Tarta de santiago

Opublikowano: 03.08.2023 r., 12:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta de santiago podana na talerzu.
Tarta de santiago
Tarta de santiago to pyszne ciasto wykonane z mąki migdałowej. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
280 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka migdałowa (250 g)
  • Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Przepis na tartę de santiago krok po kroku

Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mąką.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ubij z dodatkiem cukru, skórki z jednej cytryny oraz płaską łyżeczką cynamonu.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Następnie do masy dodaj mąkę migdałową, wymieszaj delikatnie szpatułką i przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Ciasto piecz piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, posyp cukrem pudrem i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na tartę de santiago
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99,0% osób

Więcej informacji na temat tarty de santiago

Tarta de santiago to deser typowy dla większości miejscowości na szlaku pielgrzymki. Z tego względu smaczne ciasto często ozdabiane jest znakiem krzyża wykonanym z cukru pudru. Hiszpański deser to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na tartę de santiago jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka migdałowa, cukier puder, skórka z cytryny oraz cynamon.

A jak zrobić tartę de santiago? Żółtka ubij z dodatkiem cukru, skórki z jednej cytryny oraz płaską łyżeczką cynamonu. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie do masy dodaj mąkę migdałową, wymieszaj delikatnie szpatułką i przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto piecz piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, posyp cukrem pudrem i pozostaw do wystudzenia. Ciasto przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.

Migdały, z których wykonana jest mąka migdałowa, są doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu czy regulować poziom cukru we krwi. Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina E obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również przeciwutleniacze.

Podsumowując wiesz już jak się robi tartę de santiago. Pyszne słodkości z mąki migdałowej świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto najczęściej przygotowywane jest na szlaku pielgrzymki. Ciasto migdałowe jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Tartę de santiago warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy lub w podróż. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w tarcie de santiago

Lista alergenów dla tarty de santiago przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa

Wartości odżywcze tarty de santiago

na 100g gotowej potrawy

Tarta de santiago to pyszny deser z migdałów. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie - szczególnie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
373.91
280.43
Białko (g)
11.46
8.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
39.67
29.75
Węglowodany przyswajalne (g)
37.28
27.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
1.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
20.07
15.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.83
2.88
Tłuszcze nienasycone (g)
16.24
12.18
Cholesterol (mg)
127.08
95.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina D (µg (mcg))
0.68
0.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
48.89
36.67
Potas (mg)
181.69
136.27
Wapń (mg)
93.39
70.04
Żelazo (mg)
0.62
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty de santiago 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty de santiago

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka migdałowa
250 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
38.50