-
Barszcz czerwony
Domowy barszcz czerwony z buraków to tradycyjny przepis kuchni polskiej na pyszne danie wigilijne. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako smaczny …
10 + 30 min łatwy 5 131 kcal -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Żur
Żur to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. …
15 + 60 min łatwy 20 356 kcal
Barszcze - przepisy
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego …
20 + 90 min łatwy 20 275 kcal -
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla …
10 + 60 min łatwy 8 150 kcal -
Barszczyk na zakwasie
Barszczyk na zakwasie to najlepszy czerwony barszcz na święta i na co dzień. Świąteczny barszczyk możesz przechowywać zawekowany w słoiku …
30 + 30 min łatwy 5 485 kcal -
Barszcz grzybowy
Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych i/lub …
20 + 30 min łatwy 5 1076 kcal -
Barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą to smaczny posiłek dla całej rodziny. Pyszny barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz …
20 + 70 min łatwy 20 415 kcal -
Barszcz biały z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakami to pyszny posiłek dla całej rodziny. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały …
20 + 70 min łatwy 20 518 kcal
-
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Barszcz kiszony
Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia …
15 + 60 min łatwy 5 70 kcal -
Barszcz z pieczonych buraków
Barszcz z pieczonych buraków to doskonały przepis na wigilijną potrawę. Jak upiec buraki do barszczu? Wystarczy dobrze umyć buraki, każdy …
20 + 120 min średni 5 81 kcal -
Barszcz do krokietów
Ten pyszny barszcz do krokietów to obowiązkowy dodatek do wytrawnych naleśników. Krokiety wzbogacone smakiem barszczu przygotowanego ze świeżych buraków to …
20 + 80 min łatwy 8 40 kcal -
Barszcz ukraiński wege
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
20 + 60 min łatwy 8 263 kcal
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
20 + 40 min łatwy 8 97 kcal -
Barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, …
5 + 25 min łatwy 12 859 kcal -
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się podane na wigilijny stół. Barszcz czerwony możesz również podać …
50 + 60 min łatwy 10 499 kcal -
Barszcz biały z torebki
Barszcz biały z kiełbasą i z jajkiem to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej na święta wielkanocne. Jest …
30 min łatwy 4 320 kcal -
Barszcz biały z butelki
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt …
30 + 30 min łatwy 4 884 kcal -
Barszcz biały bez zakwasu
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt …
30 + 30 min łatwy 5 1221 kcal
-
Barszcz z królika
Barszcz wielu z nas kojarzy się z okresem Bożonarodzeniowym i zimą, dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz z królika, …
20 + 60 min łatwy 4 203 kcal -
Barszcz ukraiński z mrożonki
Ten łatwy i szybki w przygotowaniu barszcz ukraiński z mrożonki jest idealny na obiad. Jest przepisem bardzo smacznym, odżywczym, a …
5 + 85 min łatwy 10 292 kcal -
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
20 + 60 min łatwy 8 182 kcal -
Barszcz ukraiński na żeberkach
Barszcz ukraiński na żeberkach jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych, domowych zup. W tej wersji, dzięki mięsu, zupa jest …
30 + 90 min łatwy 6 217 kcal -
Barszcz ukraiński bez mięsa
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
30 + 60 min łatwy 6 210 kcal
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz …
20 + 60 min łatwy 12 165 kcal -
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal -
Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który …
20 min łatwy 1 -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Barszczyk czerwony wigilijny
Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na danie, które podawane jest podczas kolacji wigilijnej. Pyszny barszcz świąteczny warto podać z …
30 + 55 min łatwy 8 135 kcal
-
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to pyszna, pożywna zupa, którą możesz przygotować nie tylko na święta. Jej głównym składnikiem są buraki, …
20 + 45 min łatwy 6 76 kcal -
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na smaczne danie świąteczne. Barszcz stanowi doskonały dodatek do uszek z kapustą i …
30 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Barszcz zabielany
Barszcz zabielany to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich dań. Jest smaczna, bardzo aromatyczna i niezwykle apetyczna, ze względu …
20 + 40 min łatwy 6 107 kcal -
Barszcz wigilijny bez zakwasu
Barszcz wigilijny bez zakwasu to pyszny barszcz na święta i na co dzień. Barszcz z czerwonych buraków można podać jako …
30 + 40 min łatwy 4 191 kcal -
Kiszenie barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego to proces, który pozwala stworzyć wspaniałą bazę do niezwykle zdrowej zupy. Barszcz czerwony zwykle kojarzy się tylko …
10 min łatwy 10 46 kcal -
Barszczyk czerwony Thermomix
Barszczyk czerwony to w moim domu obowiązkowa zupa na Święta Bożego Narodzenia. Podawany z uszkami lub pierogami jest numerem jeden …
