-
Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą stanowią wspaniały dodatek do każdej kanapki i burgera. Charakteryzują się wyrazistym, lekko orientalnym smakiem, który przypadnie …
20 + 10 min łatwy 15 39 kcal -
Wino z białego winogrona
Wino z białego winogrona to trunek niezwykle lekki, ale bardzo smaczny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych alkoholi. …
20 + 10 min łatwy 20 524 kcal -
Czosnek marynowany
Czosnek marynowany w zalewie i w przyprawach idealnie nadawać będzie się jako dodatek do wielu dań, sałatek i nie tylko. …
10 + 15 min łatwy 5 10 kcal
Domowe wyroby - przepisy
-
Dżem truskawkowy
Domowy dżem truskawkowy będzie pysznym dodatkiem do dań dla dzieci. Świetnie sprawdzi się do naleśników, pieczywa, czy przeróżnych deserów. To …
90 + 90 min średni 30 96 kcal -
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
30 + 20 min łatwy 4 69 kcal -
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Sos słodko-kwaśny do słoików
Sos słodko kwaśny do słoików to coś co koniecznie musisz spróbować. Taki sos to idealne rozwiązanie, jeśli lubisz kuchnię azjatycką, …
30 + 200 min łatwy 12 257 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal
-
Ogórki po kozacku
Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko - ostrym smakiem, który potęguje …
20 min łatwy 4 463 kcal -
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w …
30 + 5 min łatwy 20 60 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni, w której przygotowywana jest od …
60 min średni 6 370 kcal -
Mielonka w słoiku po staropolsku
Pyszna, domowa konserwa mięsna na chleb? Mielonka w słoiku po staropolsku jest bardzo prosta. Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób …
15 + 120 min łatwy 30 100 kcal
-
Nalewka wiśniowa
Nalewka wiśniowa to dobry pomysł na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna wiśniówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. …
60 min łatwy 5 383 kcal -
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal -
Powidła z wiśni
Powidła z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast oraz śniadań na słodko. Powidła zrobione własnoręcznie cieszyć …
30 + 140 min łatwy 8 515 kcal -
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal -
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon …
30 + 105 min średni 7 94 kcal
-
Domowe pączki
Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na …
50 min średni 24 376 kcal -
Chleb z gara na maślance
Chleb z gara na maślance to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu chleb, który należy przygotować dzień przed pieczeniem. Ciasto …
20 + 60 min łatwy 10 393 kcal -
Likier kukułkowy
Likier kukułkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną nalewkę na bazie wódki przygotowaną w domu. Nalewkę można przygotować także na …
30 + 20 min łatwy 10 221 kcal -
Szynka gotowana w majonezie
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na domową …
10 + 180 min łatwy 10 334 kcal -
Szynka peklowana pieczona
Szynka peklowana pieczona to doskonała opcja dla miłośników wędlin. Choć można kupić ją w sklepie, to ta domowa zaskakuje wspaniałym …
25 + 60 min łatwy 10 248 kcal
-
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal -
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Snickerdoodles
Snickerdoodles to pyszne, popularne amerykańskie ciastka o charakterystycznym smaku cynamonu i chrupiącej konsystencji na zewnątrz, a jednocześnie miękkim wnętrzu. Ich …
20 + 7 min łatwy 20 40 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Arak
Arak to bardzo mocny alkohol, kojarzony głównie z kuchnią libańską. Jest bardzo aromatyczny, jego główna nuta to anyż. Z tym …
25 + 60 min trudny 20 516 kcal
-
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal -
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal -
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Cebula marynowana
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20160 + 5 min łatwy 1 909 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal -
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. …
20 + 60 min łatwy 4 410 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal -
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 224 kcal -
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 582 kcal -
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. …
30 + 120 min średni 14 173 kcal -
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal -
Rydze marynowane
Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku …
20 + 10 min łatwy 10 61 kcal -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal -
Konfitura z wiśni
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
20 + 90 min łatwy 10 217 kcal -
Dżem z czereśni
Dżem z czereśni bez cukru to doskonały pomysł na pyszną przekąskę na zimę. Najlepszy domowy dżem z czereśni możesz dodawać …
30 + 60 min łatwy 10 133 kcal -
Dżem z agrestu
Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
15 + 60 min łatwy 10 78 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal -
Dżem z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na …
20 + 30 min łatwy 10 115 kcal -
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. …
20 + 4 min łatwy 6 78 kcal -
Konfitura z pigwy
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
50 + 90 min łatwy 10 221 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i …
20 + 30 min łatwy 20 46 kcal
Domowe wyroby - przepisy i sposoby przygotowania wyrobów wędliniarskich
Nic nie jest w stanie przebić smaku swojskich wędlin domowej roboty. Własnoręcznie zrobione wędliny i mięsa nie tylko wybornie smakują, lecz są również zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Wbrew pozorom przygotowanie własnych, domowych wędlin wcale nie jest trudne. Wędzone wyroby i kiełbasy wymagają posiadania przydomowej wędzarni. Jednak istnieją proste sposoby, dzięki którym możemy przygotowywać własne, domowe wędliny, nawet jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy wędzarni. Przedstawiamy ciekawe przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny i doradzamy co można zrobić samodzielnie.
