-
Ciasto miodownik
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 25 min średni 18 431 kcal -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Miodownik z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną to prosty przepis na pyszne ciasto. Możesz je podać podczas wielu różnych okazji. Pamiętaj, że ciasto …
40 + 60 min łatwy 10 1007 kcal
Miodownik - przepisy
-
Miodowiec z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to świetny pomysł na pyszne ciasto. Miodowiec z kremem jest ciastem, które należy przygotować co najmniej …
30 + 70 min łatwy 10 818 kcal -
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko …
45 + 45 min łatwy 10 1093 kcal -
Miodownik z orzechami
Pyszny miodownik z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 20 min łatwy 15 634 kcal -
Ciasto czeskie
Ciasto czeskie to przepyszny wypiek, który jest niezwykle elegancki. Ten nowoczesny miodownik ze smaczną masą na bazie kaszy manny i …
45 + 45 min łatwy 10 553 kcal -
Szybki i prosty miodownik
Szybki i prosty miodownik to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać ten smaczny, tradycyjny placek. Świetnie łączy w sobie wszystkie smaki …
30 + 50 min łatwy 18 461 kcal -
Miodownik tradycyjny
Miodownik tradycyjny to ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane najszybszą polewą …
30 + 60 min średni 12 577 kcal
-
Miodownik z masą budyniową
Miodownik z masą budyniową to pyszne lecz słodkie ciasto. Dla przełamania słodyczy idealnie sprawdzi się dodatek domowej konfitury śliwkowej lub …
30 + 40 min łatwy 14 807 kcal -
Miodownik z orzechami i budyniem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszny miodownik z orzechami i …
60 + 20 min łatwy 15 399 kcal -
Miodownik z serem
Miodownik z serem to jedno z tych ciast, które bajecznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniała gratka dla wszystkich, …
45 + 45 min łatwy 10 829 kcal -
Miodownik z kajmakiem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
60 + 7 min łatwy 12 374 kcal -
Miodownik stefanka
Miodownik stefanka to pomysł na ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane …
1440 + 100 min łatwy 20 407 kcal
-
Miodownik thermomix
Miodownik thermomix to pomysł na to, jak przygotować to pyszne ciasto przy pomocy thermomixu. Ten placek smakuje naprawdę wybornie i …
20 + 50 min łatwy 10 612 kcal -
Masa grysikowa do miodownika
Masa grysikowa do miodownika jest wspaniałym dodatkiem, który można przygotować szybko. Choć najlepiej smakuje z miodownikiem, to sprawdzi się też …
20 + 20 min łatwy 1 1806 kcal -
Ciasto z miodem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z miodem. To …
30 + 45 min łatwy 10 315 kcal -
Miodownik z kaszą manną i powidłami
Poznaj przepis na miodownik z kaszą manną i powidłami, który sprawdzi się jako pyszne ciasto na wiele okazji. Śmiało możesz …
60 min średni 10 578 kcal -
Lekach
Lekach to inaczej miodownik, który wywodzi się z kuchni żydowskiej. Domowe ciasto często przygotowywane jest na żydowski Nowy Rok. Najlepszy …
30 + 60 min łatwy 10 270 kcal
Miodownik - przepisy, wykonanie, masy, porady
Szukasz przepisu na pyszne, słodkie ciasto do podania do kawy lub herbaty. Świetną propozycją jest miodownik z orzechami, niezwykłe, egzotyczne i bardzo słodkie ciasto przekładane kremem. Czy pochodzi z Armenii czy z Galicji, na pewno weszło na dobre do kanonu polskich wypieków. Wykonanie go wymaga sporo pracy, szczególnie że musimy zrobić kilka warstw ciasta i różne kremy. Lecz warto nauczyć się przepisu na to ciekawe i smaczne ciasto, które zachwyci zarówno domowników jak i gości na imprezie.
