Naleśniki z białym serem

Opublikowano: 29.03.2021 r., 3:38 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z białym serem leżą na białym talerzu. Na nich znajdują się truskawki.
Naleśniki z białym serem
Naleśniki z białym serem to idealny pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci. Przepis na farsz jest łatwy. Sprawdź, jak zrobić naleśniki z serem białym!
Przygotowanie 30 min
354 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - 1 opakowanie (250 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (115 ml)
  • Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (100 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
  • Truskawki - 1 garść (70 g)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska, chochelka

Przepis na naleśniki z białym serem krok po kroku

Do miski wbij jajka. Następnie wsyp 1/2 łyżeczkę soli. Dodaj mleko, olej i 1/2 szklankę wody gazowanej. Połącz składniki za pomocą miksera.

Mąkę przesiej i stopniowo dodaj do masy. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Masa powinna wyjść w miarę gęsta. Należy odstawić ją na 10 min.

Do drugiej miski włóż twaróg. Rozdrobnij go za pomocą widelca. Dodaj śmietanę i jedno opakowanie cukru waniliowego. Całość dobrze wymieszaj.

Patelnie nasmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nabieraj tyle masy, aby można było ją rozlać na całą powierzchnię patelni i naleśniki wyszły cienkie. Ciasto smaż na średnim ogniu. Po kilku minutach przerzuć na drugą stronę.

Na usmażonych naleśnikach rozsmaruj farsz i dobrze zawiń.

Gotowe naleśniki rozdziel na 4 porcje.

Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki. Dodaj je na naleśniki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z białym serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników z białym serem

Naleśniki z białym serem na słodko to idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. W zależności od tego, na co masz się ochotę, możesz dodawać do nich przeróżne dodatki. Samo ciasto na naleśniki wyrabia się szybko. Nie trzeba osobno ubijać białka i robić masy z żółtkiem. Te naleśniki z serem twarogowym bardzo dobrze smakują na ciepło, więc warto je podwójnie zasmażyć.

Jak zrobić naleśniki z serem białym? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, a następnie odpowiednio usmażyć ciasto. Zazwyczaj produkty potrzebne na te naleśniki ma się w lodówce lub w spiżarni, więc można je przygotować również dla niespodziewanych gości.

Przygotowując naleśniki, warto pamiętać o kilku rzeczach. Zawsze przed nabieraniem na chochelkę nowej porcji ciasta, należy je wymieszać. Naleśniki trzeba smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni (na średniej mocy kuchenki), ale należy mieć na uwadze to, że zazwyczaj druga strona naleśnika smaży się krócej. Gotowe naleśniki, które zostają odłożone na talerz, trzeba przykryć ściereczką.

Nadzienie z sera białego do naleśników warto dosłodzić cukrem. Możesz w tym celu użyć zwykłego cukru, ale warto zdecydować się na cukier waniliowy. Ciekawym dodatkiem byłby cukier kokosowy. Możesz także zrobić serowo-bananowy farsz, a zawinięte naleśniki posmarować Nutellą.

Naleśniki z serem smażone podwójnie zyskują chrupiącą skórkę. Na górę można dodać śmietanę i posypać całość cynamonem i cukrem wanilinowym. Te naleśniki smakują też bardzo dobrze z dodatkiem bitej śmietany, pokrojonymi truskawkami i sosem do lodów (np. o smaku karmelowym lub czekoladowym).

Przepis na naleśniki z twarogiem jest bardzo prosty, a do tego smaczny. Niezależnie od tego, czy przygotujesz je na śniadanie, obiad, podwieczorek, deser czy kolację, możesz być pewien, że bardzo szybko znikną ze stołu. Te w wersji podwójnie zasmażanej nie są tak bardzo znane, więc jeśli chcesz czymś zaskoczyć swoich gości, dobrze zawinięte naleśniki z farszem twarogowym daj na chwilę na patelnię, aby się przypiekły.

Alergeny w naleśnikach z białym serem

Lista alergenów dla naleśników z białym serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników z białym serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
186.53
354.40
Białko (g)
7.91
15.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
14.35
27.27
Węglowodany przyswajalne (g)
14.18
26.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.81
20.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.95
9.40
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
11.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.35
8.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
2.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.17
133.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.93
60.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
278.04
528.27
Potas (mg)
117.79
223.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.49
126.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.88
225.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.70
24.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
1.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z białym serem 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z białym serem

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
1 opakowanie
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
115 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Truskawki
70 g
1 garść
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
46.80