Chleb Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb Thermomix na drewnianej desce na stole
Chleb Thermomix
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny, domowy chleb. Samo ciasto przygotujesz w mniej niż 10 minut. Następnie chwila wyrastania, chwila pieczenia i na Twoim stole pojawi się pyszny, pachnący chleb Thermomix.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 35 min
239 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Maślanka 3% (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Nasiona słonecznika - 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, thermomix

Przepis na chleb z thermomixu krok po kroku

Do naczynia Thermomixa włóż pokruszone drożdże, cukier i wlej maślankę.

Podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 1.

Dodaj mąkę, oliwę, sól i nasiona.

Wyrabiaj 2 minuty / "kłos".

Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto uformuj w dużą kulę i połóż na blasze. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Piecz przez 30-35 minut.

Przed pokrojeniem poczekaj, aż ostygnie.

Jak oceniasz przepis na chleb z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat chleba z thermomixu

Przepis na chleb z Thermomixa wykonasz w kilka minut. A po pół godziny spędzonej w piekarniku na Twoim stole pojawi się dobry, pachnący chleb z chrupiącą skórką.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb w Thermomixie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Aby wykonać ten szybki i prosty przepis potrzebujesz maślanki, mąki, świeżych drożdży, oliwy z oliwek, cukru, soli i opcjonalnie nasion słonecznika. Ten ostatni element możesz wymienić na inne nasiona lub posiekane zioła, rodzynki albo też inne suszone owoce.

Pierwszym krokiem jest wykonanie rozczynu, który nada pieczywu pulchności. Do naczynia Thermomixa włóż pokruszone drożdże, cukier i wlej maślankę. Całość podgrzej do 37 stopni przez 2 minuty na obrotach 1. Drożdże odgrywają tutaj kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chleb staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury. Zbyt niska spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała wolno. Natomiast zbyt wysoka temperatura sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. A przecież nie ma nic lepszego niż miękki i puszysty chlebek.

Gdy zaczyn jest gotowy, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto przez 2 minuty / Interwał. Przełóż ciasto do miski i odstaw przykryte ściereczką na 30 minut, by wyrosło. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Chleb Thermomix po upieczeniu może mieć kromki kwadratowe lub owalne w zależności od wybranej formy. W naszym przepisie sugerujemy by uformować kulę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem, ale chleb ten możesz również umieścić w foremce tzw. keksówce. Tak uformowane ciasto zostaw jeszcze na 15 minut, by lekko urosło. Następnie piecz przez 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Pozostaw pieczywo do ostygnięcia, aby dużo łatwiej się je kroiło.

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny, domowy chleb. Osobiście nie wyobrażam sobie śniadania bez dodatku pieczywa, a takie przygotowane własnoręcznie jest jeszcze lepsze. Wypróbujcie nasz przepis i sami sprawdźcie, jak łatwy jest w przygotowaniu.

Alergeny w chlebie z thermomixu

Lista alergenów dla chleba z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze chleba z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany powinny stanowić około 60% całodziennej diety. Ich najlepszym źródłem są produkty zbożowe w tym właśnie pieczywo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
266.39
239.75
Białko (g)
9.84
8.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
44.25
39.83
Węglowodany przyswajalne (g)
43.74
39.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
5.81
5.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
3.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Tiamina (mg)
0.66
0.59
Ryboflawina (mg)
0.36
0.33
Niacyna (mg)
4.41
3.97
Foliany (µg (mcg))
122.25
110.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
256.62
230.96
Potas (mg)
154.82
139.34
Wapń (mg)
51.78
46.60
Fosfor (mg)
124.54
112.09
Magnez (mg)
30.82
27.74
Żelazo (mg)
3.38
3.04
Cynk (mg)
1.26
1.13
Miedź (mg)
0.15
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z thermomixu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z thermomixu

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 3%
300 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Nasiona słonecznika
15 g
1 łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 15 g
Koszt składników
32.00