Tosty francuskie z chałki

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tosty francuskie z chałki podany na talerzyku z borówkami.
Tosty francuskie z chałki
Tosty francuskie z chałki to doskonały sposób na naprawdę pożywny posiłek. Są proste, a przy tym szybkie w przygotowaniu, odżywcze i naprawdę smaczne.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
598 kcal
Kcal w porcji
242 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Chałka - 3 kromki (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% (50 ml)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
  • Cynamon (2 g)
  • Masło (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Przepis na tosty francuskie z chałki krok po kroku

Jajko rozbij na głęboki talerzyk i rozmieszaj.

Dodaj do niego mleko, cynamon i cukier. Dokładnie rozmieszaj.

Każdą kromkę chałki maczaj w jajku.

Na patelni rozgrzej masło i grzej na niej kawałki chałki, aż do przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na tosty francuskie z chałki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat tostów francuskich z chałki

Tosty francuskie z chałki to doskonały sposób na naprawdę pożywny posiłek. Są proste, a przy tym szybkie w przygotowaniu, odżywcze i naprawdę smaczne.

Przepis na tosty francuskie z chałki to dobry pomysł na smaczny posiłek, który sprawdzi się na śniadanie, czy podwieczorek. Chałka to niezwykle smaczny dodatek. Sięga po nią wiele osób. Jednak niezależnie od tego, czy kupujemy ją w piekarni, czy pieczemy samodzielnie, szybko traci swoją świeżość. Co można z tym zrobić? Wiele osób rezygnuje z jej wykorzystania. To sprawia, że marnuje się dość sporo jedzenia. Można tego uniknąć w prosty sposób. Wykorzystując chałkę do przygotowania smacznych tostów francuskich. Dzięki takiemu zabiegowi chałka nabierze lepszego smaku, a jej faktura znów będzie dobra.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tosty francuskie z chałki, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie. Tosty, które z niego powstają. są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle sycące. Możesz te tosty podawać równie z dodatkiem świeżych owoców, syropem klonowym, masłem orzechowym, czy ulubionym serkiem. Taka opcja na pewno zachwyci miłośników śniadań na słodko. Tosty francuskie nie kojarzą się zwykle ze zdrową opcją. Jednak można włączyć je do swojego menu, nawet jeśli dbamy o to, by było naprawdę odżywcze i wartościowe. Nie trzeba martwić się o to, że słodki dodatek będzie zbyt kaloryczny. Uważać na niego muszą jednak osoby, które cierpią z powodu cukrzycy. W takim wypadku tosty należy dobrze zbilansować. Co to znaczy? Należy zadbać o odpowiednią ilość białka i tłuszczów w menu. Możesz podać je z twarożkiem na słodko lub dodać masło orzechowe. Dzięki temu całość nie podniesie zbyt cukru.

W tostach francuskich bardzo ważna jest jakość składników. Choć możesz w ten sposób nieco ożywić czerstwe pieczywo, to jednak pamiętaj, że nie sprawdzi się takie, które jest zepsute. Nie używaj do tostów francuskich chałki, która ma widoczny nalot pleśni lub nie pachnie ładnie. Chałkę najlepiej pokrój w dość grube plastry, by łatwiej było ja smażyć.

Alergeny w tostach francuskich z chałki

Lista alergenów dla tostów francuskich z chałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • chałka
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tostów francuskich z chałki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc powinny na nią uważać osoby z problemami z gospodarką cukrową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kcal)
247.34
598.57
Białko (g)
7.80
18.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany (g)
36.54
88.44
Węglowodany przyswajalne (g)
36.11
87.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
3.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz (g)
7.41
17.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
8.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
9.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód (mg)
78.68
190.42
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów francuskich z chałki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów francuskich z chałki

Koszt składników
22.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałka
120 g
3 kromki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
22.40