-
Pomidorowa
Zupa pomidorowa to doskonały wybór na rozgrzewającą zupę obiadową. Doskonale smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Zupę pomidorową można …
20 + 40 min łatwy 4 174 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal
Dania z pomidorami - przepisy
-
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Dorsz w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 6 103 kcal -
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego …
10 min łatwy 2 387 kcal -
Sałatka caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska …
15 min łatwy 2 253 kcal -
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to …
20 min łatwy 3 253 kcal
-
Kurczak caprese
Kurczak caprese to naprawdę świetna opcja na pyszny posiłek pełen smaku. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowania, dlatego spokojnie poradzi …
10 + 30 min łatwy 4 269 kcal -
Pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane stanowią doskonały wybór na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, kolację, ale także na imprezę. Całość jest …
15 + 30 min łatwy 4 327 kcal -
Szakszuka z kiełbasą
Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu …
10 + 20 min łatwy 2 254 kcal -
Surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
10 min łatwy 2 90 kcal -
Ciasto francuskie z pomidorami
Ciasto francuskie z pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Przepis na ciasto francuskie z pomidorami jest prosty, dlatego nie …
20 + 25 min łatwy 6 476 kcal
-
Miszmasz
Miszmasz to tradycyjna potrawa pochodząca z Bułgarii. Pyszna potrawa na bazie jajek i kolorowych dodatków doskonale sprawdza się na szybką …
15 + 10 min łatwy 5 467 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal -
Mizeria z pomidorów
Mizeria z pomidorów to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. …
10 min łatwy 2 104 kcal -
Briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób …
15 + 60 min łatwy 6 259 kcal -
Menemen
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już …
10 + 15 min łatwy 2 428 kcal -
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal
-
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz …
20 + 15 min łatwy 2 447 kcal -
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka …
15 min łatwy 4 152 kcal -
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne …
15 + 20 min łatwy 4 141 kcal -
Sałatka big mac
Pyszny pomysł na coś szybkiego z kurczakiem na kolację? Warstwowa sałatka big mac jest świetna – dobra i łatwa. Znakomicie …
45 min łatwy 8 289 kcal -
Pomidory pod pierzynką
Pomidory pod pierzynką to danie, które zaskakuje ciekawą formą, ale również fantastycznym smakiem. Będzie dobrym wyborem na pyszny obiad, czy …
30 + 45 min łatwy 4 354 kcal
-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa na słono to niecodzienna wersja pysznej, wytrawnej rolady. Jest idealną przekąską do postawienia na stół podczas imprez okolicznościowych, …
60 + 20 min średni 6 362 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 144 kcal -
Pierogi meksykańskie
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych …
20 + 20 min łatwy 6 474 kcal
-
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Garganelli
Garganelli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, którzy przypomina nieco makaron pene, jednak dodatkowo …
35 min łatwy 2 1155 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal -
Sałatka z tortellini i jajkiem
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 4 358 kcal -
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal -
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na …
20 + 30 min łatwy 2 899 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal -
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną …
20 + 30 min łatwy 6 396 kcal -
Panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który …
10 + 5 min łatwy 1 280 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal -
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. …
25 + 15 min łatwy 6 422 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z pomidorami
Jak wykorzystać pomidory w kuchni? Oto zbiór najsmaczniejszych przepisów na dania z pomidorów
Kto nie lubi pomidorów, w sałatce, na pizzy, czy na kanapce? Pomidory dodaje się niemal do wszystkiego. Nie wyobrażamy sobie sałatki bez pomidorów. I warto je jeść, gdyż mają liczne wartości odżywcze i witaminy. Jedzmy je ze względu na prozdrowotne właściwości likopenu. Przedstawiamy rodzaje pomidorów i przepisy z pomidorami. Doradzamy co można zrobić z pomidorów i jak je efektywnie wykorzystać w kuchni.
