Tarta z cukinią

Opublikowano: 15.03.2021 r., 8:41 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z cukinią podana w białej ceramicznej formie do pieczenia
Tarta z cukinią
Wypróbuj sprawdzony przepis na wytrawną tarte z cukinią i serem feta. Idealna tarta na obiad, ciepłą kolację lub jako przystawka w trakcie romantycznej kolacji.
Przygotowanie 90 min
1075 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki (125 g)
  • Śmietana 12% - łyżka (6 g)
  • Cukinia - 2 średnie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - Małe opakowanie (200 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tartę z cukinią krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.

Cukinię umyj i pokrój w ostkę 1 cm x 1cm.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, ząbek czosnku, dużą szczyptę tymianku oraz bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Smaż około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia.

W dużej misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka i dodaj pokruszony ser feta. Przypraw dużą szczyptą pieprzu i dodaj cukinię.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość około 30 cm. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, posmarują ją odrobiną masła, ułóż ciasto i połóż papier do pieczenia a na wierzch wysyp fasolę, groch lub ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij obciążenie i piecz 5 mint.

Na upieczony spód wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż wierz będzie złocisty.

Część cukinii możesz pokroić w plastry i pozostawić do ułożenia na wierzchu tarty.

Jak oceniasz przepis na tartę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z cukinią

Tarta wytrawna jest pysznym daniem, które możesz wykonać na obiad, kolację, jako przekąskę na imprezę lub przystawkę podczas romantycznej kolacji. W wersji podstawowej taka tarta na słono to quiche lorraine. Składa się z masy śmietanowo jajecznej z dodatkiem boczku i sera Gruyère. Przepis ten możesz dowolnie modyfikować eksperymentując ze smakami i tworząc z każdym razem inną, wyjątkową w smaku tarte.

Tarta z cukinią i serem feta jest pyszną, wegetariańską odmianą tarty po lotaryńsku. Dodatek cukinii sprawia, że tarta jest lżejsza i posiada delikatny, słodki smak. Cukinia idealnie komponuje się z fetą. Delikatny, wręcz neutralny smak cukinii dopełnia słony ser. Poza walorami smakowymi składniki te wnoszą również większą wartość odżywczą. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez.

Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Za to ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.

Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.

Tarta warzywna z cukinią i fetą jest skarbnicą związków odżywczych. Przepis jest łatwy jednak wymaga odrobinę pracy. Możesz go modyfikować uwzględniając eliminację składników pokarmowych, na przykład laktozy czy glutenu.

Alergeny w tarcie z cukinią

Lista alergenów dla Tarty z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta

Wartości odżywcze tarty z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
268.79
1075.15
Białko (g)
7.42
29.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
17.40
69.59
Węglowodany przyswajalne (g)
17.18
68.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
19.03
76.13
Tłuszcze nasycone (g)
13.69
54.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
21.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
6.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.35
193.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
128.86
515.46
Potas (mg)
118.51
474.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.81
255.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.20
416.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.80
63.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
6.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.80
3.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z cukinią brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z cukinią

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Śmietana 12%
6 g
łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Cukinia
250 g
2 średnie
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
Małe opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
46.20