Zapiekanka z cukinii

zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii - cukinia zapiekana najczęściej z różnymi warzywami w piekarniku. Zapiekanki z cukinii to pomysł na szybkie, proste i smaczne danie. Może być w wersji wege bez mięsa, jak i również z dodatkiem kiełbasy, mięsa drobiowego lub wieprzowego. Danie charakteryzuje się tym, iż wszystkie składniki kroimy, a następnie układamy warstwami. W popularnej wersji przepis na zapiekankę z cukinii jest posypany warstwą startego sera żółtego. Jednak istnieje wiele kombinacji, które pozwalają na uzyskanie różnych walorów smakowych.

Zapiekanka z cukinii - przepisy

Zapiekanka z cukinii - proste przepisy na smaczne dania obiadowe

Cukinia jest bardzo łatwo dostępnym warzywem, które może królować w naszej kuchni przez cały rok. Jednak mając swój ogródek, możemy bez trudu wyhodować swoją cukinię, a także rozpocząć intensywny sezon na jej obecność w codziennym menu. Dlatego warto sprawdzić, jaki przepis na zapiekankę z cukinii okaże się najlepszy.

Cukinia - niskokaloryczne warzywo dla każdego

Cukinia jest warzywem, które pozwala na to, aby przygotować szybkie, proste i smaczne dania na każdą okazję. Wyróżnia się przede wszystkim tym, iż jest ona niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajdziemy zaledwie 17 kcal. Ponadto warzywo to wykazuje się niską zawartością węglowodanów, przez co może być spożywane przez osoby mające problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

Spożywanie cukinii dostarczy nam nie tylko wyśmienitych walorów smakowych, ale także możemy liczyć na niesamowite wartości odżywcze. Przede wszystkim cukinia jest niesamowitym źródłem witaminy A, C i K. Znajdziemy w niej również bardzo ważne witaminy z grupy B. Oprócz witamin znajdziemy w cukinii również minerały, takie jak potas, sód, wapń, czy też żelazo. Bardzo ważnym składnikiem jest także beta karoten.

Dlaczego warto jeść regularnie cukinię?

Cukinia to, nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe warzywo. Nie tylko dostarczy nam wyjątkową ilość potrzebnych witamin i składników mineralnych. Jej regularne spożywanie będzie miało korzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jej obecność w diecie, wpłynie pozytywnie na działanie naszego układu nerwowego oraz odpornościowego. Cukinia jest także jednym z warzyw, które zaleca się w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Warto sięgać po cukinię, jeżeli jesteśmy regularnie nastawieni na stres. Ponieważ spożywanie tego warzywa korzystnie wpłynie na zwalczanie nadmiaru wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny. Okazuje się jednak, że powinniśmy uważać na to warzywo w przypadku, kiedy chorujemy na nerki lub też mamy problemu z woreczkiem żółciowym. Ponadto musimy uważać na gorzki smak cukinii. Ponieważ będzie on świadczył o zawartości kukurbitacyn, które są dla człowieka trujące. Dlatego po wyczuciu goryczy nie powinniśmy jeść takiego warzywa.

Przepis na zapiekankę z cukinii

Cukinia zapiekana jest jedną z najczęściej proponowanych wśród dań w czasie sezonu na to warzywo. Jest to szybkie i bardzo smaczne danie. Oczywiście może wystąpić w wielu różnych wersjach, jednak warto poznać podstawową recepturę, jak zrobić taką pyszną zapiekankę.

Chcąc dowiedzieć się, jak zrobić zapiekankę z cukinii, będziemy potrzebowali do niej zaledwie kilka składników. Do nich zalicza się:

  • 2-3 nieduże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g startego żółtego sera lub mozzarelli
  • Sól i pieprz do smaku

Najprostszy przepis na zapiekankę z cukinii wykonamy przy użyciu tak naprawdę 3 prostych składników. Cukinię kroimy w cienkie plastry, które będą jednocześnie tworzyć jedną z warstw w zapiekance. Taka zapiekanka będzie przypominać nam nieco lasagne, ponieważ będziemy wykładać kolejne warstwy, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym dnie naczynia żaroodpornego wykładamy plastry cukinii, na które następnie układamy mięso mielone.

