-
Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana jest wyjątkową, warstwową sałatką. Jest bogata w różne składniki, które łączą się w smaczną całość. Sałatka ta …
40 + 10 min łatwy 16 131 kcal -
Sałatka z pieczarek i jajek
Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem to szybka przekąska na wiele imprez. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy …
20 min łatwy 4 290 kcal -
Sałatka z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek …
20 + 10 min łatwy 6 333 kcal
Sałatki z pieczarkami - przepisy
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do …
20 min łatwy 4 150 kcal -
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Szybka sałatka z pieczarkami marynowanymi do doskonały pomysł na danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Przepisy na te dania …
15 min łatwy 6 158 kcal -
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
Sałatki z pieczarkami i jajkiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest również bardzo zdrowa, ze względu na …
20 + 10 min łatwy 4 218 kcal -
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, …
15 min łatwy 4 195 kcal -
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest smacznym pomysłem na kolację lub przystawkę. Swój wyborny smak zawdzięcza niezwykłej kompozycji ostrego pora i …
15 + 15 min łatwy 3 508 kcal -
Sałatka z pieczarkami i porem
Sałatka z pieczarkami i porem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy w formie …
20 + 15 min łatwy 10 103 kcal
-
Sałatka z pora i pieczarek
Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego …
20 + 10 min łatwy 2 225 kcal -
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
20 + 10 min łatwy 3 -
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
Sałatka z pieczarkami konserwowymi, jajkiem, ogórkiem, koperkiem i majonezem nadaje się na obiad lub kolację w gronie najbliższych i znajomych. …
20 + 10 min łatwy 4 222 kcal -
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia. Po takiej propozycji …
20 + 10 min łatwy 4 203 kcal -
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego …
60 + 15 min łatwy 6 263 kcal
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
30 min łatwy 6 392 kcal -
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania …
15 + 60 min łatwy 6 203 kcal -
Pieczarki z cebulą
Pieczarki z cebulą to pomysł na szybki, prosty i smaczny dodatek do dań głównych, zwłaszcza mięsnych. Ich przygotowanie zajmie Ci …
20 min łatwy 2 174 kcal -
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Sałatka z jajkiem i pieczarkami to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na …
20 + 10 min łatwy 4 131 kcal -
Sałatka pieczarkowa z porem
Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na kolację. Smaczna sałatka z jajkiem i pieczarkami świetnie sprawdzi się również na …
45 min łatwy 4 -
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
Domowy obiad w nieco innej wersji? Nie ma sprawy. Często zastanawiamy się co zrobić na obiad. Klasyczny schabowy? Być może …
30 + 30 min łatwy 4 495 kcal
Sałatki z pieczarkami - pomysły i przepisy na sałatki z dodatkiem pieczarek
Wykorzystanie pieczarek w sztuce kulinarnej jest niezwykle uniwersalne. Mogą one zastąpić mięso w większości dań wegetariańskich lub postnych oraz nadają daniom grzybowy smak. Pieczarki są nie tylko uniwersalne, lecz także smaczne, zdrowe, łatwe w obróbce i tanie. Mało kto wie, że mają dużo wartości odżywczych. Mniej popularne jest użycie pieczarek do sałatki. Jednak warto spróbować, gdyż sałatki z pieczarkami są pyszne i łatwe do zrobienia. Doradzamy jak użyć pieczarki do różnych dań i do sałatek i pokazujemy ciekawe przepisy na sałatki z pieczarkami.
Dlaczego warto stosować przepisy na smaczne sałatki z pieczarkami
Dlaczego warto wprowadzić pieczarki do diety
Grzyby wykorzystywane były w sztuce kulinarnej od wiek wieków. Od zarania dziejów prości ludzie zaopatrywali się w darmową żywność w lesie. Obecnie grzyby należą do jednych z najdroższych produktów. Ponadto nieznajomość gatunków grzybów może prowadzić do groźnych zatruć. W przypadku grzybów zawsze istnieją pewne obawy, szczególnie że nie każdy dobrze zna się na grzybach. Dlatego też często wybieramy ich tanią i bezpieczną wersję, jaką są pieczarki.