Pomidory w polskiej kuchni
Zastosowanie pomidorów w kuchni
Pomidory pochodzą z Peru. Od wieków uprawiano w Ameryce Południowej, zaś w Europie poznano je po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Warzywo to ma ogromne zastosowania w kuchni. Z potraw z pomidorami słynna jest szczególnia kuchnia śródziemnomorska. Natomiast uprawa pomidorów ma miejsce głównie w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych i Turcji. Co ciekawe pomidory uprawia się prawie wszędzie z wyjątkiem Mongolii, Afganistanu, niektórych krajów afrykańskich i indochińskich.
Swoją popularność zawdzięczają pomidory soczystej strukturze, która pozwala na wyrób sosów o różnej gęstości. Ponadto smak pomidorów nieco przypomina smak mięsny umami i to zapewne przyczyniło się do ich niebywałej kariery. Pomidory idealnie pasują do mięsa i serów oraz do innych warzyw. Wzbogacają i ożywiają ich smak. Mięso czy ser z nieco kwaskowym pomidorem stają się po prostu pyszne. Ponadto soczyste pomidory dodają wilgoci do sałatek, które stają się mniej suche.
W Polsce uprawa pomidorów jest bardzo upowszechniona, szczególnie że pielęgnacja tej rośliny nie jest trudna. Jest to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie, dlatego też z powodzeniem uprawia się ją w przydomowych ogródkach a nawet na balkonach. Dla własnych potrzeb możemy uprawiać pomidory w ogrodzie, w szklarniach lub w tunelach foliowych. Pomidory pochodzą z cieplejszego klimatu i potrzebują dłuższego okresu wegetacji, aby wydać owoce. Dlatego też w naszym klimacie nasiona wysiewamy do inspektów i robimy rozsadę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie możemy zakupić sadzonki. Mimo, że sadzonki pomidorów są łatwe do uprawy, ich pielęgnacja wymaga wprawy i doświadczenia.
Na rynku dostępne są różne rodzaje pomidorów. Obecnie na świecie występuje około 7000 gatunków pomidorów. Klasyczne pomidory okrągłe o uniwersalnym zastosowaniu. Pomidory podłużne używa się głównie do zup i przetworów. Małe pomidorki koktajlowe służą do sałatek, koreczków, czy przekąsek na imprezę. Pomidory malinowe kroi się głównie na kanapki.
Właściwości prozdrowotne pomidorów - wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy
Pomidory zwierają liczne witaminu i składniki odżywcze. Na czoło wysuwa się witamina C. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść 2 pomidory. W pomidorach występuje również witamina A i E. Szczególne właściwości prozdrowotne ma likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen nie ginie pod wpływem obróbki cieplnej. Co ciekawe, przetwory pomidorowe mają go więcej niż świeże pomidory.
Niestety popularność pomidorów na całym świecie sprawiła, że wdrożono ich masową produkcję. Poszukiwano przede wszystkim odmian, które ładnie wyglądają, są odporne na szkodniki i nie psują się w transporcie. W skutek licznych krzyżówek i modyfikacji pomidory zatraciły smak. Pomidory, których rozwój został sztucznie wstrzymany, aby można było je dłużej przechowywać, nie posiadają ani smaku, ani wartości odżywczych pomidorów naturalnie dojrzewających w słońcu.
Pomidory w kuchni polskiej
Co ciekawe, pomidory w kuchni polskiej zaczęto stosować późno bo dopiero w XIX wieku. Największą popularność zdobyły dopiero w XX wieku. Obok ogórków stanowią podstawową jarzynę do kanapek. Ketchup stanowi, po majonezie, drugi najpopularniejszy sos do kanapek i dań. Pomidory, a raczej zrobiony z nich przecier lub sos, wykorzystywane są jako uniwersalny dodatek do wielu dań, jak dania jednogarnkowe, zupy, sosy do makaronu i ryżu. Bez świeżych pomidorów trudno wyobrazić sobie sałatki. Kiedyś pomidory z drobno pokrojoną cebulką stanowiły klasyczną przystawkę do obiadu na co dzień i na święta. Dziś danie to nieco odchodzi w niepamięć i przegrywa z ogromną ilością przepisów na sałatki z udziałem pomidorów.
Głównie dania z dodatkiem pomidorów w kuchni polskiej to:
- zupa pomidorowa,
- fasolka po bretońsku,
- gołąbki z sosem pomidorowym,
- pomidory z cebulką i pieprzem jako klasyczna przystawka na święta.
