Tarta z brokułami

Opublikowano: 13.03.2022 r., 8:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to dobra opcja nie tylko na kolacje.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
524 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko 2% (15 ml)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Serek ricotta (100 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula czerwona (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, sitko, patelnia, obciążniki do pieczenia, forma do tarty 28 cm

Przepis na tartę z brokułami krok po kroku

W misce umieść przesianą mąkę z łyżeczką soli.

Dodaj pokrojone masło i posiekaj nożem.

Gdy powstaną grudki, dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć rękami jednolite ciasto.

Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.

Podzielony na różyczki brokuł ugotuj al dente.

Ugotuj 2 jajka na twardo.

Olej rozgrzej na patelni.

Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i smaż kilka minut.

Jak mięso zmieni kolor, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż do zarumienienia.

Po upływie 30 minut chłodzenia ciasta nagrzej piekarnik na 180 st. C.

Formę wyłóż ciastem na dnie i po bokach.

Na spodzie zrób dziurki widelcem, a następnie nałóż obciążniki.

Piecz 15 minut, zdejmij obciążniki i piecz kolejny kwadrans.

W misce połącz dobrze pozostałe 3 surowe jajka, ricottę oraz śmietankę.

Dodaj 2 ząbki czosnku, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.

Na przypieczony spód wlej masę z jajek i śmietanki.

Ułóż kurczaka, cebulę, brokuł, kukurydzę i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie na tarcie ułóż pokrojone w grube plastry jajka ugotowane na twardo.

Posyp tartę pokruszonym serem feta.

Piecz kolejny kwadrans.

Jak oceniasz przepis na tartę z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat tarty z brokułami

Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to dobra opcja nie tylko na kolacje. Przepis na tartę z brokułami możesz także podawać na obiady. Potrawa ta jest pełnowartościowa. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzebujesz. Jest pyszna, ponieważ połączenie składników jest bardzo dobrze dobrane. Warzywne nadzienie nadaje pięknego koloru – zielony brokuł, żółta kukurydza oraz czerwona cebula. Dobra nie tylko jako posiłek w rodzinnym gronie – to super pomysł także na imprezę. Zobacz, jak zrobić tartę z brokułami.

Tarta z brokułami określana jest także jako quiche. Jest to ciasto kruche na słono wypełnione masą złożoną z jajek, ricotty oraz śmietanki. Warzywna tarta jest zrobiona z kurczakiem, czerwoną cebulą, kukurydzą, jajkiem ugotowanym na twardo oraz z brokułem. Dodatek z sera feta na wierzch pięknie się rumieni podczas pieczenia i nabiera fajnego smaku. Do smaku wystarczy tylko czosnek, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Jak zrobisz tartę z brokułami, podawaj ją na kolację lub obiad. To dobry pomysł także na większe przyjęcie jako przystawka. Tartę z brokułami, kurczakiem, kukurydzą, jajkiem oraz serem feta możesz połączyć z dodatkiem sosu czosnkowego. To gwarancja najlepszego, wytrawnego połączenia smakowego.

Tarta z brokułami i z serem feta jest znakomitym pomysłem na kolację. Warzywna tarta na słono wcale nie musi być nudna. Jak zrobić tartę z brokułami? Przygotuj ciasto kruche. Zagnieć mąkę z solą, jajkiem, masłem i odrobiną mleka. Ciasto schładzaj pół godziny. W tym czasie przygotuj dodatki. Ugotuj brokuł al dente. Jajka należy ugotować na twardo. Kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w piórka podsmaż na oleju. Do przepisu na tartę z brokułami dodaje się ser feta, który jest wystarczająco słony. Nie trzeba dodawać soli do tych produktów. Jest ona w tym przypadku zbędna. Po schłodzeniu ciasta wyłóż je na dnie i po bokach formy. Dno nakłuj widelcem i ułóż na nim obciążniki. Jeżeli nie masz specjalnych obciążników, możesz skorzystać z folii aluminiowej oraz surowej fasoli. Piecz pierwsze 15 minut z obciążeniem, kolejne 15 minut – bez. Gdy ciasto się piecze, zrób masę z jajek. Rozbij jajka ze śmietanką i serem ricotta. Dodaj posiekany czosnek, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Masę wlej na spód tarty, a na niej ułóż kurczaka, cebulę, brokuł i kukurydzę. Piecz 15 minut, dołóż pokrojone, ugotowane na twardo jajka i pokruszony ser feta. Piecz kolejny kwadrans. Przepis na tartę z brokułami jest już gotowy. Pysznie i prosto.

Alergeny w tarcie z brokułami

Lista alergenów dla tarty z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek ricotta
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze tarty z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z brokułami jest przepisem, który jest zbilansowany. Dostarcza wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz oraz węglowodany).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
233.32
524.97
Białko (g)
9.47
21.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
13.42
30.19
Węglowodany przyswajalne (g)
13.06
29.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
15.89
35.76
Tłuszcze nasycone (g)
11.26
25.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
10.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.73
8.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
106.61
239.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.90
17.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
4.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.43
93.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
182.22
409.99
Potas (mg)
135.00
303.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.41
196.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.40
300.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.32
36.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z brokułami 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z brokułami

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
15 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 ml
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
70.00