Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Opublikowano: 21.07.2022 r., 23:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego to szybka i prosta potrawa, którą przygotujesz w krótkim czasie w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
203 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Por (100 g)
  • Szynka wiejska - 1 kawałek (200 g)
  • Ser gouda - 1 kawałek (200 g)
  • Majonez - 5 łyżek (50 g)
  • Pieczarki marynowane - 1 słoiczek (200 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego krok po kroku

Jajka ugotuj w lekko osolone wodzie.

Szynkę, ser, cebulę i por pokrój w kostkę.

Jajka obierz ze skorupy i pokrój w kostkę, wymieszaj z resztą składników.

Wymieszaj z majonezem i musztardą, całość dopraw do smaku.

Dodaj przekrojone na pół marynowane pieczarki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego.

Będziesz potrzebować jedynie kilku składników, kilka jajek, marynowane grzybki u mnie będą to pieczarki, ale możesz skorzystać z innego rodzaju. Wybierz swoje ulubione. Potrzebne będą jajka, ser żółty w kostce, szynka, por, majonez i musztarda.

Jajka gotuję w lekko osolonej wodzie na twardo, pamiętaj aby po ugotowaniu pozostawić je w zimnej wodzie. Skorupka będzie łatwiej odchodzić.

Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj.

Cebulę natomiast pokrój w plastry lub pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Na samym końcu dodaj marynowane grzybki w całości lub przekrojone na pół.

Całość wymieszaj z musztardą i majonezem. Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki, zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sam przyznaj, że to prosty przepis. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już wiesz, jak zrobić sałatkę z pieczarek marynowanych i sera żółtego, zatem życzę Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Lista alergenów dla sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
169.89
203.87
Białko (g)
11.08
13.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
4.10
4.91
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
3.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.16
14.59
Tłuszcze nasycone (g)
5.68
6.81
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
7.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.73
4.48
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.75
3.30
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.39
130.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
70.99
85.19
Witamina B6 (mg)
0.16
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
0.66
Witamina C (mg)
2.91
3.49
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.76
Witamina E (mg)
0.52
0.62
Retinol (µg (mcg))
63.07
75.69
Tiamina (mg)
0.16
0.19
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Niacyna (mg)
1.28
1.54
Foliany (µg (mcg))
25.72
30.86
Beta karoten (µg (mcg))
94.51
113.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
380.72
456.87
Potas (mg)
194.64
233.57
Wapń (mg)
153.56
184.27
Fosfor (mg)
192.82
231.38
Magnez (mg)
17.84
21.41
Żelazo (mg)
0.93
1.11
Cynk (mg)
1.36
1.64
Miedź (mg)
0.11
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Koszt składników
42.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Szynka wiejska
200 g
1 kawałek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Ser gouda
200 g
1 kawałek
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Pieczarki marynowane
200 g
1 słoiczek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
42.40