Pomidory w kuchniach świata - słynne przepisy z pomidorami
Dania z pomidorami upowszechniły się na całym świecie. Jednak źródłem ich jest głównie kuchnia śródziemnomorska, gdzie powstały takie dania jak makarony z sosem czy pizza. Pomidory i sos pomidorowy stanowią główny składnik, który kładzie się na wierzchu pizzy. Najbardziej klasyczna włoska pizza ma na wierzchu mozzarellę i pomidory. Włoskie makarony nie mogą obyć się bez sosu pomidorowego. Pomidory stanowią niemal podstawę kuchni włoskiej. Słynna włoska kanapka bruschetta zawiera pomidory. Sos pomidorowy znajdziemy również w słynnej lazanii.
Pomidory królują również w Argentynie, gdzie jada się kanapki z wołowiną i pomidorami. Argentyńczycy zapożyczyli również makarony z sosem pomidorowym. Kultową potrawą stało się węgierskie leczo, które również zawiera pomidory.
Najbardziej słynnym sosem pomidorowym jest ketchup, który dodaje się do kanapek, dań mięsnych, dań z serem i innych. Co ciekawe, powstał on w Chinach, a jego nazwa jest pochodzenia chińskiego. Wtedy jeszcze nie zawierała pomidorów. Dopiero w XIX wieku receptura dotarła do USA, gdzie została zmodyfikowana i stała się sosem pomidorowym.
Pomidory nie występują w klasycznej kuchni azjatyckiej, lecz właśnie w Chinach uprawia się ich najwięcej. Chiny są największym producentem koncentratu pomidorowego, gdyż w takiej formie łatwiej jest go transportować.
Najciekawsze przepisy z pomidorów
Zastosowanie pomidorów do potraw na obiad
Do potraw obiadowych dodaje się sos pomidorowy. Stanowi on bazę do wielu sosów obiadowych. W kuchni polskiej sos pomidorowy dodaje się do gołąbków. Pulpety mięsna podaje się z sosem pomidorowym. Modnym daniem jest włoski makaron z sosem pomidorowym. Klasyczną zupą w kuchni polskiej jest zupa pomidorowa.
Pomidory są tak uniwersalne, że dodaje się je do bardzo wielu dań, jak dania jednogarnkowe, gulasze, duszone mięso, potrawki, zapiekanki czy sałatki. Przepisy na potrawy obiadowe wykorzystują świeże pomidory lub sos, czy też koncentrat pomidorowy.
Sałatki z pomidorami
Trudno dziś wyobrazić sobie sałatkę bez pomidorów. Pomidory nadają jej kwaskowy smak oraz odpowiednią soczystość. Najprostsza do zrobienia jest sałatka z pomidorów i świeżych warzyw liściastych. Dodajemy do niej rzodkiewkę, paprykę i inne. Warto pamiętać, aby nie łączyć pomidorów ze świeżym ogórkiem, gdyż tracimy wówczas witaminę C.
Patrząc na składniki klasycznej sałatki greckiej widzimy tam pomidory. Sałatka, której głównym składnikiem są pomidory to sałatka caprese, składająca się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pomidory stanowią składnik sałatki gyros, czy też sałatek z kurczakiem, łososiem czy tuńczykiem.
Zastosowanie pomidorów w przetworach
Ze względu na ważne właściwości likopenu warto robić przetwory z pomidorów. Likopen utrzymuje się mimo obróbki cieplnej i w przetworach jest go więcej niż w świeżych pomidorach. Przetwory z pomidorów robi się dość łatwo. Najprostszy i szybki sposób to zagotowanie pokrojonych pomidorów, umieszczenie w wyparzonych słoikach i zapasteryzowanie.
Z pomidorów robimy między innymi:
- przecier pomidorowy,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w całości w zalewie,
- pomidory w leczo na zimę.
Pomidorów nie robimy w zalewie octowej. Jednak można je kisić. Przetwory z pomidorów przydają się zimą do robienia zupy pomidorowej, sosów, jako dodatek do fasolki po bretońsku czy bigosu.