Strogonow wieprzowy

Opublikowano: 11.02.2022 r., 14:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow wieprzowy podany w czarnym talerzu ustawionym na niebieskim tle
Strogonow wieprzowy
Strogonow wieprzowy to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
202 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Cebula (90 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Bulion wołowy (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na strogonow wieprzowy krok po kroku

Mięso umyj i pokrój w paski. Oprósz pieprzem, solą i ostrą papryką.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je również w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem podgrzej olej.

Usmaż na nim mięso przez około 4 minuty. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż razem kilka minut.

Dodaj papryki i pieczarki. Smaż razem około 5 minut.

Zalej całość bulionem. Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i soli i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj całość około 30 minut.

W razie potrzeby dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na strogonow wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat strogonow wieprzowy

Strogonow wieprzowy to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.

Przepis na strogonow wieprzowy nie wymaga wielu składników. Potrzebne będzie mięso wieprzowe (polędwiczki lub schab), papryki w trzech kolorach, pieczarki, bulion wołowy i koncentrat pomidorowy. Na samym początku przygotuj mięso. Umyj je, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Mięso dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Obierz, oczyść i pokrój cebulę, czosnek, papryki i pieczarki. Najpierw podsmaż samo mięso na oleju. Następnie dodaj do niego cebulę z czosnkiem. Na koniec dorzuć papryki z pieczarkami. Smaż razem i wszystko zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą z pieprzem. Strogonow wieprzowy gotuj około 30 minut. Możesz na koniec doprawić solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow wieprzowy. To naprawdę prosty przepis. Tak przygotowane danie z mięsa wieprzowego będzie świetnie pasować do kasz, ziemniaków lub samego pieczywa. Ten sprawdzony przepis będzie dobry nie tylko na obiad rodzinny, ale również jako ciepłe danie np. na sylwestra.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w strogonow wieprzowy

Lista alergenów dla strogonow wieprzowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze strogonow wieprzowy

na 100g gotowej potrawy

W zależności od elementu mięsa wieprzowego jego kaloryczność waha się od 120 do 360 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
67.58
202.74
Białko (g)
6.89
20.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.91
11.73
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
8.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.85
8.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
2.18
6.54
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
4.55
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.99
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: bulion wołowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.26
54.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
25.06
75.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
45.96
137.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.26
Witamina E (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.74
8.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.63
37.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
270.02
810.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
82.35
247.04
Potas (mg)
279.86
839.58
Wapń (mg)
10.21
30.64
Fosfor (mg)
92.55
277.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.51
46.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.01
Cynk (mg)
0.68
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonow wieprzowy 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonow wieprzowy

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion wołowy
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Koszt składników
65.50