Jajka po florencku

Opublikowano: 18.09.2021 r., 22:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajka po florencku
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. To nic innego jak jajko w koszulce na szpinaku i grzance podane z puszystym, aksamitnym sosem holenderskim
Przygotowanie 20 min
301 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Ocet winny - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka (35 g)
  • Szpinak - pół garści (15 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na jajka po florencku krok po kroku

Przygotuj sos holenderski - żółtko ubijaj, aż powstanie puszysta masa z dodatkiem soli, pieprzu i roztopionego masła.

DO garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i ocet. Zagotuj.

Zamieszaj łyżką tworząc wir wodny, wbij jajko i gotuj ok. 2-3 minut, aż białko będzie ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.

Na patelni podsmaż szpinak z czosnkiem, aż lekko zwiędnie.

Pieczywo podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.

Na kromce ułóż szpinak, jajko i całość polej sosem holenderskim.

Jak oceniasz przepis na jajka po florencku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat jajek po florencku

Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne świetnie sprawdzi się w szczególności na śniadania weekendowe, kiedy jest więcej czasu i nigdzie się nie śpieszymy. Jajka po florencku to nic innego jak jajko w koszulce na szpinaku i grzance podane z puszystym, aksamitnym sosem holenderskim. Są bardzo smaczne i jednocześnie zdrowe, zwłaszcza jeśli wykorzystasz pełnoziarniste, razowe pieczywo. Najbardziej kalorycznym elementem tego posiłku jej sos holenderski, którego głównymi składnikami są żółtka jaj oraz masło, natomiast w niewielkiej ilości i przy okazjonalnym spożyciu, nie powinien on stanowić problemu, zwłaszcza jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka po florencku trafiłaś/trafiłeś w odpowiednie miejsce. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Kluczowe w tym przepisie jest odpowiednie zrobienie jajek w koszulce. Wymaga to wprawy, dlatego nie zrażaj się jeśli za pierwszym razem nie wyjdą idealne. W teorii jest to bardzo proste - jajko wystarczy wbić do gotującej się wody z odrobiną soli i octu po zrobieniu w niej wiru za pomocą łyżki. W praktyce niestety często jajko i żółtko się rozpadają, ale pamiętaj, że praktyka czyni mistrza. Uważaj też, aby nie gotować jajek zbyt długo, zazwyczaj wystarczą 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółto pozostało płynne. Reszta jest już bardzo prosta. Wystarczy, że podpieczesz pieczywo w tosterze lub na suchej patelni, szpinak podsmażysz z czosnkiem, aż lekko zwiędnie i przygotujesz sos holenderski ubijając żółtko jaj z roztopionym masłem, pieprzem i solą do uzyskania puszystej masy. To wszystko! Jak widzisz przepis na jajko po florencku nie jest tak trudny jak mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na to danie i przygotuj je w swojej kuchni.

Alergeny w jajkach po florencku

Lista alergenów dla jajek po florencku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajek po florencku

na 100g gotowej potrawy

W porównaniu do jajek smażonych, czy gotowanych na twardo, jajka gotowane w koszulkach są łatwiej strawne, dlatego dla wielu osób mogą być lepszym wyborem. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą powinny zwrócić uwagę aby ilość jajek w tygodniu nie przekraczała 5-7 sztuk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
251.00
301.20
Białko (g)
9.01
10.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
13.08
15.70
Węglowodany przyswajalne (g)
11.49
13.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.06
21.68
Tłuszcze nasycone (g)
10.12
12.14
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
9.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.13
7.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
2.18
Cholesterol (mg)
299.74
359.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
239.58
287.50
Witamina B6 (mg)
0.18
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
0.71
Witamina C (mg)
3.82
4.58
Witamina D (µg (mcg))
1.41
1.69
Witamina E (mg)
1.08
1.30
Retinol (µg (mcg))
191.23
229.47
Tiamina (mg)
0.15
0.18
Ryboflawina (mg)
0.33
0.40
Niacyna (mg)
0.99
1.18
Foliany (µg (mcg))
79.61
95.54
Beta karoten (µg (mcg))
577.65
693.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
202.52
243.02
Potas (mg)
172.90
207.48
Wapń (mg)
71.74
86.09
Fosfor (mg)
161.84
194.21
Magnez (mg)
22.81
27.37
Żelazo (mg)
1.94
2.33
Cynk (mg)
1.11
1.34
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po florencku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po florencku

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ocet winny
5 ml
1 łyżeczka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 ml
Chleb żytni razowy
35 g
1 kromka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Szpinak
15 g
pół garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
35.00