Wszystkie warstwy powtarzamy tak, aby na samym wierzchu ułożyć ostatecznie plastry cukinii, które przysypujemy warstwą startego sera żółtego. Całość zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 30-40 minut. Zapiekankę z cukinii możemy doprawić dopiero po wyjęciu każdej porcji. Jednak zdecydowanie wcześniej zarówno cukinię oraz mięso mielone oprószyć solą i pieprzem, a dopiero później z nich przygotować zapiekankę.

Zapiekania z cukinii z jajek na patelni

Pomysły na smaczne i szybkie dania, często nie będą wymagać od nas nawet włączenia piekarnika. Jest to bardzo wygodne, szczególnie jeżeli przygotowujemy porcję dla 1 lub 2 osób. W takim przypadku będziemy potrzebowali:

  • 1 małą cukinię
  • 2-3 jajka
  • Niedużą garść startego żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie natka pietruszki

Cukinię ponownie kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli chcemy, możemy ją również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jajka rozbijamy i następnie roztrzepujemy na jednolitą konsystencję. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem według smaku. Cukinię mieszamy z jajkami, a opcjonalnie dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Dzięki temu nasze danie będzie prawdziwą bombą witaminową. Do przygotowanej masy dodajemy starty żółty ser, którym jednak możemy posypać wyłącznie wierzch naszej zapiekanki. Całość smażymy na patelni przez ok. 10 minut.

Zapiekanka z cukinii alternatywą dla zapiekanki ziemniaczanej

Zapiekanka ziemniaczana, określana również mianem babki ziemniaczanej, jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni. W tym celu musimy zetrzeć ok. 1 kg ziemniaków, które następnie mieszamy z jajkiem i cebulą, a następnie zapiekamy w piekarniku. Okazuje się, że możemy wykonać podobną wersję, ale z cukinii.

Przede wszystkim zapiekankę z cukinii będziemy mogli z powodzeniem przygotować w podobny sposób, tak jak przygotowujemy zapiekankę ziemniaczaną. W tym celu potrzebować będziemy ok. 1 kg cukinii, którą również ścieramy na dużych oczkach. Do całości dodajemy 3-4 jajka. Cukinia wydziela zdecydowanie więcej soku, dlatego bardzo ważne jest mimo wszystko, dodajemy jeszcze 3 ziemniaki. Do całej masy możemy dodać bułkę tartą lub mąkę pszenną. Zapiekania z cukinii może być również z dużą ilością sera żółtego, przez co jeszcze bardziej podkreślimy jej wyjątkowy smak. Jest to przepis na zapiekankę z cukinii bez mięsa. Całość również zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy na kawałki i podajemy z ulubioną sałatką.

Przepis na zapiekankę z cukinii w wersji wege

Bardzo często do naszych zapiekanek z cukinii nie chcemy dodawać sera żółtego, a także przygotowujemy ją bez mięsa. Taka wersja wege będzie zawierać wyłącznie w sobie zapiekankę z samej cukinii lub też innymi warzywami. Możemy ją wykonać na wiele sposobów. Oczywiście znajdziemy niejeden przepis na zapiekankę z cukinii w wersji wegańskiej. Jednak możemy każdy z nich także dowolnie modyfikować według swoich upodobań.

Zastanawiając się jak zrobić zapiekankę z cukinii z warzywami w wersji bez mięsa, jajek i żółtego sera, na pewno nie będziemy potrzebować zbyt wielu składników. Takimi warzywami, które pozwolą nam na przygotowanie prostego dania wege, mogą być pomidory, ziemniaki, dynia, bakłażan, papryka, fasolka szparagowa, szpinak, czy nawet rukola. Dodanie pomidorów bez skórki może wiązać się z tym, iż zapiekanka z cukinii puści dużą ilość soku.

W takim razie dobrze jest zastosować proste porady, aby pomidorów od razu nie dodawać do zapiekanki. Najlepiej jest je wcześniej nieco podsmażyć, dzięki czemu nadmiar soku po prostu wyparuje. Ponadto zamiast pomidorów w wersji wege możemy z powodzeniem zastosować koncentrat lub przecier pomidorowy. W ten sposób uzyskamy szybkie i jednocześnie bardzo smaczne danie.

