Barszcz ukraiński z białą fasolą

Opublikowano: 27.07.2021 r., 12:54 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz zabielony śmietanką to pyszne, lekkie danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
165 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Burak (1000 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Fasola konserwowa (480 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (300 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na barszcz ukraiński z białą fasolą krok po kroku

Marchewkę, ziemniaki, selera i buraki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj do miękkości. Mięso również ugotuj do miękkości.

Jak warzywa będą miękkie zagotuj bulion.

Do bulionu dodaj opłukaną fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotuj około 20 minut.

Po tym czasie dodaj do bulionu ugotowane warzywa wraz z 3 liśćmi laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut.

Gdy zupa będzie ugotowana wyłącz gaz i dodaj śmietankę oraz pokrojone mięso. Dopraw jeśli trzeba.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z białą fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z białą fasolą

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz zabielony śmietanką to pyszne, lekkie danie. Barszcz czerwony poleca jeść się ze świeżym pieczywem. Poza pieczywem niektórzy podają barszcz ukraiński dodatkowo z kleksem gęstej śmietany oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak skomponowany posiłek stanowi pełnowartościowe danie, które warto włączyć do jadłospisu. Warto ugotować zupę, która jest smaczna i pożywna – dla całej rodziny.

Przepis na tę zupę opiera się o wykorzystanie fasoli z puszki. Tradycyjnie, fasola konserwowa to ekspresowa wersja przygotowania zupy. Jeżeli masz czas można wykorzystać surową fasolę, ale trzeba w tym celu przygotować ją w określony sposób. Suche nasiona fasoli trzeba najpierw moczyć przez 10 godzin. Po moczeniu czas na gotowanie. Nasiona zalej świeżą wodą, a następnie gotuj godzinę do miękkości. Dopiero tak przygotowane nasiona surowe fasoli białej będą gotowe do dalszej obróbki. Pamiętaj, że jeśli chcesz, by fasola była mniej ciężkostrawna pierwszy kwadrans gotuj bez przykrycia.

Gdy nie lubisz mięsa lub je ograniczasz nie musisz go dodawać. Jeśli jednak chcesz zupę z mięsem to pasowały by też inne rodzaje. Z chudych mięs poleca się pierś i udka z kurczaka/indyka/kaczki. Mogą być także mięsa bardziej tłuste: łopatka, żeberka lub karkówka. Czasami spotyka się barszcz z dodatkiem boczku lub kiełbasy.

Warzywa możesz pokroić w kostkę, ale też można zetrzeć je na tarce lub zrobić inny kształt, na przykład paski. Gdyby zupa była za gęsta zawsze można dodać więcej bulionu lub wody. Dostosuj konsystencję według własnych upodobań.

Jest to sycąca zupa, zawiera mnóstwo warzyw i błonnika. Przepis na ten barszcz po ukraińsku jest dietetyczną wersją. Nie zawiera glutenu i ma niewiele kilokalorii. Ma jednak średni indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość warzyw jest to polecany przepis dla każdego, kto dobrze toleruje nasiona roślin strączkowych. Po zjedzeniu tej zupy będziesz najedzony na długo.

Alergeny w barszczu ukraińskim z białą fasolą

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z białą fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z białą fasolą

na 100g gotowej potrawy

Lekki, dietetyczny posiłek. Nie ma zbyt wielu kilokalorii, więc jest dobry w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
46.69
165.76
Białko (g)
2.95
10.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
7.00
24.84
Węglowodany przyswajalne (g)
5.32
18.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
5.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
0.88
3.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
1.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.08
25.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
20.91
74.23
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.85
20.76
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.70
2.49
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
2.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.40
107.91
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
200.70
712.49
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
207.66
737.21
Potas (mg)
216.01
766.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.59
51.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.52
168.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.90
56.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z białą fasolą 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego z białą fasolą

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Fasola konserwowa
480 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Udko kurczaka bez skóry
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
86.50