Fasola konserwowa - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w konserwowej fasoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Fasola konserwowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
fasola konserwowa 23 2
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego fasoli konserwowej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak fasola konserwowa indeks glikemiczny wynosi 23, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z konserwową fasolą
Groszek konserwowy, Kukurydza konserwowa, Fasolka szparagowa, Fasola, Fasola czerwona, Fasola biała jaś, Fasola mung kiełki, Ogórki konserwowe

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla fasoli konserwowej

fasola konserwowa
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 23
(niski)

Przepisy z konserwową fasolą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z konserwową fasolą

barszcz ukraiński kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto