Surówka z rzepy

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z rzepy podana w miseczce.
Surówka z rzepy
Surówka z rzepy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dania. Rzepa w takim wydaniu jest smaczna i niezwykle aromatyczna.
Przygotowanie 10 min
72 kcal
Kcal w porcji
141 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Czarna rzepa (400 g)
  • Por (70 g)
  • Majonez light (50 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z rzepy krok po kroku

Rzepę obierz i zetrzyj na tarce.

Pora pokrój w cienkie paseczki. Połącz z rzepą.

Warzywa dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i majonezem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z rzepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z rzepy

Surówka z rzepy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dania. Rzepa w takim wydaniu jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do obiadu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepis na surówkę z rzepy jest niezwykle prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Jej głównym składnikiem jest oczywiście rzepa. To warzywo niepozorne, jednak naprawdę smaczne. Choć w zwykle nie pojawia się na talerzach zbyt często, warto to zmienić, a ten przepis w tym pomaga. To naprawdę wspaniałe źródło wielu cennych substancji. Ponadto dostarcza naprawdę sporo błonnika, którego brakuje w nowoczesnej diecie. Błonnik nie tylko dba o prawidłowy stan układu pokarmowego, ale również krwionośnego. Korzeń rzepy jest bardzo bogaty w witaminę C, która jest potężnym przeciwutleniaczem. Rzepa jest cennym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Można w niej znaleźć również magnez, żelazo i fosfor. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To dlatego naprawdę warto włączyć ją do diety.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z rzepy, która będzie łatwa, szybka i pyszna, to ten prosty przepis będzie wspaniałym rozwiązaniem. Wspaniale sprawdza się do obiadu, zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. To dobra opcja również dla początkujących osób. To pomysł na sałatkę z rzepy, która jest po prostu najlepsza. Do przygotowania tej surówki naprawdę nie trzeba wiele. Wystarczy tylko tarka i duża miska. W takim wydaniu rzepa jest naprawdę wspaniała. To dlatego, że otacza ją niezwykły sos na bazie majonezu i jogurtu, który tworzy z nią wspaniałą kompozycję. W tej mieszance to jogurt powinien grać główne skrzypce, gdyż jest lżejszy, ma więcej białka, a mniej nasyconego tłuszczu. Całość jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Do surówki nie potrzeba nawet dodawać dużej ilości ziół i przypraw. Rzepa charakteryzuje się słodyczą i delikatną goryczą, która wspaniale współgra z lekkim sosem. To surówka, która sprawdzi się na co dzień.

Alergeny w surówce z rzepy

Lista alergenów dla surówki z rzepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze surówki z rzepy

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(141g)
Energia (kcal)
51.31
72.35
Białko (g)
1.09
1.54
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(141g)
Węglowodany (g)
7.63
10.75
Węglowodany przyswajalne (g)
5.87
8.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
2.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(141g)
Tłuszcz (g)
2.14
3.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
2.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
0.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
1.67
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.07
Cholesterol (mg)
1.42
2.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(141g)
Witamina A (µg (mcg))
44.52
62.78
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.95
38.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.19
Retinol (µg (mcg))
0.44
0.62
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.44
0.62
Foliany (µg (mcg))
31.01
43.72
Beta karoten (µg (mcg))
528.76
745.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(141g)
Sód (mg)
127.56
179.86
Potas (mg)
204.39
288.19
Wapń (mg)
40.07
56.50
Fosfor (mg)
29.40
41.45
Magnez (mg)
15.42
21.74
Żelazo (mg)
0.98
1.38
Cynk (mg)
0.30
0.42
Miedź (mg)
0.09
0.13
Mangan (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z rzepy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z rzepy

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna rzepa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
20.00