Bruschetta z pomidorami

Opublikowano: 25.11.2021 r., 16:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
włoska bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej to danie, którego poprostu trzeba spróbować.
Przygotowanie 20 min
253 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Bagietka francuska (140 g)
  • Pomidory koktajlowe (400 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia

Przepis na bruschettę z pomidorami krok po kroku

Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz na suchej patelni lub w tosterze.

Pomidory pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą i przyprawami.

Na grzanki ułóż pomidory.

Podawaj udekorowane świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na bruschettę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat bruschetty z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to również świetny pomysł na śniadania i kolacje. Sprawdzi się jako fantastyczne przekąski na imprezę dla wielu gości, również dla dzieci. Choć kuchnia włoska to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych i lubianych, bruschetta z pomidorami z pewnością posmakuje również tym, którzy na co dzień za nią nie przepadają, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Jednocześnie przepis na nią jest bardzo prosty i szybki, a bruschetta zawsze wychodzi pyszna. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić bruschettę z pomidorami, która zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.

Aby przygotować przepis na bruschettę z pomidorami potrzebne Ci będą bagietki, pomidory (najlepiej koktajlowe, san marzano, bawole serc), czosnek, oliwa z oliwek... To wszystko, Wydawać by się mogło, że z tych kilku składników trudno będzie stworzyć naprawdę pyszne danie, ale nic bardziej mylnego. Wszystkie składniki idealnie się dopełniają i komponują smakiem. Dodatkowo brushetta to nie tylko dobra, ale również bardzo zdrowa przystawka, pełna witamin i bioaktywej, charakterystycznej dla pomidorów substancji jaką jest likopen - ma on udowodnione działanie zapobiegające wielu chorobom cywilizacyjnym i przewlekłym.

Dlatego, jeśli nie miałaś/miałeś wcześniej okazji do tego aby samodzielnie przygotować bruschettę z pomidorami poznaj nasz przepis, który krok po kroku opisuje wszystkie etapy.

Alergeny w bruschettcie z pomidorami

Lista alergenów dla Bruschetty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze bruschetty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować bruschettę w wersji o niskim indeksie glikemicznym wykorzystaj pieczywo pełnoziarniste.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
126.56
253.11
Białko (g)
3.34
6.67
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: bagietka francuska.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.92
31.85
Węglowodany przyswajalne (g)
14.52
29.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.86
11.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
2.40
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
9.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
7.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.61
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.72
57.44
Witamina B6 (mg)
0.11
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.17
20.34
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.79
1.58
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Niacyna (mg)
1.57
3.15
Foliany (µg (mcg))
39.77
79.54
Beta karoten (µg (mcg))
307.14
614.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
148.03
296.05
Potas (mg)
175.02
350.03
Wapń (mg)
23.97
47.95
Fosfor (mg)
45.46
90.92
Magnez (mg)
15.82
31.64
Żelazo (mg)
1.19
2.39
Cynk (mg)
0.39
0.79
Miedź (mg)
0.08
0.17
Mangan (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: bagietka francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z pomidorami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bruschetty z pomidorami

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
140 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
36.00