10 + 30 min łatwy 9 130 kcal -
Barszcz z ziemniakami
Barszcz z ziemniakami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszny barszcz z buraków czerwonych warto podawać bezpośrednio …
20 + 60 min łatwy 8 -
Barszcz czerwony na rosole
Barszcz czerwony na rosole to tradycyjna zupa pochodząca głównie z kuchni wschodnioeuropejskiej, bardzo popularna w Polsce, ale też w Rosji, …
20 + 120 min łatwy 4 -
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały wielkanocny to pyszna zupa na śniadanie świąteczne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
20 + 50 min łatwy 20 381 kcal -
Barszcz szczawiowy
Barszcz szczawiowy to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z ziemniakami. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, …
30 + 40 min łatwy 4 77 kcal -
Barszcz ukraiński thermomix
Barszcz ukraiński thermomix to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na …
20 + 30 min łatwy 4 147 kcal -
Barszcz zabielany z ziemniakami
Barszcz zabielany z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa z buraków świetnie sprawdzi się jako pierwsze …
30 + 90 min łatwy 5 -
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu z kapustą i grzybami to świetny pomysł na pyszne przekąski wigilijne na święta, ale …
30 + 20 min łatwy 5 357 kcal -
Staropolski barszcz wigilijny
Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, …
45 + 60 min średni 10 145 kcal -
Uszka do barszczu
Domowe uszka do barszczu to pyszne wykończenie barszczu przygotowywanego przez nas na wigilię. Przygotowane własnoręcznie smakują o niebo lepiej niż …
40 + 5 min łatwy 30 31 kcal -
Barszcz ukraiński wegetariański
Pyszny, a zarazem zdrowy barszcz ukraiński wegetariański jest świetnym pomysłem na obiad wege bez mięsa. Z fasolą, kapustą i dużą …
20 + 45 min łatwy 12 149 kcal -
Prawdziwy barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
60 + 60 min łatwy 6 -
Barszcz ukraiński z jajkiem
Barszcz ukraiński z jajkiem jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Całość jest nieco kwaskowa, ale dzięki jajku bardzo …
25 + 50 min łatwy 8 167 kcal -
Barszcz ukraiński z botwiny
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
30 + 60 min łatwy 6 122 kcal -
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go …
20 + 60 min łatwy 10 153 kcal -
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały jest podstawą lubianego barszczu białego najczęściej podawanego na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój barszcz …
10 min łatwy 1 814 kcal -
Zakwas na barszcz czerwony
Zakwas na barszcz czerwony to kluczowy składnik każdego domowego barszczu. Jest to tradycyjny sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego barszczu …
20 min łatwy 1 328 kcal -
Zakwas na barszcz wigilijny
Nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tradycyjnego barszczu. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zakwas na barszcz wigilijny. Będzie to …
20 + 10 min łatwy 4 54 kcal -
Staropolski zakwas buraczany
Staropolski zakwas buraczany to produkt bardzo ceniony za swoje właściwości zdrowotne oraz możliwości wykorzystania kulinarnego. Dodatkowo domowy, tradycyjny zakwas jest …
20 min łatwy 20 43 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie barszcze
Przepisy na barszcze – najlepsze receptury na barszcz tradycyjny i z dodatkami
Kolacja w Wigilię Bożego Narodzenia nie obejdzie się bez czerwonego barszczu. Jednak warto nie ograniczać się tylko do tego jednego dnia, ponieważ ta zupa ma liczne wartości odżywcze. W jej skład wchodzą buraki, które wspomagają układ pokarmowy i krwionośny. Popularnymi zupami w kuchni polskiej są także barszcze ukraińskie i białe. Wszystkie te zupy są nie tylko proste, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na barszcze, które koniecznie musisz poznać!
Barszcz, czyli prosty i smaczny pomysł na obiad
Tradycyjny barszcz czerwony a barszcz biały – rodzaje barszczy
Barszcz to zupa, która zawsze powinna być kwaśna. Najczęściej przygotowuje się ją z kiszonych buraków, kiszonej kapusty i kiszonego szczawiu. Dawniej tę zupę robiono z barszczu zwyczajnego, który do dziś rośnie na terenie Europy i Azji. Z biegiem lat roślina została zamieniona na buraki. Były to tanie warzywa, dlatego po tę zupę najczęściej sięgali ludzie ubodzy. Barszcz z buraków miał swoje początki w XVI wieku.
Barszcze, które są najpopularniejsze w Polsce to:
- barszcz czerwony,
- barszcz biały,
- barszcz ukraiński,
- chłodnik litewski,
- barszcz ze szczawiu.
Barszcz z buraków – właściwości odżywcze
Jest to zupa nie tylko smaczna i prosta do przygotowania, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. W tym barszczu największą rolę ogrywają buraki. Te warzywa zawierają azotany, betainę i kwas foliowy. Buraki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy A, witaminy z grupy B (w tym B12), a także mają w swoim składzie kwas alfa-liponowy, błonnik pokarmowy, wapń, potas, cynk oraz żelazo. Częste spożywanie buraków przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu.
