Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest odżywcza i bardzo sycąca, idealna na obiad dla rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
381 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Ziemniaki późne (450 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Ser żółty (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią krok po kroku

Cukinie umyj i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż w nim na przemian plasterki cukinii i ziemniaków.

Do miski wlej mleko, dodaj śmietanę i jajka. Ubij do połączenia składników.

Dopraw sos solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodaj żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie wymieszaj i zalej ziemniaki z cukinią.

Zapiekankę piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest odżywcza i bardzo sycąca, idealna na obiad dla rodziny.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią to doskonały pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wege pozwala na przygotowanie dania zarówno smacznego, ale, jak i pożywnego. Wszystko za sprawą licznych składników roślinnych, które świetnie się w niej komponują. Do głównych należą oczywiście ziemniaki. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Ważnym składnikiem jest również cukinia. To warzywo, po które warto sięgać na co dzień. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta-karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, tzn. pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie będących przyczyną rozwoju wielu chorób. Cukinia jest też smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jeśli zastanawiasz się jaki czas pieczenia i temperatura pieczenia są najlepsze, dowiesz się z opisu krok po kroku. Powstaje z niego pyszna potrawa, pełna smaku i niezwykle sycąca.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z cukinią

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z cukinią

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo błonnika i cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
95.41
381.66
Białko (g)
5.06
20.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.03
28.12
Węglowodany przyswajalne (g)
6.07
24.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.41
21.62
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
14.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.88
7.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
6.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.49
Cholesterol (mg)
54.09
216.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
47.46
189.85
Witamina B6 (mg)
0.18
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.17
Witamina C (mg)
12.21
48.84
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.34
Witamina E (mg)
0.21
0.84
Retinol (µg (mcg))
43.34
173.37
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Ryboflawina (mg)
0.14
0.57
Niacyna (mg)
0.49
1.97
Foliany (µg (mcg))
20.31
81.25
Beta karoten (µg (mcg))
48.27
193.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
100.56
402.24
Potas (mg)
262.01
1048.04
Wapń (mg)
97.36
389.45
Fosfor (mg)
114.64
458.56
Magnez (mg)
18.72
74.87
Żelazo (mg)
0.57
2.28
Cynk (mg)
0.75
3.02
Miedź (mg)
0.06
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z cukinią 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z cukinią

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Śmietana 18%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
20.90