Tradycyjny przepis na miodownik
Klasyczny miodownik królewski w kuchni polskiej
Miód znany był ludziom od zarania dziejów i był on jednym z niewielu substancji słodzących, do czasu gdy zaczęto masowo produkować cukier trzcinowy, a później cukier z buraków cukrowych. W odróżnieniu od cukru, miód jest zdrowy dla organizmu. Co ciekawe, jest to substancja, która się nigdy nie psuje. Do czasu upowszechnienia się cukru w XVIII wieku, nie jadano zbyt wielu słodyczy. Słodkościami były suszone owoce, zaś przysmakami tłuszcz i słonina. Miód był produktem bardzo drogim i dostępnym tylko dla bogatych. Jest on kosztowny także dziś. Dlatego też dodajemy miód tylko do ciast na specjalne okazje.
Miodownik należy do kanonu kuchni polskiej i pochodzi prawdopodobnie z Galicji, choć może mieć również pochodzenie ormiańskie. Niestety z uwagi na trudność wykonania piecze się go rzadko. Jest to placek pracochłonny i trudny do zrobienia, a dobry miodownik wymaga trochę wiedzy kulinarnej. Co ciekawe, ciasta miodowe, jak miodownik, Marlenka, czy Stefanka, które weszły na stałe do kanonu kuchni polskiej, piecze się tylko w Polsce południowej. Natomiast na północ od Krakowa wypieki te są prawie w ogóle nie znane.
Klasyczny miodownik królewski z orzechami jest ciastem warstwowym, składającym się z warstw ciasta miodowego przekładanych różnego rodzaju kremami. Dodatek miodu sprawia, że ciasto ma piękny, jasno brązowy kolor. Pracochłonność tego ciasta wynika z konieczności upieczenia osobno co najmniej 3 - 4 placków, które następnie przekładamy kremami. Tradycyjny miodownik przekładany jest kremem z kaszą manną, zaś na wierzchu posypany jest orzeszkami ziemnymi z polewą czekoladową.
Miodownik możemy również zrobić z większą ilością warstw, kiedy to placki smarujemy cieńszą warstwą kremu. Takim ciastem jest wersja midownika, czyli ciasto Marlenka, która może składać się nawet z 9 placków. Do przekładania stosujemy krem z kaszy manny, krem budyniowy lub krem kajmakowy. Często pod warstwą kremu dodaje się także warstwę powideł śliwkowych lub warstwę pokruszonych orzechów.
Wykonanie miodownika jest dość czasochłonne. Najlepiej jest zrobić go co najmniej dzień przed imprezą. Po ułożeniu warstw ciasto wstawiamy do lodówki. Pełnię smaku uzyskuje dopiero na drugi dzień, kiedy to warstwy przejdą smakiem i nabiorą wilgotności. Z czasem smak miodownika staje się jeszcze lepszy.
Ciasto z miodem w kuchni polskiej i światowej
Miodownik nie jest jedynym miastem, w którym miód pełni ważną rolę. Podobnym ciastem jest placek Marlenka oraz Stefanka, które również zawierają miód. Co ciekawe, ciasto miodowe o nazwie Marlenka stanowi przysmak na południu Polski, podczas gdy w części północnej jest prawie w ogóle nie znane. Przypuszczalnie przepis ten przywieziony został przez Ormian do Czech, gdzie stał się bardzo popularny. Stamtąd Marlenka przywędrowała do Krakowa.
Ciasto Marlenka jest jeszcze bardziej pracochłonne niż miodownik, gdyż składa się aż z 6 - 7 warstw ciasta, które należy osobno upiec. Placki przygotowujemy podobnie jak na miodownik, lecz zaczynamy od zagrzania masła z miodem i cukrem. Grzejemy masę na małym ogniu cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto stanie się gęste przekładamy je na stolnicę i dalej zagniatamy. Ciasto dzielimy na 6 części, które trzeba osobno upiec. Jednak pieczemy krótko. Upieczenie jednego placka trwa 5 - 7 minut. Do przekładania Marlenki stosujemy krem budyniowy na bazie skondensowanego mleka lub kajmaku.
