-
Chrzan z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym …
20 min łatwy 8 150 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 879 kcal
Przekąski na Wielkanoc - przepisy
-
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. …
15 + 20 min łatwy 4 199 kcal -
Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem
Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Z pewnością przygotowywała ją niejedna mama …
20 min łatwy 1 395 kcal -
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal -
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Tymbaliki z kurczaka
Tymbaliki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Galareta z kurczaka jest doskonała na kolację lub jako przekąska …
20 + 20 min łatwy 10 142 kcal -
Jaja faszerowane na Wielkanoc
Jaja faszerowane na Wielkanoc to dobry pomysł na szybką do zrobienia przekąskę idealną na śniadanie Wielkanocne. Nadziewane jajka to tradycyjne …
15 + 10 min łatwy 8 192 kcal
-
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony …
15 min łatwy 18 119 kcal -
Szynka w galarecie
Szynka w galarecie to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba …
15 + 180 min średni 10 110 kcal -
Jajka z łososiem
Pyszne jajka z łososiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 12 78 kcal -
Schab nadziewany
Schab nadziewany to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas …
20 + 30 min łatwy 10 132 kcal -
Tarta wielkanocna
Tarta wielkanocna to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. To, …
20 + 25 min łatwy 4 791 kcal
-
Roladki z szynki parmeńskiej
Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu. …
10 min łatwy 15 77 kcal -
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę …
15 min łatwy 4 139 kcal -
Chrzan wielkanocny
Chrzan wielkanocny to jeden z tych dodatków, które odmieniają każde danie i tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Chrzan wielkanocny można przygotować …
20 min łatwy 4 47 kcal -
Babeczki wielkanocne
Spróbuj tych babeczek z polewą z białej czekolady. Mają cudowny, pyszny, pomarańczowy smak. Babeczki wielkanocne są bardzo szybkie i proste …
30 + 25 min łatwy 12 419 kcal -
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie …
10 + 10 min łatwy 2 571 kcal
-
Makowiec wielkanocny
Makowiec wielkanocny to świetny pomysł na pyszne, efektowe ciasto świąteczne. Mimo że ciasto z masą makową i bakaliami częściej kojarzy …
30 + 60 min średni 10 308 kcal -
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal -
Tortilla z serkiem chrzanowym
Tortilla z serkiem chrzanowym to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera grillowaną pierś z kurczaka …
20 + 15 min łatwy 4 137 kcal -
Keks wielkanocny
Keks wielkanocny to lekko odmieniona wersja tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji robi się go, nie tak jak zwykle, w …
25 + 45 min łatwy 10 402 kcal -
Pasta jajeczna z chrzanem
Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. …
15 + 12 min łatwy 3 209 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal -
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal -
Szyszki z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą …
20 + 10 min łatwy 15 177 kcal
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Babeczki kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – …
60 + 30 min średni 80 79 kcal -
Tort bezowy
Tort bezowy idealnie nadaje się na urodziny. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. …
40 + 130 min średni 12 313 kcal -
Churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 20 min średni 15 331 kcal -
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal -
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i jako przekąska w czasie podróży. Najlepsze domowe rogaliki są bardzo puszyste …
50 + 20 min łatwy 32 113 kcal -
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to naprawdę wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom łatwych ale i smacznych …
30 + 20 min łatwy 4 837 kcal -
Maca
Maca to świetny pomysł na pyszny chleb maca domowej roboty. Maca jest tradycyjnym żydowskim wyrobem, przygotowywanym na święto Pascha. Chleb …
10 + 20 min łatwy 6 344 kcal -
Bajaderki
Bajaderki to doskonały pomysł na słodkie domowe kulki rumowe. Bajaderki możesz przygotować także z resztek ciasta bez kremu. Przepis na …
20 min łatwy 6 739 kcal -
Rolada szpinakowa z łososia
Rolada szpinakowa z łososia to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę podczas rodzinnych spotkań. Przepis na roladę szpinakową z łososia jest …
20 + 20 min łatwy 6 271 kcal -
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak …
