Ciasteczka z masłem orzechowym

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka z masłem orzechowym podane na ściereczce kuchennej.
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym to świetna propozycja na pyszny i zdrowy deser. Ciasteczka można przygotować z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na owsiane ciastka.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
192 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Płatki owsiane (400 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Rodzynki (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym krok po kroku

Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia.

Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź i wyłóż na paterze.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszne fit ciasteczka, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka można przygotować z ulubionymi dodatkami. Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, czekolada gorzka, mleko, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym? Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia. Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i wyłóż na paterze.

Rodzynki to tak naprawdę suszone owoce winogron. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny ich spożywać w dużej ilości osoby mające problem z gospodarką węglowodanową. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, które są nośnikiem smaku oraz bardzo dużej liczby kalorii. Jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na porcję spożytego masła.

Podsumowując pyszne ciasteczka owsiane to najlepsze ciasta dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Pyszne ciastka można podać także na drugie śniadanie dzieciom. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Zamiast rodzynek możesz dodać do ciastek inne owoce suszone.

Alergeny w ciasteczkach z masłem orzechowym

Lista alergenów dla ciasteczek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze ciasteczek z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasteczka zawierają dużo składników mineralnych i witamin. Są także świetnym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
295.67
192.18
Białko (g)
8.79
5.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
48.54
31.55
Węglowodany przyswajalne (g)
43.98
28.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.56
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
10.63
6.91
Tłuszcze nasycone (g)
4.58
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.05
3.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
2.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
1.32
Cholesterol (mg)
62.84
40.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
31.04
20.17
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.53
0.34
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.85
0.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.67
19.93
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
0.98
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.61
16.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
1.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
66.22
43.04
Potas (mg)
383.90
249.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.56
55.61
Fosfor (mg)
270.63
175.91
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
73.06
47.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.43
1.58
Cynk (mg)
1.76
1.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z masłem orzechowym 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z masłem orzechowym

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
54.10