Domowe wyroby wędliniarskie
Jakie wędliny i wyroby masarskie można zrobić samodzielnie w domu
Wyrób domowych wędlin ma w Polsce długą tradycję. Niegdyś nie było lodówek, dlatego też przygotowywano mięso do długiego przechowywania metodą suszenia lub wędzenia. Obecnie wędliny i wszelkiego rodzaju wyroby masarskie są dostępne w każdym sklepie. Dlaczego w takim razie robimy swojskie wyroby wędliniarskie? Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne, domowe wyroby masarskie są smaczniejsze i zdrowsze. Wyrób swojskich wędlin gwarantuje, że znamy skład wyrobów i możemy przygotować je bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto własnoręczny wyrób wędlin staje się dla wielu pasją i wcale nie jest trudny. W większości przypadków domowy wyrób wędlin nie wymaga kosztownego, specjalistycznego sprzętu. Potrzebna jest tylko wiedza, odpowiednie przepisy i trochę doświadczenia. Większą trudność sprawia własnoręczne wędzenie mięs i kiełbas, gdyż proces ten wymaga budowy mniejszej lub większej wędzarni w ogródku lub na działce.
Jakie domowe wyroby wędliniarskie można zrobić samodzielnie? Najprostszą wędliną do kanapek, jaką można zrobić w domu jest po prostu mięso pieczone w piekarniku lub szynka gotowana, które następnie kroimy na kanapki. Łatwym, choć bardziej pracochłonnym sposobem na swojskie wędliny jest szynka gotowana w szynkowarze lub pasztet. Wyrób własnych kiełbas czy wędzonek wymaga posiadania wędzarni.
Najlepsze przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny
Proste przepisy na domowe wędliny - pasztety, szynki
Wbrew pozorom wyrób prostych domowych wędlin nie wymaga szczególnych kwalifikacji, ani sprzętu. Proste wędliny na chleb zrobimy po prostu piekąc mięso w piekarniku. Łatwą do wykonania wędliną jest pasztet, który niegdyś tradycyjnie pieczono na święta. Zadanie to jest jednak czasochłonne, gdyż wymaga gotowania różnych rodzajów mięs, mielenia i wyrabiania masy na pasztet. Włożony wysiłek opłaca się jednak wielokrotnie, gdyż swojskie pasztety prześcigają smakiem każdy wyrób gotowy.
Jednym z prostszych sposobów na domową wędlinę jest szynka gotowana. Ważnym etapem jest przygotowanie odpowiedniej zalewy do marynowania, w której będziemy moczyć mięso przez 24 godziny. Przygotowujemy taką ilość wody, aby przykryła mięso. Wodę solimy i dodajemy sporą ilość ulubionych przypraw. Po namoczeniu gotujemy mięso około 15 - 20 minut. Mięso zostawiamy do ostudzenia, a następnie powtarzamy gotowanie dwa razy do 12 godzin. W ten sposób robimy nie tylko szynkę, lecz także inne rodzaje mięs.
Urządzeniem, które ułatwia domowy wyrób wędlin jest szynkowar. Jest to prosty i niedrogi pojemnik, w który wkładamy szynkę dociskając ją sprężyną. Następnie szynkowar umieszczamy w większym garnku i podgrzewamy w jednakowej temperaturze nie doprowadzając do wrzenia.
Jak peklować wędliny
Wędliny wędzone, mięso na kiełbasy, mięso do pieczenia i czy przygotowania w szynkowarze wymagają peklowania. Proces ten polega na moczeniu mięsa w solance, której zadaniem jest wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Niegdyś solanka składała się z soli i saletry. Obecnie saletra jest trudno dostępna, jednak można dostać odpowiednią sól peklującą.
Peklujemy mięso na dwa sposoby: na sucho lub na mokro. Przygotowujemy w tym celu odpowiednio duże naczynie szklane, kamionkowe lub emaliowane. Potrzebna będzie także sól peklująca i przyprawy. Peklowanie na sucho polega na natarciu mięsa solą peklującą z przyprawami, zaś peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie z solą peklującą i przyprawami. Peklowanie trwa od kilku do kilkunastu dni, kiedy to mięso przechowujemy w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Do peklowania nadają się takie rodzaje mięsa jak: szynka, boczek, polędwica, schab, karkówka i inne. Warto pamiętać, że do wyrobu swojskich wędlin i peklowania bierzemy mięso świeże z dobrego źródła i jak najlepszej jakości. Do peklowania nie nadaje się mięso mrożone.
Jak zrobić swojskie, domowe kiełbasy i wyroby wędzone
Do wyrobu swojskich wędlin i wędzonek niezbędna jest własna wędzarnia, którą można zbudować w ogrodzie lub na działce. Nie wymaga to zbyt dużej inwestycji, gdyż do wędzenia wystarczy tylko miejsce do zadymiania wykopane w ziemi. Jednak jeśli zasmakujemy w wędzonkach domowej roboty warto zbudować murowaną wędzarnie. Zarówno proste jak i profesjonalne wędzarnie działają na zasadzie wędzenia przy pomocy dymu, zaś wędzarnię nagrzewamy drzewem liściastym.
Przed wędzeniem mięso wymaga peklowania. Do wędzenia nadaje się wieprzowina, wołowina oraz indyk. Najlepiej wybierać kawałki mięsa, które zawierają dużo kolagenu, czyli tkanki łącznej i tłuszczu. Mięso przeznaczone do wędzenia umieszczamy w siatkach wędzarniczych. Peklowane mięso możemy również użyć do wyrobu swojskich kiełbas.
Najlepsze kiełbasy zrobimy z takich rodzajów mięsa jak schab, wołowina, szynka, chuda wieprzowina lub mięso z indyka. Zapeklowane mięso mielimy w maszynce o cienkich i grubych oczkach. Następnie łączymy obie części, dodajemy sól, przyprawy i wyrabiamy. Do wyrobu kiełbas potrzebne będą jelita lub sztuczne osłonki oraz nabijarka do kiełbas. Tak wykonaną kiełbasę wieszamy do wyschnięcia.
Wędzenie kiełbas lub mięsa wymaga najpierw wysuszenia w wędzarni, a następnie zadymiania. Po zakończeniu wędzenia, kolejnym etapem jest upieczenie lub sparzenie wędlin.