwy 2 2832 kcal -
Zupa solferino
Zupa solferino to przepyszna zupa, która swoją nazwę zawdzięcza małej wiosce we Włoszech. Choć można spotkać naprawdę wiele wersji tej …
45 + 45 min łatwy 8 301 kcal
-
Kotleciki z jajek i pieczarek
Kotleciki z jajek i pieczarek jako idealna propozycja na obiad w wersji wege dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Kto …
20 + 10 min łatwy 8 150 kcal -
Ciasto francuskie z warzywami
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
10 + 40 min łatwy 4 449 kcal -
Wegańskie curry
Prosty pomysł na wege obiad? Wegańskie curry sprawdzi się idealnie, aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy …
10 + 25 min łatwy 4 173 kcal -
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis …
25 min łatwy 4 491 kcal -
Roladki z tortilli wegetariańskie
Roladki z tortilli wegetariańskie to szybka i pyszna przekąska lub przekąska. Moja wersja nie zawiera mięsa więc jest wegetariańska, w …
15 min łatwy 10 81 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś …
5 + 10 min łatwy 4 178 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Placki ziemniaczane Thermomix
Placki ziemniaczane to danie tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków. Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa wykonasz w kilka chwil, ponieważ …
15 + 40 min łatwy 4 247 kcal -
Harira
Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest …
15 + 35 min łatwy 6 189 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal
-
Lasagne wegetariańska
Lasagne wegetariańska to świetna propozycja na warzywną zapiekankę. Lasagne z warzywami nie odbiega smakiem od mięsnej wersji. Przepis na lasagne …
30 + 40 min łatwy 10 315 kcal -
Papryka faszerowana z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest …
30 + 70 min średni 4 258 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pierogi to smaczne tradycyjne polskie danie. …
30 + 10 min średni 5 853 kcal -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Zupa szczawiowa z przecieru
Zupa szczawiowa z przecieru to doskonała opcja na naprawdę przepyszną zupę, którą można przygotować w kilka chwil. Całość nie zabierze …
20 + 45 min łatwy 6 178 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Chrupiące placki z dyni
Chrupiące placki z dyni to doskonały wybór na szybki i smaczny posiłek, w dodatku bardzo zdrowy. Nie wiesz jak je …
15 + 15 min łatwy 4 355 kcal -
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Strogonow z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z …
10 + 15 min łatwy 4 93 kcal -
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal -
Gołąbki meksykańskie
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 6 380 kcal -
Placuszki z cukinii w piekarniku
Pyszne dietetyczne placuszki z cukinii w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu …
45 + 20 min łatwy 12 39 kcal -
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii są niezwykle pyszną opcją na obiad, która nie tylko wspaniale smakuje i wygląda, ale …
15 + 15 min łatwy 4 439 kcal -
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 495 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania warzywne
Dania warzywne - przepisy na najsmaczniejsze dania z warzyw
Dzieci i niektórzy dorośli nie lubią warzyw. Co ciekawe, dania mączne i mięsne przyciągają nas swoim smakiem, zaś dania warzywne są mniej pociągające. Jednak z uwagi na zdrowie należy jeść posiłki z dużą ilością warzyw. Aby dania warzywne nam smakowały, warto poznać przepisy na pyszne dania z warzyw. Doradzamy jak przyrządzić warzywa, aby były nie tylko smaczne, lecz także łatwe do zrobienia.
Dlaczego warto jeść dania warzywne
Dlaczego posiłki z dużą ilością warzyw są tak zdrowe
Dietetycy zachęcają nie od dziś do włączenie do diety warzyw i owoców. Nikt nie musi nas namawiać do jedzenia słodkich i pysznych owoców. Jednak trudniej bywa z warzywami. O ile węglowodany i białko wprost nas przyciąga, to warzywa nie każdy lubi. Uwielbiamy smak chleba i mięsa. Niestety często jemy ich zbyt dużo, zaś dietetycy i lekarze biją na alarm, gdyż nadmiar mięsa i produktów mącznych odpowiada za otyłość i sprzyja chorobom cywilizacyjnym.
Warzywa są podstawowym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie spowalniają proces starzenia. Zawierają witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zgodnie z podstawową piramidą zdrowego żywienia, warzyw i owoców należy jeść najwięcej. Dlatego też warto nastawić się na posiłki z dużą ilością warzyw i owoców, które sprzyjają zdrowiu.
Dania warzywne wcale nie są trudne do zrobienia. Bez trudu znajdziemy przepisy na szybkie i proste, a przede wszystkim pyszne potrawy z dużą ilością warzyw. Coraz bardziej popularna staje się dieta wegetariańska, owowegetariańska i wegańska. W dietach tych tworzymy dania z samych warzyw. Bardzo ważne jest stosowanie roślin strączkowych, które uzupełniają białko. Warto wiedzieć, że jedząc więcej warzyw przyczyniamy się do zmniejszania cierpienia zwierząt w przemysłowej produkcji żywności. Niektórzy specjaliści wskazują również na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego oraz zwiększenia niebezpieczeństwa głodu na świecie. Dzieje się tak dlatego, że znaczna część pól uprawnych wykorzystywana jest na produkcję pasz dla zwierząt, zamiast na uprawę żywności dla ludzi.