Na bazie ciasta miodowego robimy również inny placek o nazwie Stefanka. Posiada ono 3 lub 4 warstwy ciasta kruchego z miodem, upieczonego podobnie jak na miodownik. Do przekładania służy krem z kaszą manną. Charakterystyczną cechą Stefanki jest nasączenie ciasta ponczem z herbaty z cytryną. Po upieczeniu każdy placek nasączamy ponczem, następnie smarujemy kremem z kaszą manną. Na wierzchu ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
Prawdopodobnie zarówno ciasto miodownik jak i Marlenka wywodzą się z kuchni ormiańskiej, w której słodycze często wyrabia się z dodatkiem miodu. Podobnym ciastem jest ormiańskie ciasto gata z orzechami. Ciasto robimy podobnie jak na miodownik, lecz z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Podstawą jest nadzienie z mielonych orzechów z mąką, masłem, jajkiem i miodem. Na surowy placek układamy grubą warstwę nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Całość pieczemy.
Miód używany był do ciasta także w kuchni Żydów aszkenazyjskich. Jednak żydowski miodownik o nazwie lekach zupełnie nie przypomina polskiego miodownika, gdyż nie jest ciastem warstwowym, lecz plackiem upieczonym w formie do baby lub keksa. Wykonanie tego placka jest bardzo łatwe, gdyż wystarczy tylko zmieszać składniki i upiec. Lekach robimy na bazie ciasta półkruchego z olejem, zaś charakterystycznym dodatkiem jest miód oraz duża ilość korzennych przypraw jak, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, zmielone goździki i ziele angielskie.
Ciastem miodowym jest również baklawa słynna w krajach arabskich, bałkańskich, kaukaskich i Turcji. Pochodzenie tego deseru jest nieznane. Może on pochodzić z Turcji, Asyrii lub starożytnej Grecji. Podstawą baklawy jest cieniutkie ciasto filo, które przekładane jest orzechami i syropem miodowym. Wykonanie tego ciasta w warunkach domowych jest dość trudne. Dlatego, aby go zrobić samemu, należy się zaopatrzyć w gotowe ciasto filo. Płaty ciasta przekładamy masą zrobioną na bazie miodu i orzechów.
Jak zrobić dobry miodownik
Podstawowy przepis na pyszny, tradycyjny miodownik
Ciasto na miodownik nie jest trudne do zrobienia. Właściwie wystarczy połączyć składniki i wymieszać. Miodownik robimy z ciasta kruchego lub ucieranego z dodatkiem miodu.
Podstawowe składniki jakie będą potrzebne to:
- mąka z proszkiem do pieczenia,
- jajka,
- roztopione i ostudzone masło,
- cukier,
- miód.
Składniki wystarczy dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto odkładamy następnie do lodówki na godzinę. Po czym dzielimy je na 3 - 4 placki i każdy placek pieczemy osobno. Wariantem miodownika jest także ciasto Królewicz, które składa się z warstw ciasta kruchego, zaś po środku dajemy warstwę ciasta biszkoptowego.
Przepis na różne kremy do przekładania ciasta
Klasyczny krem do miodownika robimy z mleka z kaszą manną. Mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy kaszę manną zmieszaną z zimnym mlekiem i gotujemy cały czas mieszając. Gdy masa ostygnie miksujemy ją z masłem lub margaryną, aż powstanie jednolity krem. Klasyczny miodownik królewski składa się z warstw ciasta kruchego, które smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie kremem z kaszy manny. Na wierzchu placek posypujemy orzechami i zalewamy polewą czekoladową.
Łatwiejszy do zrobienia jest krem budyniowy, który robimy z budyniu z torebki. Po zrobieniu budyniu miksujemy go z miękkim masłem. Podobnie robimy także krem kajmakowy, czyli miksujemy masło z kajmakiem. Innym wariantem masy do przekładania może być krem wykonany z bitej śmietany, serka mascarpone i kajmaku.
Dobry miodownik zrobimy z większej ilości warstw ciasta, które przełożymy różnymi rodzajami kremu. Świetnie smakuje zestawienie dwóch lub trzech kremów, na przykład kremu budyniowego i kajmakowego. Klasyczny miodownik jest dość łatwy do zrobienie, choć pracochłonny. Jeśli zaś chcemy zachwycić gości czymś niezwykłym, możemy pokusić się o warianty miodownika, jak Marlenka czy Stefanka, lub ciasto łączone z różnymi rodzajami kremów i z dodatkiem warstwy z ciasta biszkoptowego.