Co możemy dodać również do zapiekanki z cukinią zamiast pomidorów oraz innych warzyw, które już zostały wymienione? Do takich dodatków zaliczymy m.in.:

  • Tofu - doskonały zamiennik sera żółtego, a także jeżeli chcemy przygotować proste i smaczne danie bez mięsa i jajek
  • Pieczarki lub boczniaki - jest to wyjątkowa propozycja na smaczne zapiekanki cukiniowe, które mają wyróżniać się bardziej podkreślonym smakiem
  • Makaron - zastanawiając się jak zrobić proste danie z cukinii, które jednocześnie będzie bardzo syte, z pewnością doskonale sprawdzi się makaron. Niekoniecznie musi on być wykonany z mąki pszennej, ale również sprawdzi się wege makaron z mąki kukurydzianej, groszku lub soczewicy.
  • Pesto - chcąc uzyskać szybkie danie w wersji wege, z pewnością do zapiekanki z cukinii będzie pasowało pesto z bazylii. Oczywiście wykonane z wegańskich składników bez sera i bez mięsa.
  • Cukinia zapiekana z warzywami - wybór aromatycznych ziół i przypraw

Gdy będzie nam zależeć na wyjątkowym smaku zapiekanki z cukinii i warzywami, powinniśmy wiedzieć, jakie przyprawy i zioła będą odpowiednie. W tym celu będziemy mogli uzyskać jeszcze lepszy smak. Na pewno do podstawowych przypraw zalicza się sól i pieprz. Jeżeli chcemy podkreślić smak, jaki daje cukinia zapiekana z warzywami, na pewno powinniśmy dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Aromatu i świeżości dodadzą także takie przyprawy i zioła jak bazylia, kolendra, oregano, czy też rozmaryn. W ten sposób uzyskamy proste danie we włoskim stylu.

Jeżeli uwzględniamy w zapiekance obecność pomidorów, to takie szybkie danie w wersji wege, możemy podkreślić przez dodanie natki pietruszki, czy też koperku. W ten sposób cukinia zapiekana bez mięsa i jajek doskonale sprawdzi się w wersji wiosenno-letniej. Zastanawiając się jak zrobić proste danie z cukinii i pomidorów, na pewno możemy taką zapiekankę przyprawić majerankiem, a nawet curry. Natomiast jeżeli zależy nam na tym, aby taka zapiekanka z cukinii i pomidorów była podana w wersji na ostro, to do warzyw warto dodać płatki chili.

Zapiekanka z cukinii - co warto wiedzieć?

Cukinia zapiekana bez mięsa i jajek to doskonała opcja nie tylko dla wegan, ale również dla osób, które mają różne nietolerancje pokarmowe. Już wiedząc, jak zrobić taką zapiekankę, powinniśmy najlepiej wyposażyć się w odpowiednie naczynie żaroodporne. Chociaż oczywiście cukinia zapiekana bez jajek uda się także na zwykłej blaszce do ciasta. Znajdując przepisy dotyczące tego, jak zrobić zapiekankę z cukinii powinniśmy patrzeć na czas pieczenia.

Najczęściej zapiekanki nie wymagają przykrycia. Jeżeli jednak zauważymy, iż góra zapiekanki ładnie się zarumienił, a spód nadal nie wygląda na dobrze wypieczony, to warto wierzch dania przykryć papierem do pieczenia. Nie mając nic przeciwko w dodaniu jajek do zapiekanki, możemy podawać je przynajmniej na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wymieszanie wszystkich warzyw w roztrzepanych jajkach. Innym sposobem na podanie jajek do zapiekanki jest ich wcześniejsze ugotowanie na twardo, a następnie pokrojenie i dodanie do wszystkich warzyw. Jak widzimy, istnieje naprawdę wiele różnych sposobów na przygotowanie zapiekanej cukinii.

Zapiekanka z cukinii na wiele sposobów. Zobacz, jak wygląda przepis na zapiekankę z cukinii, aby przygotować proste, szybkie i smaczne danie na obiad.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto