Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Opublikowano: 01.10.2022 r., 15:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Dość nietypowa, ale bardzo smaczna sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem to idealny pomysł na szybką przekąskę lub danie na imprezę.
Przygotowanie 30 min
392 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Krakersy - 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Ser żółty (150 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Majonez (1 g)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (150 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Szynka konserwowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem krok po kroku

Masło rozpuść na patelni i podsmaż drobno pokrojone pieczarki.

Cebulę dymkę drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem.

Wymieszaj z połową majonezu, solą i pieprzem.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebulki z majonezem.

Jajka ugotuj na twardo w wodzie.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krakersy rozłóż na blaszce, wyłóż warstwę cebulową, pieczarki, ser.

Ponownie ułóż krakersy, dodaj starte jajka z majonezem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Pyszna sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować takich składników jak: jajka, majonez, ser żółty, krakersy, pieczarki, masło lub olej rzepakowy, cebulka dymka, szynka konserwowa.

W pierwszej kolejności masło rozpuść na patelni i podsmaż drobno pokrojone pieczarki. Cebulę dymkę drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj z połową majonezu, solą i pieprzem. Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebulki z majonezem. W tym czasie jajka ugotuj na twardo w wodzie, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Krakersy rozłóż na blaszce, wyłóż warstwę cebulową, pieczarki, ser. Ponownie ułóż krakersy, dodaj starte jajka z majonezem. Nasza warstwowa sałatka na imprezę czy na sylwestra jest gotowa. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, które są wykonane z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w sałatce na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Ser żółty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie tolerujesz glutenu, zwróć uwagę na odpowiedni dobór krakersów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
196.25
392.51
Białko (g)
10.16
20.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.93
25.86
Węglowodany przyswajalne (g)
11.33
22.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
3.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.71
23.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.61
11.23
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
12.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
7.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
4.48
Cholesterol (mg)
104.58
209.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
69.40
138.81
Witamina B6 (mg)
0.17
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
1.04
Witamina C (mg)
2.66
5.32
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.19
Witamina E (mg)
0.63
1.26
Retinol (µg (mcg))
63.30
126.60
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Ryboflawina (mg)
0.29
0.58
Niacyna (mg)
2.14
4.28
Foliany (µg (mcg))
29.81
59.63
Beta karoten (µg (mcg))
73.43
146.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
420.10
840.21
Potas (mg)
242.13
484.26
Wapń (mg)
117.35
234.69
Fosfor (mg)
200.31
400.62
Magnez (mg)
23.91
47.83
Żelazo (mg)
1.38
2.75
Cynk (mg)
1.44
2.89
Miedź (mg)
0.15
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Koszt składników
42.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
1 opakowanie
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Majonez
1 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Cebula dymka
150 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Szynka konserwowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
42.70