10 + 90 min łatwy 20 181 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Sernik puszysty
Sernik to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych ciast wielu z nas. Warto poznać przepis na puszysty sernik bez …
25 + 70 min średni 10 325 kcal -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal -
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal -
Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest …
25 + 50 min łatwy 12 257 kcal -
Tort orzechowy
Tort orzechowy jest niesamowicie pysznym i dekoracyjnym deserem. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto …
30 + 35 min łatwy 10 567 kcal -
Chlebek ziołowy Thermomix
Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do …
10 + 30 min łatwy 20 174 kcal -
Cannoli
Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze …
40 + 20 min łatwy 20 353 kcal -
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to świetny deser dla miłośników tradycyjnych i klasycznych ciast. Jest idealnie kruche na zewnątrz i miękkie …
30 + 50 min łatwy 10 531 kcal -
Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest …
40 + 25 min średni 8 614 kcal -
Kremówki
Kremówki, zwane też ciastem napoleonka, to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które najczęściej kojarzą się z Krakowem i Wadowicami. Napoleonka …
40 + 30 min średni 10 287 kcal -
Ciasteczka wielkanocne
Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka z dodatkiem kakao i konfitury …
20 + 20 min łatwy 10 586 kcal
Przekąski na Wielkanoc - pomysły na smaczne wielkanocne przekąski
Świąteczny stół nie może obyć się bez pysznych przystawek i przekąsek, którymi goście raczą się czekając na danie główne. Jeśli to Wielkanoc, to przystawki muszą zawierać jajka będące symbolem tego święta. Przedstawiamy jakie pyszne, a jednocześnie proste i szybkie, przystawki można zrobić z jajek lub na bazie jajek. Doradzamy jak przygotować piękne, kolorowe przystawki, aby ozdobić świąteczny stół. Poznaj przepisy na świąteczne jajka faszerowane, tymbaliki, roladki i wiele innych.
Jakie przystawki stawiamy na stole na Święta Wielkanocne
Świąteczny stół na Wielkanoc
Święta Wielkanocne mają nie tylko wydźwięk religijny, lecz także symbolizują odrodzenie się życia po długiej, mroźnej zimie. Wiosną powracają ptaki, wyrastają nowe rośliny, na drzewach pojawiają się pąki. W czasach historycznych był to koniec ciężkiego przednówka, gdy ludzie głodowali, gdyż kończyły się zapasy na zimę. Jest to święto radości i powitania nowego życia. Dlatego też stół wielkanocny przybrany jest w wesołe, wiosenne kolory. Królują na nim jajka, jako symbol odradzającego się życia.
Święta w tradycji polskiej polegają na wspólnym spożywaniu posiłków świątecznych w gronie rodziny. Święta Wielkanocne zaczynają się od śniadania, gdyż poranne spotkanie w gronie rodzinnym symbolizuje powitanie Zbawiciela. Podczas uroczystego śniadania, przy świątecznie zastawionym stole tradycyjnie dzielimy się jajkiem i składamy sobie życzenia. W czasie wszystkich posiłków wielkanocnych, główną rolę odgrywają jajka. Wtedy właśnie wykorzystujemy przepisy na proste i skomplikowane przekąski z jajek lub na bazie jajek. Przekąski na świątecznym stole pełnią rolę przystawek, apetizerów, które pozwalają gościom przekąszenie czegoś smacznego zanim na stół wniesione zostaną główne dania.
Jakie przystawki na zimno stawiamy na stół w czasie Wielkiej Nocy
Klasyczne, zimne przekąski na Wielkanoc:
- jajka na twardo z majonezem,
- jajka faszerowane na zimno,
- sałatka jarzynowa,
- śledzie w oleju i sałatki śledziowe,
- tymbaliki,
- roladki.
Daniem, które musi pojawić się na świątecznym stole, są jajka na twardo pokrojone w ćwiartki i przyprawione solą i pieprzem i wyłożone na półmiskach. Służą one do dzielenia się i składania sobie życzeń. Prócz tego na stole stawiamy półmiski jajek faszerowanych na ciepło i na zimno. Jajka stanowią też składnik sałatki jarzynowej i świątecznych tymbalików, czy też sałatek śledziowych. Fajnym pomysłem na szybkie przekąski na Wielkanoc są jajka zapiekane z warzywami w małych miseczkach żaroodpornych.
Przepisy na szybkie i proste zimne przekąski na Wielkanoc
Szybkie i proste przekąski na Wielkanoc z jajek na zimno i na ciepło
Klasycznym daniem na Wielkanoc są przystawki z jajek. Prócz jajek na twardo, którymi się dzielimy, na świątecznym stole stawiamy również klasyczne, polskie danie jakim są jajka na twardo z majnezem i szczypiorkiem. Proste i szybkie danie stanowią także jajka faszerowane na zimno. Półmiski z jajkami z różnokolorowym nadzieniem pięknie wygladają i zdobią świąteczny stół.
