Zupa kalafiorowa Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 16:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kalafiorowa Thermomix przystrojona kwiatami czosnku w niebieskiej miseczce na granatowym tle
Zupa kalafiorowa Thermomix
Przepis na zupę kalafiorową z Thermomixa przygotujesz w kilku krokach. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku warzyw i chwili cierpliwości.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
92 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Marchewka (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Por (30 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Kalafior (600 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Cebula (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę kalafiorową z thermomixu krok po kroku

Obierz cebule, podziel na części i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką cebulę na dno naczynia.

Wlej oliwę i duś 3 minuty / temperatura Varoma / obroty 1.

Umyj, obierz i pokrój w większe kawałki marchew, pietruszkę, selera i pora. Wrzuć do naczynia Thermomixa.

Z kalafiora wytnij liście i głąba. Umyj i podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do naczynia Thermomixa.

Rozdrobnij wszystko 5 sekund / obroty 5.

Wlej 500 ml bulionu i gotuj 25 minut / temperatura 100 / obroty 2.

Po tym czasie zmiksuj wszystko, zwiększając obroty od 3 do 8 przez 30 sekund.

Wlej pozostały bulion, dopraw zupę solą i pieprzem.

Gotuj jeszcze 10 minut / temperatura 100 / obroty 2.

Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat zupie kalafiorowej z thermomixu

Przepis na zupę kalafiorową z Thermomixa przygotujesz w kilku krokach. Do jej przygotowania potrzebujesz niewielu warzyw i chwili cierpliwości.

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Świeży kalafior nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Zupa kalafiorowa Thermomix to szybki pomysł na obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową w Thermomixie, to już pokazujemy na to naprawdę szybki sposób. Na początku rozdrobnij obraną cebulę w naczyniu Thermomixa i podduś ją na oliwie przez 3 minuty. Następnie obierz, umyj i pokrój w większe kawałki warzywa korzeniowe i pora. Przygotuj kalafiora- usuń z niego liście i głąba. Podzielony na mniejsze różyczki dorzuć do pozostałych warzyw. Wszystko razem rozdrobnij przez 5 sekund. Wlej połowę bulionu i gotuj zupę przez 25 minut. Następnie wszystko zmiksuj i dolej resztę bulionu. Dopraw zupę do smaku i podgotuj jeszcze przez 10 minut. Tylko tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawiła się pyszna zupa. Jeśli chcesz, by była bardziej wiosenna, posyp ją przed podaniem natką pietruszki. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis na zupę kalafiorową z Thermomixa.

Obecność tłuszczu w zupie zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obecnych w warzywach, czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.

To danie bez mięsa na pewno Was zaskoczy i Wam zasmakuje, po czym na dłużej zagości na Waszych stołach.

Alergeny w zupie kalafiorowej z thermomixu

Lista alergenów dla zupie kalafiorowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupie kalafiorowej z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Obecność tłuszczu w zupie zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
30.83
92.49
Białko (g)
0.92
2.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.28
12.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.14
9.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
3.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.40
4.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
0.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
3.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
2.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.46
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
48.39
145.17
Witamina B6 (mg)
0.08
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.42
49.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.97
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.32
0.96
Foliany (µg (mcg))
23.41
70.22
Beta karoten (µg (mcg))
478.82
1436.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
161.99
485.97
Potas (mg)
151.03
453.10
Wapń (mg)
14.72
44.16
Fosfor (mg)
24.83
74.49
Magnez (mg)
8.46
25.39
Żelazo (mg)
0.27
0.80
Cynk (mg)
0.16
0.47
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie kalafiorowej z thermomixu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie kalafiorowej z thermomixu

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Por
30 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 30 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Kalafior
600 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Cebula
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Koszt składników
75.00