Sok z buraków zwiększa wydajność mięśni, zwłaszcza w czasie wysiłku fizycznego. Buraki są naturalnym probiotykiem i wspomagają pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że te warzywa pomagają regulować ciśnienie oraz poziomu cholesterolu, a także zmniejszą ryzyko wystąpienia zawału. Wartości odżywcze buraków przyczyniają się do poprawy odporności, ale też pomagają w walce z nowotworami i wspomagają układ krwionośny.
Domowy czerwony barszcz to kopalnia składników odżywczych. Buraki zawierają witaminy, minerały oraz takie związki organiczne, które:
- spowalniają proces starzenia się organizmu,
- wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego,
- pomagają regulować poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,
- przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu,
- pomagają przy chorobach układu krążenia,
- zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów,
- zwiększają wydolność mięśni,
- wspomagają odporność organizmu.
Najlepsze przepisy na barszcze – czerwony, biały, ukraiński
O czym należy pamiętać, przygotowując domowy barszcz z buraków?
Opcji na prosty barszcz czerwony jest kilka. Można go zrobić z ziemniakami i dodatkowo zabielić śmietaną. Jednak bardzo dobry jest także postny barszcz czerwony, który jest przejrzysty i ma intensywny, czerwony kolor. Do takiego barszczu można dodać ulubione zioła, aby bardziej podkreślić smak. Zupę najczęściej doprawia się nie tylko solą, ale również cukrem lub miodem.
Barszcz wigilijny jest bez mięsa, dlatego postny barszcz czerwony przygotowuje się z wywaru z włoszczyzny, buraków i suszonych grzybów. Zupę trzeba jeszcze zakwasić i najczęściej wykorzystuje się do tego kwas buraczany, ale można go zamienić na sok z cytryny, kwas ogórkowy lub sok z porzeczek. Można też pokusić się na wykorzystanie dobrego koncentratu. Postny barszcz czerwony jest mało kaloryczny, ale jeśli doda się do niego inne składniki, kaloryczność zupy się zwiększy.
Na ostateczny smak zupy wpływają przyprawy i zioła. Jeśli chcesz podkreślić smak barszczu, możesz dodać do niego świeży lub granulowany czosnek i suszoną cebulę. Zazwyczaj do tej zupy nie dodaje się pieprzu, ale warto pokusić się na własną mieszankę przypraw, żeby nadać zupie ciekawego posmaku. Możesz zdecydować się na majeranek lub bazylię. Buraki można wcześniej upiec, co również wpłynie na smak końcowy barszczu.
Każdy przepis na barszcz jest inny, ponieważ wszystko zależy od gustu. Zupa może być mocno kwaśna lub odrobinę bardziej ziołowa. Jeżeli będzie to przejrzysty barszcz, bez dodatków w postaci ziemniaków czy fasoli oraz śmietany, to zupę można podać w filiżankach lub w zwykłych szklankach jako dodatek do krokietów. Bardzo często ta zupa serwowana jest razem z uszkami i pasztecikami.
Barszcz biały a żur – jak jest różnica?
Bardzo często te dwie zupy są ze sobą mylone lub traktowane jako jedna potrawa. W rzeczywistości różnią się od siebie. Barszcz biały przygotowuje się na kapuście kiszonej (soku) lub zakwasie z mąki pszennej. Tę zupę podaje się z ugotowaną białą kiełbasą, pokrojonymi ziemniakami i przepołowionymi jajkami.
Żur to gęsta zupa, a żurek to jego rzadszy odpowiednik. Obie te zupy przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej (chlebowej). Zakwas można przygotować samemu lub kupić gotowy. Ważnym elementem tych dwóch zup jest mięsny wywar z wędzonką (np. z wędzonymi żeberkami, z wędzonym boczkiem). Kiełbasa również powinna być wędzona, a nie surowa lub parzona. Żurek bardzo często podaje się w specjalnym, okrągłym chlebie z kapturkiem. Do zupy dodaje się ugotowane na twardo jajka.
Jak zrobić smaczny barszcz ukraiński?
Podstawą tej zupy są buraki, kapusta oraz pomidory (świeże, krojone z puszki lub w formie przecieru pomidorowego). Barszcz ukraiński można przygotować z fasolą oraz drobno pokrojonymi ziemniakami. Bardzo często zupa jest zabielana śmietaną.
Każdy przepis na barszcz możesz zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. W zależności od wybranych składników oraz przypraw, możesz zrobić bardzo kwaśną lub bardziej ziołową zupę. Przepisy na barszcze różnią się od siebie, ale domowy barszcz czerwony warto jeść nie tylko ze względu na jego smak. Głównym składnikiem tej zupy są buraki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tradycyjny postny barszcz czerwony obowiązkowo pojawia się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wtedy ten barszcz może być podany razem z uszkami lub jako dodatek do krokietów.