Aby zrobić jajka faszerowane na zimno przekrajamy jajko na twardo i wyjmując żółtko. Białko z wgłębieniem po żółtku wypełniamy farszem zrobionym na bazie żółtka z dodatkami. Farsz może przyjąć postać zmiksowanej pasty, podobnej jak zwykle pasty do pieczywa. Innym sposobem jest rodzaj sałatki, gdzie składniki są posiekane w większe kawałki i spojone sosem, na przykład majonezem.
Do nadziewania jajek sprawdzają się klasyczne pasty do pieczywa, jak guacamole, hummus, czy pesto. Możemy też zrobić pasty na bazie kolorowych warzyw, na przykład czerwoną pastę z marchewki lub z buraków. Pyszną pastę zrobimy z podsmażonych pieczarek lub z rybą, jak tuńczyk lub łosoś. Pastę można fantazyjnie nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego i przybrać kawałkiem zieleniny. Jajka faszerujemy również różnego rodzaju sałatkami zrobionymi z posiekanego żółtka z warzywami, rybami, mięsem, wędliną. Świetnie pasują dodatki jak suszone pomidory czy oliwki. Sałatkę spajamy majonezem lub sosem ze śmietany lub jogurtu z przyprawami.
Zupełnie innym daniem są jajka faszerowane na ciepło, które także stanowią pyszną przystawkę na wielkanocny stół. Aby zrobić jajka faszerowane na ciepło przecinamy ostrożnie w poprzek skorupkę jajek na twardo i wyjmujemy jajka. Jajka siekamy, łączymy ze szczypiorkiem, przyprawami i majonezem i wypełniamy tym farszem skorupki. Następnie maczamy je w tartej bułce i podsmażamy na patelni. Farsz możemy zrobić również z dodatkiem innych warzyw, mięsa lub ryb.
Pysznym daniem na wielkanocny stół będą także jajka zapiekane z warzywami. Jajka należy roztrzepać i połączyć z sałatką z gotowanych i świeżych warzyw oraz przypraw. Danie wlewamy do małych miseczek żaroodpornych i podpiekamy w piekarniku.
Przepisy na wielkanocne roladki na zimno
Doskonałym pomysłem na pyszne przystawki na wielkanocny stół są roladki. Pomysłów na to danie jest mnóstwo. Wystarczy pokroić w plastry wędlinę, na przykład szynkę, bekon, czy łososia i owinąć nimi farsz. Każdą roladkę przekłuwamy wykałaczką, aby się trzymała razem. Pyszny farsz zrobimy oczywiście z jajka z dodatkami w postaci warzyw i przypraw.
Innym rodzajem pysznej przystawki są roladki z tortilli lub z naleśników. Tortillę lub naleśniki smarujemy pastą do pieczywa, serkiem topionym lub gęstym sosem w stylu guacamole lub hummusu. Następnie wkładamy do środka gotowane lub świeże warzywa, wędlinę, ser żółty, sery pleśniowe, ryby lub mięso. Zestawów można stworzyć wiele. Klasycznym zestawieniem jest szynka z żółtym serem i warzywami liściastymi. Oczywiście na Wielkanoc elementem roladki musi być jajko. Roladki kroimy na grube plastry, zaś każdy przekłuwamy wykałaczką.
Tymbaliki jako zimne przystawki na świąteczny stół
Pysznym daniem służącym jako przystawka na świąteczny stół są galarety i tymbaliki. Do klasyki kuchni polskiej należą tzw. “zimne nóżki”, czyli galaretka zrobiona na bazie nóżek wieprzowych. Do klasyki świątecznych przystawek należą tymbaliki, czyli małe galaretki na bazie wywaru drobiowego.
Aby zrobić tymbaliki potrzebujemy większą ilość foremek lub małych miseczek. Gotujemy bulion drobiowy, który mieszamy z żelatyną. Do foremek wkładamy mięso drobiowe, jaja oraz warzywa i przyprawy. Tymbaliki na świąteczny stół powinny być piękne i kolorowe, dlatego wybieramy gotowaną marchewkę, zielony groszek i kukurydzę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tymbalików dodać ryby, oliwki, suszone pomidory i inne. Tymbaliki jemy z majonezem lub z sokiem z cytryny.