Dania warzywne w kuchni polskiej
Polska kuchnia wywodzi się z kuchni ludowej, przeznaczonej dla ludzi ciężko pracujących w chłodnym klimacie. Dlatego też opiera się głównie na daniach mącznych i tłustych. Obfituje jednak również w dania warzywne, które uzupełniają posiłki mączne i mięsne. Podstawą kuchni polskiej są ziemniaki, kapusta oraz warzywa korzeniowe, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Wbrew pozorom dania warzywne stanowią podstawę kuchni polskiej, zaś mięso, tłuszcze i dania mączne to tylko dodatki. Jadamy dużo zup, surówek i ziemniaków, zaś farsz do ulubionych pierogów i krokietów składa się głównie z gotowanych warzyw.
W tradycyjnej kuchni polskiej na śniadanie i kolację jadamy głównie kanapki z wędliną lub serem. Doskonałym uzupełnieniem jest dodatek warzyw jak pomidory, ogórki i sałata, które poprawiają trawienie. Dobrym dodatkiem do śniadania lub kolacji, jest sałatka, której głównym składnikiem są warzywa.
Klasyczne danie obiadowe w kuchni polskiej zawiera głównie warzywa na ciepło. Pierwsze danie stanowi zupa, która składa się z prawie samych warzyw ugotowanych na mięsnym bulionie. W klasycznej polskiej kuchni gotowano rosół na niedzielny obiad, zaś z warzyw z rosołu robiono sałatkę jarzynową. W kolejne dni do rosołu dodawano różne warzywa tworząc najróżniejsze zupy. Mięso jest podstawą drugiego dania na obiad. Jednak towarzyszy mu duża porcja warzyw surowych, gotowanych lub duszonych. Coraz bardziej modny staje się też szybki obiad z samych warzyw, na przykład w postaci sałatki, zupy, lub dania jednogarnkowego, czy też tak zwanych warzyw na patelnię.
Jakie warzywa stosujemy w kuchni polskiej na ciepło i na zimno
W kuchni polskiej podstawowym warzywem, z którego robimy dania obiadowe są ziemniaki. Gotowane kartofle, całe, ubite lub w postaci puree, stanowią klasyczny dodatek do drugiego dania. Z kartofli robimy także: kopytka, kluski śląskie, pyzy, knedle czy też placki ziemniaczane.
Klasyczne warzywa obiadowe jak buraki, marchew, pietruszka, seler i por, służą do gotowania zup, dań jednogarnkowych, dań duszonych oraz surówek. Ważną rolę w kuchni polskiej pełni biała kapusta, którą stosujemy w postaci surowej, gotowanej i kiszonej. Tradycyjnym daniem z kapusty są gołąbki, bigos i kapusta zasmażana. Typowe warzywa na dania obiadowe, jak kalafior, brokuł, cukinia, bakłażan, szpinak, fasolka szparagowa i inne, stosuje się głównie do sałatek na ciepło.
Przepisy na szybkie i proste potrawy z warzyw
Najciekawsze przepisy na pyszne potrawy obiadowe z warzyw
Klasyczne dania obiadowe z warzyw to przede wszystkim zupy. Stanowią one wywar z warzyw na mięsie lub na kościach. Zaś wegetarianie robią zupy z samych warzyw z dodatkiem tłuszczu. Aby zrobić pyszne i proste zupy wystarczy bulion mięsny lub jarzynowy i dodatek różnych warzyw i przypraw.
Tradycyjne dania obiadowe na ciepło z warzyw w kuchni polskiej:
- mięso z dodatkiem duszonych warzyw,
- bigos,
- gołąbki,
- dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami,
- fasolka po bretońsku,
- leczo,
- pierogi i naleśniki ze szpinakiem lub z kapustą.
Proste i szybkie przekąski z warzyw na co dzień i na imprezę
Warzywa stanowią szybki sposób na pyszne i łatwe przekąski. Przekąską w ciągu dnia są nie tylko klasyczne kanapki, lecz także porcja sałatki. Letnie i wiosenne sałatki robimy z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa, makaronu lub ryżu. Coraz bardziej popularne jest zabieranie sałatek na drugie śniadanie do pracy.
Warzywa to także sposób na szybki poczęstunek dla gości lub na imprezę. Dają one ogromne pole do popisu, gdyż z warzyw tworzymy najróżniejsze dania. Gości na imprezie zachwycą warzywa z dipem, roladki warzywne, grzanki z warzywami, paszteciki z warzywami, przekąski z warzyw i ciasta francuskiego itp.
Dania warzywne na śniadanie i kolację
Na śniadanie i kolację tradycyjnie jemy kanapki z wędliną lub serem, najlepiej z dużą ilością warzyw. Doskonałym daniem, które dostarcza witamin i składników mineralnych, jest sałatka. Wiosną robimy sałatki warzywne z wiosennych i letnich warzyw, jak różne sałaty, pomidory, rzodkiewki, papryka i ogórki.
Jesienią i zimą tworzymy sałatki i surówki z surowych lub gotowanych warzyw korzennych. Dodatek mięsa lub makaronu sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i może stać się samodzielnym daniem na obiad, kolację lub do lunchboxa do pracy. Klasyczną potrawą kuchni polskiej jest sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego. Zimą szczególnie dużą wartość mają kiszonki. Kiszona kapusta stanowi bazę do surówek z dodatkiem jabłka i czosnku.