Schab duszony

Opublikowano: 24.08.2021 r., 14:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab duszony podany na ziemniaczanym puree.
Schab duszony
Schab duszony to pomysł na lekki posiłek idealny dla całej rodziny. Całość ma wspaniały i aromatyczny smak, a mięso jest bardzo delikatne, tak że rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 60 min
277 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Bulion warzywny - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklanka

Przepis na schab duszony krok po kroku

Schab oczyść z błonek i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej niej posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do całości wrzuć plastry schabu. Podsmaż przez 3 minuty.

Do schabu wlej bulion i dopraw pieprzem, posiekaną natką pietruszki i papryką. Całość duś przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.

Odrobinę sosu zmieszaj w szklance z mąką i przelej do garnka z mięsem.

Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż do zagotowania sosu.

Jak oceniasz przepis na schab duszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat schabu duszonego

Schab duszony świetnie sprawdzi się na obiad, nie tylko niedzielny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Choć lekkostrawny, wcale nie jest nudny czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie, w takim wydaniu dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych, jak z najlepszych restauracji. A do zrobienia całości wystarczy tylko dobre mięso.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry schab duszony, który nie będzie zbyt skomplikowany, czy pracochłonny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują

Przepis na schab duszony jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować danie pełne smaku, a także bardzo aromatyczne. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne.

Sos do schabu duszonego robi się z dodatkiem smażonej cebuli, która po obróbce staje się nieco słodkawa, jednak wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem mięsa. Do sosu dodaje się dość sporo przypraw, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem podkreślającym mięso. Ten sos świetnie łączy się też z ziemniakami.

Schab w sosie sprawdzi się także na większe uroczystości. Spokojnie może gościć na stole podczas dużych uroczystości, czy świąt.

Do tego przepisu używa się mięsa w plastrach, gdyż łatwiej i szybciej się uduszą, a przy tym można je dokładnie skąpać w sosie. To najlepszy pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Tak przygotowane mięso sprawdzi się na obiad. Schab z przepisu jest naprawdę pyszny, a przy tym delikatny. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za zbyt dietetycznymi obiadami, gdyż to mięso choć fit smakuje po prostu obłędnie. To dobry i sprawdzony przepis, który pozwala przygotować to apetyczne i aromatyczne mięso w swojej kuchni w naprawdę łatwy sposób.

Alergeny w schabie duszonym

Lista alergenów dla schabu duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu duszonego

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowane mięso jest lekkie, jednak nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu ze względu na niekorzystny wpływ na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
154.22
277.59
Białko (g)
12.59
22.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
5.49
9.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.00
9.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.91
16.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
4.62
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
11.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.31
9.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
1.85
Cholesterol (mg)
37.22
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
3.22
5.80
Witamina B6 (mg)
0.48
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.53
Witamina C (mg)
1.60
2.88
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.40
Witamina E (mg)
0.81
1.45
Retinol (µg (mcg))
0.56
1.00
Tiamina (mg)
0.40
0.71
Ryboflawina (mg)
0.12
0.21
Niacyna (mg)
4.64
8.36
Foliany (µg (mcg))
3.27
5.89
Beta karoten (µg (mcg))
24.86
44.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
95.72
172.29
Potas (mg)
278.84
501.92
Wapń (mg)
13.07
23.52
Fosfor (mg)
139.46
251.03
Magnez (mg)
19.08
34.35
Żelazo (mg)
0.43
0.78
Cynk (mg)
0.93
1.67
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu duszonego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu duszonego

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
200 ml
3/4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
64.00