Ciasto miodownik

Opublikowano: 01.05.2021 r., 13:11 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto miodownik podane na czarnym talerzu z dodatkiem miodu, obok nabierak do miodu, filiżanka, łyżeczka, na szarym blacie
Ciasto miodownik
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto miodownik. Słodko-kwaśne ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
431 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 szklanki (520 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Masło - 2 opakowania (400 g)
  • Miód - 2 łyżki (75 g)
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
  • Kasza manna - 3/4 szklanki (125 g)
  • Mleko 1,5% - 3.4 szklanki (190 ml)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rózga, sitko, miska

Przepis na ciasto miodownik krok po kroku

Przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do miski lub na stolnicę.

Dodaj 200 gramów schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder, miód i jajka.

Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 10 minut.

W garnku zagotuj mleko z połową cukru kryształ.

Do gotującego się mleka dodaj kaszę manną.

Cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski, dodaj drugą część cukru kryształ i ubij na puszystą masę.

Do masła, wciąż miksując, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny.

Masło z kaszą miksuj aż powstanie jednolita masa.

Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj na wielkość brytfanki.

Przełóż jeden placek do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i piecz około 5 minut w 160 stopniach. Ciasto powinno być lekko złote.

Powtarzaj tak z każdym plackiem.

Po upieczeniu blaty dokładnie schłodź.

Na desce do krojenia, paterze, pojemniku na ciasto lub brytfance połóż placek. Rozsmaruj na nim 1/6 kremu.

Czynność powtarzaj. Ostatnią warstwą będzie krem.

Na wierzch możesz wylać masę kajmakową, przyrządzić polewę czekoladową, dodać orzechy lub upiec i pokruszyć pozostałości z ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto miodownik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta miodownika

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto miodownik to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocne. Ten pyszny placek ma idealnie wyważone smaki, jest lekko słodki i miodowy z kwaśną nutą masy. Najlepsza masa do miodownika to ta na kaszce mannie, druga wersja to masa na bazie budyniu. Przepis na ciasto miodownik jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto miodownik dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na dobry miodownik.

Alergeny w cieście miodowniku

Lista alergenów dla ciasta miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta miodownika

na 100g gotowej potrawy

Ciasto miodownik to pyszne ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
392.31
431.54
Białko (g)
4.99
5.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
47.19
51.91
Węglowodany przyswajalne (g)
46.35
50.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
20.76
22.84
Tłuszcze nasycone (g)
13.78
15.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.98
7.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
6.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.40
85.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
182.94
201.24
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.19
Witamina C (mg)
0.30
0.33
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.29
Witamina E (mg)
0.64
0.70
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
179.79
197.77
Tiamina (mg)
0.31
0.34
Ryboflawina (mg)
0.20
0.22
Niacyna (mg)
2.42
2.66
Foliany (µg (mcg))
68.32
75.15
Beta karoten (µg (mcg))
38.38
42.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
52.97
58.27
Potas (mg)
83.77
92.15
Wapń (mg)
30.17
33.18
Fosfor (mg)
68.13
74.94
Magnez (mg)
11.39
12.53
Żelazo (mg)
2.54
2.80
Cynk (mg)
0.44
0.49
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta miodownika 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta miodownika

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
520 g
4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 520 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
400 g
2 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Miód
75 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Kasza manna
125 g
3/4 szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 g
Mleko 1,5%
190 ml
3.4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
44.30