Mało kto wie, że pieczarki mają wiele wartości odżywczych i warto je włączyć do diety. Zawierają dużo potasu i witamin z grupy B. Pieczarki regulują poziom glukozy we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają odporność organizmu. Ponadto pieczarki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzają się w diecie odchudzającej. Wadą pieczarek jest ich ciężkostrawność.
Pieczarki w sztuce kulinarnej
Pieczarka dwuzarodnikowa pochodzi głównie z hodowli przemysłowej. Jest tania i łatwo dostępna. Na rynku dostępne są 3 odmiany pieczarek:
- pieczarki białe,
- pieczarki brązowe,
- pieczarki portobello.
Zarówno pieczarki białe jak i brązowe nadają się do sałatek i wielu innych dań. Pieczarki brązowe charakteryzują się mocniejszym aromatem. Natomiast pieczarki portobello, o dużych kapeluszach, stosuje się najczęściej do faszerowania lub jako kotlety pieczarkowe.
Warto pamiętać, że pieczarki są produktem nietrwałym i szybko się psują. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Niewykorzystane pieczarki można zamrozić zarówno w postaci surowej jak i usmażonej. Pieczarki smażymy, gotujemy, dusimy lub pieczemy. Mało kto wie, że można je jeść na surowo. Najczęściej do potraw z pieczarkami obieramy je ze skórki. Nie jest to jednak konieczne. Wystarczy pieczarki dokładnie umyć i pokroić. Jak inne grzyby, również pieczarki można suszyć.
Pieczarki mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Często są jednym ze sposobów zastępowania mięsa w potrawach wegetariańskich. Najprostszy pomysł na danie z pieczarkami stanowi usmażenie ich na patelni z cebulą. Danie to możemy wykorzystać na obiad do dań z makaronem, ryżem czy kaszą, zaś gdy wystygnie możemy zrobić z niego pastę do chleba, na przykład z jajkiem lub z awokado.
Najbardziej popularne przepisy z pieczarkami:
- sos grzybowy,
- pasta do chleba,
- sos do spaghetti,
- sałatki z pieczarkami,
- pierogi, krokiety, naleśniki z pieczarkami,
- zupy i dodatki do zup.
Pieczarki świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnych dań. Dodajemy je do kotletów mielonych mięsnych i wegetariańskich. Robimy z nich smaczne zapiekanki. Dodajemy je jako warstwę do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych. Słynnym daniem jest polska zapiekanka rodem z PRL, czyli bagietka z pieczarkami, serem i ketchupem. Pieczarki odgrywały szczególną rolę w daniach w czasach PRL, kiedy to mięso było drogie. Dlatego też pieczarki wykorzystywano zamiast mięsa w zapiekankach i pasztecikach szczecińskich.
Pieczarki sprawdzają się wszędzie tam, gdzie chcemy zastąpić mięso w daniach postnych lub wegetariańskich. Dania postne podawane są w czasie niektórych świąt religijnych, jak Wielki Post czy Wigilia Bożego Narodzenia. Wtedy dużą rolę odgrywają dania z grzybów. Ponieważ grzyby leśne są kosztowne, zastępowane są tanimi pieczarkami. Klasycznym daniem na Wigilię są pierogi z grzybami lub z kapustą i grzybami. Farsz do nich robi się najczęściej z pieczarek. Smaczne wyroby garmażeryjne jak paszteciki z pieczarkami, krokiety czy pierogi jada się nie tylko na święta.
Pieczarki świetnie sprawdzają się jako składnik przekąsek na kolację lub na imprezę. Podsmażone i zmiksowane pieczarki z dodatkami świetnie sprawdzają się jako pasta do chleba. Z pieczarek robimy także pyszny farsz do pasztecików i rogalików, szczególnie dla wegetarian. Paszteciki robimy z ciasta drożdżowego lub w wersji szybkiej, z ciasta francuskiego. Farsz z pieczarek sprawdzi się również do tarty, tartaletek na imprezę, roladek z tortilli, naleśników, omletów itp.
Pomysł na smaczne sałatki z pieczarkami
Pomysł na użycie pieczarek w sałatce nie jest jeszcze zbyt popularny. Jednak pojawiają się coraz bardziej nowe i modne przepisy na sałatki z pieczarkami. Jakie pieczarki używamy do sałatek? Przede wszystkim wykorzystujemy pieczarki gotowane lub marynowane. Pieczarki można jeść na surowo, lecz większość osób nie ma przekonania do jedzenia surowych grzybów. Świeże pieczarki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i gotujemy w wodzie około 10 minut. Po ostudzeniu należy je odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na kawałki. Szybka sałatka powstanie z pieczarek marynowanych. Wystarczy tylko odlać polewę i pokroić pieczarki. Do sałatek makaronowych czy jarzynowych sprawdzą się również pieczarki podsmażone.
Z dodatkiem pieczarek najczęściej tworzy się różne warianty sałatek jarzynowych. Pieczarki świetnie pasują do jajek na twardo i do sałatek z warzywami gotowanymi. Pieczarki gotowane i smażone mają delikatny smak, dlatego dobrym dodatkiem są produkty o mocnym smaku, jak ogórek kiszony lub konserwowy. Natomiast zdecydowany smak pieczarek marynowanych złagodzi jajko na twardo.
Jak zrobić pyszną sałatkę z pieczarkami
Pyszna sałatka z pieczarkami z jajkiem i z majonezem
Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem doczekała się wielu wariantów smakowych. Jednym z nich jest pyszna i szybka sałatka z gotowanymi pieczarkami. Do sałatki tej bierzemy pieczarki gotowane lub marynowane. Sałatkę okraszamy majonezem.
Wykonanie tej sałatki jest proste i szybkie. Wystarczy tylko pokroić i pomieszać składniki, jak:
- jajko na twardo,
- ogórek kiszony,
- cebula,
- jabłko,
- kukurydza z puszki.
Bazą do sałatek z pieczarkami jest jajko na twardo i ogórek kiszony lub konserwowy. Marynowane pieczarki świetnie wzbogacają delikatny smak jajka. Pozostałe składniki dobieramy według własnych upodobań smakowych. Do sałatki z pieczarkami pasują takie składniki jak:
- czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- groszek konserwowy,
- por,
- szczypiorek.
Na imprezę sałatkę z majonezem robimy w postaci warstwowej, tak aby pięknie prezentowała się w szklanym naczyniu.
Szybka i pyszna sałatka ze smażonymi pieczarkami
Do sałatki doskonale nadają się również podsmażone pieczarki. Warto jednak pokroić je w grube plastry i tylko lekko podsmażyć. Smażenie wydobędzie aromat z pieczarek i sprawi, że ich smak będzie bardziej zdecydowany.
Smażone pieczarki świetnie pasują do ziemniaków także w sałatce. Pyszna sałatka powstanie z gotowanych ziemniaków, pieczarek, cebuli oraz przypraw. Jako sos stosujemy majonez, którego smak wzbogacamy odrobiną musztardy.
Sycące sałatki z pieczarkami
Sycące sałatki stanowią doskonałe danie obiadowe, kolacyjne oraz drugie śniadanie do pracy. Aby sałatka była bardziej pożywna dodajemy takie składniki, jak makaron, ryż lub kaszę. Często smacznym i sycącym dodatkiem jest mięso. Tego rodzaju sałatka jest pysznym daniem na zimno, które zaspokoi głód na wiele godzin. Bardzo dobrym dodatkiem są pieczarki, które można dodać do mięsa, lub zastąpić mięso w daniach wege.
Sałatka ryżowa lub makaronowa z pieczarkami gotowanymi lub podsmażonymi wymaga majonezu oraz przypraw o bardziej zdecydowanym smaku. Dobrym dodatkiem są ogórki kiszone, musztarda lub sok z cytryny. Pieczarki sprawdzą się również w sałatkach z fasolą lub innymi roślinami strączkowymi.